查看完整版本 : 12/06/24 港馬數未分享--1笑

莫潘田1笑 2024-6-9 09:17

[attach]15346810[/attach]

[attach]15346811[/attach]

[attach]15346812[/attach]
[attach]15346813[/attach]

[attach]15346814[/attach]

[attach]15346815[/attach]

[attach]15346816[/attach]

[attach]15346817[/attach]
[attach]15346818[/attach]

[attach]15346819[/attach]

莫潘田1笑 2024-6-9 09:19

[attach]15349451[/attach]
[attach]15349452[/attach]
[attach]15349453[/attach]

[attach]15349454[/attach]

[[i] 本帖最後由 莫潘田1笑 於 2024-6-10 03:31 編輯 [/i]]

莫潘田1笑 2024-6-9 09:22

各路程分類
[attach]15349455[/attach]

[attach]15349456[/attach]

[attach]15349457[/attach]

[attach]15349458[/attach]

[[i] 本帖最後由 莫潘田1笑 於 2024-6-10 03:37 編輯 [/i]]

莫潘田1笑 2024-6-9 09:24

[attach]15349470[/attach]

[attach]15349471[/attach]

[attach]15349472[/attach]

[attach]15349473[/attach]

[attach]15349474[/attach]

[[i] 本帖最後由 莫潘田1笑 於 2024-6-10 03:44 編輯 [/i]]

莫潘田1笑 2024-6-9 09:49

[url]https://www.youtube.com/watch?v=zV9DKV6MEwc[/url]

莫潘田1笑 2024-6-9 10:27

每一次計NP 有乜嘢用??
[attach]15346951[/attach]

就係計吓3T在冷熱範圍佔比各有多少? 來決定選馬方向 !

就如周三賽, 1~6熱門選馬O.K. 但累計P% 不及剛賽1~7 累計P%>2.5P
而今賽1~6只得2.4P 

即係可以試, 但包含範圍1~6 就有風險存在, 不同上賽, 盲買在熱門1~7
當中, 已包含哂所有3T範圍. 

而今賽無論1~6; 或是1~7, 大約每場只包含 2 / 3 = 67%左右.
效用唔高且成本巨大, 仲要睇排位後, 傻莊安排乜Q班次路程賽事.
初步睇, 由於谷B 大莊成績麻麻, 1~6熱門大約頂哂磅9場中6場T.

如果閪波四, 可能只得 4~5場中T咋. 數據說法係咁.
所以如果想中3T, 每次捕魚區域都唔同.

由於熱門1~X 包唔哂3T範圍, 所以想中就要額外增加其他因子進來,
收細範圍, 增加勝率... 例如A馬; 例如內檔; 例如走位等.
睇吓有無得收細範圍?

賭3T要係咁, 1笑就唔七計啦. 1笑話過唔再搞中3T. 就唔會去計,
對吧 !

今賽唔同剛賽, 3T 咁九集中好計全在熱門1~7身上, 在當中揀魚魚
範圍咁窄, 原因係, 剛賽3T同場大部份啲馬好水, 而賠率, 係呀, 現時香港賠率,
=全世界數學精英群計緊香港賽馬的 總體看法.

於是剛賽3T馬多數係水馬, 而且1200M 通常計馬好準, 於是世界數學
精英群計出來的閘前5分鐘賠率 1~4; 1~5 , 其實多數中九硬3T.

只係隔晚/早上賠率, = 外國賠率仲未打回彩池, 不完全代表人類數學精英群
的計算結果, 於是1笑穩九陣陣, 1~7熱門者, 最大範圍來包含最多3T命中範圍.
對吧 !

係數學決策 ! 係方法介紹 ! 唔係齋狗嗡 ! 對吧 !

所以, 賽馬一日日計數, 看, 周三谷B, 條件馬上唔夠好, 得67%包含範圍.
驚唔驚?? 死味, 剛賽3T, 得2萬幾, 係傻莊 和 1笑共同的罪 !
傻莊操控3T賽果, 1笑賽前踢爆, 咁可能羊群眾多, 咪九走雞?

總之, 1笑發覺1笑的影響力, 越來越大, 有點麻九煩煩 ! 對吧 !

再講1次, 你中3T, 唔九關1笑事, 係你自己的命運, 1笑無干涉了
你;你;你們的命運 ! See !

