查看完整版本 : 泰國曼谷5日4夜行程住宿

中午橙色的雞翼 2024-5-11 10:58

四月份出發去咗泰國曼谷旅行,Hong Kong Express,來回機票都係千零蚊!

[attach]15266811[/attach]

坐1點機出發,好準時去到泰國曼谷機場,仲係日頭嚟嘅!拎行李都好順利,過關完全係直行直過,冇乜時間係需要等好有效率!

[attach]15266814[/attach]

因為坐Hong Kong Express冇餐飲服務,一落機就搵便利店,我諗唔單只係我其他嘅旅客都聚集喺呢間機場7–11出面,聯合國咁呀!

[attach]15266816[/attach]

話咁快就去到酒店check-in,我今次住嘅酒店係位於Asok 站嘅Sib Kao酒店,喺另一篇嘅介紹,我有好詳細咁講呢間酒店嘅設施同埋服務,可以去呢度睇下🔽

https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=31553542 

[attach]15266818[/attach]

酒店位於泰國曼谷嘅Asok 站真係好就腳,因為隔籬就係Terminal 21 , 你個商場真係深得香港人嘅喜愛,因為行出行入都聽到大量嘅廣東話!好有親切感,有手信店、時裝店、運動品牌店,亦都有按摩店同美甲店,真係一站式咩都有齊晒!

[attach]15266810[/attach]

第一餐晚飯,揀咗喺Terminal21 呢一間食泰北河粉嘅餐廳;河粉超好食,而且價錢係唔貴環境都好舒服好自在!

[attach]15266813[/attach][attach]15266815[/attach]

第一日落機成個晚上都留咗喺Terminal 21 ,係因為我喺出發前已經預訂咗呢一度晚上嘅Let’s relax Spa,喂,呢一個節目豐富嘅泰國曼谷旅程打開咗序幕沖咗電就開始落力玩!

[attach]15266817[/attach][attach]15266809[/attach]

雖然做完Spa有提供一個迷你版芒果糯米飯,彈出嚟旅行夜晚唔去便利店買宵夜真係對唔住自己!第一晚嘅晚上食埋呢個7–11嘅零食就真係梳洗去休息啦~

[attach]15266812[/attach]

回想返搭下午一時嘅飛機出發去泰國曼谷旅行,搞晒所有過關、搭車去到市區啱啱好,到咗傍晚食飯嘅時間!然後探索吓酒店周圍做埋個Spa食埋7–11宵夜,成個行程都好smooth、節目豐富,但係又唔趕唔急,我覺得⋯ 我嘅第一日行程安排得好好!同我預期嘅一樣~

[[i] 本帖最後由 中午橙色的雞翼 於 2024-5-11 11:01 編輯 [/i]]

中午橙色的雞翼 2024-5-11 11:31

Day2 今次去泰國曼谷旅行真係無限無plan自由行,無乜點規劃過,整體嚟講都好順利。

出發前去咗麥當勞食個泰式早餐,有白粥、油炸鬼,嘆多杯特濃咖啡,咁就真係好醒神展開第二日嘅旅程!

[attach]15266865[/attach]

第二日嘅朝早好想去參觀廟宇,等個人可以心境舒暢平和啲,放低香港生活同工作嘅繁忙、拋低平日急促嘅節奏。

咁多個泰國曼谷嘅寺廟,我就揀咗呢一個超有歷史嘅寺廟—曼谷臥佛寺!

尤其吸引嘅,係超巨大臥佛,睇相都覺得好莊嚴壯觀。網上翻查資料,「曼谷臥佛寺最早建於1788年,是曼谷最古老寺廟之一,院內供奉1,000多尊佛像,最重要的是有泰國最大室內釋迦牟尼臥佛像,法相莊嚴金光閃閃!」

[attach]15266864[/attach][attach]15266867[/attach]

睇完臥佛,就見有啲肚餓去咗出口附近搵到一間有trip Advisor推薦嘅泰式餐廳,冇冷氣㗎 !但係又見到好多外國遊客食得好開心,所以諗都冇諗就入去坐低咗。坐低嗰陣侍應即刻熱情款待,仲遞上一碗裝住冰嘅金屬碗,用嚟可以幫身體降溫!

