查看完整版本 : 關於肚風同奶粉問題

當前跳動的淡季 2024-3-16 09:56

Bb而家25日,早排夜晚佢瞓覺已經扭嚟扭去,仲要谷到面都紅,跟住就會放屁。平時都已經係咁放屁,其實係咪肚風問題?佢每日都有屙屎,但好似去唔清咁,有時放屁都會bit咗少少屎,佢啲屎都好臭,但顏色係正常金黃色。

其實係奶粉唔啱佢飲?定係咩原因搞到呀b有肚風問題?初頭都冇事,佢好易瞓得着,睇住佢咁好心痛,我平時都會幫佢初肚仔,有冇啲咩肚風油係啱Bb用?

其實可唔可以轉奶粉呢?呀b出院到而家飲皇家美素力~見人哋好多都話喜寶好,對Bb腸胃都好啲,定係到時去健康院問醫生會好啲?

如果有肚風係咪暫時唔好喂佢食咁多奶?佢而家飲120ml

同埋有時候好難預佢飲奶時間,本身3個鐘一次,有時2.5鐘就要食,有時候食唔晒,有時候夠鐘數食奶,佢都未起身.其實要唔要叫醒佢食奶?定係等佢餓先喂?又怕佢喊食哂啲風又怕佢食滯~

真係好頭痕已經困擾咗好多日,真係唔想呀b咁辛苦,半夜喊醒又瞓唔到!第一次做人呀媽踢哂腳~唉真係好想呀b可以有覺好瞓

faimifammy 2024-3-30 16:32

過來人分享, 喜寶真係好!
女女喊左10幾日, 轉左幾日之後明顯見到佢扭少左, HMP隻母乳益生菌係真係幫到消化, 終於有返個好覺, 訓得又痾得
不過媽媽group成日有人話喜寶, 但佢地自已都唔係食緊, 奇奇怪怪咁, 但對我女黎講係好啱飲, 真係見人見智

١٥٧٤♡ 2024-3-31 21:58

試下撒隆巴斯貼貼肚臍, 去肚風

water667 2024-4-2 21:21

[quote]原帖由 [i]當前跳動的淡季[/i] 於 2024-3-16 09:56 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=565243229&ptid=31506151][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]

Bb而家25日,早排夜晚佢瞓覺已經扭嚟扭去,仲要谷到面都紅,跟住就會放屁。平時都已經係咁放屁,其實係咪肚風問題?佢每日都有屙屎,但好似去唔清咁,有時放屁都會bit咗少少屎,佢啲屎都好臭,但顏色係正常金黃色。

其實係奶粉唔啱佢飲?定係咩原因搞到呀b有肚風問題?初頭都冇事,佢好易瞓得着,睇住佢咁好心痛,我平時都會幫佢初肚仔,有冇啲咩肚風油係啱Bb用?

其實可唔可以轉奶粉呢?呀b出院到而家飲皇家 ... [/quote]
餵奶時間最好定時, 唔好肚餓先俾佢飲
之前我個b就係成日有肚風又谷便, 問其他媽媽先知奶粉唔夾都會咁
後來轉左雅培出嘅心美力俾bb, 果然便便暢通好多, 肚風都少左, 可能因為有益生菌同hmo對bb腸胃消化有幫助啦
頁: [1]
查看完整版本: 關於肚風同奶粉問題