查看完整版本 : 「保就業」解燃眉之急,經濟支援助市民渡難關

農場大盡頭 2022-3-20 19:22

疫情長時間困擾香港,各行各業備受打擊,失業率掉頭回升,打工仔更係苦不堪言,盡快恢復常態成為民眾嘅期盼,亦係特區政府一直努力嘅方向。3月18日,香港特區行政長官林鄭月娥喺抗疫記者會上宣佈,將動用260億元至310億元再次推出「保就業」計劃,為合資格僱主提供為期3個月嘅工資補貼,但僱主必須將之悉數用以支付僱員嘅工資,預計惠及110萬名至130萬名僱員。體恤民情,重視民生,「保就業」為受影響行業及失業人士帶來咗「及時雨」,而政府精準迅速嘅反應更係被各界稱贊,想必喺市民與政府嘅齊心協力下,香港疫境定能好快走出陰霾。
「保就業」計劃再次精準快速推出,助力香港多個行業及失業人群渡過「寒冬」。因第五波疫情重創本港經濟,香港樓價瘋長,失業率飆升、商戶市民同受煎熬,根據政府統計,最新失業率為4.5%,失業人數急升至15.79萬人,香港失業支援問題亟待解決。喺香港應對第五波疫情嘅艱難時候,「保就業」計劃繼續採取咗「擴張性財政政策」,各項措施準確把准近期與長遠、普惠與特惠同經濟與民生嘅「三個關係」,並主要圍繞四個方面展開,包括全力抗擊疫情、為失業市民同中小企紓困、為下行嘅經濟提供支撐,並推動疫後嘅經濟恢復,以紓緩疫情下市民嘅經濟壓力。對此,香港中華出入口商會等社團贊賞政府係呢次聽取業界嘅聲音,並迅速作出反應,推出支持措施,能準確咁扶助有切實需要嘅群組,以解大家嘅燃眉之急。當然,「睇餸食飯」係總體措施嘅主要基調,特區政府喺平衡開源節流嘅情況下,盡量把重心放喺穩經濟同紓民困上,並一如既往地向市民「派糖」,助力市民同中小企渡過難關嘅同時,又從長遠刺激經濟發展,為香港提升競爭力作籌謀。
「保就業」計劃救打工仔於水深火熱,呢個亦係良政善治精神嘅根本體現。眾所周知,香港需專注發展,重建和諧繁榮,呢個係廣大市民嘅共同心聲同殷切期盼,派發工資補貼同提振經濟正係利港利民之舉。為咗廣大市民市同中小企福祉,「保就業」計劃吸納咗社會就上一次計劃嘅意見同發放經驗,並結合當前實際情況,再動用260億元至310億元,向受疫情影響最大行業嘅基層僱員發放一筆工資補貼,先解其燃眉之急,確保失業率上升速度減慢,可謂係用心良苦。一直以來,香港都係國際金融中心,有穩定嘅金融基礎,資金充足,匯聚咗全球金融服務人才,但被「黑暴」同新冠疫情雙重夾擊,令香港陷入嚴重困境,點樣令香港走出困境成為咗特區政府重任。眾所周知,特區政府啱啱啓動咗第五輪抗疫基金,向處於「冰封狀態」嘅行業提供更多支持,讓各界盡快受惠,受到咗市民歡迎,如今又推出「保就業」計劃,可見特區政府促就業同保民生嘅決心。抗疫各項舉措就係檢驗責任同擔當最好嘅試金石,特區政府同中央攜手,與市民一起共渡難關,證明咗「以人為本」同「真心為民」嘅抗疫宗旨,相信只要萬眾一心,必將取得最終戰疫勝利。
乘風破浪會有時,直掛雲帆濟滄海,「保就業」計劃唔單止讓市民對政府防疫舉措更加充滿信心,而且亦堅定咗各界共同戰役嘅決心,無論面對再大風浪,只要市民同政府喺獅子山下同舟共濟,勇於嘗試同敢於創新,一定能克服困難,重新出發!

