查看完整版本 : 解構後現代主義的反理性羈絆...

bluesix 2007-3-17 11:43 AM

[size=3][color=DarkRed][b][i]add: 難怪解構主義仔係咁俾人鬧.....原來佢將解構主義內化左, 搞到行為都變成後現代主義所描述的咁....要一味地反判才有存在價值......

我諗有好多無知少年.....在反社會壓性及無上社會權力時, 做的多少也與你相同...只是佢地並唔知自己既行為正是後現代主義所提倡的....[/i][/b][/color][/size]

解構主義的幽靈 2007-3-17 11:06 PM

理性在本質上是一種壓迫的形式 ,

其存在就是為了壓迫與邊緣化他者性或(差異)

後現代主義

係酒神的朦朧低語, 反言語的言語。

係日神的遊戲, 無目的的目的。

表達唔到的表達
無目的同反認知,就係後現代主義主要思想。

[[i] 本帖最後由 解構主義的幽靈 於 2007-3-18 01:43 AM 編輯 [/i]]

bluesix 2007-3-17 11:54 PM

[quote]原帖由 [i]解構主義的幽靈[/i] 於 2007-3-17 11:06 PM 發表
後現代主義

係酒神的朦朧低語, 反言語的言語。

係日神的遊戲, 無目的的目的。

表達唔到的表達
無目的同反認知,就係後現代主義主要思想。 [/quote]

你講的野真係好鬼死得意, 可否教我, 你是怎樣做到的, 我都好想咁樣 :smile_40:

X-UFO 2007-3-18 01:58 AM

[quote]原帖由 [i]解構主義的幽靈[/i] 於 2007-3-14 01:13 AM 發表
加上你....這裡有4個係後現代主義者

以前聽black metal....搞到好有現代主義精神。搞到有d病態。精神唔自由。自我意識太明確。還好火爆。

由其係過分追求中心化的思想。

但現在後現代主義已經結束.. ... [/quote]
加上你....這裡有4個係後現代主義者
另外三個是邊個????:smile_41: :smile_41:

解構主義的幽靈 2007-3-18 04:27 AM

[quote]原帖由 [i]bluesix[/i] 於 2007-3-17 11:54 PM 發表

你講的野真係好鬼死得意, 可否教我, 你是怎樣做到的, 我都好想咁樣 :smile_40: [/quote]

我都覺得好得意~ ...

痕跡的痕跡
無棋盤的棋
無宗教的宗教
我而非我的我
比生命還生命

:loveliness:

言語文字 : 痕跡的痕跡,像大便一樣。
放出的大便,係主體大便痕跡。
所有讀都係誤讀。
文本外無他物。

霍耐特 2007-3-18 10:24 AM

[quote]原帖由 [i]解構主義的幽靈[/i] 於 2007-3-18 04:27 AM 發表

痕跡的痕跡
無棋盤的棋
無宗教的宗教
我而非我的我
比生命還生命

所有讀都 ... [/quote]

[size=2][b]解兄仍未回應我呢?[/b][/size]
[size=2][b]痕跡的痕跡
無棋盤的棋
無宗教的宗教
我而非我的我
比生命還生命
[/b][/size]
[size=2][b]到底是無棋盤的棋,還是無棋盤的棋盤?[/b][/size]

bluesix 2007-3-18 11:02 AM

[quote]原帖由 [i]解構主義的幽靈[/i] 於 2007-3-18 04:27 AM 發表

痕跡的痕跡
無棋盤的棋
無宗教的宗教
我而非我的我
比生命還生命

所有讀都 ... [/quote]

