查看完整版本 : 基督定佛教呢?

金馬 2007-4-14 01:09 PM

基督定佛教呢?

佛教主張善有善報,因果循環,應自發性行善
基督教主張只要信唯一的神就可得救,耶穌已經用佢既聖血洗盡我們凡人既罪

其實我想知道咁多位C兄就算無神論都好,如果一定要你地在兩者中選一,你地既答案係,最好註明原因:loveliness:

遮那王 2007-4-14 01:15 PM

偶本身是蒙古教的,但個人認為佛理比較博大精深,很有學習的價值。

mikemike7252 2007-4-14 01:40 PM

[quote]原帖由 [i]金馬[/i] 於 2007-4-14 01:09 PM 發表
基督教主張只要信唯一的神就可得救,[color=red]耶穌已經用佢既聖血洗盡我們凡人既罪[/color]

其實我想知道咁多位C兄就算無神論都好,如果一定要你地在兩者中選一,你地既答案係,最好註明 ... [/quote]

耶穌既死可以算是不幸,但不能夠話佢已經代世人贖罪!
假如耶穌冇比人迫死,而係自然老死,今時今日既基教就冇哩支歌仔唱!

另外係佛家既心目中,某上帝並非唯一真神,而只係某一層天界既天神吧了!

而佛家就形容哩個係傲慢帶少許自大既天帝!

Moon1227 2007-4-14 02:03 PM

[quote]原帖由 [i]金馬[/i] 於 2007-4-14 01:09 PM 發表
基督教主張只要信唯一的神就可得救,耶穌已經用佢既聖血洗盡我們凡人既罪

其實我想知道咁多位C兄就算無神論都好,如果一定要你地在兩者中選一,你地既答案係,最好註明 ... [/quote]

信只是第一步,還有很多道理须要學習、分析然後修行。作一個義人,神會喜悅,在審判時有award 的(聖經說)。
我想講,基督教要求的不是so simple, 某程度上因果循環also inculded because 有審判。

基督教比佛教多很多很多規條,而佛教教理比較清楚而明。

我仍會選信基督教,但會繼續學習好的佛理。(如叫人放下,不執着,善心,隨緣)ps隨緣=交托給神(對我來說)

tman_human 2007-4-14 02:24 PM

回覆 #1 金馬 的帖子

基督宗教不只是要信
也要悔改
閣下對基督宗教的描述錯了

新殲 2007-4-14 03:05 PM

佛教因果,
可以透過回向而求即生福報.

Moon1227 2007-4-14 03:12 PM

[quote]原帖由 [i]新殲[/i] 於 2007-4-14 03:05 PM 發表
佛教因果,
可以透過回向而求即生福報. [/quote]

好深,可否講解‘回向而求即生福報’?

新殲 2007-4-14 03:41 PM

一D都唔復雜.
一切皆有報應.
包括你眼前一切,沒有所謂巧合.
一般報應係要一段時間
但係如果將功德回向到一個点上.
就好容易左右到這件事.
如:有人有一病,是前世做了100件壞事GE報應.
只要做100件善事回向到治病上.
就可以好番.如此類推.
可以求即生功名,富貴,妻兒.
又或回向法界一切衆生.
便得更大功德.

Moon1227 2007-4-14 03:46 PM

[quote]原帖由 [i]新殲[/i] 於 2007-4-14 03:41 PM 發表
一D都唔復雜.
一切皆有報應.
一般報應係要一段時間
就好容易左右到這件事.
只要做100件善 ... [/quote]

Understood now la! It means 有 credit and -credit. Thanks for teaching!

金馬 2007-4-14 06:36 PM

[quote]原帖由 [i]tman_human[/i] 於 2007-4-14 02:24 PM 發表
基督宗教不只是要信
也要悔改
閣下對基督宗教的描述錯了 [/quote]

咁閣下認同如果殺人後悔改都可以上天堂嗎?我認為可以,不過要先還清殺人既罪,主係幫佢還唔到架:smile_40:

xboyabc 2007-4-14 08:15 PM

[quote]原帖由 [i]tman_human[/i] 於 2007-4-14 02:24 PM 發表
基督宗教不只是要信
也要悔改
閣下對基督宗教的描述錯了 [/quote]

耶穌己經用寶血清洗我們的罪...没有罪論
牧師和神父有話有罪....原罪論
tman 並不相信原罪論

tman不相信原罪論...悔改來幹什麼

成個基督教超咁混亂....邪基害人不淺

smkkcyo1 2007-4-14 08:41 PM

[quote]原帖由 [i]新殲[/i] 於 2007-4-14 03:41 PM 發表
一D都唔復雜.
一切皆有報應.
一般報應係要一段時間
就好容易左右到這件事.
只要做100件善 ... [/quote]

咁假設我製造很多核彈要將地球炸燬,咁仲有冇輪迴,有冇下世,如冇的話係咪冇報應?