雖然外面有成38度,天氣咁炎熱!但喺室內又真係幾涼,我相信因為佢有用植物嚟做屏風,又開咗風扇!喺室內其實冇想像中咁焗咁熱,又OK喎!

[attach]15266858[/attach]

揀咗Pad Thai 同椰青嚟做我第二日嘅午餐,成餐飯咁豐富,都係食咗40幾蚊港紙!好值得推介呢間餐廳,佢得到 Trip Advisor嘅推薦係真係實至名歸,如果朋友要再嚟參觀,我都會帶佢再嚟食!

[attach]15266861[/attach]

由餐廳出發行一條大直路,就可以去到泰國曼谷大皇宮,好可惜,因為天氣太熱!

中午時間,外面氣溫去到38度,而體感去到45度,真係冇辦法去行室外嘅地方!好爽快,咁就決定取消咗去泰國曼谷大皇宮嘅行程。天氣咁熱好怕自己喺外面行會中暑,所以去咗泰國大皇宮附近有一個海軍建築裏面,裏面有飲品店同手信店,我就坐咗喺裏面休息咗一陣。飲啲嘢補充吓身體流失嘅水份同糖分。

如果唔好好休息,我驚餘下落嚟嘅三日,可能會體力不支、力不從心,萬事都係小心為上。

[attach]15266863[/attach][attach]15266866[/attach]

唔單止我㗎,好多遊客都揀咗呢個地方休息環境幾好,又可以望吓風景上下網。

休息完之後就去咗附近嘅渡輪碼頭,因為喺呢度上船、搭幾個站就可以去到一個泰國曼谷新開嘅商場!!

冇錯,就係要去話題度十足,超級豪華氣派~集所有曼谷最頂尖貨品嘅新商場 ICONSIAM ,搭渡輪船點對點去到,咁順路真係超方便快捷!

[attach]15266857[/attach][attach]15266860[/attach]

影低咗個簡單嘅地圖版本,了解吓渡輪會停嘅景點地方!箭嘴顯示嘅係我上船同落船嘅碼頭~當然在其他站好多都係遊客必經嘅景點。

[attach]15266859[/attach][attach]15266862[/attach]

[[i] 本帖最後由 中午橙色的雞翼 於 2024-5-11 11:33 編輯 [/i]]

中午橙色的雞翼 2024-5-11 11:45

Day 2 ICONSIAM 商場介紹

Iconsiam 商場位於泰國曼谷昭披耶河畔,係泰國最大嘅購物中心之一,佔地約 75 萬平方米。商場內集結咗來自世界各地嘅超過 500 家品牌,包括國際精品、泰國本土品牌、餐廳、超市、電影院、遊樂場等。

Iconsiam 商場嘅賣點

⭕️多元嘅品牌同商品:

**Iconsiam 商場內集結咗來自世界各地嘅品牌,包括國際精品、泰國本土品牌、餐廳、超市、電影院、遊樂場等,可以滿足唔同消費者嘅需求。

⭕️獨特嘅室內水上市場:

**Iconsiam 商場內設有一個佔地 2,000 平方米嘅室內水上市場,匯集咗泰國各地嘅小食、工藝品同紀念品,係體驗泰國文化嘅好去處。

⭕️便利嘅交通:
**Iconsiam 商場位於昭披耶河畔,交通便利,可以搭乘 BTS SkyTrain、昭披耶河快船或的士抵達。

👍 Iconsiam 商場嘅行程安排建議

😉半天遊:

**如果您只有一日嘅時間,可以先逛逛 Iconsiam 商場嘅室內水上市場,品嚐泰式小食同購買紀念品;然後再到商場內嘅餐廳享用午餐;最後逛逛商場內嘅國際精品店同泰國本土品牌店。

😉一日遊:
**如果您有一日嘅時間,可以上午先逛逛 Iconsiam 商場嘅室內水上市場,品嚐泰式小食同購買紀念品;然後到商場內嘅餐廳享用午餐;下午逛逛商場內嘅國際精品店同泰國本土品牌店;晚上到商場內嘅電影院睇戲或到遊樂場玩耍。
交通資訊