呢d叫藝術語言? 點解咁得意 [size=2][font=細明體][size=2][font=細明體][size=2][font=細明體][size=2][font=細明體][size=2][font=細明體][size=2][font=細明體][size=2][font=細明體][size=2][font=細明體][size=2][font=細明體][size=2][font=細明體][size=2][font=細明體][size=2][font=細明體][size=2][font=細明體][size=2][font=細明體][size=2][font=細明體][size=2][font=細明體][size=2][font=細明體][size=2][font=細明體][size=2][font=細明體][size=2][font=細明體][size=2][font=細明體][size=2][font=細明體][size=2][font=細明體][size=2][font=細明體][size=2][font=細明體][size=2][font=細明體][size=2][font=細明體][size=2][font=細明體][size=2][font=細明體][size=2][font=細明體][size=2][font=細明體][size=3][font=細明體][img]http://www.hk-laufamily.com/_346.gif[/img][/font][/size][/font][/size][/font][/size][/font][/size][/font][/size][/font][/size][/font][/size][/font][/size][/font][/size][/font][/size][/font][/size][/font][/size][/font][/size][/font][/size][/font][/size][/font][/size][/font][/size][/font][/size][/font][/size][/font][/size][/font][/size][/font][/size][/font][/size][/font][/size][/font][/size][/font][/size][/font][/size][/font][/size][/font][/size][/font][/size][/font][/size][/font][/size]

霍耐特 2007-3-18 02:54 PM

解兄就完全掌握了很多關鍵的概念.
雖然無人知道佢對依d關鍵字眼的內容的認識有多深,但其理念的清晰是可以見到的.
總好過,很多對哲學支吾以對的人.

解構主義的幽靈 2007-3-18 04:21 PM

[quote]原帖由 [i]霍耐特[/i] 於 2007-3-18 10:24 AM 發表

解兄仍未回應我呢?
痕跡的痕跡
無棋盤的棋
無宗教的宗教
我而非我的我
比生命還生命

到底是無棋盤的棋,還是無棋盤的棋盤? [/quote]

棋盤像一個結構~

係無棋盤的棋。用來說明去中心化遊戲的比喻。

霍耐特 2007-3-18 05:08 PM

[quote]原帖由 [i]解構主義的幽靈[/i] 於 2007-3-18 04:21 PM 發表

棋盤像一個結構~

係無棋盤的棋。用來說明去中心化遊戲的比喻。 [/quote]
沒有規律的棋,如何下?!:smile_41:

X-UFO 2007-3-18 11:43 PM

[quote]原帖由 [i]解構主義的幽靈[/i] 於 2007-3-14 02:33 AM 發表
後現代主義用美學經驗做佢的形而上學。.....

美學精神為遊戲

遊戲係無目的的合目的性:loveliness:  

創造無目的的去中心化藝術。像我同你而家聽緊的音樂。...酒神藝術

後現代的遊戲生活...大致係 ... [/quote]
[b][size=4][color=blue]thank you~~!!!小妹得益不少[/color][/size][/b]:smile_40: :smile_40: :smile_40:

bluesix 2007-3-18 11:52 PM

[quote]原帖由 [i]X-UFO[/i] 於 2007-3-18 11:43 PM 發表

thank you~~!!!小妹得益不少:smile_40: :smile_40: :smile_40: [/quote]

歡迎加入後現代主義兵團 :smile_38:

霍耐特 2007-3-19 12:08 AM

[quote]原帖由 [i]X-UFO[/i] 於 2007-3-18 11:43 PM 發表

thank you~~!!!小妹得益不少:smile_40: :smile_40: :smile_40: [/quote]
歡迎加入.:smile_40:

解構主義的幽靈 2007-3-19 02:33 AM

[quote]原帖由 [i]bluesix[/i] 於 2007-3-16 07:07 PM 發表
請問解構主義及後現代主義如何解釋非主流音樂及簡約音樂

去中心化? 二元對立? [/quote]

