查看完整版本 : 淺談"全層釣法"

聞西卡卡 2007-9-7 02:19 AM

淺談"全層釣法"

[size=10pt][font=新細明體][size=4][color=red](大家可以發問,我會盡可能同大家分享心得)[/color][/size][/font][/size]
[font=新細明體][size=4][color=red](不定期更新資料同解答大家嘅問題)[/color][/size][/font]
[font=新細明體][size=10pt][size=3][/size][/size][/font][size=3][color=magenta][b][color=darkslateblue]#10進階補充,#15水中圖示,#34實戰釣獲[/color][/b][/color][/size][font=新細明體][size=10pt][size=3][/size][/size][/font]
[font=新細明體][size=10pt][size=3][/size][/size][/font]
[font=新細明體][size=10pt][size=3]全游動釣法已經面世左大約十年,相信好多釣友都用過,[/size][/size][/font]
[font=新細明體][size=10pt][size=3]但係亦有好多朋友想知道佢嘅資訊,等小弟响呢度同大家分享一下![/size][/size][/font]

[align=left][font=新細明體][size=10pt][color=blue][size=5][font=標楷體]一〉全游動釣法究竟係咩嚟?[/font][/size][/color][/size][/font][/align]
[font=新細明體][size=10pt][size=3]        全游動釣法係浮游磯釣裡面一種全層嘅釣法,[/size][/size][/font]
[font=新細明體][size=10pt][size=3]目的係自釣組著水嘅果一刻開始,立即進入攻擊釣點嘅狀態,再配合誘餌嘅作[/size][/size][/font]
[font=新細明體][size=10pt][size=3]用,達至完美嘅‘[color=red]誘釣同步[/color][color=black]'[/color]。[/size][/size][/font]

[font=新細明體][size=10pt][color=blue][font=標楷體][size=5]二〉全游動釣法所合適嘅釣場及魚種[/size][/font][/color][/size][/font]
[font=新細明體][size=10pt][size=3]        全游動釣法所合適嘅場地其實非常廣泛:外礁、港內礁位、人工石駁、直駁、碼頭、魚排都可以。不過都有盲點,六呎以下嘅淺場就唔係太適合!因為淺場所合適狙擊嘅層數太少,倒不如阿波釣法般直接!  [/size][/size][/font]
[font=新細明體][size=10pt][size=3]        至於魚種方面,因為全層攻擊嘅關系,大部份魚種都有機會釣到:[/size][/size][/font]
[font=新細明體][size=10pt][size=3]        面層有幽面、煙仔虎、牛孟、烏頭、目黃等等。[/size][/size][/font]
[font=新細明體][size=10pt][size=3]        中層有磯釣人最愛嘅黑毛、白毛、雞魚、泥孟、黃立鯧等。[/size][/size][/font]
[font=新細明體][size=10pt][size=3]        至於底物方面有各類立魚、班、紅油、廉占等等。[/size][/size][/font]

[font=新細明體][size=10pt][font=標楷體][size=5][color=blue]三〉釣組配備[/color][/size][/font][/size][/font]
[font=新細明體][size=10pt][size=3]        釣組方面首先梗係要一粒"全游動浮子"啦,全游動浮子有好多唔同嘅外形,[/size][/size][/font]
[font=新細明體][size=10pt][size=3]而唔同嘅外形又對浮子嘅功能有比較細緻嘅分別!(功能上嘅分別遲D先同大家闡釋)。[/size][/size][/font]
[font=新細明體][size=10pt][size=3]        另外就係一粒"全游動專用水中"!呢一種水中響全游動釣組裡面嘅重要性只係僅次於浮子,千祺唔好忽視全游動水中嘅作用同威力![/size][/size][/font]

[font=新細明體][size=10pt][color=blue][size=5][font=標楷體]四〉釣組設定[/font][/size][/color][/size][/font]
[font=新細明體][size=10pt][size=3]        由於全游動釣組係唔需要用線擋,所以同一般嘅阿波釣組有些微分別:由上至下~[color=darkgreen]全游動浮子[/color]~[color=darkred]水中[/color]~[color=darkgreen]安全栓[/color]~[color=darkred]擰圈[/color]\[color=darkred]直結[/color]~[color=darkgreen]子線[/color]~[color=darkred]微調咬鉛[/color]~[color=darkgreen]鉤[/color]。[/size][/size][/font]

