查看完整版本 : 小曉影評 (演員要讚,藝術感強,偶有沙石,可以一戰)

julyba 2024-1-30 14:40

小曉影評 (演員要讚,藝術感強,偶有沙石,可以一戰)
個人認為,可能睇開節奏迅速電影嘅大家唔會好習慣,個人而言,套戲感覺會係散文式嘅心情抒發,不過真心藝術性唔錯,例如貓頭鷹嘅比喻,一個唔識得表達自己,但急住表達自己嘅…不過以片論片泥我個人係覺得可以入場一看。
演員真心唔錯
陳意涵:做到生仔=放棄自己生活嘅無奈同不甘心,同埋嗰個厭世嘅態度真係好正。
劉俊謙 :穩陣交戲,拿捏到位,應該有嘅都有,不過始終係劇本上去屬於引子角色,感覺上冇另外兩位女主角禁驚艷,其實喺香港新一代嘅男演員,佢真係算唔錯,希望之後佢有更多啲演出機會。俾。
林品彤,黐孖筋,有乜理由佢係12歲,金馬獎真係有啲原因,演出精準,真係還原到嗰啲有ADHD 人,嗰啲世衛動作包括注意力唔集中,容易衝動,情緒活動量高。
 
《小曉》故事描述小曉(林品彤 飾)是一位活在自己世界的女孩,因為一個令人揪心的秘密,她在學校被同學霸凌孤立,媽媽薇芳(陳意涵 飾)也視她為麻煩,在國外長期工作的爸爸更像既熟悉又遙遠的陌生人,唯有班導保羅(劉俊謙 飾)彷彿能理解並舒緩她的情緒。一次颱風天下課,小曉目睹了媽媽與班導的秘密,困惑的她不僅必須強迫自己適應這個複雜的情感關係,也逐漸發現原來她與媽媽都有各自對生活說不出的無奈…。
頁: [1]
查看完整版本: 小曉影評 (演員要讚,藝術感強,偶有沙石,可以一戰)