查看完整版本 : 下年讀PCLL - 前景及未來問題

Ihatelaw 2022-7-10 12:23

是咁的,本人下年會喺hku讀pcll, 而上年都secure咗一間本地大 firm嘅TC (starting with D)
本身仲有返另一間MC嘅summer vac scheme, 但係不幸地就拎唔到TC
我對呢個offer其實就唔係十分之滿意啦,有諗過direct TC其他firm嘅,但係聽人講簽咗TC再direct其他firm的話係唔可行同埋都唔係太容易
想問我應唔應該direct TC?

另外,career prospect嚟講,喺呢間本地firm到開始做,其實係咪已經比起做ifirm輸在起跑線?
而且係咪都已經好難向上游?
Career方面有冇啲咩advice?
Thank you so much! I am quite puzzled these days.

lkukk 2022-8-1 22:06

[quote]原帖由 [i]Ihatelaw[/i] 於 2022-7-10 12:23 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=550147495&ptid=30660386][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
是咁的,本人下年會喺hku讀pcll, 而上年都secure咗一間本地大 firm嘅TC (starting with D)
本身仲有返另一間MC嘅summer vac scheme, 但係不幸地就拎唔到TC
我對呢個offer其實就唔係十分之滿意啦,有諗過direct TC其他firm嘅,但係聽人講簽咗TC再direct其他firm的話係唔可行同埋都唔係太容易
想問我應唔應該direct  ... [/quote]
你意思係咪中環歷山大廈間D 記?其實都相當唔錯可以去做。其實每間D 或者Ifirm 都各有優劣。你問吓你自己性格啱做咩類型既firm? 如果D 開始已經比好多人好喇,只要你俾心機做同學,第時跳去另一啲大行唔難。反而我覺得local firm 黎講,學既嘢會多啲。

陽光洪亮的黃豆 2022-8-19 14:57

其實講咁多,pass 到先算啦

roi 2022-9-18 23:03

付出多多,回報少少。

呢個年代LAW已經搵唔到食。

除非你有父蔭+人脈,

否則,自求多福吧。

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***
頁: [1]
查看完整版本: 下年讀PCLL - 前景及未來問題