查看完整版本 : 2023,我的6日5夜台北遊記(夏季篇)(6日旅程經已完結,感謝收看,謝謝。)

gpxendsky 2023-11-1 01:43

原來我之前寫親嘅遊記,99%爛尾,呢排我決定對我份工擺爛,又想去旅行但又無錢,唯有拎6月去嘅台北行,回味一下。

2023/6/14 D1
香港》桃園〉新驛旅店》雪王〉西門町〉無老鍋》酒店

2023/06/15 D2
酒店》劉山東牛肉麵〉二二八公園》台大醫院(打卡)》總統府(打卡)〉酒店》北投〉淡水》寧夏夜市〉酒店》饒河街夜市〉酒店

2023/6/16 D3
酒店》永康街〉廖家牛肉麵》榕錦生活〉二吉軒豆乳》101〉台北地下街》京站〉台北車站》酒店〉家樂福》酒店

2023/06/17 D4
酒店》九份〉金瓜石101》黃金瀑布〉陰陽海》猴桐〉十分老街》十分瀑布〉酒店》上引水產〉饒河街夜市》酒店

2023/06/18 D5
酒店〉貓空纜車》龍山寺〉李錦利》剝皮寮〉新富町文化市場》家樂福〉酒店》犁記〉酒店》信義商圈〉馬辣》酒店

2023/06/19 D6
酒店〉台北車站》酒店〉桃園機場》香港機場〉家

[[i] 本帖最後由 gpxendsky 於 2023-11-17 09:38 編輯 [/i]]

gpxendsky 2023-11-1 01:48

2023/6/14 D1
香港》桃園〉新驛旅店》雪王〉西門町〉無老鍋》酒店

好耐無去過旅行,爭啲唔記得點去旅行。我係CI忠實粉絲,所以今次都係坐CI

[attach]14750697[/attach][attach]14750696[/attach]。

gpxendsky 2023-11-1 01:52

去到機場,首先第一要做先去開海外提款功能,再之後匯合團友,今次去台北係帶一對老夫婦去台北行下,所以無咩編行程,四圍行四圍食。

同團友寄完行李

[attach]14750700[/attach]

gpxendsky 2023-11-1 02:00

原本朋友想食午餐先,但我同佢地講,飛機包一餐可以上機食,原本我諗住入禁區睇新野,但朋友都係想坐低飲杯野,夠鐘先出禁區,於是就去左翠華阻人食lunch。

飲完杯嘢,夠鐘行去機橋,路過有平民貴賓室之稱嘅麥記。

我好想落去睇,但朋友無咩興趣。[attach]14750705[/attach]

gpxendsky 2023-11-1 02:12

雖然無落去睇,但我都帶左佢地去睇另一個新景點,天空走廊。

以前坐飛機想喺禁區入面近距離睇飛機升降,你要登機口喺北衛星樓,再去北衛星樓嘅露天吸煙室,咁你就可以近距離睇到飛機升降。

但現在…..都係要去北衛星樓先可以睇升降,但如果單單想企高啲睇遠啲嘅話,呢條連接T1同北衛星嘅天空走廊就幫到你。

上去參觀可以行返轉頭,所以唔驚一去無回頭,上到去參觀打卡嘅時候,就要留意一下腳邊,因為係部分地板係玻璃,行上去安全嘅,但由硬地踩落玻璃嘅時候會有踩軟地嘅感覺,個心真係離一離。[attach]14750710[/attach][attach]14750712[/attach][attach]14750709[/attach][attach]14750711[/attach]

gpxendsky 2023-11-1 02:16

喺天空走廊嘅入口會有一間無人便利店(得個知字,我無興嘅。)[attach]14750716[/attach]

gpxendsky 2023-11-1 02:19

機場多左好多新設施,有小朋友放電嘅小遊樂場(繩網陣)、互動嘅電子遊戲,露天公園仔同捉返盤西洋棋。[attach]14750718[/attach][attach]14750717[/attach]

gpxendsky 2023-11-1 02:26

影完相,夠鐘上機,上完機同朋友影返張團體照之後,就……….,就瞓著左:smile_o03::smile_o03:。

因為實左太眼瞓,返完一個通宵,無休息就坐下午機去台北,一放鬆就:smile_o08:

原本我就係好想好想去影飛機起機嗰段,結果不似如期,再開眼已經上到大澳,之後個天同我個心一樣咁灰。[attach]14750725[/attach][attach]14750724[/attach][attach]14750723[/attach]

gpxendsky 2023-11-1 08:49

望左一陣雲海就食飛機餐了,個餐就無咩驚喜。[attach]14750925[/attach][attach]14750926[/attach]

gpxendsky 2023-11-1 20:07

食完個飛機餐,望出去,終於見到心目中的藍天,說時遲那時快,我地準備降落了。

[attach]14752237[/attach][attach]14752234[/attach][attach]14752236[/attach][attach]14752233[/attach][attach]14752235[/attach][attach]14752232[/attach]

gpxendsky 2023-11-2 01:12

終於….終於…….相隔三年,我又返黎,熟悉又陌生的登機口。:smile_o06:

落機第一時間去廁所:smile_o05:

照樣排隊過關入境,但排緊隊嘅時候,發現有件趣事,事源見到前面排左一對母女,我記得佢地無行李得BB車一部,點解我會記得?