:smile_27: :smile_40: :smile_44:

[[i] 本帖最後由 莫潘田1笑 於 2024-6-9 10:48 編輯 [/i]]

莫潘田1笑 2024-6-9 10:43

死蠢, 上賽NP 83% *10 = 1~7熱門包T, 多數開8場T.
10場有8場T, 則, 3T開出1~7包T, 機會會好大好大,

而且係傻莊精心挑選較易中的3T場次.  幾乎唔使計都知,
中九硬3T由1~7熱門包哂T範圍, 全日8場馬都係 !

但今周三賽唔同, 1~6/1~7 只佔9場馬其中6場T, 仲要唔肯定?
分分鐘得4~5場包到T, 大約一半左右.

又無拆組, 無左一場水馬一大堆, 短途連前速都無的水馬賽事.
咁就唔係易搞, 可能真係要計馬, 計到要收細範圍先至中到3T?

賭3T, 要係咁. 你先要猜中開出模式係乜? 收細左範圍,
先至有得搞, 唔係成本巨大, 買窮你 ! 對吧 !!

莫潘田1笑 2024-6-10 04:16

你問1笑, 二項分析的NP 有乜嘢用?
死蠢, 你識得睇, 發左達啦, 咪好似2條
文盲廢粒咁, 七七吓做5毛 !

舉一個例子, 你睇返上述的谷C頭馬資料,
1000M; 1200M; 1650M;  谷C, 係傻大莊主場,
1~6熱門賠率者, 1000M -->100%勝出.
1200M; 1650M --> 89% 勝率在其中.

你識得睇, 咪一早知道捕魚區域係邊,
你唔識, 咪天叔; 2條廢粒; 星島黃總; 東方卡狗;
整牙咸華 咁, 貼馬柒柒吓, 

貼親D馬多數輸 ! 中1P 就扮贏哂全世界 !
笑九死人 !

這就是識得數學的 二項機率分佈NP 的真實應用,
和一些On99 做人世, 人話賭馬佢又學人貼馬的分別.

1笑唔話你知, 谷C Winner 魚魚區, 多在1~6熱門身上,
你可能一世都七七吓, 唔七知.

咁你On99 買 7~12熱門馬, 以為好九型? 結果,
輸左9成, 輸到你驚驚 !! 

這就是1笑成日講, 馬場開D乜, 你狗屎撞棍好彩才
買中, 對吧 ! 事實係咁 !

隨著越來越多世界數學精英投注港馬, 賠率越來越
反映 馬匹好重要訊息. 即係, 你可能Winner 只集中在
1~4熱門身上, 如日本; 美國賽馬一樣?

資訊越發達, 投注越聰明, 越會只得1~4熱門多數贏W?
遲早一日係咁.

而3T, 可能次次都係熱門1~4; 1~5 包3T 也說不定?
因為一個賽馬知識越豐富; 越文明的社會, 他們的賽馬
結果, 越來越會傾向熱門賽果佔比壓倒性超多, 必然 !

對吧 ! 只不過, 無想過 1650M谷C 係大莊主場, 原來,
Odds 1~6 熱門, 包了Winner 89%累積 勝率,

1笑唔統計都唔知, 現時的1~6已經橫掃了馬場, 對吧 !
唔怪得之好多網上KOL, 成日叫人賭冷馬啦 ! 唉 !

矛盾心情, 又講如何從行貨表睇 魚魚區域 !
又心裡好撚想傻莊閪波四搞唔掂, 是否矛盾??
羊群之愚蠢無知, 常令1笑震驚 !

但說明說得如此明明白白, 又益九哂傻大莊,
魔高一丈, 死味?

幸好呢班廢莊, 無能力展示, 操控賽果開出3大熱門
包3T, 來向1笑反攻示威. 反而令1笑近乎次次命中3T
神之能力來展示表演著.

1笑反而唔想中3T都唔得, 死味? 即係1笑話唔中3T,
魔鬼傻莊話, 唔得, 開哂1笑中哂3T...

效果係咁, 係咪黑色幽默呢? 哈哈, 死味??

係呀, 如果你識1~6包W多, 則, 谷C, 6寶獎你中左
好多次呢...

