查看完整版本 : 曼谷 2024 喪食(變)車胎人之旅

maulee2008 2024-4-15 13:21

一落飛機, 就去食船麵一條街「Baan Kuay Tiew Ruathong」超好食! 湯頭濃, 魚蛋同肉好鮮味, 18B一碗. 隔離間 Payak 唔係咁好食.

maulee2008 2024-4-15 13:24

食完返酒店, 住近 Chit Lom 的 Grande Centre Point Hotel Ratchadamri .  Chit Lom 站開左 LV Cafe 在 Gayson 商場.

maulee2008 2024-4-15 13:29

夜晚去 Jodd Fairs 夜繽紛. 好多間[火山骨] 當然有其他野食.

maulee2008 2024-4-15 13:32

夜晚去買芒果糯米飯外帶… Mae Varee 好多人 …
於是去對面 Nings mango stand 買芒果糯米飯. 
泰國本地人推薦, 好食. YTB 阮生阮太有介紹.

maulee2008 2024-4-15 13:35

第二早, 去榮泰/榮泰(重)
榮泰今日唔做生意, 叫我去對面榮泰(重)排隊
榮泰(重)排隊中 ... 
豬肉魚蛋棵粉超好食. 湯超清甜,肉好鮮味. 炸魚皮好脆

maulee2008 2024-4-15 13:38

食完順便去EmQuartier 商場行一陣
商場幾新, 幾大, 好多 shops 好多餐廳.

maulee2008 2024-4-15 13:41

Siam Paragon Food Court. 新開的 food court 有好多間名店進場:
有紅大哥水門雞/ONG TONG泰北咖哩 Khao Son/ Elvis Suki/ 手泰搖茶/ 獅先生 etc
先食紅大哥水門雞, 再食ONG TONG泰北咖哩 Khao Son, 好飽!!

maulee2008 2024-4-15 13:50

行去參觀 泰國學府 朱拉隆功大學 (Chulalongkorn University) 行去 Jeh O Chula 攞位.
Jeh O Chula 在出名食包的Nueng Nom Nua 對面. 附近有出名海南雞飯的 Jek Meng Hainanese Chicken Rice.
其實附近超多食肆.

[[i] 本帖最後由 maulee2008 於 2024-4-15 13:54 編輯 [/i]]

maulee2008 2024-4-15 13:57

去王子戲院唔係去睇戲, 係食豬肉粥. 粥好綿, 肉好鮮.
這條石龍軍路附近好多百年老店. 包括 仁和園華陀涼茶/ 1907年開業的[新記烤鴨] .....
荗和涼茶/ 石龍軍路 有兩間出名的豬手店, 不過是日休息

maulee2008 2024-4-15 13:59

中午去呢度/ 參觀文華東方酒店/ 趁冇人參觀文華 Authors' Lounge/
Authors' Lounge 食個下午茶應該好有氣氛/ 下午茶要兩個人起

米奇老鼠小姐 2024-4-15 14:02

support, 追看中

maulee2008 2024-4-15 14:02

中午去呢度食/ Le Normandie by Alain Roux 對住無敵河景/ (有 dress code)
午餐 taster menu 三道菜/ 頭盤帶子魚子/ 煎鱸魚/ 甜品
很好的體驗/ 食完出外面等船/ 搭船渡彼岸/ 去 Icon Siam/

maulee2008 2024-4-15 14:07

Icon Siam 食下午茶 Blue by Alain Ducasse @IconSiam
Signature drink 熱朱古力/ 太多野食, 食唔晒.
夜晚本來想去 Samsak Claypot 食粉絲食蝦/蟹煲, 可惜太遲, 關門.
希望下次再來食, 食, 食. :loveliness:

[[i] 本帖最後由 maulee2008 於 2024-4-15 14:11 編輯 [/i]]

arthursam 2024-4-15 22:46

[quote]原帖由 [i]maulee2008[/i] 於 2024-4-15 13:57 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=565873332&ptid=31541216][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]

去王子戲院唔係去睇戲, 係食豬肉粥. 粥好綿, 肉好鮮.
這條石龍軍路附近好多百年老店. 包括 仁和園華陀涼茶/ 1907年開業的[新記烤鴨] .....
荗和涼茶/ 石龍軍路 有兩間出名的豬手店, 不過是日休息 [/quote]
豬肉粥你等咗幾耐?我上次等咗20幾分鐘先有得食!我食咗雲瑞興先去,所以都唔餓,唔係我都唔會等。

maulee2008 2024-4-16 13:19

我四月二號去 王子戲院 我10點去, 唔洗等位. 不過兩間豬手冇開.

skm1209 2024-4-18 17:39

勁! 3~5月去泰國, 多謝分享靚相

:smile_39: 我試過5月去4日3夜病足3日3夜, 都係等年尾

arthursam 2024-4-18 22:56

[quote]原帖由 [i]maulee2008[/i] 於 2024-4-16 13:19 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=565892079&ptid=31541216][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]

我四月二號去 王子戲院 我10點去, 唔洗等位. 不過兩間豬手冇開. [/quote]
唔係等位,係落咗單後等咗20幾分鐘先有得食.好多人買外賣,煮粥師父都做唔切.

豬手飯淨開上午.

[[i] 本帖最後由 arthursam 於 2024-4-18 22:58 編輯 [/i]]

maulee2008 2024-4-19 15:54

我好彩, 食粥幾分鐘有得食. 反而榮泰重order左要等十幾分鐘. 想去多一轉曼谷, 食番未去的餐廳. :loveliness: :loveliness:

日落迷人的外套 2024-4-22 16:27

多謝分享😋😋
頁: [1]
查看完整版本: 曼谷 2024 喪食(變)車胎人之旅