因為我地同一個巴士站上車。當時我仲以為佢地去東涌玩,點知人地空手過台北:smile_30:

入左境,攞好行李出去整電話卡同㩒錢,之後望住人地抽獎:smile_13::smile_13:返工做到傻左,唔記得登記抽獎😮‍💨[attach]14753035[/attach][attach]14753034[/attach]

gpxendsky 2023-11-2 01:21

得個望完之後就唯有去坐桃捷入台北,團友去票務處買悠遊卡,我就喺增值機check悠遊卡,要check8張,check埋屋企人嗰啲。

之後就入閘去月台等車,紫色快線40分鐘去台北,藍色慢線站站停。
[attach]14753051[/attach][attach]14753050[/attach]

gpxendsky 2023-11-2 01:27

團友就話第一次自由行台北,我就太耐無黎,坐程捷運變咗大鄉理出城咁,係又影,唔係又影,不過沿途多左好多新野,部分真係好好拍。

[attach]14753058[/attach][attach]14753060[/attach][attach]14753053[/attach][attach]14753055[/attach][attach]14753057[/attach][attach]14753059[/attach][attach]14753052[/attach][attach]14753054[/attach][attach]14753056[/attach]

gpxendsky 2023-11-2 01:31

話咁快就到左台北車站,因為今次住新驛台北車站,所以我哋可以行過去,行緊嘅時候發現K區,同中山地下街大維修,少左好多野行:smile_o08::smile_o08:
[attach]14753064[/attach][attach]14753062[/attach][attach]14753063[/attach][attach]14753061[/attach]

gpxendsky 2023-11-2 01:52

上到地面,好耐無見嘅街景
[attach]14753096[/attach][attach]14753095[/attach]

gpxendsky 2023-11-2 01:59

同台北車站好近嘅新驛,十年前個人遊就係住呢間,十年之後都係住呢間。
[video=https://1253590913.vod2.myqcloud.com/743b5de7vodhk1253590913/44fd16af5576678022491479017/5576678022491479033.jpg]https://1253590913.vod2.myqcloud.com/743b5de7vodhk1253590913/44fd16af5576678022491479017/JieD5H8Zv4IA.mp4?videoid=5576678022491479017[/video]

gpxendsky 2023-11-2 02:01

因為近黃昏先到酒店,所以酒店幫我地升級,無窗變有窗,仲升到頂樓:smile_o12:今次住708房。
[video=https://1253590913.vod2.myqcloud.com/743b5de7vodhk1253590913/44fb71a95576678022491476023/5576678022491476039.jpg]https://1253590913.vod2.myqcloud.com/743b5de7vodhk1253590913/44fb71a95576678022491476023/l8tIranbLwAA.mp4?videoid=5576678022491476023[/video]

gpxendsky 2023-11-2 02:03

入房放低啲嘢之後,先碌個圈介紹下間房先。

[video=https://1253590913.vod2.myqcloud.com/743b5de7vodhk1253590913/b6b85af25576678022489006918/5576678022489006934.jpg]https://1253590913.vod2.myqcloud.com/743b5de7vodhk1253590913/b6b85af25576678022489006918/T4nWL544QcwA.mp4?videoid=5576678022489006918[/video]

gpxendsky 2023-11-2 02:08

休息左一陣,朋友就話想落街行吓先,朋友太太話過鍾意食雪糕,所以台北第一餐,去心目中嘅傳統雪糕店:雪王。

地址:
營業時間:星期一至星期日,中午12:00 至 晚上20:00

[attach]14753117[/attach][attach]14753119[/attach][attach]14753121[/attach][attach]14753118[/attach][attach]14753120[/attach][attach]14753116[/attach]

[[i] 本帖最後由 canon123 於 2023-11-2 22:43 編輯 [/i]]

gpxendsky 2023-11-2 02:15

佢有好多正常,但亦有奇怪嘅口味,仲有幾隻喺台灣人獨有,香港人未必接受到嘅口味,小Boss豬腳味,大Boss麻油雞味,兩隻上次都食過,但麻油雞一定要配淡味雪糕,唔係就咸死你。