解構主義有時會比人話,把尼采的朦朧思想放大。
都無講錯 , 尼采話藝術就係酒神精神

hip-hop ,R&B, METAL, JAZZ, 古典 , 地區pop , 電子idm。這樣的音樂都好明確的界定

有人話反藝術 , 但住要唔係像black METAL的反主流,或反藝術

後現代主義最主就係連結着所有不能瞭解和界定的事。

不安的係 , 後現代主義有d像pop music。但又反主流...姐係反中心化...反一致化。

但都少少有d像早期 post rock 的去中心化思想果d...野。

早期 post rock 咩都有d , 但中心焦點就弱化左。

後現代主義反簡約主義。
藝術的pop art同音樂的pop..我地都知勁唔同。
minimal同pop都係藝術家創作先。先去到音樂

minimal有去人性中心化的思想。感覺無人表現情緒的味道。
因為果時主流人都覺得藝術係表達情緒
去人性中心化這個思想係後現代主義一直做緊的野。
但簡約主義唔同。簡約追求中心 , 單一化 , 同國際化。

後現代是這個又是那個。
像藥是毒藥又是良藥
良藥又可以是毒藥
毒藥都可以是良藥
多用(是)這個字,唔係用非
反對精確的完美主義

因為後現代連結着所有不能瞭解和界定的事。

haha........後現代主義者鍾意誤解。
無理由叫人唔好誤解自己

所有讀都係誤讀

[[i] 本帖最後由 解構主義的幽靈 於 2007-3-19 03:26 AM 編輯 [/i]]

解構主義的幽靈 2007-3-19 05:05 AM

回覆 #73 霍耐特 的帖子

只有那些不一致化的人才能抵抗社會的壓力與影響力。

海德格講過:   唯有當我們體認到數百年來備受稱楊的理性, 其實是思想最頑強的敵人 , 然後我們才能夠開始思想。

理性在本質上是一種壓迫的形式 , 其存在就是為了壓迫與邊緣化他者性或(差異)

[[i] 本帖最後由 解構主義的幽靈 於 2007-3-19 09:25 AM 編輯 [/i]]

bluesix 2007-3-19 10:04 PM

[quote]原帖由 [i]解構主義的幽靈[/i] 於 2007-3-19 02:33 AM 發表

hip-hop ,R&B, METAL, JAZZ, 古典 , 地區pop , 電子idm。這樣的音樂都好明確的界定

有人話反藝術 , 但住要唔 ... [/quote]

後現代是這個又是那個
像藥是毒藥又是良藥
良藥又可以是毒藥
毒藥都可以是良藥
反對精確的完美主義
後現代主義者鍾意誤解
所有讀都係誤讀

非常好的思想表達 :smile_38:

呃, 又搞到我個腦多左d熱水同摺紋...

bluesix 2007-3-19 10:09 PM

[quote]原帖由 [i]解構主義的幽靈[/i] 於 2007-3-19 03:02 AM 發表

有人話反藝術 , 但住要唔 ... [/quote]

非常好的意見, 我大概了解你的意思

你是否話簡約主義主張單一化、一元孤立、一枝獨秀
反而後現代主義則主張二元對立, 去除約定成俗的概念
而簡約主義及後現代主義的共同點則為去除中心化?
但是, 若簡約主義單一化了, 那這個一元會否變成新的中心?
若簡約主義是主張去除中心化的話, 那它不是要自己去除自己???

請指教~ :smile_38:

霍耐特 2007-3-19 10:55 PM

[quote]原帖由 [i]bluesix[/i] 於 2007-3-19 10:09 PM 發表

非常好的意見, 我大概了解你的意思

你是否話簡約主義主張單一化、一元孤立、一枝獨秀
反而後現代主義則主張二元對立, 去除約定成俗的概念
而簡約主義及後現代主義的共同點則為去除中心化?
但是, 若簡 ... [/quote]
看來已經著火了.....:funk: :funk: :funk:
後現代主義則主張二元對立???但下一句你又說去除中心化???

霍耐特 2007-3-19 10:59 PM

[quote]原帖由 [i]bluesix[/i] 於 2007-3-19 10:04 PM 發表

後現代是這個又是那個
像藥是毒藥又是良藥
良藥又可以是毒藥
毒藥都可以是良藥
反對精確的完美主義
後現代主義者鍾意誤解
所有讀都係誤讀

非常好的思想表達 :smile_38: ... [/quote]
後現代主義者鍾意誤解
對.因為作品的可閱讀性,本身就已經是出現了誤解.
即使同一個文字,同一個字詞,但文字之間的零度卻是沉默地展現,發揮作用.
誤讀是作為視差出現的,只要是兩個不同的人閱讀同一作品,各自看法也將可以完全不同的.
並不只是喜歡誤解,已是誤讀早己存在.

