查看完整版本 : 2023-07-15 (六) 往曼城最後一程:BA 1406 LHR -> MAN

montparnasse 2023-8-27 09:17

2023疫後復常,老媽就話要去曼城見家姐

惟有遷就佢,多D日子在英國北部

只能撥出6日5日過去法國

訂機票已經係難關

需求極大。果日仲冇直航

唔鐘意中東轉,7+7小時,不倫不類

最後係CX

貪回程不停站

不過香港出發,果日冇直航,只剩朝早只去LHR,再加BA 1406聯程去MAN

成件事並唔享受

18:00到MAN

航班要22:10先起飛
[attach]14574190[/attach]

[attach]14574191[/attach]

已經係LHR T5最後三班機!

實際22:20起飛
22:55降落!僅35分鐘!
[attach]14574192[/attach]

[attach]14574193[/attach]

雖然超短程,經濟位只有一包花生 + 一樽水

但商務位竟然三文魚full dinner

當然好多都直頭冇食到!

咁夜起飛,D人都一早食定嘢!

成件事,我完全唔覺得係乜光榮!反而係恥辱!

正因為LHR冇完善鐵路轉乘,先要咁樣浪費開飛機!

CDG有完善空鐵轉乘,唔駛開呢d超短途機!

甚至法國東部,接壤德國的斯特拉斯堡 (Strasbourg),都因為TGV只需2小時,令來往巴黎的航班消失!

米盧斯現時未有全程直達LGV。經斯特拉斯堡 / 第戎 (Dijon),TGV都要3小時左右 (因此航線不受TGV 2.5小時內可到的禁令影響)

但都成功打到只剩AF hop 70座RJ,每日只有兩班!

另外,歐洲的「商務位」,根本只係經濟位唔賣中間位!

座位計 (唔係服務計),甚至衰過法國廉價高鐵ouigo

TGV inoui二等位,座位都好過亞洲短途商務 / 美國短途頭等

TGV inoui頭等,更加係國泰短途廣體機的高水平!

[[i] 本帖最後由 montparnasse 於 2023-9-8 10:01 編輯 [/i]]

vladimirweiss10 2023-8-31 05:12

法國係有法例限製唔俾開200KM下的短程航線

montparnasse 2023-8-31 11:15

[quote]原帖由 [i]vladimirweiss10[/i] 於 2023-8-31 05:12 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=560978960&ptid=31265203][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]

法國係有法例限製唔俾開200KM下的短程航線 [/quote]
而家增至2.5小時TGV可到

但因TGV競爭力強,所以巴黎 - 斯特拉斯堡 (接壤德國) 的航空線,一早停左

巴黎 - 米盧斯 (Mulhouse) (接壤瑞士巴素爾 (Basel)),亦因TGV只需3小時,打到得返AF HOP 70座機仔,每日只有兩班!
頁: [1]
查看完整版本: 2023-07-15 (六) 往曼城最後一程:BA 1406 LHR -> MAN