查看完整版本 : 香港人環保意識

我是板橋人 2023-7-21 19:37

我見好多人一聽到垃圾徵費就大鬧特鬧,但人地好多國家都已經實施左好多年。唔通香港人真係冇乜環保意識?

kwansl 2023-7-28 14:32

要俾錢就唔鍾意……

powerantivirus 2023-8-28 10:28

香港人太幸福
現在仲發梗美夢0元掉垃圾桶
建築和商業工業己經收梗$掉垃圾
有些人要去其他國家體驗比$掉垃圾.生活
其他國家己經收費掉垃圾多年
今時今日仲講擾民己經太遲
法例根本一早過了
最多可做買些奢侈品六靚衫鞋
減少垃圾
好奇怪說法
窮人生活仲有更多垃圾?
無錢買更多東西點會仲有許多垃圾要掉?


落實垃圾收費的《2021年廢物處置(都市固體廢物收費)(修訂)條例》(修訂條例)草案已於2021年8月26日獲立法會通過,準備期亦已經開始。我們正積極開展相關準備工作,讓政府、不同持份者和市民大眾為落實垃圾收費做好準備。

為配合垃圾收費的準備工作,修訂條例的部分條文已於2022年9月1日開始實施,例如指定袋及指定標籤的售價、建立「入閘費」登記安排等條文。同時,我們就以下事項作出公告,包括有關指定袋及指定標籤的設計、大小等規定,以及各種廢物車輛、垃圾收集站及指明桶箱上展示的訂明標誌及其展示方式。環保署會透過各種渠道例如簡介會等,向不同持份者介紹相關內容,協助他們開展相應的準備工作。

[[i] 本帖最後由 powerantivirus 於 2023-8-28 09:39 編輯 [/i]]
頁: [1]
查看完整版本: 香港人環保意識