查看完整版本 : 立法會再多2職員確診 累計166人染疫

萬家強勁的寶寶 2022-3-20 16:55

大公文匯全媒體報道:本港第五波疫情持續嚴峻,再有立法會職員染疫,立法會秘書處今日(17日)指,再多2名在立法會綜合大樓工作的人員確診新冠肺炎,其中一人為選委會界別議員馬逢國的辦事處職員,該名職員最近於3月14日返回立法會綜合大樓7樓工作,並沒有與馬逢國或同事接觸。
至於另一名確診者為秘書處社交活動及管事服務分組一名職員,他最近在綜合大樓上班的日期為2月17日。立法會人員染疫個案至今累計有166宗。立法會秘書處表示,因應感染風險及需要,將安排今晚消毒綜合大樓有關樓層,包括馬逢國議員辦事處及其房間、工作地點及公共地方和中信大廈部分地方。
[url]https://www.youtube.com/watch?v=eyp7ooegPEs[/url]

七濑世敏 2022-3-20 18:45

他們能力有限,局限於寫英文的地方,別怪他們。

晚間富有核心 2022-3-20 18:46

林哲玄醫生

七個花花朋友 2022-3-20 18:46

中西不通的醫生。

萬家橙色的師兄 2022-3-20 18:48

香港醫生真係有機會唔識睇中文呀!點解?因為內地醫護如果寫病歷時用中文字, 一切內地同胞寫時是用簡體字, 而香港人或香港醫護不熟識簡體字是可以理解的。政府應立刻在網上設立一個簡體字與繁體字對照的醫療字典, 讓雙方都可以了解和明白對方寫的病人病歷。其實香港醫生的手寫英文一向受人詬病, 字體遼草, 幾乎寫咗乜嘢都祇有他自己自知。另一方面, 能多成為醫生的前設, 是中、英、數、理成績必須上佳, 所以改用中文寫病歷絕對是易事一件。除非某些醫護以為病歷用英文寫是高別人等喇!

七濑士懿 2022-3-20 18:49

有滴港人明明識講廣東話普通話佢就係要講英文。這樣可能覺得高人一等吧!

子時灰魚蛋 2022-3-20 18:50

現在發現香港人啲質素越來越低. 簡直坎坷.

卧龙永山 2022-3-20 18:50

香港是雙語文的,此人這樣說,律政司可以考慮控告他

沙漠原始的更新 2022-3-20 18:50

‘’唔通香港醫生質素咁差,中文都睇唔明‘’

努力啊大芷瑶 2022-3-20 18:52

國際水平

仲夏阳曜 2022-3-20 18:53

真的不明白D人崇洋得咁緊要 照吓鏡睇吓自己喺咪中國人啦 太空人都要學中文呀

山邊真馬 2022-3-20 18:54

唔出奇呀?因為有啲醫生隻眼好黃嗎

一条小红敏 2022-3-20 18:55

香港醫生係畫符

南川阳飇 2022-3-20 18:55

香港母語係中文…寫中文有乜問題

东风耘涛 2022-3-20 18:55

廢話少說,真功夫示人!

万花翼杨 2022-3-20 18:56

唔通華佗識英文咩!

前來善良的工人 2022-3-20 18:56

哈哈哈,香港部份的醫護語文能力有限,影響醫術,他們只可以去寫英文的地方行醫和支援。

核心怪作業 2022-3-20 18:57

因為一般香港大學生的中文手寫字奇醜無比,文法不通,用港式口語寫,有文化的內地醫護也難看通!反之內地醫護是懂英語的,只要港醫不劃符便可以

一只天春呀 2022-3-20 18:57

睇得明同睇得到係兩回事。對白鴿眼生係頭頂點睇呀。

七濑培乐 2022-3-20 18:57

平時醫生寫 d嘢都係靠估,d字核突到不行

风见怡璐 2022-3-20 18:57

見過幾次內地醫院醫生寫嘅病歷 寫得非常詳細 治病過程 用藥 手術 通通詳細表列 唔係好似香港啲醫生咁 得個病名 或者有好簡單嘅description 會唔會呢個就係用中文同用英文嘅分別 中國人寫中文發揮得淋漓盡致 中國人用外語英文 唔知係懶定係英文差只係寫病名啲簡單嘅描述

古遇蝦蟆 2022-3-20 18:58

我知道這說法政治不正確,不過我心想如果由中央接管香港的整個醫療體系(包括私立醫院),肯定是做福市民。

山中靚樓盤 2022-3-20 18:58

*轉發:*

魂魄悠馨 2022-3-20 18:58

香港醫護忌才自我感覺良好!

山上遇表哥 2022-3-20 18:59

香港部份醫護做就做,唔做就行七開

隔夜狂野的弟弟 2022-3-20 19:00

政治為主,

弦撥飛烟 2022-3-20 19:01

在這話題上,當然林醫生議員比林律師/主席更有話語權,因為人家是醫生,經驗和認知肯定比一個康復病人精準得多啦!

清晨忠心的遊艇 2022-3-20 19:01

香港能上醫科,中文科最小要到5*。

深海正核心 2022-3-20 19:01

佢自己有中文名,佢唔怕人睇唔明咩

高大少大樹 2022-3-20 19:02

你估香港人英文好叻咩,最緊要醫術好!
頁: [1] 2
查看完整版本: 立法會再多2職員確診 累計166人染疫