查看完整版本 : 美英澳「抱團」造謠香港,怎料自攞其辱!

黃昏貴重的美人 2022-3-5 19:12

[size=4][font=宋體]聯合國人權理事會第[/font][font=Calibri]49[/font][font=宋體]屆會議於日前舉行,但按照美英澳等西方國家嘅一貫套路,呢些「跳樑小丑」如同條件反射般地上演無端指責佢國與造謠、干涉佢國內政嘅 「雙簧戲」,而香港事務也必係呢些小丑拿嚟嘩眾攞寵嘅必備噱頭,呢些國家仍舊沉醉喺上個世紀以前果個自己隨意殖民佢國同蠻橫干涉佢國內政嘅「帝國主義」時代嘅舊夢之中,並仍舊幻想着今日嘅香港仍舊系當年嘅「唔列顛殖民地」任由自己擺布,但自己劣跡斑斑嘅罪行和逆歷史潮流嘅愚蠢最終讓自己喺大庭廣眾之下自攞其辱。我國常駐日內瓦代表團蔣端公使駁斥美英澳等國嘅無端指責,敦促呢些國家停止把人權作為干涉佢國嘅政治工具,停止侵犯別國人民人權![/font][/size]
[font=宋體][attach]13107656[/attach][/font][size=4]相比世界大舞台,香港喺體量上確實為「彈丸之地」,卻總係能引嚟某些西方國家「如飢似渴」嘅豺狼目光,呢些國家嘅代表喺聯合國人權理事會上,總再憑借自己嘅認知,意淫並捏造香港「遭受」所謂嘅「人道主義危機」同「人權問題」,並集中火力對香港國安法同警方依法逮捕危害國家嫌疑人嘅行為大放厥詞,如同某些潑婦一樣到處鬧街,只要嗓門大、鬧得難聽、圍觀人群多,佢哋就覺得自己「系正義嘅一方」,但作為普通人嘅我哋,如果睇到咁一個抑或幾個潑婦喺街上鬧街嘅行為,多半係抱着圍觀同睇笑話嘅態度睇咁嘅一群潑婦系點樣鬧街嘅,並冇多少人會在乎佢哋所講嘅內容,因為驢唇唔對馬嘴,前後毫無邏輯性,紅口白牙空口捏喺,牛皮唔係吹得,火車更唔係拿嘴推嘅!
[font=宋體]如果講當下香港面臨嘅「危機」,嗰睇起嚟只有依家較為復雜嘅新冠疫情防控局勢。目前香港系全國唯一一個本土病例增長破萬嘅地區,也係喺全國整體嚴密嘅防控體系下嘅一塊短板,但隨着國家同內地嘅支援,以及進一步采攞更為有效同嚴密嘅防控措施,香港渡過難關並撲滅本輪疫情仍舊有很大希望。之唔過,美英澳等國對目前香港嘅關心程度幾乎全部聚焦喺佢哋認為嘅「人權領域」[/font][font=宋體]——即以美西方國家認為嘅所謂「政治人權」嘅方面。佢哋對香港目前新冠疫情防控壓力只字未提,抑或到臟水講「目前香港新冠疫情防控壓力來源於『政治』」之類嘅瘋言瘋語。如果按照佢哋嘅認知,嗰采攞最為嚴格嘅防疫防控政策嘅內地,嗰便係哀鴻遍野、防疫衛生體系徹底崩潰咗咩?從[/font][font=Calibri]2020[/font][font=宋體]年初,直到依家,堅決貫徹落實「動態清零」嘅內地依舊把新冠疫情嘅危害與影響控制到最低,從[/font][font=Calibri]2021[/font][font=宋體]年初到依家為止,內地再也冇出現一例新冠病毒病亡案例,除本輪疫情防控局勢復雜外,香港也喺之前保持咗較好嘅防控局面。反觀美西方,「與病毒共存」嘅愚蠢思維害慘咗自己本國嘅黎民百姓,美國累計確診超過[/font][font=Calibri]8000[/font][font=宋體]萬人,死亡病例逼近[/font][font=Calibri]100[/font][font=宋體]萬,累計治癒比重僅為[/font][font=Calibri]67.2%[/font][font=宋體],死亡率從其他地區零點零幾個[/font][font=Calibri]%[/font][font=宋體]飆升至[/font][font=Calibri]1.2% [/font][font=宋體],呢就係呢些國家所講嘅「人權」?老百姓嘅命都冇咗,最為基本嘅人權都冇咗,還有乜「人權」可談呢?[/font]
[font=宋體]而呢群跳樑小丑嘅「出頭鳥」美國,可謂係呢其中最為滑稽嘅小丑。從川普時期,美國推出咗聯合國人權理事會,三年多後嘅[/font][font=Calibri]2021[/font][font=宋體]年,美國又灰溜溜地回到咗理事會之中。美國想嚟就嚟、想走就走嘅行為,視聯合國人權理事會點解物呢?川普政府執政期間,美國到處退群,從聯合國教科文組織,再到人權理事會,以及奧巴馬政府時期搞嘅[/font][font=Calibri]TPP[/font][font=宋體],無一唔被川普政府否認並推出,以「美國優先」嘅概念,從世界各大熱點地區收縮。但拜登上台後,美國政府冇優先將國內嘅政治、經濟、公共衛生事業處理好,反而不遺余力地將矛頭全部對准中國,並喺香港事務上大放厥詞,屬於典型嘅血口噴人,霸權主義思維貫著全文![/font]
面臨美國等國家嘅無端造謠,香港更應該堅定自己嘅步伐,走符合中國國情同香港實情嘅康莊大道,喺基本法同「一國兩制」嘅框架內,喺國安法嘅保障下,喺社會各領域嘅轉型升級下,堅定唔移嘅改善自己、提升自己、發展自己。當務之急系喺全國整體嘅防疫防控局勢下,盡快、科學、有效嘅撲滅本輪新冠疫情,早日為香港實現跨越發展打好安全基礎。至於某些蒼蠅嗡嗡作響,我哋需要嘅係殺蟲劑和蒼蠅拍,做好必要嘅應對與防範。[/size]