[font=新細明體][size=10pt][size=5][color=blue][font=標楷體]五〉釣組調整[/font][/color][/size][/size][/font]
[font=新細明體][size=10pt][size=3]1〉[color=darkgreen]浮子[/color][/size][/size][/font]
[font=新細明體][size=10pt][size=3]        每一粒浮子上面都有一個浮力值(B數),大至有幾種…2B、B、0、00、000、0000等。B數愈大,浮力愈高;反之愈低。[/size][/size][/font]
[font=新細明體][size=10pt][size=3]       [color=orange]2B[/color]用於流速高,釣組需要更多重量以助下沉時用。[/size][/size][/font]
[font=新細明體][size=10pt][size=3]       [color=darkorange]B[/color]用於正常流速。[/size][/size][/font]
[font=新細明體][size=10pt][size=3]       [color=darkorange]0[/color]號浮子嘅浮力僅夠浮於水面,適用於流速稍慢及需要釣組較飄時。[/size][/size][/font]
[font=新細明體][size=10pt][size=3]       [color=darkorange]00[/color]號~[color=darkorange]0000[/color]號係會於著水後慢慢下沉嘅浮子,用處係令母線沉降至水面以下,令整個釣組於水裡嘅角度延伸,從而增加釣組嘅傾斜角度。好處係可以令釣餌好似落葉一般自然‘滑’入釣點!但係響母線既操控上就需要更高嘅技巧![/size][/size][/font]
[font=新細明體][size=10pt][size=3][/size][/size][/font]
[font=新細明體][size=10pt][size=3]2〉[color=darkgreen]水中[/color][/size][/size][/font]
[font=新細明體][size=10pt][size=3]        全游動專用水中五花八門,以[color=magenta]J[/color]為重量單位,[/size][/size][/font]
[font=新細明體][size=10pt][size=3]        主要分為[color=magenta]J1[/color]~[color=magenta]J6[/color](1>6)。因應海裡面嘅環境因素而作出調整。[/size][/size][/font]
[font=新細明體][size=10pt][size=3]        例如流速高而需要釣組下沉加速就要用上較重嘅水中。[/size][/size][/font]
[font=新細明體][size=10pt][size=3]        無論如何都要由經驗去判斷!需要靈活運用,先可以得心應手![/size][/size][/font]
[font=新細明體][size=10pt][size=3]3〉[color=darkgreen]咬鉛[/color][/size][/size][/font]
[font=新細明體][size=10pt][size=3]        因為下沉嘅工作主要係靠"水中"發揮,固咬鉛嘅作用只係用作調整子線切水嘅傾斜角,使之達至理想嘅 " [color=red]隱形45度 [/color]"(子線同水成45度夾角時,魚會因為角度問題而見唔到子線)。所以咬鉛唔會用太大,[color=sienna]G1[/color]~[color=sienna]G6[/color]比較常用。通常會於子線上平均分佈2~3粒。總之要視乎流水速度以及食餌情而作出個人化嘅調整。[/size][/size][/font]

[font=新細明體][size=10pt][font=標楷體][size=5][color=blue]六〉操控及張線技巧[/color][/size][/font][/size][/font]