另外殺壞人算不算是功德?
假設地球9成人做左好多衰野(例如d人知道明天會是世界末日,所以做平時沒膽做的事,如強姦,殺人..等)
我殺晒以上果d人咁算唔算係大功德?係唔係有善報?

cheungchinwang 2007-4-14 08:47 PM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

~卍魂軒卍~ 2007-4-14 08:48 PM

這裡的笑話愈來愈精彩。哈哈哈~~有空上來看看也不錯:smile_40: 感謝各位給我那麼多的娛樂。其實我幾欣賞佛教的確當中有值得學習的地方我指的是人生道理。

ccqbbs 2007-4-14 09:18 PM

[quote]原帖由 [i]xboyabc[/i] 於 2007-4-14 20:15 發表

耶穌己經用寶血清洗我們的罪...没有罪論
牧師和神父有話有罪....原罪論
tman 並不相信原罪論

tman不相信原罪論[color=black]...悔改來幹什麼[/color][color=magenta]
[/color]
[color=magenta]成個基督教超咁混亂....邪[/color][color=magenta]基害人不淺[/color][color=black] [/quote][/color]

又出來鬧人啦,你幾時先可以似返個正常人:loveliness:

南~ 2007-4-14 09:19 PM

[quote]原帖由 [i]ccqbbs[/i] 於 2007-4-14 09:18 PM 發表

又出來鬧人啦,你幾時先可以似返個正常人:loveliness: [/quote]

又出來掩飾基基醜陋真相啦,你幾時先可以似返個正常人

~卍魂軒卍~ 2007-4-14 09:23 PM

[quote]原帖由 [i]南~[/i] 於 2007-4-14 09:19 PM 發表

又出來掩飾基基醜陋真相啦,你幾時先可以似返個正常人 [/quote]
問閣下一個問題...怎麼是正常/不正常?我不是針對閣下的 只是對這個問題有點興趣:loveliness:那麼所謂的真相又是怎麼?

xboyabc 2007-4-15 12:18 AM

[quote]原帖由 [i]~卍魂軒卍~[/i] 於 2007-4-14 09:23 PM 發表

問閣下一個問題...怎麼是正常/不正常?我不是針對閣下的 只是對這個問題有點興趣:loveliness:那麼所謂的真相又是怎麼? [/quote]

真相在書本可以找到嗎? 歷史是100%正確嗎?  聖經是真理嗎?

你應該用腦細心分折, 真相和真理用智慧一定可以清楚分辯?

對於基督教徒所有反基人仕都是不正常嗎???

試用理智自己分折....

~卍魂軒卍~ 2007-4-15 06:04 PM

[quote]原帖由 [i]xboyabc[/i] 於 2007-4-15 12:18 AM 發表

真相在書本可以找到嗎? 歷史是100%正確嗎?  聖經是真理嗎?

你應該用腦細心分折, 真相和真理用智慧一定可以清楚分辯?

對於基督教徒所有反基人仕都是不正常嗎???

試用理智自己分折.... [/quote]
哈哈哈~我對於閣下的偉大的言論實在佩服~哈哈哈

壞鬼書生 2007-4-15 08:25 PM

壞鬼書生 2007-4-15 08:33 PM

Moon1227 2007-4-15 09:37 PM

[quote]原帖由 [i]壞鬼書生[/i] 於 2007-4-15 08:25 PM 發表

你係咪將基督教同佛教掉轉咗? [/quote]

No la, 基督教,同一事情,有D case做得,有D case唔做得,要睇好多聖經,文章,都可能唔知做得唔做得?:L (到依家都搞唔清楚何謂自由意志)

佛教叫你要做既野,大部份人都明。易明! 一點,明咗!

壞鬼書生 2007-4-15 10:13 PM

Moon1227 2007-4-15 10:24 PM

[quote]原帖由 [i]壞鬼書生[/i] 於 2007-4-15 10:13 PM 發表

佛教咁易明? 唔係化?
你咁有慧根, 心經係佛學精要, 不如你解釋一下心經畀大家開下眼界啦.quote]

我對佛教認知係來自佛教徒朋友,心經有睇過但並冇認真硏究。請看帖#7~#9,由不明,變為明晒。(但之前問人何謂自由意志,問了幾個人,最後都唔明)

可否告之佛理如何難明?

壞鬼書生 2007-4-15 10:54 PM

回覆 #24 Moon1227 的帖子

Moon1227 2007-4-15 11:12 PM

回覆 #25 壞鬼書生 的帖子

色即是空, 空即是色, 色不異空, 空不異色.

Try to use my opinion to explain. 我們無色無相,只是地上凡塵。事情有發生過嘛?沒有。你我存在過嘛?沒有。事情沒有發生過嘛?有。你我不存在過嘛?有。ㄧ心一意念,一念一地獄。凡事由心念而起,心中有念,念而生形;心中無念,形隨而滅。心中有念,念不生形;心中無念,形不而滅。

I can not sure I am right or not, but this is what I get fm your 心經 。

壞鬼書生 2007-4-15 11:23 PM

Moon1227 2007-4-15 11:33 PM

回覆 #27 壞鬼書生 的帖子

唔係拋,係我諗到而作出來的!
本來想你教我多D野但你又問番我!:smile_14:

有又等於無,咪係呢句心經簡略lor!

你對呢句心經又有乜領悟?

壞鬼書生 2007-4-15 11:41 PM

回覆 #28 Moon1227 的帖子

Moon1227 2007-4-15 11:44 PM

[quote]原帖由 [i]壞鬼書生[/i] 於 2007-4-15 11:41 PM 發表
我就係唔知, 你話你明, 我先問你.
不過, 雖然我唔知, 但心經肯定唔係講有等於無.
有係有, 無係無, 又點會等如呢? [/quote]
咁你不如去佛教板到問吓?我教徒身份唔方便,我都想知答案:loveliness: !
頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
查看完整版本: 基督定佛教呢?