解構主義的幽靈 2007-3-19 11:14 PM

後現代主義係破壞二元對立的固定。

理性..把二元對立的一元放大..... 分裂................對二次大戰..果時的二元對立的思想太強了... .,..出現解構主義好正常

因為自我係他者。自我唔係自我。目標對他者的重視 , 愛人如己。   

語言像法西斯主義的 , 但最比到我不安的係 : 後現代主義都像法西斯主義。

像無法西斯的法西斯主義。

潛意識就係被內在地結構化的一種語言 ...我地要做的係,,通過言語的潛意識解構達到對主體解構的目的。

minimal有去[color=red]人性[/color]中心化的思想。感覺無人表現情緒的味道。
因為果時主流人都覺得藝術係表達作者的情緒。

笛卡耳的「我思」是所有個體被「一般化」成為「我」之後的思想活動,這也是一種「減約」的過程,「減約」成為「一般化」並「抽象」的「概念」。「特定的我」在此處失去了它的價值。如果我們希望「特定個體」的價值被重視的話,在肯定「我」的同時也要肯定「其他」個體的價值,亦即肯定多樣化的價值觀,這也就是「後現代」思想所強調的「區異」(Differenz)與「眾數性」(Pluralitaet)的表現。

[[i] 本帖最後由 解構主義的幽靈 於 2007-3-19 11:39 PM 編輯 [/i]]

bluesix 2007-3-26 09:55 PM

[quote]原帖由 [i]解構主義的幽靈[/i] 於 2007-3-19 11:14 PM 發表
後現代主義係破壞二元對立的固定。

理性..把二元對立的一元放大..... 分裂................對二次大戰..果時的二元對立的思想太強了... .,..出現解構主義好正常

因為自我係他者。自我唔係自我。目標對他 ... [/quote]

岩岩我在音樂版問了一個問題: [size=5][b][color=Blue]metal音樂點解要反對宗教?????[/color][/b][/size]

霍耐特 2007-3-26 10:10 PM

[quote]原帖由 [i]bluesix[/i] 於 2007-3-26 09:55 PM 發表

岩岩我在音樂版問了一個問題: metal音樂點解要反對宗教????? [/quote]
請提供link.thank you:loveliness:

bluesix 2007-3-26 10:17 PM

[quote]原帖由 [i]霍耐特[/i] 於 2007-3-26 10:10 PM 發表

請提供link.thank you:loveliness: [/quote]

[url=http://www2.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=3767968&extra=page%3D1]http://www2.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=3767968&extra=page%3D1[/url]

首歌你聽過的, 因為解構主義貼過, 好噪, 要有心理準備先得 :smile_30:

解構主義的幽靈 2007-3-27 12:21 AM

死亡金屬
同黑金屬都唔同

死腔
黑腔

明顯這個BAND係唱 EMO CORE 的~~~

一D都唔噪, 細個時聽果D噪過這個BAND好多。

:smile_13: 最重要都係 , 上次你講我聽D歌太安靜,覺得我老了。:smile_30: :smile_30:

METAL做咩要反宗教, 為咩中國METAL唔去中心化地反自己宗教, 去反人地的宗教。
為咩METAL要創造無宗教的宗教。
做咩地下教會,要創造唔信有(殺但)的殺但教  ????

