查看完整版本 : 巧用後置風扇日本推出防止GPU下垂構件

笑靨如花 2022-5-19 08:58

日本公司Nagao Industry Inc對GPU下垂有一個有趣的解決方案——一個連接到後部120mm機箱風扇的防下垂支架。 呢個支架,驟眼好似一個倒置嘅垂直GPU支架。 它直接安裝喺底部嘅120毫米螺絲孔中,向下懸掛以承受顯卡嘅重量。 但呢種設計令支架可以由機箱嘅中心隱藏起來,以獲得更乾淨嘅美感。[attach]13292157[/attach]
我哋有看到一些非正統嘅防下垂裝置,包括EVGA e-Leash同彈簧式微星顯卡托架,但呢個裝置特別獨特,因為它需要一個後置120毫米風扇嚟操作。 該支架支持ATX同micro-ATX機箱,都可能支持一些mini-ITX塔式機箱。[attach]13292158[/attach]
支架本身係非常靈活嘅,可以左右移動100毫米或垂直移動122毫米,以適應較小或較高機箱中較短或較大嘅顯卡。 根據後部120毫米風扇嘅位置及其喺機箱中嘅相關風扇支架,該支架似乎可以支持最大厚度為四個PCIe插槽嘅顯卡——該支架支持市場上最大嘅顯卡(確實有四插槽厚度)應該冇問題。

這款GPU支架嘅主要優點係其隱蔽嘅設計同低矮嘅外形。 將佢靠喺電腦機箱嘅後面,意味住支架唔會阻住你睇到顯卡,甚至可能被其他部件嘅視線所遺忘。

呢個GPU支架嘅缺點係佢喺前面撐住顯卡,係它的槓桿作用最小嘅地方。 意味住該支架可能唔係好有效——取決於你嘅顯卡嘅設計,該支架可能無法提供足夠嘅力度以防止下垂。 你必須喺每塊卡嘅基礎上自己測試。

kingkong_hk 2022-5-19 09:14

用索帶或者網線索性卡頭就得

茶余面后 2022-5-19 14:41

祖國逃佬早就有各式各樣這種產品.

aj4577 2022-5-20 00:49

去淘寶行轉先啦,顯卡支架已玩到花樣百出喇
有rgb、又有液晶顯示;P

huijoeX 2022-5-20 02:19

讚同,淘寶咩花款噶野都有
頁: [1]
查看完整版本: 巧用後置風扇日本推出防止GPU下垂構件