點解1笑之前唔表演中6寶獎? 因為唔係1笑杯茶,
1笑最關心如何能計出 1~14的名次排列中哂在賽前.

不過呢一個研究, 終止左好耐 ! 因為 上帝勸1笑唔好公開
1笑後來諗, 反正唔能夠公開, 費事計完心思思, 忍唔住賽前
爆響口, 好似而家咁,

悶得濟, 咪爆響口賠率1~6熱門, 幾乎包哂Win. 上賽,
Odds 1~3 熱門10場馬, 包左9場Winner.

所以, 跑馬, 唔撚使刨馬, 跟傻莊剛賽1~3熱門Win,
贏錢贏到手軟... ! 

執生啦 !! :smile_44:

[[i] 本帖最後由 莫潘田1笑 於 2024-6-10 04:20 編輯 [/i]]

莫潘田1笑 2024-6-10 07:52

點解1笑會說在行貨表中找3T魚魚範圍的"解說"??
是因為上幾期有條打手傻仔, 以為1笑中馬係靠
"全港貼馬貼士榜" 來統計分析而找出中馬方法?

這是在旁偷資料偷看的傻仔唔識睇, 想當然, 以為1笑
成日次次中馬, 係由"全港貼士榜"來找出贏馬?

這使1笑相當震驚: 1笑次次上傳"行貨表" 黃金遍地,
你班友竟然唔識睇, 以為1笑成日中3T係因為"全港貼士榜"??

你話1笑震驚的程度...?

所以要重點示範明白一吓 !! 對吧 !:smile_38:

莫潘田1笑 2024-6-10 07:54

這正正是"達克效應", 識的, 認知多的, 總以為
平常人跟他一樣, 一看數字就明白, 來得出認知...

以為已經好明顯, 好淺白? 原來...
唉 ! 隨緣好了 ! 魚魚地方多的是 !!

莫潘田1笑 2024-6-10 09:56

[attach]15353356[/attach]

[attach]15351258[/attach]

[attach]15349770[/attach]

[attach]15349771[/attach]

[[i] 本帖最後由 莫潘田1笑 於 2024-6-11 11:50 編輯 [/i]]

莫潘田1笑 2024-6-10 10:04

[attach]15349785[/attach]

[attach]15353376[/attach]

[attach]15353377[/attach]

果然傻大莊死心不息, 係都將3大熱門要包3T來一次???
唔係, 點會將 最正路賽果的班次路程, 又排3T...?

睇嚟, 傻莊係都要開一次3大熱門包3T, 來向全人類示威?
而且睇嚟, 意欲亦越來越大? 越來越露骨??? 

唉, 你傻莊能力係閪波四, 就係閪波四啦, 扮乜九操控一切?
都6~7次啦, 如果你條傻莊得, 已經開左4~5次3大熱門包3T啦...

死左條心啦, 你條傻莊出哂名能力低低既啦, 點拉馬全部一出閘,
全部要大留後都無七用, 都係極難開出3大熱門包3T ... !!

周三, 呢條傻莊又死嚟? 睇吓點?? :smile_o14: :smile_o11:

[[i] 本帖最後由 莫潘田1笑 於 2024-6-11 11:52 編輯 [/i]]

莫潘田1笑 2024-6-10 10:07

[attach]15349792[/attach]

[attach]15353387[/attach]

[[i] 本帖最後由 莫潘田1笑 於 2024-6-11 11:53 編輯 [/i]]

莫潘田1笑 2024-6-10 10:08

[attach]15353392[/attach]

[[i] 本帖最後由 莫潘田1笑 於 2024-6-11 11:53 編輯 [/i]]

莫潘田1笑 2024-6-11 05:29

Z數字上, 呢一賽無Z超班馬, 唔同上賽咁多Z超班馬,
亦都贏哂. (以前成日上傳上賽數據表, 就係列哂
Z;D;R 超班馬數字俾大家自己去跟, 可惜只得傻莊識睇)

(所以, 1笑的數據魚魚, 多的是 ! 係啲傻閪弱智者,
只以為係數字, 七七吓, 如入寶山空手回. 低B到...
仲要大撚大聲聲, 連可以連續命中2次3T的機率神話,

要255年才能命中連續2次3T的機率計算, 都未知1笑神勁,
呢2條傻粒, 都算人類之中超雙傻 !)

