查看完整版本 : 四大名著,你最鍾意邊本呢?

chunfung1123 2008-2-11 05:14 AM

:smile_38:

kikcc 2008-2-11 09:35 PM

三國演義:smile_34:

糖果仙境 2008-2-11 09:35 PM

紅樓夢:loveliness: ~~~~~~~~~~~~~~~~~

牙稀〃 2008-2-12 01:45 AM

我會揀紅樓夢.....@@

ariontang 2008-2-16 03:29 AM

三國演義,應該大比數拋離!

MayMay100 2008-2-16 08:38 PM

三國演義:loveliness:

雷冰 2008-2-16 09:33 PM

做咩會有金瓶梅既== ?

mydreams 2008-2-16 11:54 PM

紅樓夢:smile_42:

k1mochi 2008-2-24 07:33 AM

三國演義勁好多 :smile_34:

KingKop 2008-2-27 06:51 PM

三國演義:smile_38:

senseeker 2008-2-27 10:37 PM

雖然不太喜歡這些的排名活動,
但總是要忍不住要進來投紅樓夢一票。
曹雪芹實在寫得太好了!

The皮精 2008-2-28 05:49 PM

我全部都係半途而廢
要揀既揀三國啦
打機嗰時都有用嘛:smile_30:

never_never 2008-2-28 10:15 PM

紅樓夢   可惜下半部份不是曹生原著  可惜可惜!

bananashake 2008-2-28 10:36 PM

唔投得票呀!

好鐘意紅樓夢! 百看不厭呀!:loveliness:

tbgtbgtbg 2008-2-28 10:53 PM

三國&西遊
學生們大多都會選三國&西遊吧
水滸有髒話
紅樓有點難&悶
金瓶想看沒得看

joemanstar 2008-2-28 11:54 PM

紅樓夢...........it's art!

Just like chinese will-shake

kawaii22 2008-2-29 06:08 AM

紅樓夢:loveliness: :loveliness:
三國演義好深:smile_27: :smile_27:

andy94 2008-3-1 04:19 PM

leungwang 2008-3-2 02:46 AM

三國演義~~~~~

queensmile 2008-3-2 09:12 AM

紅樓夢:smile_40:

ike 2008-3-8 12:02 PM

三國演義:smile_13:

babojade 2008-3-10 01:59 AM

只喜歡紅樓夢,不過其實冇睇晒四套,冇興趣睇西遊記

海盜王 2008-3-11 07:59 AM

三國啦~~~~~~~~~

青蛙牟尼 2008-3-11 05:32 PM

西遊記
仲要睇文言文先有味道:loveliness: :loveliness:

lohpy416 2008-3-11 10:16 PM

先說我喜歡的是《三國演義》
因為三國演義所寫的打仗寫得很長細
而且人物性格編寫得不錯(有時還會顯出人性弱點等來帶出一些道理!)
劇情也精采
我尤其喜歡當中打仗用計謀以小勝多出奇制勝的場面

以下是我從其他網扯找到的
希望對大家有用^^

中國古典文學四大名著是指
《三國演義》、《西遊記》、《水滸傳》、《紅樓夢》四部中國古典小說
,是漢語文學中不可多得的作品。這四部著作歷久不衰;
其中的故事、場景,已經深深地影響了中國人的思想觀念、價值取向。
四部著作都有很高的藝術水平,細緻的刻畫和所蘊含的思想都為歷代讀者所稱道。在清朝曹雪芹寫作《紅樓夢》前,
有「四大奇書」的說法,即
《三國演義》、《西遊記》、《水滸傳》、《金瓶梅》。
但在《紅樓夢》成書後,一般以《紅樓夢》取代《金瓶梅》的位置,改稱「四大名著」。

而《紅樓夢》為什麼又會稱為《石頭記》呢!?

《紅樓夢》是一部中國古典長篇小說,寫成時間仍待考證,目前所見最早的抄本出現於清朝乾隆中期的甲戌年(1754年)。《紅樓夢》書內提及的書名還有《石頭記》、《金玉緣》、《情僧錄》、《風月寶鑒》、《金陵十二釵》等;清乾隆四十九年甲辰(1784年)夢覺主人序本正式題為《紅樓夢》;在此之前,此書一般都題為《石頭記》。此後《紅樓夢》便取代《石頭記》而成為通行的書名。

壹貳參肆 2008-3-12 08:37 PM

三國最吸引.
其次是水滸.
最悶是紅樓夢... 睡不著時才看數頁.

H5T6 2008-3-12 09:09 PM

藍衣少女 2008-3-13 09:20 AM

[size=2]紅樓夢:smile_40: [/size]

jocjoc 2008-3-13 08:09 PM

希望我既讀後感唔好得罪各位. 我覺得最好睇係 "紅樓夢", 一部完全使人沉迷的超級經典, 結構嚴緊, 前呼後應, 筆觸細膩, 寫盡中國人生百態.

而 "三國" 所包的時間和人物實在太長太多, 故事有一忽忽既感覺.

如果折開 d 故事黎睇, 除了有幾段鬥智鬥力可取外, 其餘 -------- 都頗悶.

如果話 "三國" 是部戰爭故事小說, 咁除了某幾次大戰外, 又覺得 d 戰爭千遍一律, 重覆又重覆, 成日都問邊個願意出兵, 次次都梗有條 "牟你" 出黎話自願上陣, 但無論帶幾多兵, 又都係得兩陣條將帥對打, 其餘軍兵只係度睇..而且十之八九取勝方法都是 : 誘敵入伏陣 ...

人物實在太多, 除了某幾個家傳戶曉, 形象較鮮明外, 其餘名將或使人有興趣知多 d 的人物, 描寫都乏善陳足.

laiman2008 2008-3-14 11:29 AM

西遊記>3<:smile:smile_30:
頁: 1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 11 12 13
查看完整版本: 四大名著,你最鍾意邊本呢?