[font=新細明體][size=10pt][size=3][color=olive]操控[/color])基本揮桿手法同阿波釣法無太大分別,[/size][/size][/font]
[font=新細明體][size=10pt][size=3]            當釣組著水後:[color=teal]閂杯[/color],[color=teal]收回虛線[/color],[color=teal]直至桿先感覺到釣組嘅[/color][/size][/size][/font][font=新細明體][size=10pt][size=3][color=teal]重量[/color],[/size][/size][/font]
[font=新細明體][size=10pt][size=3][color=sienna]桿先盡可能指向水面[/color],[color=darkgreen]然後開杯[/color],[color=red]用持桿果隻手嘅中指按住線杯[/color],[color=seagreen]制止出線[/color]。[/size][/size][/font]
[font=新細明體][size=10pt][size=3]            水流會帶動釣組前進,[color=red]中指[/color]有節奏咁[color=teal]鬆開[/color]、[color=green]按緊[/color],母線自然會被浮子牽引而送出。注意應盡量令[color=darkred]母線崩直[/color],整個釣組就會因"浮子"嘅承流力加上"水中"嘅潛降力而慢慢送到釣點![/size][/size][/font]
[font=新細明體][size=10pt][size=3]            當然,誘餌粉嘅配合亦相當重要!釣手嘅目標就係要將釣組送到誘餌粉嘅範圍!呢種技巧一定要多練習先可以準確掌握![/size][/size][/font]
[font=新細明體][size=10pt][size=3][color=olive]張線技巧[/color])張線技巧完全掌握於持桿手嘅[color=red]中指[/color]上面,[/size][/size][/font]
[font=新細明體][size=10pt][size=3]          首先要明白中指放開,浮子嘅牽引力會帶動母線送出,令釣組順流推進;   [/size][/size][/font]
[font=新細明體][size=10pt][size=3]          而中指按住線杯制止出線,釣組無法前進,"水中"自然往下潛。[/size][/size][/font]
[font=新細明體][size=10pt][size=3]          好好掌握[color=darkorange]一緊一放[/color][color=black]嘅節奏[/color],釣組自然可以隨心所欲咁送到心目中嘅釣點![/size][/size][/font]

[font=新細明體][size=10pt][font=標楷體][size=5][color=blue]七)魚訊判斷及抽桿時間[/color][/size][/font][/size][/font]
[font=新細明體][size=10pt][size=3][color=green]魚訊判斷 [/color])          如果做好將母線[color=green]崩緊[/color]嘅動作,而釣桿嘅傳感度又唔係太差嘅話,[/size][/size][/font]
[font=新細明體][size=10pt][size=3]魚訊一定可以從桿先傳到釣者嘅手中,就好似玩緊[color=darkslateblue]直感[/color]一樣![/size][/size][/font]
[font=新細明體][size=10pt][size=3]          小弟經常用4號千又鉤中得二指老泥,就連食餌非常輕口嘅牛孟一樣無問題![/size][/size][/font]
[font=新細明體][size=10pt][size=3][color=red]抽桿時機[/color] )          [/size][/size][/font][font=新細明體][size=10pt][size=3]其實簡單嚟講,全游動釣法嘅抽桿時間概括分為兩種:[/size][/size][/font]
[font=新細明體][size=10pt][size=3]一)魚訊由桿先傳到手中,中指感到「搶線」嘅感覺,跟住拉桿...唔使諗咁多,梗係立即抽桿啦![/size][/size][/font]
[font=新細明體][size=10pt][size=3]二)母線突然之間瘋狂掹出去,釣者嘅本能反應好自然都會立即抽桿![/size][/size][/font]
[font=新細明體][size=10pt][size=3]          當然凡事都會有例外�!所以都係要累積經驗,自己掌握一套屬於自己嘅技術![/size][/size][/font]

[font=新細明體][size=10pt][font=標楷體][color=red][size=5]總結[/size][/color][/font][/size][/font]
[font=新細明體][size=10pt][size=3]          全游動釣法係一種機動性相當高嘅釣法,固此所需要嘅技術同認識亦相應提高!   但係如果勤加練習,都唔難上手,而且應該係一種玩味幾重嘅釣法![/size][/size][/font]
[font=新細明體][size=10pt][size=3]          以上所講嘅全部都係小弟嘅經驗同小小心得,希望可以幫到想認識呢種釣法嘅釣友![/size][/size][/font]
[font=新細明體][size=10pt][size=3][color=red]PS.如果反應好,小弟會搜集更多嘅資料,推出第二篇[/color][/size][/size][/font]
[size=3][color=black][font=新細明體][size=10pt]多謝閱覽[/size][/font][/color][/size][URL=http://s146.photobucket.com/user/manwest224/media/LOGOsmall.jpg.html][IMG]http://i146.photobucket.com/albums/r266/manwest224/LOGOsmall.jpg[/IMG][/URL][font=新細明體][size=2][/size][/font][size=3][color=black][font=新細明體][size=10pt][/size][/font][/color][/size]

[[i] 本帖最後由 聞西卡卡 於 2014-3-21 07:12 PM 編輯 [/i]]

stevefai 2007-9-7 03:21 AM

[quote]原帖由 [i]聞西卡卡[/i] 於 2007-9-7 02:19 發表
全游動釣法已經面世左7~8年,相信好多釣友都用過,
但係亦有好多朋友想知道佢嘅資訊,等小弟响呢度同大家分享一下!