即係話, 無哂超班仔, 要靠傻莊造馬怪, 操控賽果來跟著
中馬, 搵食. 對吧 !

呢D賽事, 對1笑來說, 超悶, 幸好已收爐 !!:smile_o13:

[[i] 本帖最後由 莫潘田1笑 於 2024-6-11 05:30 編輯 [/i]]

莫潘田1笑 2024-6-11 05:56

說回上面的NP 數學, 再談談心得研究
[attach]15352749[/attach]

由於已知 上表係今年 谷C 閘前熱門成績統計表,
而計出平均的NP 期望馬匹Win & Place 的數量(右列),

有什麼用處? 無, 只能用來參考當天夜賽時, 冷熱馬成績當下
走勢表現=當一面倒熱門P較多時=天坪將會向冷馬P較多
傾回=冷魚魚開始浮現...

如上表, Odds 的 熱P總數為: 16匹P

而全晚將有27匹P. 

於是分2類:
1~4 = 16P
5~12 = 11P

係呀, 谷C, 傳統都係大莊熱門馬搵食天下,
你好難拗頸話死嚟刨冷馬, 如果大莊搞得掂,
熱門馬天下, 如上賽 !

莫潘田1笑 2024-6-11 06:03

我們找回上賽的熱門行貨表, 看看1~4熱門累計P
在10場馬當中, 紙上期望值有多少匹P??

在賽前
[attach]15352750[/attach]

1~4 = 17P
5~14 = 13P

係呀, 不嬲都係熱門P較多... 
只係一般On99 傻馬迷以為冷P好撚好賭?
其實係打手群老點你班傻馬迷去投注最低效益馬,
去送死咋 !!

莫潘田1笑 2024-6-11 06:08

而賽後結果, 當然係熱門天下, 1~4熱P有21匹P
[attach]15352752[/attach]

當然現實之中, NP 一定有波動數字上下浮動.

有乜嘢用? 用回實戰來說著...

莫潘田1笑 2024-6-11 06:30

當實戰時, 一路看著"冷/熱P走勢表"
最後的一場馬, 你就會...

[attach]15352764[/attach]

[attach]15352765[/attach]

可惜, 跑完傻大莊瘋狗式減少派彩, DLLM !
即係派彩較賽前預算的3.1倍最少回報, 現時只得返2.6倍回報.
如此雖然要100%小冷飛刀, 但隨著傻莊越來越熟知1笑冷W
運作, 針對性可下注的場次越來越少.

而剛好賽前能符合保險數字而又可下注的, 往往一派彩就
傻莊犯法式改減少派彩, 死味?? 

如此玩法=超趕客 !!!:funk: :funk: :funk:

莫潘田1笑 2024-6-11 06:40

呢D就係 NP的 真實實戰用處, 當然有風險啦, 這是在
上世紀80~90年代時, 1笑當時常用的 實戰工具.

來追蹤當下的冷熱比率的天坪是否太側傾斜,
而累積至冷WQT , 冷T都可出手下注, 好有用.

只係呢一工具太粗略, 後來好少用了.

只不過, 無想過, 如此的簡單小學生人類的初階"二項NP"
應用, 原來好撚多人都唔識? 唔知道ABC 基本知識的存在應用.
所以先至要找回出來, 說一說行貨表的最基本"NP" 的應用.

係呀, 3T, 都係咁NP 來應用, 得知呢一賽日, 3T的範圍大唔大?
熱門多唔多? 3T易唔易命中??

如果無好範圍, 如真想中3T, 刨3T, 就要疊加其他因子, 來再進一步
收縮3T範圍, 例如之前說的 古天樂, 一場6匹; 一場5匹; 一場7匹.
正正係1笑要額外動用 其他因子群來疊加, 刪走較差的1~7當中馬匹.

以前都說過. 1~4; 1~5 = 要傻莊打點開熱門3T先至得. 唔係,
你一萬年都未中到"天然3T"1~4. 造熱門3T, 你當然1~4 可中3T.

因為係1笑出口術來迫傻莊開1~3熱門包3T !
係1笑強力操控賽果的唔好行為, 對吧 ! 天然的3T, 1~4想中,
超難 !! 3年才能命中1次. 仲要超熱門 ! 真心話 !!