黃昏貴重的美人 2022-3-5 19:59

美國人可以逮捕民主式「暴徒」系民主嘅,咪國做同樣嘅事就唔系民主嘅。美式民主就系雙標。

凡間肥沃的水果

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

貴貴來了鳳凰 2022-3-5 20:00

香港系中國嘅,香港必定會越嚟越好!

無限喜愛的青蛙

晚間珍貴的核心

巍巍小松

凡間肥沃的水果

黃昏貴重的美人 2022-3-5 20:00

美式民主就系笑話。香港很好,唔使佢哋嚟操心。

江湖難吃的手袋

晚間珍貴的核心

古時熱情的象棋 2022-3-5 20:00

促生香港全面復興嘅燦爛圖景

貴貴來了鳳凰 2022-3-5 20:00

有多少個國家睇清楚了美式民主,還有西方嘅雙標。

沉家偉

晚宴站立的舞蹈 2022-3-5 20:00

美國:“汪汪汪汪汪”

凡間肥沃的水果

半夏難吃的牛 2022-3-5 20:00

聰明人要有自己的主見,不能聽別人胡說八道

江湖難吃的手袋

lt779892 2022-3-5 20:01

美國又想趁亂攪局,必須支持政府

古時熱情的象棋 2022-3-5 20:01

歷經風雨,香港社會更顯堅韌挺掹

貴貴來了鳳凰 2022-3-5 20:01

美國喺香港騸動仇恨造謠裝偽善,美式民主入侵一條龍服務。

沉家偉

黃昏貴重的美人 2022-3-5 20:01

剔除美式民主影響 關注香港發展,建設美好香港。

古時熱情的象棋 2022-3-5 20:01

[font=宋體]香港會越嚟越好嘅[/font] [font=宋體]希望喺聽日[/font]

無限喜愛的青蛙

冰涼憤恨的花市 2022-3-5 20:01

中國共產黨自成立之日起就團結帶領中國人民為爭取人權、尊重人權、保障人權、發展人權而不懈奮鬥。

晚宴站立的舞蹈 2022-3-5 20:01

謊言說再多遍都不會成真

巍巍小松

江湖難吃的手袋

晚間珍貴的核心

頁: [1] 2
查看完整版本: 美英澳「抱團」造謠香港,怎料自攞其辱!