一〉全游動釣法究竟係咩嚟?        全游動釣法係浮游磯釣裡面一種全層& ... [/quote]
師兄多謝教學,
請問有無set釣組既圖可比小弟更加清楚理解呢??
魚餌是否用生蝦多?

harasser 2007-9-7 03:39 AM

如果最上無野頂住
咁魚就餌果陣點解個波會沉既?
好想學呢種釣法

Lewis2005 2007-9-7 03:43 AM

Thank you very much, I'll try next time.  Best regards....

alexwong1 2007-9-7 10:02 AM

工具方面竿先最好靈敏一點,竿身有減小魚絲(痴)竿的設計,母線要選擇柔軟會沈而又比炭子線輕一點的會比較易控制,

alex_dick 2007-9-7 10:52 AM

睇完有野想問:loveliness:
咁手指按杯時,個釣組系下沉定上升呢:smile_13:
可吾可以講清楚小小點控制個釣組下沉同上升呢:smile_13:

聞西卡卡 2007-9-7 11:27 AM

[quote]原帖由 [i]stevefai[/i] 於 2007-9-7 03:21 AM 發表

師兄多謝教學,
請問有無set釣組既圖可比小弟更加清楚理解呢??
魚餌是否用生蝦多? [/quote]
全游動釣法主要針對"誘釣同步",
誘餌粉配南極蝦為首選!
但係青蟲,生蝦都可以!
不過食餌嘅時間就唔同南極蝦,
我自己試過用生蝦中過白鬚公:smile_30:

alexwong1 2007-9-7 11:33 AM

回覆 #6 alex_dick 的帖子

停止出絲時釣組會因水流帶動上升,不過釣餌也會上揚,出絲時會因為水流帶動+上子線下之重量而慢慢向下和前流動,如果控制出線和釣組的(成)流能達到誘餌的同步則可以增加中魚之機會

聞西卡卡 2007-9-7 11:34 AM

[quote]原帖由 [i]harasser[/i] 於 2007-9-7 03:39 AM 發表
如果最上無野頂住
咁魚就餌果陣點解個波會沉既?
好想學呢種釣法 [/quote]
呢個問題好多人都會問!
第一,水嘅"張力"係關鍵
釣組慢慢下沉時,母線會自然通過線孔,
但當魚食餌,釣組加速下沉,"張力"會牽引浮子下沉:loveliness:
第二,好多時侯都唔會睇住浮波嘅,留心母線同桿先嘅情況就得:loveliness:

聞西卡卡 2007-9-7 11:35 AM

[font=新細明體][size=10pt][size=3][color=red]進階補充[/color] )        [/size][/size][/font]
[font=新細明體][size=10pt][size=3]          其實好多初接觸全游動釣法嘅朋友,最難理解嘅就係張線技巧。[/size][/size][/font]
[font=新細明體][size=10pt][size=3]控制母線嘅一緊一放,係釣法嘅關鍵!究竟一緊一放會令釣組產生咩效果呢?以下係小小心得:[/size][/size][/font]
[size=3][/size]
[size=3][font=新細明體][size=10pt]首先要清楚釣組下沉嘅工作係主要依靠水中,所以先要選好一粒剛剛足以於釣點嘅流速之下下沉嘅水中。而停止出線,釣組停止前進,水中會先下沉一段,直至母線過份崩緊,然後釣組先至上揚![color=#00000a]唔好誤解[/color]以為一停止[color=#00000a]送出母線,[/color]釣組就立即上揚![/size][/font][/size]
[size=3][font=新細明體][size=10pt]而放鬆母線,浮子[/size][/font][font=新細明體][size=10pt]承流[/size][/font][font=新細明體][size=10pt]帶動母線[color=#00000a]送出[/color],釣組承流前進,整個釣組會同時前進及下[color=#00000a]沉,[/color];而前進同下沉嘅速度則因應流速、水中重量同釣組嘅[/size][/font][font=新細明體][size=10pt]承流力而有所變化![/size][/font][font=新細明體][size=10pt][/size][/font][/size]
[size=3][/size]

