查看完整版本 : 由陳勝到劉邦 , 看 "連坐法" 如何反向保護左平民權益 !!!

瑯琊王氏 2022-6-11 08:00

小弟係之前幾個講秦漢之際既POST入面 , 一直都話 反秦戰爭=六國貴族復國運動
但亦都唔可以否定 "平民" 係秦末起義既要性 ...

其實 , 陳勝  劉邦起義同之後朱元璋 , 甚至李自成都好唔同 ,
陳勝  劉邦都係基層小吏出身 ... 李自成唔同 , 佢係己經被迫下岡  無業遊民

小弟最近睇左個視頻 , 突然覺得對秦朝匠謂既苛政有另一翻睇法 ...
秦係中國史上 , 第一行 "個別人身統治" 既朝代 ,
好多人對秦朝既苛政印象很深 , 其實就係因為秦朝 , 對平民有非常強大既掌控 ,
由此自然而然覺得秦朝對平民好差 !!!

但事實又係咪咁呢???
秦朝好出名既車坐法 , 其實正正保護左平民 , 因為如果平民出事 ,
佢既直屬行政官員係要負責既 !!!
係過去既封建制度 , 階層其實係完全割裂既 , 平民犯事可能會影響同士既利益
但士唔會有份承擔罪責

(其實邏輯都好簡單 , 果 D係士自己既屬民 , 影響到既都 "士" 自己 ,
連上一層既卿 / 大夫都影響唔到 , 當然唔需要一承擔罪責 ... 相反卿 / 大夫 ,
係唔應該直接管士既屬民)

係封建制度底下 , 其實士就係其屬民既天 , 對佢有一切主宰權 ...
所以士對其屬民有幾差 , 其實都唔會有制約 ... 但係 "連坐法" 打破左呢樣野 ,
佢將最基層既地方官 , 同佢治下百姓綁成一個利益共同體 ,
反而減少左官員壓榨既動機 ...

影片講到其中一個例子係養馬 ...
如果百姓替朝庭養馬養死左 , 朝庭首先會睇有無發馬瘟等客觀原因 , 但更重要既
係基層地方官自己都會被連坐 !!! 基本上 , 由陳勝到劉邦就係呢種 ,
基層地方官(其實應該係基層小吏 ^.^")受連坐迫反既例子 ...

當然 , 咁證明左基層小吏被迫反既可能性增加 , 但咁的確好大程度保護左平民 ,
不被基層小吏所壓迫 ; 而因為 "連坐法" 係層層遞進 ,
所以應該每一層既壓迫都會減少 ... 如果唔係秦朝太多工程徭役 ,
"連坐法" 其實不失為一條良法 !!!

瑯琊王氏 2022-6-11 13:09

其實秦朝速亡,原因有好多。。。其中一個,就係圍繞軍國體制建立既國家制度,
係統一之後,無法繼續依靠軍功制維持原本既升遷體系。。。亦有六國舊貴族既原因,
反而嚴刑駿法既影響,好可能被大大誇大左!

瑯琊王氏 2022-6-11 18:26

唔知有無朋友會咁唸 ...
秦朝既 "個別人身統治" 只係為咁有效壓榨平民 , 所以秦朝好殘暴 !!!

但其實以小弟理解 , 中央集權政府治下人民 , 其實往往生活得會比
封建制度  地方分權既好好多 , 因為國家要做到同樣既樣 ,
其實對百姓既稅數反而無咁多 , 因為無左中間商 ...

去到中央集權都一樣 , 士人階層如果話語權太大 , 其實就會分走利益
呢個就係點解雍正要改革 , 同時點解佢阻力咁大既原因 ...

春天一留言

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

瑯琊王氏 2022-6-12 12:11

[quote]原帖由 [i]春天一留言[/i] 於 2022-6-12 06:58 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=549308102&ptid=30614943][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
咁多其實🤭🤭 [/quote]
哈哈哈 ... ;P

咁係因為我地自小對秦朝印象太差 , E+要幫佢平反
所以就忍唔住用左好多個 "其實" ... ^.^"

瑯琊王氏 2022-6-12 17:27

其實好多年之前 , 小弟己經睇到一個說法 ,
就係話到左戰國時代 , 即使唔計秦國 , 其他六國既貴族勢力
其實都係一直被削弱之中 ...

最最最明顯既明例 , 就係戰國基本無出現過,
好似春秋晉國六卿  鄭國七穆  魯國三桓等威脅國君既大族 ,
而且呢種情況 , 其實係得到平民既支持 ...
甚至有可以視為 , 戰國與春秋既最大分別 , 就係國君與平民
相對上瓜分左貴族既權力 !!!

arsenal2046

arsenal2046

arsenal2046

arsenal2046

nakamichi 2022-6-14 21:59

樓主講野咁似孫皓暉o既?
頁: [1]
查看完整版本: 由陳勝到劉邦 , 看 "連坐法" 如何反向保護左平民權益 !!!