🖐️BTS SkyTrain:
**搭乘 BTS SkyTrain 到 Saphan Taksin 站,步行約 10 分鐘即可抵達 Iconsiam 商場。

🖐️昭披耶河快船:
**搭乘昭披耶河快船到 Sathorn Pier 站,步行約 5 分鐘即可抵達 Iconsiam 商場。

🖐️的士:
**搭乘的士直接前往 Iconsiam 商場即可。

⭕️注意事項
Iconsiam 商場嘅營業時間為每天上午 10 點至晚上 10 點。

Iconsiam 商場內設有免費 Wi-Fi。

Iconsiam 商場嘅停車場收費:每小時 50 泰銖

Iconsiam 商場嘅官方網站:https://www.iconsiam.com/en

[attach]15266883[/attach][attach]15266876[/attach][attach]15266878[/attach][attach]15266880[/attach]

一定要去ICONSIAM 美食廣場同埋市集,因為商場將成個泰國濃縮咗喺呢個裏面,竟然有一條運河仲有超多打卡位,諗到想食乜嘢呢度都有,一定可以搵到!座位都好充足,一定搵到位可以坐低慢慢食!

[attach]15266882[/attach][attach]15266885[/attach][attach]15266877[/attach]

因為我去嘅時間係泰國嘅新年浴佛&潑水節,竟然喺商場裏面有一個簡簡單單嘅寺廟,真係估唔到商場裏面,拜佛都可以做到!

[attach]15266879[/attach]

喺香港成日食泰式豬手飯,嚟到泰國都要食返餐!呢度100泰銖就可以食到一碟超大嘅豬手飯,即係港紙20令蚊咋~好抵食! 呢個商場上至高級名牌黑,下至街坊車仔檔,離地同貼地都做到,仲要做得好好!

我呢啲平民客喺呢度消費得好開心,行街仲買到衫!寫住made in Thailand,真係好啱遊客嚟買嘢食嘢。

食飽我仲安排咗個特別節目去咗「泰服攝影」,唔貴喎,記得好似$130港紙左右,就可以有「泰服」連首飾同「set 頭化妝」,仲有一張「大相」可以即時拎走!

我真係冇辦法喺室外影泰服照片,而家泰國嘅氣溫真係太熱!我諗換完衫出到去就已經即刻流晒汗、溶晒妝,呢種室內影樓影嘅,都好有氣氛~而且價錢唔貴,一個鐘頭內搞掂,即刻有得拎相!

影完之後仲會email返咁多張造型相俾你,職員話佢哋包埋P相,雖然唔算係高質,但係已經好滿足一個遊客體驗,我就非常喜歡,覺得性價比好高。

[attach]15266881[/attach][attach]15266884[/attach]

[[i] 本帖最後由 中午橙色的雞翼 於 2024-6-22 08:14 編輯 [/i]]

中午橙色的雞翼 2024-5-11 12:26

Day 3 泰國曼谷新開商場 Emsphere

Emsphere 商場介紹

Emsphere 商場位於泰國曼谷市中心,係曼谷最新開幕嘅商場之一。商場佔地約 70 萬平方米,集結咗來自世界各地嘅超過 1,000 家品牌,包括國際精品、泰國本土品牌、餐廳、超市、電影院、遊樂場等。

Emsphere 商場嘅賣點

⭕️交通便利:
**Emsphere 商場位於曼谷市中心,交通便利,可以搭乘 BTS SkyTrain 到 Phrom Phong 站,步行約 5 分鐘即可抵達。

⭕️ 品牌多元:
**Emsphere 商場內集結咗來自世界各地嘅超過 1,000 家品牌,可以滿足唔同消費者嘅需求。

⭕️ 設計時尚:
**Emsphere 商場嘅設計風格融合咗工業風同現代風,非常時尚。

⭕️ 美食豐富:
**Emsphere 商場內設有多家特色餐廳同美食店,可以品嚐到來自世界各地嘅美食。

⭕️ 娛樂多元:
**Emsphere 商場內設有電影院、遊樂場等娛樂設施,可以滿足唔同遊客嘅娛樂需求。

🚉 Emsphere 商場嘅交通資訊

🖐️ BTS SkyTrain:
**搭乘 BTS SkyTrain 到 Phrom Phong 站,步行約 5 分鐘即可抵達。

🖐️ 的士:
**搭乘的士直接前往 Emsphere 商場即可。

Emsphere 商場嘅營業時間為每天上午 10 點至晚上 10 點。
Emsphere 商場內設有免費 Wi-Fi。
Emsphere 商場內設有多個停車場,收費標準為每小時 50 泰銖。

[attach]15266957[/attach]Emsphere 對面有Marko supermarket ! 

