查看完整版本 : 【 我 的 收 藏 】

fade 2008-2-24 06:12 PM

[quote]原帖由 [i]三叉so[/i] 於 2008-2-24 04:31 PM 發表
師兄 焗盅和杯仔都好靚 我就鍾意杯仔多 d :smile_38: :smile_38: [/quote]

個盅d竹真係畫得好雅架~
<-- 中意水墨:smile_30:

寒竹 2008-2-25 02:44 PM

我就鍾意焗盅多D喇!:smile_38:

fade 2008-2-25 05:04 PM

[quote]原帖由 [i]寒竹[/i] 於 2008-2-25 02:44 PM 發表
我就鍾意焗盅多D喇!:smile_38: [/quote]

寒竹嗜竹乎;P

wesley86 2008-2-25 05:21 PM

d相機好靚~~@@

寒竹 2008-2-25 09:09 PM

[quote]原帖由 [i]fade[/i] 於 2008-2-25 05:04 PM 發表

寒竹嗜竹乎;P [/quote]

[size=7]是也:smile_46: [/size]

fade 2008-2-25 09:13 PM

[quote]原帖由 [i]寒竹[/i] 於 2008-2-25 09:09 PM 發表

是也:smile_46:  [/quote]

有收到d咩好玩既竹器呀?post d上黎拜觀下丫,我都好中意。

daydream 2008-2-26 12:03 AM

果然很多收藏亦很吸引

寒竹 2008-2-26 12:39 PM

[quote]原帖由 [i]fade[/i] 於 2008-2-25 09:13 PM 發表

有收到d咩好玩既竹器呀?post d上黎拜觀下丫,我都好中意。 [/quote]

[color=seagreen]我反而冇乜啱心水嘅竹器[/color]:smile_13: [color=seagreen]但想揾番枝叫寒竹嘅清酒[/color]:smile_47: [color=seagreen](真係有呢隻酒架)
[/color]

fade 2008-2-26 02:58 PM

[quote]原帖由 [i]寒竹[/i] 於 2008-2-26 12:39 PM 發表

我反而冇乜啱心水嘅竹器:smile_13: 但想揾番枝叫寒竹嘅清酒:smile_47: (真係有呢隻酒架)
[/quote]

行開幫你留意下:smile_13:

寒竹 2008-2-26 05:23 PM

回覆 #129 fade 的帖子

謝Fade兄,不過呢隻酒我上次去北海道都唔見......:smile_35:

fade 2008-2-26 09:44 PM

[quote]原帖由 [i]寒竹[/i] 於 2008-2-26 05:23 PM 發表
謝Fade兄,不過呢隻酒我上次去北海道都唔見......:smile_35: [/quote]

哦?是原產地??

寒竹 2008-2-26 10:09 PM

唔係,係長野県佐久市,隻酒應該唔太出名。:smile_13:

fade 2008-2-26 10:34 PM

[quote]原帖由 [i]寒竹[/i] 於 2008-2-26 10:09 PM 發表
唔係,係長野県佐久市,隻酒應該唔太出名。:smile_13: [/quote]

ic

拜讀左你的網誌,欣賞~
古劍難找嗎?你的藏品想必價值不菲。

[[i] 本帖最後由 fade 於 2008-2-26 10:53 PM 編輯 [/i]]

寒竹 2008-2-27 02:34 PM

Fade兄:
多謝光臨敝BLOG,我最近一篇的回應中有我舊網站的連結,那兒有更多的藏品,相信 兄會有興趣的。:loveliness:
那柄明朝的古劍因為太殘,所以我付出的價錢也不算多,但我收的劍的確是一種緣份,今天我再也遇不到好劍了。

fade 2008-2-27 07:15 PM

[quote]原帖由 [i]寒竹[/i] 於 2008-2-27 02:34 PM 發表

但我收的劍的確是一種緣份,今天我再也遇不到好劍了。 [/quote]

物各有主,緣是前訂。信焉。:smile_15:

[[i] 本帖最後由 fade 於 2008-2-27 07:23 PM 編輯 [/i]]

HKYL 2008-3-7 11:43 PM

小弟很喜歡石頭, 除了印石, 還有些觀賞石。:loveliness:

