查看完整版本 : 簡易自我評估: 羽毛球基本技術 (8-8-2007 修訂版)

安傢俬王 2007-8-8 05:15 AM

簡易自我評估: 羽毛球基本技術 (8-8-2007 修訂版)

[size=2][color=navy]原帖 "你的羽毛球基本技術如何?" 出咗三個月, 約有二百位版友投咗票, 投票結果亦似乎係一個常態分佈 (Normal Distribution). [/color]
[color=navy]現綜合各場主及波友意見, 稍作修改, 請大家再次試玩. [/color][color=navy]請真心作答, 不要低估/高估自己. 各位計完分記得投埋票呀!

[/color][color=navy]Forum規定[color=red]二星級以下[/color]不能投票, 請儲夠分再投.[/color]
[color=navy][color=red]高手[/color]朋友可能對呢 d 簡單野不值一哂 , 但亦請投票以充分反映本版波友的技術分佈.[/color] [color=navy]謝謝![/color]

[color=navy]請看 #2 [u]常見問題[/u].[/color][/size]
[quote][size=2][font=仿宋_GB2312][color=green][b](1) 你是?[/b][/color]
- 男士 ( 1分 )
- 女士 ( 3分 )

[color=green][b](2) 用拍連續挑高個羽毛球一至三呎使球不落地, 你平均可做幾多下?[/b][/color]
- 0 至 5 下  ( 0分 )
- 6 至 10 下 ( 1分 )
- 11 至 30 下 ( 2分 )
- 30 下以上 ( 3分 )

[color=green][b](3) [/b][/color][/font][/size][size=2][font=仿宋_GB2312][color=green][b]練習時站[/b][/color][/font][/size][size=2][font=仿宋_GB2312][color=green][b]在底線打正手高遠球, 你通常可以打到那裡?[/b][/color]
- 未必過網  ( 0分 )
- 過網至中場 ( 1分 )
- 中場至後場 ( 2分 )
- 打出對面底線 ( 3分 )

[color=green][b](4) [/b][/color][/font][/size][size=2][font=仿宋_GB2312][color=green][b]練習時站[/b][/color][/font][/size][size=2][font=仿宋_GB2312][color=green][b]在底線打反手高遠球, 你[/b][/color][/font][/size][size=2][font=仿宋_GB2312][color=green][b]通常[/b][/color][/font][/size][size=2][font=仿宋_GB2312][color=green][b]可以打到那裡?[/b][/color]
- 未必過網  ( 0分 )
- 過網至中場 ( 1分 )
- 中場至後場 ( 2分 )
- 打出對面底線 ( 3分 )

[color=green][b](5) 練習開短波, 要在網頂一呎以內過網, 正確落到對方場內. 平均 10 球你會有幾球成功?[/b][/color]
- 0 至 2 球  ( 0分 )
- 3 至 5 球 ( 1分 )
- 6 至 8 球 ( 2分 )
- 9 至 10 球 ( 3分 )

[color=green][b](6) 練習在底線吊球 (drop波), 要正確落到對方場內發球線前. 平均 10 球你會有幾球成功?[/b][/color]
- 0 至 2 球  ( 0分 )
- 3 至 5 球 ( 1分 )
- 6 至 8 球 ( 2分 )
- 9 至 10 球 ( 3分 )[/font][/size][size=2]

[/size][size=2][color=navy][color=red]最高分數: 男士 [b]16[/b] 分; 女士 [b]18[/b] 分 ~~~~ 你有幾多分?[/color][/color]
[/quote][/size]

[[i] 本帖最後由 安傢俬王 於 2010-6-6 10:05 AM 編輯 [/i]]

安傢俬王 2007-8-8 05:16 AM

常見問題 (部分輯錄自原帖)

[color=blue][b]呢個準則的可信性.......有咩根據呢?或者參考那個標準呢?[/b][/color]

呢個唔係準則,冇可信性,又冇根據,更加冇參考那個標準.
其實小弟係有見近日羽版因高級中級初級技術問題攪到甚多爭議, 要各人主觀地自我評級, 各人的理解難免有所偏差. 致使有不愉快事件發生.
所以是不是可以有一個簡單易明而可量化的自我評分參考呢. 這自我評分參考必須:

- 簡易易明 (新手都知道 up 乜)
- 容易自我測量 (唔駛真係落場考試) 而不會有太大偏差
- 適用於玩樂為主的業餘初,中波友
- 能大致反映本 forum 波友的技術水平分佈.
- 能大致測量出波友的各種羽毛球基本知識和技術 (eg.: 控球, 正反手高遠球, 開波, drop 波)
- 主觀, 或難以量化, 或要別人評定的不便作評估 (eg: 步法, 殺波, 放網, 雙打意識等)

所以以在下劣拙的羽球技術知識, 試作了一個可量化的評分表, 俾大家試玩, 亦希望能俾場主,波友作為客觀參考.呢個只係一個非常簡單嘅自我評估, 太深嘅我都唔識, 出唔到題目.