今次想再食嘅時候,佢就話麻油雞賣晒,無得打大佬,6。

不過我嗌豬腳,店家都問足我三次,驚我接受唔到,浪費食物。

豬腳雪糕入面真係有豬腳肉,其實唔係太咸,好味嘅。
[attach]14753126[/attach][attach]14753128[/attach][attach]14753125[/attach][attach]14753127[/attach][attach]14753124[/attach]

gpxendsky 2023-11-2 02:20

食完雪糕,就去西門町行個圈,但好似想落雨咁,唔理,照行,一陣去食無老鍋,現在要攝時間:smile_o13:

好耐無行嘅西門町,街頭表演,好懷念。
[attach]14753131[/attach][attach]14753130[/attach][attach]14753132[/attach]

gpxendsky 2023-11-2 02:21

街頭表演
[video=https://1253590913.vod2.myqcloud.com/743b5de7vodhk1253590913/b6b8d74f5576678022489007590/5576678022489007375.jpg]https://1253590913.vod2.myqcloud.com/743b5de7vodhk1253590913/b6b8d74f5576678022489007590/SeWqL0tHed0A.mp4?videoid=5576678022489007590[/video]

gpxendsky 2023-11-2 02:21

街頭表演2
[video=https://1253590913.vod2.myqcloud.com/743b5de7vodhk1253590913/44faf2315576678022491475338/5576678022495844940.jpg]https://1253590913.vod2.myqcloud.com/743b5de7vodhk1253590913/44faf2315576678022491475338/rnn1S6BMwKUA.mp4?videoid=5576678022491475338[/video]

gpxendsky 2023-11-3 03:20

行左一陣,6,真係落雨,條街即刻雞飛狗走,見時間都唔係差好多,於是早啲去無老鍋睇下可唔可以早啲入去食。

我地去西門町嗰間食。[attach]14755190[/attach]

gpxendsky 2023-11-3 03:26

上到去,店員話今日太多人,全店滿坐,都係要等,但會盡快交枱。

最終比預約時間早左幾分鐘入去,因為我同朋友都唔食辣,所以都係嗌養生鍋底,必食雪糕豆腐,有肉有海鮮,朋友叫湯圓?

鴨血佢會不斷幫你加,免費嘅,尾段俾左壺水蜜桃沙冰解油膩,幾時飲都覺勁正。

[attach]14755205[/attach][attach]14755208[/attach][attach]14755210[/attach][attach]14755202[/attach][attach]14755204[/attach][attach]14755207[/attach][attach]14755209[/attach][attach]14755201[/attach][attach]14755203[/attach][attach]14755206[/attach]

gpxendsky 2023-11-3 03:38

食飽飽,雨已停,行路當散步,大家決定一齊行返酒店,途經特色7仔,入就無入去睇,出面打張卡就算。

[attach]14755222[/attach][attach]14755224[/attach][attach]14755223[/attach]

gpxendsky 2023-11-3 04:05

去台灣除左行夜市,最緊要係咩呀?係行便利店買甜品呀!

帶左團友返去休息之後,自己死落樓下便利店買宵夜自私食。

最好飲嘅西瓜奶,當年瘋狂買黎飲同蓄樽仔嘅純粹喝,仲意食嘅愛玉。[attach]14755267[/attach][attach]14755269[/attach][attach]14755271[/attach][attach]14755268[/attach][attach]14755270[/attach]

gpxendsky 2023-11-3 06:41

第二日,起身,未夠集合時間,落樓下睇下食咩早餐先?

路過2樓,新驛話有裝修過2樓,就落去睇下,無咩改變嘅:smile_o02:

[attach]14755338[/attach][attach]14755335[/attach][attach]14755337[/attach][attach]14755334[/attach][attach]14755336[/attach]

gpxendsky 2023-11-3 06:51

一眼望晒,睇完就落樓下便利店,睇吓有咩可以當早餐食?

[video=https://1253590913.vod2.myqcloud.com/743b5de7vodhk1253590913/6e51980f5576678022525086781/5576678022529841954.jpg]https://1253590913.vod2.myqcloud.com/743b5de7vodhk1253590913/6e51980f5576678022525086781/SRWiagxCmjsA.mp4?videoid=5576678022525086781[/video]

gpxendsky 2023-11-3 06:54

三年無見,多左好多沙律生果杯
[video=https://1253590913.vod2.myqcloud.com/743b5de7vodhk1253590913/1140a7c95576678022527437053/5576678022527439129.jpg]https://1253590913.vod2.myqcloud.com/743b5de7vodhk1253590913/1140a7c95576678022527437053/8uXn9RxgnvsA.mp4?videoid=5576678022527437053[/video]
頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9
查看完整版本: 2023,我的6日5夜台北遊記(夏季篇)(6日旅程經已完結,感謝收看,謝謝。)