[attach]15266947[/attach]
個人感覺,Emsphere 係一個充滿藝術感十足嘅新潮流商場,好多藝術雕塑裝飾,入到嚟就覺得好creative!

去到美食廣場,有好多特別臨時美食攤位,我真係好好彩喺度食到「期間限定」來自泰國清邁嘅泰國米芝蓮- 咖喱雞麵!

[attach]15266958[/attach]

點少得泰國拎咗米芝蓮嘅泰式奶茶店— Pang Cha 

喺現場睇到其他人食,但係我一個人真係食唔到咁大碟刨冰!好可惜只可以叫杯外賣奶茶,打卡好了。

[attach]15266948[/attach]

呢度仲有一個賣點就係IKEA 宜家傢俬城中店,我睇咗價錢都唔係同香港爭好遠,但係裏面就有好多示範嘅裝修。如果鍾意睇室內裝修嘅朋友,我覺得呢度都可以攞到一啲室內裝修嘅靈感!

[attach]15266951[/attach]

其他樓層有時裝品牌、首飾同埋畫展,都有一啲生活用品店,地方好大,每間鋪都好大好大!

行到隻腳都有啲攰,我又買到手信俾自己~ 係一啲襯衫用嘅首飾唔貴,幾百蚊就買到。同樣嘅首飾喺日本同香港買,我相信係兩到三倍嘅價錢,所以喺呢一度買嘢都算係幾抵㗎!

[attach]15266954[/attach][attach]15266956[/attach]

呢個商場都好多影相同打卡位!

[attach]15266946[/attach][attach]15266949[/attach]

午飯時間呢度聚集咗好多人喺美食廣場,我就揀咗呢一間中式飯店「錦福記」去食佢哋好出名嘅炸雲吞,好脆,好好食!

[attach]15266952[/attach]

喺美食廣場食到「期間限定」來自連獲四年泰國米芝蓮推薦超美味「泰北咖哩雞腿麵」Ong Tong! 

(: 第二日想返去再食試吓其他米芝蓮,但已經完咗活動,要去返本店先食到!)

[attach]15266950[/attach][attach]15266953[/attach][attach]15266955[/attach]

[[i] 本帖最後由 中午橙色的雞翼 於 2024-5-11 12:27 編輯 [/i]]

出前一丁001 2024-5-13 08:11

多謝資料,有冇曼谷旅遊景點介紹?

常家隻狗 2024-5-13 18:05

你呢個行程幾正:smile_o12:

Shipon 2024-5-13 18:06

iconsiam下面個市埸真係幾岩我,有冷氣唔駛熱

Kamanbbb 2024-5-13 21:01

有無食copper buffet?

中午橙色的雞翼 2024-5-13 22:12

我未寫完😅我搵日寫埋下半part ! 各位請等等

中午橙色的雞翼 2024-5-13 22:17

[quote]原帖由 [i]Kamanbbb[/i] 於 2024-5-13 21:01 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=566455346&ptid=31570113][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]

有無食copper buffet? [/quote]
雖然好多人話好食,自助餐天花板⋯
但我好少食自助餐⋯食唔到好多野 ⋯ 

米奇老鼠小姐 2024-5-14 01:30

[quote]原帖由 [i]中午橙色的雞翼[/i] 於 2024-5-13 22:12 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=566456590&ptid=31570113][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]

我未寫完😅我搵日寫埋下半part ! 各位請等等 [/quote]
一定等你

lhcuser 2024-5-14 19:22

謝謝分享感謝您

中午橙色的雞翼 2024-5-14 22:27

Day3繼續— 都係無計畫下跟Google map周圍走走,係Emsphere 行完街,商場入面係有條接駁行人天橋,可以直接行到EmQuartier 同emporium , 但我唔多需要行街 (因為已經行左terminal 21, ICONSIAM同Emsphere) 

所以揀咗去Emquartier 借廁所同埋睇佢嘅「綠植建築」設計,同埋空中花園、香港好似已經搵唔到嘅「噴水池」

[attach]15276772[/attach][attach]15276769[/attach]
視野廣闊 加埋植物同商場冷氣的降溫 呢個商場令人心身舒暢行得好舒服!