[color=blue][b]點解女士會多兩分?[/b][/color]

一般女士體力比男士較弱, 打正反手高遠球兩項可能較吃虧, 因此稍作調整.

[color=blue][b]點解冇咗 "球例" 個題?[/b][/color]

高人建議, 因為同技術冇關, 所以刪除.
[color=blue]
[b]點解我冇得投票ga? [/b][/color]

[url=http://www.discuss.com.hk/member.php?action=grouppermission&searchgroupid=11]http://www.discuss.com.hk/member ... mp;searchgroupid=11[/url]

[color=blue][b]我唔明由己方底線打波出對方底線會計更高分,同"羽毛球基本技術"有咩關係?[/b][/color]

"可打到"係講緊夠唔夠力, 夠力打出界唔係一定要打出界, 同埋被動時打高遠球係要用主動時打出界的力來打.  補充多句: 對角線係長過直線好多架. 如果打直線打唔到出界, 打對角就成日俾人封殺架啦.

[[i] 本帖最後由 安傢俬王 於 2010-6-6 10:04 AM 編輯 [/i]]

petermi11 2007-8-8 05:20 AM

14 :smile_13:

hkkuma 2007-8-8 07:53 AM

:smile_39: 11

dc 2007-8-8 08:21 AM

7 分:smile_42:

wwiphk 2007-8-8 08:49 AM

12分:smile_14:

:::X-T-O::: 2007-8-8 08:58 AM

11分:loveliness:

黑迪仔 2007-8-8 08:59 AM

9分:smile_42:
女士今次仲要多2分~~

danny_nay 2007-8-8 09:04 AM

依然故我, 仍待改善 >>> 2分 :smile_30: :smile_30: :smile_30:

安傢俬王 2007-8-8 09:10 AM

回覆 #9 danny_nay 的帖子

[size=4]請真心作答, 不要低估/高估自己. 計完分記得投埋票呀![/size]

ganboy 2007-8-8 09:19 AM

6 :smile_45:

thomasto7 2007-8-8 09:28 AM

13分 :smile_35:

dougts 2007-8-8 09:52 AM

11分:loveliness:

mayl 2007-8-8 09:56 AM

好, 一定唔會零分, 最小都有3分:loveliness: :loveliness:

danny_nay 2007-8-8 09:58 AM

[quote]原帖由 [i]安傢俬王[/i] 於 2007-8-8 09:10 AM 發表
請真心作答, 不要低估/高估自己. 計完分記得投埋票呀! [/quote]

係..........應該有13分卦 :smile_38:

hksam78 2007-8-8 10:09 AM

我有三分~~~~

dranmo 2007-8-8 10:25 AM

企係度打會有13分

要跑要走位會先得8分

lhc188 2007-8-8 10:56 AM

9分:smile_27:  打咗咁耐波一點進步都無:smile_42:

legacyb4 2007-8-8 11:08 AM

On match 13 points
      practice 16 points

04415493 2007-8-8 11:26 AM

11PTS:loveliness:

chickennoodle 2007-8-8 11:30 AM

12 points:smile_44:

mpnet 2007-8-8 11:46 AM

8 分:L
實戰時...可能得5分

fishpig2006 2007-8-8 11:51 AM

Pig hand - 12 分:loveliness:

科厘子 2007-8-8 11:53 AM

11 至 12 分....  我 drop 波嗰吓嘢,有啲撞手神..... :smile_30:

matthewchi 2007-8-8 11:54 AM

I get 12.

hkkuma 2007-8-8 12:04 PM

[quote]原帖由 [i]danny_nay[/i] 於 2007-8-8 09:04 發表
依然故我, 仍待改善 >>> 2分 :smile_30: :smile_30: :smile_30: [/quote]

:smile_38: Objection, it is impossible, Danny you should get over 11 lar:smile_30: :smile_30: :smile_30:

hkkuma 2007-8-8 12:05 PM

[quote]原帖由 [i]安傢俬王[/i] 於 2007-8-8 09:10 發表
請真心作答, 不要低估/高估自己. 計完分記得投埋票呀! [/quote]

:smile_38: Support:smile_38:

tatala 2007-8-8 12:58 PM

[quote]原帖由 [i]legacyb4[/i] 於 2007-8-8 11:08 AM 發表
On match 13 points
      practice 16 points [/quote]
安+c,我相信你問緊係練習個時,係唔係呢?

danny_nay 2007-8-8 01:13 PM

[quote]原帖由 [i]dranmo[/i] 於 2007-8-8 10:25 AM 發表
企係度打會有13分

要跑要走位會先得8分 [/quote]

咦....我走果陣可能係1分咋喎 :funk:

安傢俬王 2007-8-8 01:19 PM

[quote]原帖由 [i]tatala[/i] 於 2007-8-8 12:58 PM 發表

安+c,我相信你問緊係練習個時,係唔係呢? [/quote]

YES! [img]http://www6.discuss.com.hk/images/smilies/biggrin.gif[/img]
頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
查看完整版本: 簡易自我評估: 羽毛球基本技術 (8-8-2007 修訂版)