莫潘田1笑 2024-6-11 08:22

為何上表的尾場, 3匹P=3匹冷P(5~14) 較多, 甚至數字話將包辦三甲?

這和二項NP分佈有關,
而變異數=NPQ , 但真實應用= 平均期望值*P*Q= 標準差波幅.

於是計一計P*Q = 56% * 44% = 25%
而17匹*25%= 4匹P

即是話, 當1~4 的 P >= 21匹= 去到第2個標準差=超過63%發生範圍.
去到了17%的稀有範圍=回盪開冷WQT 機率好大.

而1笑的NP表, 則指出 第10場開WQT 都係冷門者, 有233%左右,
而開熱門P則只有負巨數.

而且更重要的是, 此一尾場賽事的路程也常有冷門賽果. 

於是你只是信一信, 搏一搏真係開冷門WQT, 則你撞中機率,
較平常 如果沒有數據回彈, 則仍有1/3機率正常開冷W,
何樂而不為??

數據上如果回彈冷W, 則開九硬冷WQT賽果, 如果沒有回彈,
最正常也有1/3機會開冷W, 這就是二項NP分佈的真實實戰應用.
係正常不過的機率可能回彈冷門賽果的事情來應用, 對呃 !!

莫潘田1笑 2024-6-11 08:44

你唔係咁閪蠢呀, 當1~4P數量=21匹時, 即係再有1~4熱門
再有P, 則4者累計P只得17%左右在統計的波幅率來說.

即係第10場, 1~4有熱p= 17% * 3匹P = 0.51匹P = 接近"0"p.

而冷P(5~14熱門) 則有成2.5P , 小你花花, 如此精算式計條件機率,
都上述講得咁明, 你唔係唔識計呀??

即係話, 尾場數字大臣講, 第10場開出 3匹冷門WQT, 機率佔有83%.
已經唔係一半一半啦. 識唔識計呢一D "貝葉斯條件機率數學"呀?

所以, 一般框框學者人類, 成世On99 而唔識點樣真正實戰利用
人類已知的基本機率公式來計現實情況? 對吧 !!

即係有回彈, 3匹冷WQT, 發生機率有83%, 如果無機率回彈冷門,
則仍有正常的約28%冷W機會. 同你On99 乜都唔知, 只搏冷W.
正常機率係一樣 !

即係, 估啱贏大錢錢, 估錯, 只跌回平時正常比率一樣, 無賺蝕.
原理就係咁簡單 ! 問題你有無計錯數先? 計機率, 計條件機率,
你唔識計, 唔熟悉者來計, 成九日好易計錯.

對吧 ! 所以, 賽馬要贏錢錢者, 一定係人類數學精英才行.
閪D都打柴. 賭馬數學超難超高深, 對吧 !! 心得, 分享之 !
超高深嘢, 能明則明.... !! 

而家1笑好少用"NP" 來計賭馬啦, 原因係太粗略, 唔夠精準.
但大概念選擇決策, 仍是相當好有用, 例如找3T魚魚範圍.
就好有用啦, 對吧 !!

莫潘田1笑 2024-6-11 09:22

呵呵, 這一標準差公式, 1笑常用實戰來說,
這一標準差有點不靠譜:
[url]https://www.youtube.com/watch?v=0nfZaTXVYFM[/url]

這 標準差公式:
標準差= (NPQ)^1/2
則, 1笑常常計過:
(30*56%*44%)^1/2 = 2.72匹

則, 好多時, 波幅唔止上下限超出2.7匹P,
而係 常常可以超出較多匹P.

單邊
63%: 17+2.7 =20匹P (第一個波幅)??
95%: 17+5.4 = 22.4匹P(第2波幅)???
97%: 17+8.1 = 25.1匹P(第3波幅)???

現實反而唔係咁, 反而由於你二項分佈, 
1笑喜歡用接近50%:50% 來分組,

於是1笑從實戰中, 得出:
平均期望值 *NP = 波幅數, 通常1笑較喜歡
用平均期望值來計波幅度數, 通常計馬計人較準,

例如計騎師當日的勝率--> 變成期望W馬數量,
例如:2 則, 第一個波幅為 0 ~ 2 ~ 4 #

係經驗來著, 通常較準, 較貼近現實的評估.
如果第2個標準差: 最好 = 2 * 3 = 6W
通常會好少.