[attach]15276773[/attach][attach]15276774[/attach]
環境真係好好,商場人流唔算多,入面都有啲精品商店、餐廳,我行咗陣Muji 無印良品,同埋見Starbucks空中花園露天飲咖啡,好鬼嘆(因為我一個景點係cafe , 所以先無坐低,留返下一次先。

[attach]15276764[/attach]

在Emquartierb外圍就係鐵路站,鐵路站商戶都好多特式野睇,又去睇下人地嘅設計! 

[attach]15276768[/attach]

跟Google 地圖找到一間評論很好的果汁cafe 小店Veggiology 是一間位於曼谷的有機冷壓果汁店和健康生活空間。他們不僅提供果汁,還有其他的健康食品蛋糕、乾貨和外帶飲料。

[attach]15276767[/attach][attach]15276762[/attach][attach]15276766[/attach][attach]15276771[/attach]

餐廳裡有一部分是環保無包裝、售賣有機天然用品、食品的區域

[attach]15276763[/attach]
店面、露天座,室內室外自由選位

[attach]15276761[/attach][attach]15276765[/attach][attach]15276770[/attach]
點咗呢份好似幅畫咁靚嘅健康沙冰,除咗有新鮮生果仲有果仁同食用花 香草薄荷,好清新 無負擔 超級天然有機,出面成38度,匿喺cafe 食冰涼嘅沙冰,好賞心樂事,可以補充下水份同體力! 

網上找到這間店的理念,喜歡就去支持一下

// Veggiology 由兩位年輕女性企業家創立,她們分別是 Vanessa 和 Natty。她們都對健康飲食和可持續生活充滿熱情。Veggiology 的誕生是她們希望為人們提供一種更健康、更環保的生活方式。

Veggiology 的所有果汁均使用有機農產品製成,並採用冷壓方法提取,以保留其營養成分。他們還提供各種其他健康食品和飲料,例如燕麥拿鐵、有機草凍布丁和沙拉。

Veggiology 致力於可持續發展,並採取了許多措施來減少其對環境的影響。例如,他們使用可回收包裝,並與當地農民合作採購食材。

Veggiology 已成為曼谷素食社區的熱門場所。他們還提供全國配送服務,因此即使您不住在曼谷,也可以品嘗到他們的美味果汁。//

[[i] 本帖最後由 中午橙色的雞翼 於 2024-5-14 22:33 編輯 [/i]]

skm1209 2024-5-22 09:36

:smile_39:試過5月份去泰國, 4日3夜因為太熱, 熱敏感之下病足3日2日, 之後唔再夠膽再去, 雖然平好多

Matt1221 2024-5-22 15:48

行程豐富,謝謝分享!

hk2025 2024-5-28 03:57

泰國曼谷5日4夜
Thanks for the daily log.
It is almost like I was there :smile_30:

[[i] 本帖最後由 hk2025 於 2024-5-28 04:00 編輯 [/i]]

阿倫伯 2024-5-28 13:56

多謝推介,好正!:chcz_01:

中午橙色的雞翼 2024-5-29 00:15

[quote]原帖由 [i]阿倫伯[/i] 於 2024-5-28 13:56 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=566727862&ptid=31570113][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]

多謝推介,好正!:chcz_01: [/quote]
多謝大家嘅支持,你地真係好好👍
我終於抽到時間繼續寫啦~^_^繼續!

cafe休息完,天氣太熱🥵最緊要係補水、補糖、補體力!因為附近係好多日本人聚居,仲開咗好多日本餐廳,見到好多代理用tuk tuk 接載住啲遊客周圍睇樓,似乎投資泰國曼谷樓真係好受歡迎(但我記得新聞講過,泰國好似因為全球暖化、水位上升,有計畫緊遷首都? )

行到去一間日本嘅二手專賣店,入左去八卦,有冷氣涼 又有野睇!

[attach]15315530[/attach][attach]15315532[/attach][attach]15315535[/attach][attach]15315537[/attach][attach]15315539[/attach]

覺得普普通通,不過有種感覺係突然間去咗日本咁,日本嘅古物就好多,但就無乜泰國野。

繼續係住宅區周圍行,見到好多壁畫!