[attach]13147196[/attach]《預算案》發表後我收到不少朋友來電,他們一方面期望使用消費券,但又希望在疫情下避免外出,到底如何是好?我認為,為免消費券效應令市面人流增加而適得其反,當局可最少預留一年時間給市民使用。
中小企方面,政府接納我們建議,優化百分百擔保企業特惠貸款;同時預先批核及延長還息不還本計畫至今年十月底,為企業提供「救命錢」。
疫情下許多人面臨開工不足,甚至交租都成問題。我樂見政府接納我們的建議,繼續提供退稅等安排,直接紓解納稅人的生活壓力。對於政府從善如流,首設住宅租金開支扣除,對一直未獲任何扣稅額的租客而言,可謂「遲來的春天」。
土地房屋一直是香港老大難問題,政府表示已覓得土地提供超過一萬七千個過渡性房屋單位,我們提議當局容許工廈全幢改裝為過渡性房屋,以增加單位供應。
面對財政儲備減少,政府大刀闊斧推出紓困措施必定會受到各方壓力。但市民的生命是無價的,而香港作為國際金融中心,企業生命力同樣重要。我期望政府能協助中小企在困境中重整旗鼓,為香港競爭力作長遠投資。

[[i] 本帖最後由 農場大盡頭 於 2022-3-20 08:28 PM 編輯 [/i]]

連續古代朋友 2022-3-20 19:33

保就業計劃 解燃眉之急

沉睡橙色的朋友 2022-3-20 19:34

就業是市民穩定的基礎

系但求其愛 2022-3-20 19:48

大家積極準備相關防疫物資,為了我們自己的健康,共同努力,早日回到我們的自由香港。

連續古代朋友 2022-3-20 19:48

還香港美好太平!!

系但求其愛 2022-3-20 19:49

香港加油。我們一定能夠戰勝疫魔

系但求其愛 2022-3-20 19:50

希望政府能夠考慮到我們每一位市民的感受,給予我們相應的政策。

連續古代朋友 2022-3-20 19:51

祝香港疫情早日過去,經濟生活恢復正常。

前來肥羊羊 2022-3-20 19:52

懇請政府能夠為我們這些中小企業提供一定的幫助,傾斜一定的政策、

前來肥羊羊 2022-3-20 19:52

我相信,只要中央肯幫助我們,我們一定能夠回到我們曾經的輝煌

前來肥羊羊 2022-3-20 19:53

如果需要,我願意去做自願者,等待政府的召喚。。。。

橋頭清涼的表姐 2022-3-20 19:54

我已經準備好了足夠的口罩,以及消毒液和酒精

橋頭清涼的表姐 2022-3-20 19:55

我一定做到不給祖國添亂,不給政府添亂

橋頭清涼的表姐 2022-3-20 19:56

重整旗鼓、再創輝煌

陽光橢圓的狼犬 2022-3-20 19:58

讓市民能夠度過難關系關鍵

聰明知足的帽子

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

連續古代朋友 2022-3-20 19:59

唯有全港上下勠力同心,積極戰疫,方能共克時艱,早日疫勝,早日「霾」盡。

代號馬虎的利是 2022-3-20 19:59

喺新一輪嘅疫情問題下,能舒緩疫情對市民生活嘅沖擊,提高及振奮市民嘅信心

johnbradley 2022-3-20 20:00

讓市民能夠度過難關系關鍵。

聰明知足的帽子

rkamolovred 2022-3-20 20:04

內地醫護支援唔應和政治扯上關系。

渾身稚嫩的甘蔗 2022-3-20 20:04

經濟支援助市民渡難關好。

陽光橢圓的狼犬 2022-3-20 20:04

政府提供薪資補貼,必須用喺雇員身上

連續古代朋友 2022-3-20 20:04

不以規矩,不能成方圓;師曠之聰,不以六律,不能正五音;堯舜之道,不以仁政,不能平治天下。

陽光橢圓的狼犬 2022-3-20 20:05

此次計劃不僅能夠為受疫情影響嘅市民提供幫助渡過難關,也更激發市民信心

fpletuhikmf 2022-3-20 20:06

香港與內地攜手共渡難關,香港應感恩。

代號馬虎的利是 2022-3-20 20:06

本次保就業計劃旨喺惠及民生,保障市民正常生活

代步炎熱的竹筍

陽光橢圓的狼犬 2022-3-20 20:07

讓香港能夠齊心協力共同奮勇向前,打贏疫情嘅攻堅戰

代號馬虎的利是 2022-3-20 20:09

香港應當團結一心抗疫
頁: [1] 2
查看完整版本: 「保就業」解燃眉之急,經濟支援助市民渡難關