這是由於賽馬的波動範圍較大. 所以計波幅的,
都有不同.

如1笑的方法, 上賽的1~4熱門P
平均:17匹
第1個波幅: 21匹
第2個波幅: 25匹
 第3個波幅: 29匹

證明1笑的 平均期望值*NP=
真實的 標準差波動的波幅,

唔係吹 ! 係1笑用實戰經驗得返嚟.
準過教科書 係賭馬上, 對吧 !!

莫潘田1笑 2024-6-11 09:28

由於1笑的波幅數,較大, 於是進入>第1波幅數者,
進入第2波幅者, 可發生的機率已較少. 等如可以搏機率回彈
的特點.

呢一點係和普通教科書係不同, 如此, 則, 計數時,
安全保險性會較大, 對吧 !!

莫潘田1笑 2024-6-11 10:02

1笑的如此波幅計法有什麼好處?
用回1笑常上傳的藍格表
[attach]15353064[/attach]

由於左手邊的W期望數/P期望數, 全是來自騎師騎同一類型的藍格馬時, W/P%成績是如何?
而累計得出來的 W期望數量.

由於賽馬贏W機率好細, 而一發生時波動波幅也較大.

咁你無理由On99 去統計平時藍格馬的期望和 真實時的W數字誤差比較?
個個騎師的波幅數都唔同? 你如何能快速簡易去評估?

就係第1波幅: 0 ~ 平均值 ~ 2*平均值.

即係舉例: 潘頓, 周三賽:
0W ~ 1.05W ~2.1W (第1個波幅) 來回數量波動.
通常都較準.

但有時, 頓哥手風順時, 贏馬可能會更多,
於是第2個波幅:
1.05W * 3 = 3.05W #

即係話, 頓哥95%Win數量波幅範圍, 在3W/以內.
嗱, 呢D咪實用的數學囉.

咁周俊樂第1個波幅:
0W ~ 0.4W ~ 0.8W (即係無W多, 好彩就有1W)

第2個波幅呢?:
0.4 * 3 = 1.2W #
即係話, 周同學要有好好好運氣, 得17%機率左右, 才能
得到1W.

咁, 超超比 ... ... 唔係呀? 唔通真係跛左?
所以, 賽馬好多時, 係會產生和你想像的不一樣數據.

當然, 每事總有例外, 有時係會有進入第2波幅的事情,
都好多, 因為有17%數量, 將會進入第2個波幅, 對吧 !

1笑次次都上傳藍格馬騎師W/P期望值, 唔信, 你計返
上述的波幅數, 大多數是相當準確 ! 1笑計呢啲NP數,
計得好多年, 計得好多次, 對吧 !

咁你咪知大約騎師當日的形勢, 係上風? 定下風?
以頓哥來說, 得1.05W期望值=下風者(相對他自己平時).

即係傻大莊有心玩嘢, 將頓哥馬多數外檔, 哈哈, 結果係點?
通常傻莊係唔用頓哥果日 就會搞唔掂, 又要尾2場, 要頓哥救亡.

觀察傻莊數十年, 其On9 作風永無改變, 重複又重複閪波四.
唔係主場, 呢條傻莊, 輸九死佢, 對吧 ! 乜七賽馬都唔識, 對吧 !
之前牙撚擦擦, 以為 靠 何妖, 搞撚得掂?

哈, 點知 何妖日日輸, 場場輸, 輸到傻莊怕撚哂, 咪又要 求頓哥出手,
贏WW, 來救亡, 次次都係.

跟著開得熱門實力馬多, 又眼紅1笑次次中馬認威威, 跟著
又玩嘢, 唔要頓哥贏馬馬, 又玩2打6贏馬... 

哈, 結果, 多數又閪左, 又要尾2場頓哥出手贏馬救亡, 次撚次
都係咁, 睇到1笑成日呵呵呵, 對吧 !!

1笑都無你傻莊咁好氣. 1笑而家唔九理中唔中馬既啦...
點知反而而家係 傻莊成日 要求1笑中馬, 中3T?
係咪黑色幽默, 黐九左線?? 對吧 !!