[[i] 本帖最後由 聞西卡卡 於 2007-9-7 11:05 PM 編輯 [/i]]

harasser 2007-9-8 05:19 AM

[quote]原帖由 [i]聞西卡卡[/i] 於 2007-9-7 11:34 發表

呢個問題好多人都會問!
第一,水嘅"張力"係關鍵
釣組慢慢下沉時,母線會自然通過線孔,
但當魚食餌,釣組加速下沉,"張力"會牽引浮子下沉:loveliness:
第二,好多時侯都唔會睇住浮波 ... [/quote]

如果魚就餌既話, 快速拉線既情況底下
頭一下會拉個波落去好少 跟住會彈番上黎 然後 d 線會響浮波個窿窿到直接落?

唔係好明... 魚信會唔會唔明顯

多謝指教

alex_dick 2007-9-8 11:07 AM

[quote]原帖由 [i]聞西卡卡[/i] 於 2007-9-7 11:35 AM 發表
進階補充 )        
          其實好多初接觸全游動釣法嘅朋友,最難理解嘅就係張線技巧。
控制母線嘅一緊一放,係釣法嘅關鍵!究竟一緊一放會令釣組產生咩效果呢?以下係小小心得:
... [/quote]

C兄可吾可以比D例子呢:smile_13:

大約用乜野號數浮波會用幾多既水中呢:loveliness:  
左我尼D重未玩過既真系想像吾到:smile_39:
就算想買來玩玩, 都想買套差不多既來試:smile_35:

聞西卡卡 2007-9-8 11:30 PM

回覆 #12 alex_dick 的帖子

就我自己常用為例:
00號浮子~J5-6水中........用於正常流速,半沉釣
0號浮子~J3-4水中........用於流速稍快
2B浮子~LL碼J1-2水中.......用於擺脫面層細魚OR快速本流
不過真係好個人化,要自己多試:smile_38:

[[i] 本帖最後由 聞西卡卡 於 2007-9-9 12:20 AM 編輯 [/i]]

聞西卡卡 2007-9-8 11:37 PM

[quote]原帖由 [i]harasser[/i] 於 2007-9-8 05:19 AM 發表

如果魚就餌既話, 快速拉線既情況底下
頭一下會拉個波落去好少 跟住會彈番上黎 然後 d 線會響浮波個窿窿到直接落?

唔係好明... 魚信會唔會唔明顯

多謝指教 [/quote]
唔會,機本上如果魚就餌,浮子下沉....
除非魚放口,唔係個浮波係唔會彈返上嚟嘅!
你試下掟左個釣組出去,慢慢收返返嚟,母線响繃直嘅情況之下,
個波係唔會彈返上嚟GA:smile_44:
好多時侯都唔會睇住浮波嘅,留心母線同桿先嘅情況就得

聞西卡卡 2007-9-9 12:04 AM

圖片追加~~水中篇

[size=4]一般J水中[/size]
[IMG]http://i146.photobucket.com/albums/r266/manwest224/06-003.jpg[/IMG]
[size=4]J水中示意圖[/size]
[IMG]http://i146.photobucket.com/albums/r266/manwest224/06-005.jpg[/IMG]
[size=4]M水中(潛艇仔)[/size]
[IMG]http://i146.photobucket.com/albums/r266/manwest224/06-008.jpg[/IMG]
[size=4]M水中示意圖[/size]
[IMG]http://i146.photobucket.com/albums/r266/manwest224/06-007.jpg[/IMG]
[size=3]有時間會出埋浮子圖片俾大家睇[/size]

alexwong1 2007-9-9 10:46 PM

早年GTR一系列產品未面世前,對於釣場的流速.釣餌在水下是否能真正乘流而做到誘釣同步,只可以估,而GTR系列出現正好可以把這種釣法加以量化,更方便大家去學習,但GTR相對於操竿控線更有要求,不要想掛上GTR釣果就會好,GTR對技術的提升方面有1個好明顯的好處,就是對水流的判斷,好多初學磯釣的朋友好怕鈎石,但其實鈎石可視作為一種偵測水下實際地形,當一你清楚了地形對操竿控線會有幫助,當感覺到差不多到之前鈎石的點可以作出提竿控線OR停止出線把餌上揚,當然這些做法要配合流速,不能過快,而又令餌會自然,多方面去試總會找到當天最好的頻率