[attach]15315534[/attach]

行行下去到一個服務區,有cafe, 有hair spa , 仲有一間pet shop 有埋寵物訓練,感覺真係好似一間寵物幼稚園咁!呢個地方search “trail and tail”

[attach]15315536[/attach][attach]15315538[/attach][attach]15315531[/attach]

環境都靚,呢度廁所又乾淨,旁邊係寵物公園,見到好多狗狗玩得好開心。真係好似天堂咁

[attach]15315533[/attach]

同一個地方,有呢間深受香港同台灣遊客嘅喜愛,因為Book full左,店員話叫我下次line 預約。望落去真係環境好靚,呢幾日太陽曬咗頭皮咁耐,做hair spa 一定會好舒服! 

行完呢頭,咁就到日落時分,我決定離開呢度咁悠閑嘅地方、出馬路去搵架電單車 車我去人山人海嘅 Siam Square ! 

中午橙色的雞翼 2024-5-29 00:33

[attach]15315554[/attach]
一定要打卡嘅泰國麥當勞叔叔~ 合十

[attach]15315557[/attach]

第一次嚟Siam Square 步行街,好有行日本竹下通、首爾明洞feel 
[attach]15315549[/attach][attach]15315551[/attach]
行入去商場,好有旺中feel 有平嘢買,平民又貼地。

[attach]15315553[/attach]
之後行咗去MBK , 諗定今晚去呢度食,食晚飯之前想去藝術文化中心睇吓藝術品。

[attach]15315556[/attach][attach]15315558[/attach]
有點舊時嘅建築,分咗好多層,人流唔算多,有文創商戶、畫展、相展同工藝品,免費入場,都可以行一圈吸收下藝術感~

[attach]15315550[/attach][attach]15315552[/attach][attach]15315555[/attach]

中午橙色的雞翼 2024-5-29 00:51

到左晚餐時間,今次真係去MBK行下搵嘢食!

[attach]15315599[/attach]

門口有間DONKI, 入去睇吓係咪全球DONKI都一樣先
[attach]15315592[/attach][attach]15315594[/attach]
除咗泰文 ,擺位同零食、美妝、玩具都一樣!

行完DONKI 去咗餐廳個層,有遊戲機鋪!好多街機同音樂game ,連跳舞game ~
[attach]15315596[/attach]

仲有家品精品店~ 好多可愛家品,係有啲淘寶貨同冒牌hello kitty 、 多啦a夢都有得買⋯

[attach]15315598[/attach][attach]15315591[/attach]

最後好似無嘢想食,去左food court掃街! 食咗香蕉鍊奶芝士多士,西檸梳打⋯ 好多檔都好岩食 價錢又平,好彩搵到呢度,仲有學生表演睇。

[attach]15315593[/attach][attach]15315595[/attach]

食完飯,行去BTS 搭地鐵返酒店,路過商場有明星演唱表演,好多迷妹尖叫,我唔識泰文都好感受到佢哋嘅人氣!

[attach]15315597[/attach][attach]15315600[/attach]

今日雖然做左好多嘢,但其實未完! 我會返去酒店放低啲嘢再去一場晚間泰式按摩~ 

maulee2008 2024-6-13 17:56

12月-3月去可能好啲.

maulee2008 2024-6-13 18:14

曼谷多數都係行吓各大商場, 美食, 美色, 按摩, 夜繽紛, 夜遊船河,
市場都係: 翟道翟, Jodd Fairs, Asiatique, 馬華, 飛機夜市, T21, 席娜卡琳火車鐵道夜市
景點都係 大皇宮, 玉佛寺, 鄭王廟, 四面'佛', 唐人街 ... 冇咩特別.

中午橙色的雞翼 2024-6-13 18:46

[quote]原帖由 [i]maulee2008[/i] 於 2024-6-13 18:14 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=567033535&ptid=31570113][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]

曼谷多數都係行吓各大商場, 美食, 美色, 按摩, 夜繽紛, 夜遊船河,
市場都係: 翟道翟, Jodd Fairs, Asiatique, 馬華, 飛機夜市, T21, 席娜卡琳火車鐵道夜市
景點都係 大皇宮, 玉佛寺, 鄭王廟, 四面'佛', 唐人街 ... 冇咩特別. [/quote]
我好特別今次無去任何夜市, 因為太多新商場、好多米芝蓮推介,連酒店出面都有車仔檔。真係唔駛專登去夜市食野

tmc3012 2024-6-13 22:00

:smile_o12:行程豐富

我次次去都好hea, 商場只去酒店附近果個

中午橙色的雞翼 2024-6-14 12:53

[quote]原帖由 [i]tmc3012[/i] 於 2024-6-13 22:00 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=567036704&ptid=31570113][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]

