查看完整版本 : 選拍攝婚紗Pakage注意時項

wyfmike 2007-1-29 07:33 PM

選拍攝婚紗Pakage注意時項

會展又來,上次婚紗展選了一個六千圓Package, 想分享一下,以下事項需要注意:
1        大相連畫架: - 千奇唔好信Sales手指那一個Size,因會展太多人,有時她們都亂指那一個Size,坐得遠、看似很細小,最好帶一把拉尺,除非屋企有幾千呎,我那幅大相,睇怕都要掛都天花頂30”x 36”大獲!!!.:smile_39:
2        相澊: - 最好帶多張A3 or A4 size 紙張去,有個對比,我選了12” X 15” 共 30多張相簿,睇怕拿相時要帶旅行袋,最好有輪或Call 定貨VAN! :smile_38:
3        選package 時,多一件晚裝或禮服,等於映多很多相,最好一件婚紗或一件晚裝。另外,package 給男仕禮服一般都跟香港那些酒摟或酒店部長一樣。要是Upgrade 禮服,又要多$$。
4        Package 一般都唔包男仕化裝,多數100或以上。
5        Package 相架,又要$$,會展比你看那個,好像跟真正選那一款有少少差別,我Package 包相架,但好似一絛幼木一樣,要Upgrade 又要錢$$
6        所有Package 都不包UV,我同老婆講其實那些相都有protection.。但看相板時,Sales當然拿一本發晒Mo相簿,當你未來老婆看見,99.99%要做UV,又要$$。
7        千奇唔好信Sales 話送咩送咩,其實你所比的$都在內,例如原價100元,他買120打九折,千奇唔好信sales 送咩,到最後要 “柯突”:smile_42:
8        Package提名布: -看看當天結涽攝影公司有沒有包,千奇唔好重複。
9        最終埋單Package budget 預算: -比較保守,最好預package X 3 我package 是大約$6000,Total 大約18,000才可以落樓。
10        想用少D$ : -
選相,最好唔好同老婆去,但沒有可能!要是我不同老婆去,100% $6000 可以走得。
去之前,己經同老婆有共同點,祇是加少少,但最後,都是老婆最終決定權,免得將來老婆變 “常鵝”
減少選相方面,同一個環境,選一組相。我影了差不多150 張,祇拺了50 多張。最有效方法,最好打擊老婆自信心,說 “這張相少少肥,但都靚,不過下一張相更靚”,然後用很快的速度收起。千奇唔好說老婆唔靚,未下半生都有一個 “黑白天鵝” 常伴左右!!:smile_44:
11        到了簽了Visa card後, 老婆オ說了一句,原來你很遷就及對我好。腦內祇想到攝影公司又賺了一大桶金。要是他們上市,一定買他們股票。:smile_27:

DN5 2007-1-29 09:56 PM

Thanks for sharing!
very funny and wise suggestion!
(but i will go to choose photos with my wife ...haha! because i have no choice!)

fn13553 2007-1-30 02:35 PM

你說得很岩,你的資料真的很有用呀!!!haha:loveliness:

ah_bibi822 2007-1-30 04:13 PM

hahaha....:smile_30:

ireneyip831 2007-2-1 11:57 AM

哈哈 ,資料好有用 , 而且講得好攪笑 ! :smile_30:

irismiu 2007-2-1 11:58 PM

多謝樓主分享, 對我好有人用:smile_40: :smile_40:

totalalex 2007-2-2 12:27 AM

死啦..我Join左個168xx 既Package 埋單要X3 咪要成4~5萬 =m=
果時佢地真係四萬咁口bor =m=

jason927 2007-2-2 11:09 AM

人一世、物一世...算啦!$$$$:smile_39:

dr50 2007-2-2 04:45 PM

thank for your suggestion.

ivyfcy 2007-2-3 10:17 AM

haha.. thanks your suggestion. Today I will also go to 婚紗展, hope can find a good one la

Tin313 2007-2-5 01:21 PM

太遲啦:smile_27: ,上年已經做咗老襯:smile_39:

夕陽武士 2007-2-15 12:59 AM

Good (-_-  ")
Thank you for your sharing!!!

Kei-san 2007-2-24 11:44 AM

謝謝!!!
:smile_43:

elsa_y 2007-3-1 11:57 PM

我都join咗個貴plan,好肉痛呀!
我想問係咪一定要加錢執相?
大約幾多錢?
謝謝!

aavincent 2007-3-2 12:19 AM

Post主講的正確. 其實兩公婆齊心, 可以唔雖加太多錢. 不過都幾難做得到.

Iamgigi 2007-3-4 04:47 PM

好攪笑啊~~~你老婆真幸福啊:smile_40:

silverunicorn 2007-3-14 05:19 PM

謝謝分享呀
我Sat會去婚紗展,到時會留意你你講既重點:loveliness: :loveliness:

p.s. 你咁錫老婆實在好羨慕

catcat貓 2007-3-16 09:36 AM

大家仲要留要嗰啲"特別效果"相呀,例如加濾鏡呀、電腦效果 (如兩相合一、加菲林邊等等),package唔包o架!:smile_42:

christine14 2007-3-16 08:52 PM

回覆 #8 jason927 的帖子

其實你join幾錢的package,到選衫、影相、晒相,佢地都會叫你加錢upgrade,而唔加錢你未必選得落手,所以其實用最平個package再等佢加反而化算點。
3xxx大約6xxx

german24 2007-3-19 02:23 AM

[最終埋單Package budget 預算: -比較保守,最好預package X 3 我package 是大約$6000,Total 大約18,000才可以落樓。]

樓主講得好有同感,我買了6988,埋單16988,想死,仲要影得唔靚。

dayday717 2007-3-21 11:06 PM

太好喇,起碼知道用幾$ thank you thank you:loveliness: :loveliness:

che_w 2007-3-25 05:22 PM

GREAT SHARING!!PUSH!!

Miss_Ng 2007-3-27 02:12 PM

thanks for sharing
我想問去新天地影相,d相底要幾多$$$一張呀??因為我fri要去睇相lu,我唔想比佢屈呀....:smile_40:

拉米西斯 2007-4-6 08:46 PM

我都就睇相,選過陣就真係要小心D,同老婆有默契就最緊要。

canny 2007-4-7 06:13 PM

thanks for sharing

alcc 2007-4-9 02:44 PM

回覆 #1 wyfmike 的帖子

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

cat082608 2007-4-10 09:48 PM

多謝你的分享,我現在有一點害怕

petunia 2007-4-22 05:37 PM

哦!你的sharing 真好。如果一早睇到你的sharing就好了,唔駛攪到我依家咁

yanyan74 2007-4-26 10:57 AM

多謝樓主預早通知...超碼我深入虎穴前知道有幾多陷阱~~

maggieforyan 2007-4-26 12:29 PM

好詳細喎:smile_14:
頁: [1] 2
查看完整版本: 選拍攝婚紗Pakage注意時項