以前我係
METAL老來的
聽黑死DOOM的METAL...同DARK工業 SPK果D

SPKSPKSPKSPKSPKSPKSPKSPKSPKSPKSPKSPKSPKSPKSPKSPKSPKSPKSPKSPKSPKSPKSPKSPKSPKSPKSPKSPKSPKSPKSPKSPKSPKSPKSPKSPKSPKSPKSPKSPKSPKSPKSPKSPKSPKSPKSPKSPK

[url=http://www.youtube.com/watch?v=MPBpYIZC9PM]http://www.youtube.com/watch?v=MPBpYIZC9PM[/url]

[[i] 本帖最後由 解構主義的幽靈 於 2007-3-27 09:01 AM 編輯 [/i]]

解構主義的幽靈 2007-3-27 08:44 AM

好多emo band都基督教...的喎

果d  metal..玩的文化係唔 煙 , 唔色 , 唔酒。的反主流文化。

同你講的死黑腔的黑金果d唔同。

emo有emo的唱腔...不過唔識打..個英文字

死腔係粗俗低音    黑腔係尖音

佢地兩個都係破音

[url=http://www.youtube.com/watch?v=Y99M9v3SN2E&NR]http://www.youtube.com/watch?v=Y99M9v3SN2E&NR[/url]

[[i] 本帖最後由 解構主義的幽靈 於 2007-3-27 08:48 AM 編輯 [/i]]

ncwken 2007-3-27 01:07 PM

後現代主義是不是行為得過且過,頹廢,思想無追求:smile_41:

解構主義的幽靈 2007-3-27 03:58 PM

[quote]原帖由 [i]ncwken[/i] 於 2007-3-27 01:07 PM 發表
後現代主義是不是行為得過且過,頹廢,思想無追求:smile_41: [/quote]

yes

因為佢咩都唔係。

[wmv] [url=http://grm.cdn.hinet.net/xuite/ee/8d/13766974/blog_111527/dv/4317139/4317139.wma]http://grm.cdn.hinet.net/xuite/ee/8d/13766974/blog_111527/dv/4317139/4317139.wma[/url] [/wmv]

[[i] 本帖最後由 解構主義的幽靈 於 2007-3-27 04:01 PM 編輯 [/i]]

bluesix 2007-3-27 05:14 PM

[quote]原帖由 [i]解構主義的幽靈[/i] 於 2007-3-27 03:58 PM 發表

yes

因為佢咩都唔係。

[url=http://grm.cdn.hinet.net/xuite/ee/8d/13766974/blog_111527/dv/4317139/4317139.wma]http://grm.cdn.hinet.net/xuite/e ... 4317139/4317139.wma[/url]  [/quote]

因為佢咩都係
即係連’’佢咩都唔係’’都’’係’’包括在內

bluesix 2007-4-13 05:50 PM

人有時係需要有少少傻先算係正常

解構主義的幽靈 2007-4-15 03:24 AM

「破壞性創建」,或稱「惡搞」,指偽文化在演變中的一種歷程。

自由即奴役 破壞即創造

[color=red]解構主義就係這采彩的破壞同黑格爾的創建[/color]
[color=#ff0000][url=http://zh.uncyclopedia.info/wiki/%E6%83%A1%E6%90%9E]http://zh.uncyclopedia.info/wiki/%E6%83%A1%E6%90%9E[/url][/color]

破壞性創建的宗旨為將文化各元素予以混合與重組,從而建立起另一種文化面貌。由於呈現了文化的多面性,學界中又稱「多元文化」,因此頗受好評。

而重組的過程中,經常會出現一些反諷與幽默的效果。

歷史上破壞性創建的歷程中,許多自滿的平民老百姓無法接受這種幽默,認為這是一種破壞文化裡「真」的美德,因此把它稱做為文化破壞。 後來受到著名學者毛澤西的注意,於矛盾論中主張這是一種創建。後來在檯灣的綠藍互動中被稱做是「破壞性創建」。

至於「惡搞」,則是一群慣用M$N,覺得「破壞性創建」字太多了的年青人所用的火星文縮寫。

[[i] 本帖最後由 解構主義的幽靈 於 2007-4-15 03:26 AM 編輯 [/i]]
頁: 1 2 [3] 4
查看完整版本: 解構後現代主義的反理性羈絆...