聞西卡卡 2007-9-9 10:55 PM

[quote]原帖由 [i]alexwong1[/i] 於 2007-9-9 10:46 PM 發表
早年GTR一系列產品未面世前,對於釣場的流速.釣餌在水下是否能真正乘流而做到誘釣同步,只可以估,而GTR系列出現正好可以把這種釣法加以量化,更方便大家去學習,但GTR相對於操竿控線更有要求,不要想掛上GTR釣果就會 ... [/quote]
[size=4][color=blue]同意!GTR係一種可以提昇釣技嘅玩法![/color][/size]
[size=4][color=blue]只要多練習,自己就可以追求更進一步嘅技術!:smile_38: [/color][/size]

口虛s 2007-9-10 05:03 PM

聞西卡卡 師兄
小弟有d野想問
我都係岩岩學玩無耐
但我就成日遇上 D風係左右打埋黎 整到主絲好難直晒
咁有D咩方法呢:smile_41:  同埋 有時唔夠流又係 FEEL唔到口餌:smile_27:
仲有 用全游動中魚真係好好玩~:smile_30:

harasser 2007-9-10 08:00 PM

mm....
我好希望試下玩
但係人響美國, 我女友下個禮拜黎搵我
唔知各師兄可唔可以話比我知應該點買
要 d 咩, 水中又要點買... 未買過

等我可以叫女友買比我玩下
不過佢唔識釣魚... 唔知佢會唔會買錯 =(

唔該哂 =)

alexwong1 2007-9-10 08:11 PM

回覆 #19 harasser 的帖子

去一些釣魚連鎖店,種類會齊全d,而有問題問店員都ok

alex_dick 2007-9-10 08:33 PM

[quote]原帖由 [i]聞西卡卡[/i] 於 2007-9-8 11:30 PM 發表
就我自己常用為例:
00號浮子~J5-6水中........用於正常流速,半沉釣
0號浮子~J3-4水中........用於流速稍快
2B浮子~LL碼J1-2水中.......用於擺脫面層細魚OR快速本流
不過真係好個人化,要自己多試:smile_38: [/quote]

其實我都系作參考:smile_13:
好過乜資料都無就去買晒D野番尼
原來系配合吾到既野:smile_27:  
謝謝C兄:loveliness:

聞西卡卡 2007-9-11 12:29 AM

[quote]原帖由 [i]口虛s[/i] 於 2007-9-10 05:03 PM 發表
聞西卡卡 師兄
小弟有d野想問
我都係岩岩學玩無耐
但我就成日遇上 D風係左右打埋黎 整到主絲好難直晒
咁有D咩方法呢:smile_41:  同埋 有時唔夠流又係 FEEL唔到口餌:smile_27:
仲有 用全游動中魚真係好好玩 ... [/quote]

[size=3]當風大既時候,如果釣座許可,將桿頭揷入水,[/size]
[size=3]令母線壓到水面以下,就可以避開強風![/size]
[size=3]如果釣座太高唔容許既話,[/size]
[size=3]可以用全層沉釣既釣組例如[color=sienna]00[/color],[color=blue]000[/color]浮子,效果都好好![/size]
[size=3]另外如果唔夠流,就最好將釣組既負重減輕同變細,[/size]
[size=3]放開釣組既時間長一d,停止釣組既時間短一d[/size]
[size=3]而响停止釣組既同時加上小小拖曳晃餌既動作,[/size]
[size=3]可以令口餌生動d,[/size]
[size=3][color=red]同埋注意晃餌果一刻好大機會會係就餌既一刻:smile_44: [/color][/size]

聞西卡卡 2007-9-11 12:41 AM

[quote]原帖由 [i]harasser[/i] 於 2007-9-10 08:00 PM 發表
mm....
我好希望試下玩
但係人響美國, 我女友下個禮拜黎搵我
唔知各師兄可唔可以話比我知應該點買
要 d 咩, 水中又要點買... 未買過

