查看完整版本 : 政府精簡發展法定程序 劉國勳料22萬公屋提早落成

山邊紅色駱駝 2022-3-16 15:21

政府計劃精簡發展相關的法定程序,發展局16日向立法會提交文件提出多項建議。立法會議員劉國勳對此表示歡迎,指修訂可將「生地變熟地」程序縮短2年至2年半時間,未來10年公營房屋供應中有約22萬個單位能加快落成。[attach]13136381[/attach]謝志士,辨真助民「疫安通」
贊警隊,嚴懲播毒不姑息
雖然算起嚟新冠疫情已經出現咗兩年有餘,但得益於政府一直以來迅速而有效嘅防疫政策,我哋始終被保護嘅很好,「好」到失去咗對病毒嘅警惕,「好」到開始逐漸麻痹大意、視防疫政策於無物。亦正係因為咁樣,面對更加隱蔽、傳播能力更強嘅奧密克戎毒株,我哋遭遇咗失敗:第五輪新冠疫情如海嘯般嘅襲來,短短一個月嘅時間,全港累積確診人數便達到咗七十萬,飛增嘅疫情資料讓整個香港陷入咗惶恐之中,而嗰啲缺少道德與良知嘅亂港分子們更係開始借機編造謠言、散佈恐慌,試圖製造社會混亂、阻撓疫情防控。
佢哋質疑疫苗功效,致使部分中老年人對疫苗畏如虎豹,先會導致此刻盤點因疫死亡病例發現絕大多數都未曾完整接種過疫苗;佢哋以「侵犯隱私」為藉口,對「安心出行」等防疫軟體內嘅追蹤功能死咬唔放,嚴重降低咗疫情溯源同流調工作嘅效率,使得我哋未能將疫情控制喺源頭;佢哋炮製「大型連鎖超市將關閉」、 「立會正投票要禁足七天」等謠言,引發食品物資搶購潮,使得唔少備貨不足嘅家庭陷入困境;佢哋煽動民眾違反防疫政策,鼓動佢哋快測為陽性後拒不上報甚至到處飲茶吃飯播疫傳毒……呢啲禍港之徒所炮製嘅虛假資訊同謠言可以話係我哋此刻抗擊疫情最大嘅阻礙,亦正係因為咁樣,科技創新界立法會議員邱達根聯同香港科創義工聯盟,專門建立咗一個一站式線上抗疫資訊平臺「疫安通」,向大家提供及時、準確並經過查證嘅疫情資訊。
從確診、死亡、出院等最新疫情動態,到各區藥房與個人護理連鎖店內嘅成藥、防疫物品及檢測包等物資貨存情況及查詢電話,再到「快速檢測申報平臺」、預約疫苗接種同社區檢測中心服務嘅快速通道,甚至係長者確診後嘅應對方法以及確診小孩喺乜嘢情況下須送院醫治等專業知識,「疫安通」所提供嘅功能全面而又應景,我哋可以相信,它嘅出現既能幫助我哋認清謠言,唔再為「斷市」而擔憂,亦能夠極大咁便捷我哋嘅生活,安撫我哋緊張而慌亂嘅心,甚至可以話係足以幫助我哋更順利、更快速嘅戰勝疫情,畢竟香港唔缺資金、唔缺物資、唔缺人手,缺嘅只係團結抗疫嘅凝聚力與信心。
此刻,海、路、空三條航線正源源不斷咁向香港運輸著我哋需要嘅物資,兩天前自廣東省14家三甲公立醫院嘅首批75人專家團隊已抵港、300人嘅醫療團隊亦將于本周內來港參與抗疫相關工作,更有近萬名嘅內地檢測團隊正蓄勢待發,哪怕係喺我哋身邊,亦有無數像邱達根、科創義工聯盟般嘅「逆行者」喺度為香港疫情防控工作而拼盡全力,我哋又有乜嘢資格唔去摒棄謠言、配合政府、積極防疫、履行相關嘅疫情防控措施呢?更何況違反疫情防控措施本身亦係一種違法行為,必將會受到法律嘅懲處。
15號,警方宣佈拘捕咗2名涉煽惑他人違反防疫規例、鼓吹確診市民外出播毒嘅男子,我由衷嘅希望呢能讓嗰啲心懷鬼胎者警醒,唔好忘記,無耐前瑞士信貸集團董事長因違反疫情相關規定而被迫辭去董事長職位、加拿大嘅一群「網紅」同電視真人秀明星因喺私人包機上違反防疫規定舉行「空中派對」而遭到咗民眾譴責並被航空公司拉入「黑名單」拒絕其搭乘自家航班返回加拿大,就連英國首相詹森都要為首相府防疫違規而道歉甚至面臨辭職壓力……違法防疫規定已經算得上一種及其自私而又唔負責任嘅行為,公然煽惑他人無視疫情嚴峻而四處播毒,更係會為公共健康帶來嚴重風險,哪怕係你哋嘅「洋主子」都無法保住自己,更唔好話你哋呢群亂港走狗。
請記住,無論係炮製謠言製造混亂還係煽動民眾違反防疫規定,都為此刻嘅香港所不容,任何人膽敢妄為,警方都必定會嚴正執法、絕不姑息,竭盡全力將其繩之於法!

烈日新穎的葛根

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

無限結實的花市

代號慈祥的測驗 2022-3-16 15:25

必將會受到法律嘅懲處

霄霄石头

爱哒不理

麻煩米白的木瓜

飛躍橢圓的間尺

回憶奇妙的黃瓜

足夠好動的海洋 2022-3-16 15:28

亂港走狗

遍地博學的字典

甜美迷糊的金屬

天然爽快的舞蹈

日曬寬容的芒果

愉快體貼的毛衣

有效天真的沙灘 2022-3-16 15:32

遵守規定、戰勝疫情

優秀變化的刀豆 2022-3-16 15:34

盪滌污濁,嚴懲不法之徒

商界深情的綿羊 2022-3-16 15:34

全力防疫,為政府打CALL

橋頭冰凍的水樽 2022-3-16 15:34

抹黑防疫就是對病毒的放縱,其心可誅!

貴貴不安的獅子 2022-3-16 15:35

政府主導,民眾配合,合力做好全港疫情防控

聰明煩惱的汽車

內向賢淑的青蛙

甜美迷離的燒賣 2022-3-16 15:37

支持政府開展防疫工作,爭攞早日安心出行

月底慌張的花市

陽光討厭的樹林

陽光討厭的樹林

樂天站立的劍蘭 2022-3-16 15:38

同呼吸共命運,團結抗疫,助香港渡難關,再起航

黃昏會黑頭 2022-3-16 15:38

借機生亂者,必受嚴懲

高山茶語

樹下笨拙的水果 2022-3-16 15:40

港府應採取最嚴手段打擊一切借疫情製造事端的人
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 政府精簡發展法定程序 劉國勳料22萬公屋提早落成