唔講啦, 反而1笑越來越少黃金魚魚數據上傳. 費事嘥時間.
行貨表=已經超勁勁, 大多數乜T都在其中, 識睇既話.

對吧 ! 係呀, 其他行貨表, 訊息都好堅堅, 識睇, 你早發撚左達啦.
幾時用S表? 幾時用檔差? 幾時用ZoO 表? 幾時信傻大莊?

行貨表早早一一講哂你知, 可惜, 識睇者, 應該好少人真識睇,
對吧 !! 仲有賽事 將會開實力馬多? 定爆冷門多? 行貨表, 都一早話哂
你知, 對吧 !! ABC; 1;2;3 的學識水平咋, 對吧 !!:smile_27: :smile_44:

[[i] 本帖最後由 莫潘田1笑 於 2024-6-11 10:07 編輯 [/i]]

莫潘田1笑 2024-6-11 10:35

死蠢, 1笑係話你聽, 現實的波幅標準差, 個個都會唔同,
你的所謂模樣標準差計法, 只係取大圍樣品模式, 
當係大約如此咋.

於是真實的應用時, 標準差的波動, 就會有時間性
的唔同, 得出的數字就會有唔同. 

二項標準差, 就更加唔準. 做人應用統計時, 要醒目點,
咪撚框框自己一本通書用到老.

例如: 東哲奇, 比賽初段體力好時, 三分入球數假設
平均有3球在1~3節, 第4節只得0.5球三分入球, 因體力下跌.

而頭3節 平均有1球3分入球, 標準差係多少? 當+/-0.7球.
但第4節, 由於體力消耗唔同, 假設波動較大, +/-1.2球.

咁樣的統計數據, 如果你on99 一本通書睇到老, 只識將全部
統計都整體計算, 咪失去"實用"的意義?

所以, 雖然係同是 東哲奇, 但唔同條件下, 結果"標準差" 表現
都唔同, 死味?

同理, 艾文 往往留體力打第4節, 因對手常頭3節消耗巨大體力,
變成第4節牛仔的 艾文在第4節帶球變速, 對手體力弱時,
跟不上腳步速度而 艾文常得分.

但係, 塞爾特人防守好, 體力在第4節無乜下跌, 咁 艾文的
腳步速度優勢, 無哂, 形成要用身體高度對人家高佬投籃, 
點打? 打你條命咩?

如此得出的 統計數據, 艾文第4節的得分王, 去左泡湯啦.
咁你的統計, 係咪有無細節性來研究, 淨係識得屌九 艾文隱形?
其實係當進攻模式死火時, 牛仔仲有無第2套進攻模式來得分?

唔係, 你的統計數字, 係無意義? 對吧 !

嗱, 呢D才是真正的數據閱讀. 

所以, 標準差, 唔係公式齋計數, 而係當中的數據說出的意義 !
係體力下降而產生的波動? 還是對手的腳步無減慢, 而你 艾文
無法得出空位上籃而被迫用身體高度強行投籃??

於是艾文產生的第4節, 季後賽的標準差得分波幅, 就超巨大.
咪就係咁簡單囉. 塞爾特人, 作客差主場時, 將少了約6得分, 而牛仔主客場
得分變化不大, 所以, 回主場, 牛仔要生死一拼, 唔易 !!

因進攻得法方法好少, 現時只期望回主場射3分嘭嘭聲, 而
塞爾特人作客3分失靈? 不過, 近2年, 塞軍作客的3分, 成日準過主場,
塞軍係奇怪球隊 ! 5/5波, 得分數字係 牛仔主場55波, 1;2分統計得分上落.

係咪咁? 唔知? 統計得分數字, 2隊差不多 ! 以牛仔主場來說.
對吧 ! NBA 統計好全面, 好正 ! 對吧 !!

[[i] 本帖最後由 莫潘田1笑 於 2024-6-11 10:39 編輯 [/i]]

莫潘田1笑 2024-6-11 14:12

好多人仲未清醒, 以為1笑成日命中3T, 係1笑的能力?
蠢到不得了?

其實, 每次每場賽馬, 開乜九都唔係你馬迷可操控,
而係每次傻莊的操控意願而成, 得唔得唔知?
但上數次的3T場合, 一開飛, 傻莊就已經將重飛

落哂大莊的天子馬身上=大莊決定全開熱門3T.