等我可以叫女友買比我玩下
不過佢唔識釣魚... 唔知佢會唔會買錯 =(
... [/quote]
[size=3]私人提供一set俾你.......參考:smile_30:[/size]
[size=3]K字頭品牌 [/size]
[size=3]0號橫向式浮子....J5(M系)水中(1 pack 2個)[/size]
[size=3]0號縱向式浮子....J5(J系)水中(1 pack 2個)[/size]
[size=3]B號橫向式浮子....J3(J系)水中(1 pack 2個)[/size]
[size=3]total大約$350-$400[/size]
[size=3]就有9粒野玩:smile_30: [/size]

harasser 2007-9-11 01:32 AM

[quote]原帖由 [i]聞西卡卡[/i] 於 2007-9-11 00:41 發表

私人提供一set俾你.......參考:smile_30:
K字頭品牌
0號橫向式浮子....J5(M系)水中(1 pack 2個)
0號縱向式浮子....J5(J系)水中(1 pack 2個)
B號橫向式浮子....J3(J系)水中(1 pack 2個)
total大約$350-$ ... [/quote]

唔該哂
等我諗到再有問題就再問 =)
其實我有好多好多問題 lol...

wankk99 2007-9-12 11:00 PM

我都想試玩下,但如果唔打粉的效果唔知會點?
請指教

聞西卡卡 2007-9-13 01:31 AM

[quote]原帖由 [i]wankk99[/i] 於 2007-9-12 11:00 PM 發表
我都想試玩下,但如果唔打粉的效果唔知會點?
請指教 [/quote]
[size=3]唔打粉都無話唔得嘅![/size]
[size=3]不過全游動釣法係針對"誘釣同步",[/size]
[size=3]所以有誘餌粉嘅幫助之下,效果會顯著d![/size]
[size=3]不過唔打粉有唔打粉嘅釣法,[/size]
[size=3]釣餌方面我建議你改用蝦仁,[/size]
[size=3]而青蟲唔係唔好,不過魚訊同作合時間嘅判斷就比較難d[/size]
[size=3]試下玩下先啦,都唔係每個釣場都一定要打粉嘅![/size]
[size=3]唔通叫你响碼頭邊打粉咩?[/size]
[size=3]俾d街坊笑死啦,分分鐘俾海事處告我地污染海港呀![/size]
[size=3]我有時都會攞d蝦仁踎下駁架![/size]
[size=3]總之你要知道釣魚係好個人化嘅運動,[/size]
[size=3]無固定嘅模式,多嘗試就可以自我提昇架喇![/size]

leo1968213 2007-11-10 12:50 AM

:smile_38: :smile_38: :smile_38: :smile_38: :smile_38:

750i 2007-11-14 10:40 PM

000號橫向式浮子
要用幾大水中:smile_13: :smile_13: :smile_13:

南亞達 2007-11-14 11:32 PM

我想問吓:smile_38: m型水中幾時用ar:smile_41:

聞西卡卡 2007-11-16 11:55 PM

[quote]原帖由 [i]750i[/i] 於 2007-11-14 10:40 PM 發表
000號橫向式浮子
要用幾大水中:smile_13: :smile_13: :smile_13: [/quote]
[size=4]其實00~000浮子基本上係無浮力嘅,[/size]
[size=4]當浮子著水後,會慢慢下沉[/size]
[size=4]而需要用咩重量水中,[/size]
[size=4]就要因應流速,釣層,風勢等情況而作出調整[/size]
[size=4]不過一般呢講,正常情況之下j5就已經足夠[/size]
[size=4][color=red]緊記,水中嘅作用係令釣組下潛同乘流,[/color][/size]
[size=4][color=red]水中嘅重量同大小只要做到呢兩項工作,[/color][/size]
[size=4][color=red]而釣組又夠自然嘅話就足夠!![/color][/size]
[size=4][color=#ff0000]釣組嘅設定係靈活多變嘅,無一定嘅必殺釣組[/color][/size]
[size=4][color=#ff0000]多d調整同嘗試就可以試出個人化又實用嘅全層釣法[/color][/size]
頁: [1] 2 3 4 5 6 7
查看完整版本: 淺談"全層釣法"