查看完整版本 : 想問vnc remote control 是否只是mac 的制式, win 機不能用?

laurentsai 2023-10-23 01:11

想問vnc remote control 是否只是mac 的制式, win 機不能用?
即win 可入去mac, 但mac 入去win, vnc 找不到win pc 的ip

SOMA1963 2023-10-23 11:07

[quote]原帖由 [i]laurentsai[/i] 於 2023-10-23 01:11 發表 [url=https://computer.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=562228205&ptid=31336945][img]https://computer.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]

想問vnc remote control 是否只是mac 的制式, win 機不能用?
即win 可入去mac, 但mac 入去win, vnc 找不到win pc 的ip [/quote]
ultravnc 分viewer 同 server 兩部份, 要睇人地部機, 裝 viewer 就得. 部機要比人睇, 就要裝server.
windows 安裝一般兩個都裝, 但安裝時可以挑唔裝邊部份. windows  也有兩個獨立安裝包. mac 就唔肯定, 可以上官網查.
頁: [1]
查看完整版本: 想問vnc remote control 是否只是mac 的制式, win 機不能用?