:smile_o12:行程豐富

我次次去都好hea, 商場只去酒店附近果個 [/quote]
我仲未介紹最後一日去嘅動物園cafe ! 轉頭同大家happy share 

c_ching2024 2024-6-19 18:22

而家泰國真係好熱 ...好想留晒係塞
室內

中午橙色的雞翼 2024-6-20 11:53

到左行程第3日,我去左食巨無霸海南雞飯! 

成個面盤咁大,一個人緊係食唔晒啦!
叫左個普通size 海南雞飯
呢間好出名,跟Google map介紹搵到

呢區係有啲偏遠,但我今日目標係去做hair spa , 做之前食少少野!
[attach]15379198[/attach][attach]15379200[/attach][attach]15379202[/attach][attach]15379204[/attach][attach]15379197[/attach]我記得好似$20令蚊就食到呢一餐

[attach]15379199[/attach]
中間夾塊豬紅定鴨血,又會咁得意!

轉眼就到左hair spa appointment 時間,呢間係Facebook 旅遊group見到好劣評一半一半,我都覺得佢管理係有啲混亂,但我覺得個hair spa 好舒服,價錢係香港做嘅三分一, 但佢地只收一次費用,明碼實價。

香港又多隱藏條款,又狂sell你,泰國做spa massage 係從來都無令人失望,手勢好,啲姐姐招呼又開心又好👍

[attach]15379201[/attach][attach]15379203[/attach][attach]15379196[/attach]

環境都唔錯,見其他都係外國遊客多,講英文個啲! 可能都係Facebook ig 嘅口碑效應啦!

中午橙色的雞翼 2024-6-20 12:09

做完hair spa , 到左下午最熱嘅時候,我係Google map 搵到一間裝修好靚嘅奶茶店 Sicha Premium Thai Tea,咁岩店入面無人, 杯奶茶好特別,佢係一舊球形嘅冰,同埋冰上灑咗金粉,飲個陣,啲金粉會係你眼前飄起,眼花撩亂,閃耀奪目!第一次飲杯奶茶都咁有儀式感,茶味超濃,絕對比出面拎米芝蓮嘅可能仲好!

Sicha Premium Thai Tea 泰式奶茶店

111 Inthamara 12 Alley, Samsen Nai, Phaya Thai, Bangkok 10400泰國
(*走入去住宅屋苑PV Apartment地鋪)
營業時間:09:30-18:00

[attach]15379230[/attach][attach]15379223[/attach][attach]15379225[/attach][attach]15379227[/attach][attach]15379229[/attach]
Sicha Premium Thai Tea 泰式奶茶店
營業時間:09:30-18:00

飲完Thai tea 泰式奶茶,到左4點令鐘,因為覺得有少少中暑,我搭車返左去冷氣新商場Emsphere ,食得簡單啲,因為今晚要執行李,同埋都係唔好chur得太盡!

[attach]15379222[/attach]
第二日行程嘅food court 見到期間限定嘅泰式特色檔唔見咗,好可惜! 好多都想試但食唔到咁多!

[attach]15379224[/attach]

最後買咗份榴連同米紙卷沙律菜🥗,平衡下身體,加啲食物纖維:smile_04:
[attach]15379226[/attach]

屋企人好鐘意泰國芒果🥭所以我係街邊地鋪(不是手拉車個啲) 比較衛生企理,揀咗幾隻返去做手信, hand carry 返香港我真係好有誠意。

[attach]15379228[/attach][attach]15379221[/attach]

仲買左好多香料、薯片、炸魚皮、咖哩包、化妝skincare沖涼野,執行李執得好開心

雖然係4月嘅旅行,到左依家6月我仲享受緊我買返嚟嘅泰國土產,超滿足我今次買嘅手信

[[i] 本帖最後由 中午橙色的雞翼 於 2024-6-22 09:04 編輯 [/i]]

中午橙色的雞翼 2024-6-20 12:16

介紹呢間價錢非常相宜嘅按摩店比大家,好近terminal 21 
[attach]15379241[/attach][attach]15379242[/attach][attach]15379237[/attach]
呢間按摩小店由terminal 21 行過嚟都只係100步路嘅腳程,行2-3分鐘就到,途中仲有間便利店,環境都乾淨企離 冷氣夠

最後一日,出發去機場前嚟左呢個地方,係一個無乜人流嘅廣場 - People Park Community Mall。

[attach]15379337[/attach]
Google Map, 見到Little Zoo cafe就係入面,而且係呢個位置去機場都係一條大直路
[attach]15379338[/attach]
我記得call grab都係60蚊港紙就去到曼谷機場! 