包括上次的 極難1650M賽事, 但係傻莊一開飛,
就>20的熱門賽事=傻莊決定開熱門3T...

就唔九係你條傻仔好九叻, 識計馬中3T, 而係傻莊
決定開熱門3T, 而咁啱你條傻仔剛好貼在熱門3T,
你才傻仔貼中3T.

即係話傻莊操控左開乜九3T, 如果搞得掂, 你好彩遇上. 

但明晚, 現時開飛, 傻莊看法, 無熱門3T<20
即係點? 唔知?

[attach]15353728[/attach]

1笑只係指出, 數字大臣說出今賽再不像
上數次3T場次, 如此, 一開飛=大莊話熱門3T場次.

呢一次賽事, 一開飛, 傻莊話俾大家知:是賽大熱門,
多數無Win ?

嚇到1笑"O"哂咀. 傻莊玩退出多匹馬再補上, 擺明要玩
心理戰向1笑宣戰...

果條傻莊傻傻哋, 1笑都無刨馬計馬, 早已收哂爐, 只交行貨,
果傻莊就如臨大敵, 係都要玩 頓哥守水塘, 將 何妖再次
放哂天子馬係佢身上, 唔九怕死 !

What can i say any more ?(港式英語, 1笑最愛=香港特色, 家超英文)
所以, 一開飛, 1笑真係"O"哂咀, 1笑睬你班廢柴都傻?

咪由得你班傻廢柴, 自己舞呀舞囉, 反正1笑真係跑完才計馬,
只記錄數據, 程式中唔中馬, 1笑無興趣 ! 對吧 !

咪撚俾1笑批死, 程式多數又成日中馬中到開哂巷都得 !?
或者啦? 唔知? 

係呀, 以前1笑的程式, 成久日中馬既啦 ! 對吧 !!
而家賽後先計, 睇吓你班友, 點撚樣偷到1笑S程式馬,
中到尾場WQT, 牙撚擦擦 !?

最好笑, 班友偷1笑冷W程式, 唔識睇1笑的S程式, S程式中哂WQT.
想起都好好笑 !! 呢班走精面只識抄人家A貨的人種, 真黑人憎, 對吧 !!

[[i] 本帖最後由 莫潘田1笑 於 2024-6-11 14:17 編輯 [/i]]

莫潘田1笑 2024-6-11 15:32

唔明白點解要講NP?
死蠢, 就係將 將會發生的條件數量結果,
一一賽前列了出來,

來一一細心分析比較各結果的意義, 才選擇
正確對應決策 !

好處係可以從不同更新的其他訊息來比較,
咪好多時得出好有用的準確資訊來賭馬.

例如: 計得的結果多集中熱門身上, 而其他訊息
也是傾向熱門結果來指出, 那麼就幾乎100%肯定
熱門賽果了, 

相反, 如果你NP 得出你冷門賽果多, 卻大莊出奇地
強重飛押注在熱門馬身上=矛盾數據, 一係NP啱,
一係傻莊啱, 你就要取捨, 信大莊? 定信NP?

通常都信傻莊多, 不過當你的數據資料一面倒傾向
冷門賽果時, 大莊料都飛走, 以冷門賽果試下.

如果程式準, 多數反手食傻莊魚魚. 好好玩 !

大家都常常一同見證過, 對吧 !!

:smile_o12:

[[i] 本帖最後由 莫潘田1笑 於 2024-6-11 15:34 編輯 [/i]]

莫潘田1笑 2024-6-11 18:24

隔晚大莊訊息:
無欄無命
檔差好嚴重
[attach]15354738[/attach]

[attach]15354739[/attach]

一面倒內檔強優勢, 大莊話, 信乎?
[attach]15354740[/attach]

莫潘田1笑 2024-6-12 22:20

頓哥呢一場R8 簡直神級表演, 寫個服字, 堅呀 !!

頓哥閘前的"死老豆"集中樣, 真係無撚得輸.
呢D閪馬都贏得, 頓哥超堅堅 !! :smile_38: :smile_44: :smile_o12:
頁: [1]
查看完整版本: 12/06/24 港馬數未分享--1笑