查看完整版本 : ABRSM樂理考試同AmusTCL考試你問我答

胡招聯fun 2023-3-8 21:49

本人2018年考過ABRSM theory Grade 5 拎merit.兩年後ABRSM theory Grade 8 拎pass.
而家籌備緊2023年5月AmusTCL 考試。

ABRSM Grade 5同 Grade 8主要分別係:要識用chord同埋8級有既音樂名詞。5級淨係考cadence(I-V,V-I)8級chord既理論會加辣,考試題目無論第1題figure bass,第二題piano writing 同埋第三題作曲題全部會用到。

如果各位有心考5級樂理而要考得好的話,建議用英文作答,因為就算去到ABRSM 8級可以用中文答題,但去到trinity music theory diploma exam(AmusTCL 或LmusTCL)要求用英文作答,所以由5級起英文作答個樂理底會打得更好。仲有其他音樂terms用英文名詞會更加明白(eg:C#m7肯定唔會讀成C升大調3音降調7音降調無人會咁樣講)
但各位有人英文唔好想用中文作答都ok,只係你既目標係想為考樂器8級唔想再考上去,5級樂理都夠用。

而家我考緊既AmusTCL 係難過皇家8級,Trinity 既樂理考試公認係難過登天,年年合格率得3成,當演奏級咁考,只係佢唔係樂器。如果8級樂理底子唔好,好難會合格。

我想分享既係:要玩好音樂,打好樂理內功係必須既,走捷徑既樂理,永遠會打唔好基礎,就算玩樂器玩得叻都無用。你越識得多d理論,玩既變化會越多。

tgk103 2023-3-26 22:57

Amustcl 30% 合格率都好低下,其實應該唔算太難

胡招聯fun 2023-3-27 09:18

其實合格率咁低,第一係因為考生太少時間練卷,每期paper有難有唔難,唔練卷根本唔知點分析條題目點做。而且要3小時內做哂5條題目,時間係好tight,根本無多餘時間去諗,唔練卷練番個速度好易做唔哂題目。
第二考官一定睇考生既樂理基礎,考試果陣填漏幾粒accidental(# b natural)配錯chord或者睇錯key填錯音,咁就好容易fail架啦。

[[i] 本帖最後由 胡招聯fun 於 2023-3-30 19:28 編輯 [/i]]

星際愉快的揮春 2023-7-20 16:12

我Amus都考過3次,都肥,我覺得最主要佢d pass paper冇model anwer提供,我都買晒咁多年past paper,但做錯左都唔知

太空生物 2023-7-23 11:02

我都學緊,我覺得最好跟返d有教過Amustcl經驗的導師會好d,起碼合格率會高d先
頁: [1]
查看完整版本: ABRSM樂理考試同AmusTCL考試你問我答