[attach]15379239[/attach][attach]15379240[/attach]
入面有間supermarket , Daiso 都好足夠比附近居民生活入貨。
[attach]15379236[/attach]

因為未夠鐘入泰國曼谷嘅little zoo cafe, 等入場前去supermarket 買啲野食下。

[attach]15379238[/attach]

到左入場時間! 出發去little zoo cafe 見下可愛動物們

[[i] 本帖最後由 中午橙色的雞翼 於 2024-6-22 08:54 編輯 [/i]]

中午橙色的雞翼 2024-6-20 12:27

Little Zoo Café 係曼谷第一家貓狗同奇珍動物的動物園cafe。到左on nut地鐵站就係門口搭的士去,附近有兩間大型超市!想行超市買野,呢度都好ok ! 

曼谷動物園咖啡旗艦店 
 Little Zoo Café @ On Nut
People Park Community Onnuch (On Nut)
open everyday 11.00-18.00
fb.com/littlezoocafe

Little Zoo Café  每天上午 11 點到晚上 8 點營業。入場顧客在進入咖啡館之前必須購買入場卷,記得要早D 係網上預約,我唔知但好好彩有得walkin, 但就要係附近等一個小時,好彩係平日黎,爭D錯過左無得入場!

真係一入Little Zoo Café 就覺得似入左有冷氣既動物園一樣,地點在 On Nut BTS 站附近,坐的士5分鐘左右就到。

入場費是390銖一位包一杯飲品和一份cookie,係門口除鞋, 與其他提供鞋套的寵物咖啡館不同,要著住佢地預備既「襪」入去場館以確保清潔。

Little zoo cafe 仲有其他珍貴既動物品種 -馬騮、狐、 meerkats 狐獴同浣熊咁。

Little zoo cafe入面見到好多貓咪同狗狗,  有我第1次見既"斑點犬"和超級多嘅柯基犬 (哥基),起碼有30隻? 仲要係超親人走過嚟要你摸佢、拍pat pat!

佢地一齊攤係地下,好似一條條新鮮出爐嘅麵包咁攤左係地:loveliness: 

[attach]15379277[/attach][attach]15379280[/attach][attach]15379272[/attach]

入到店內,如果要親近小動物都要示意比職員知道,佢會教你點樣去接觸個小動物,同埋因為我一個人去, 佢仲會幫我影相,佢會一次過影好多張,真係非常多謝佢地可以幫我同咁多可愛動物影相。

有D 小動物係好細膽,盡量都可能係望一望佢地就好了,而且我唔知佢地會唔會突然咬我,所以我都好小心。

[attach]15379274[/attach][attach]15379276[/attach][attach]15379279[/attach]
第一次咁近見到浣熊, 仲要職員比佢D牙我睇....  我可以摸佢同抱佢, 真係好難得既體驗
[attach]15379281[/attach][attach]15379273[/attach]
超多哥基, 佢地原來係咁可愛, 我本身係貓奴,無諗到同一哥基犬品種, 係有咁多唔同既性格!!!
[attach]15379275[/attach][attach]15379278[/attach]
呢隻係咪金絲猴 ?? 依家睇返D 相, 真係好得意!!! 

我好推薦喜歡動物既朋友可以黎睇下, 成個活動係90分鐘, 我大概抱住隻meerkats 狐獴最少有15分鐘, 因為佢好得意!!!

[attach]15379310[/attach]

曼谷動物園 咖啡旗艦店 
 Little Zoo Café @ On Nut
People Park Community Onnuch (On Nut)
open everyday 11.00-18.00
fb.com/littlezoocafe

[[i] 本帖最後由 中午橙色的雞翼 於 2024-6-22 08:34 編輯 [/i]]
頁: [1] 2
查看完整版本: 泰國曼谷5日4夜行程住宿