查看完整版本 : [假設] 如果北洋政府一直統治中國

yin848 2022-9-8 02:43

最近跟朋友聊到說,袁大頭以來的北洋政府其實從來都比國民黨宣傳的要上軌道,已有民主政治的雛形,
就算有暗殺、賄選、稱帝、復辟等情事,但是整體來說還是往憲政主義發展,總比國民黨的蘇聯式一黨專政好。

yin848 2022-9-8 02:44

想請問假設中國一直由袁大頭以降的北洋政府領導,孫文反袁二次革命失敗後即退出中國政治舞台,沒有在廣州另起爐灶,也沒有聯俄容共、更無繼承人蔣介石領導的北伐,

中國是否會更平緩的往憲政民主發展呢?共產黨是否能坐大?抗日戰爭還會發生嗎?發生的話北洋政府能有更為統一的軍事實力抵禦外侮嗎?

yin848 2022-9-8 02:46

其實我真正想問的是 北洋若穩健發展下去 憲政民主是否較可能在中國生根 而非後來的兩個一黨專政式政黨互相傾軋

哈堡斯堡王朝 2022-9-10 08:00

[quote]原帖由 [i]yin848[/i] 於 2022-9-8 02:43 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=551884263&ptid=30755730][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
最近跟朋友聊到說,袁大頭以來的北洋政府其實從來都比國民黨宣傳的要上軌道,已有民主政治的雛形,
就算有暗殺、賄選、稱帝、復辟等情事,但是整體來說還是往憲政主義發展,總比國民黨的蘇聯式一黨專政好。 [/quote]
就好似有人認為 "聯邦制更" 更民主 , 其實只係有利軍閥一樣

民主唔係目標, 而係手段 , 如果民主到好似印度咁 ,
反而加強左舊社會惡習既拘束 , 咁民主就唔會帶來光明羅 ...

arsenal2046

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

大吳大帝孫仲謀 2022-9-13 22:21

軍閥時代立立亂,你對當時有幾了解?

進擊邊緣人 2022-9-14 22:42

孫中山參考蘇聯根本係錯 蔣介石更想參考納粹黨
北洋政府可能係當時中國最好的選擇 

jim_jim_s 2022-9-16 16:32

北洋政府如果係好嘅話,就唔會袁世凱稱帝,亦唔會軍閥割據互戰立立亂。
頁: [1]
查看完整版本: [假設] 如果北洋政府一直統治中國