花靈壁

[IMG]http://i75.photobucket.com/albums/i284/HKYL/3634x.jpg[/IMG]

[IMG]http://i75.photobucket.com/albums/i284/HKYL/3642x.jpg[/IMG]

fade 2008-3-8 12:01 AM

[quote]原帖由 [i]HKYL[/i] 於 2008-3-7 11:43 PM 發表
小弟很喜歡石頭, 除了印石, 還有些觀賞石。:loveliness:

花靈壁
[/quote]

靈壁石名滿天下~大開眼界^^

期待欣賞你的奇石~

HKYL 2008-3-8 05:06 AM

觀賞石, 河石玩水紋, 山石看形態, 有些玩質感, 有些看靈氣...
中國賞石文化源遠流長,  宋朝文人雅士, 崇尚拜石...蘇東坡.
現時北京故宮, 蘇州的皇家園林, 獅子林.....留存很多戶外奇石。
在香港, 看石...可以去荃灣的圓玄學院, 那裏有一個奇石館....去賞菊花, 也可以順道一看。

小弟分享幾件: :$

安徽黑靈壁, 用木槌打幾下, 或指甲彈它, 會發出像鐘聲...噹噹。
[IMG]http://i75.photobucket.com/albums/i284/HKYL/YL2a.jpg[/IMG]

嶺南名石, 黃臘石
[IMG]http://i75.photobucket.com/albums/i284/HKYL/YL1a.jpg[/IMG]

玉髓, 好像是新彊的...
[IMG]http://i75.photobucket.com/albums/i284/HKYL/YL3a.jpg[/IMG]

這些較細件
[IMG]http://i75.photobucket.com/albums/i284/HKYL/YL4a.jpg[/IMG]

fade 2008-3-8 01:41 PM

好美!
我都收過幾件細細的臘石,搬屋時打了箱,有空時找找與你分享:loveliness:

HKYL 2008-3-8 06:49 PM

黃臘石, 很光滑...撫著它就高興。 :smile_40:
[img]http://i75.photobucket.com/albums/i284/HKYL/YL6a.jpg[/img]

這個是壽山石, 由於天然石頭內外皮肉有兩層色, 也算得上奇特。
題材: 石破天驚 :smile_30:
[img]http://i75.photobucket.com/albums/i284/HKYL/YL5a.jpg[/img]

這個石頭, 也是運用天然石色, 配合奇特的雕工取勝。
龍蛋, 外層雕刻, 薄如蛋殼....:smile_40:
[IMG]http://i75.photobucket.com/albums/i284/HKYL/0202x.jpg[/IMG]

[[i] 本帖最後由 HKYL 於 2008-3-8 07:07 PM 編輯 [/i]]

fade 2008-3-8 08:12 PM

好石~
HKYL兄有冇d紋理好玩既石呀?
睇書見過d好趣的紋理如十ニ生肖、像各類人物花鳥蟲魚的,令人讚歎!

HKYL 2008-3-8 08:44 PM

[quote]原帖由 [i]fade[/i] 於 2008-3-8 08:12 PM 發表
好石~
HKYL兄有冇d紋理好玩既石呀?
睇書見過d好趣的紋理如十ニ生肖、像各類人物花鳥蟲魚的,令人讚歎! [/quote]

兄,

附有真實形態的圖案石, 沒有。:smile_13:

有次去蘭州, 看到很多黃河石.....的確有好多圖案。但由於圖案可以人工化學蝕上去, 我唔識分真假, 唔敢買。
菊花石...也有很多假的。有次去湖南, 看到一件很喜歡, 但由於對方不肯減價, 沒買。現在後悔....
草花石...一般會題毛筆字上去, 不懂。

珠海, 我也參觀過一個奇石館, 精彩! 也有石頭買。 :smile_40:

fade 2008-3-9 10:29 AM

[quote]原帖由 [i]HKYL[/i] 於 2008-3-8 08:44 PM 發表

附有真實形態的圖案石, 沒有。:smile_13:

有次去蘭州, 看到很多黃河石.....的確有好多圖案。但由於圖案可以人工化學蝕上去, 我唔識分真假, 唔敢買。
菊花石...也有很多假的。有次去湖南, 看到一件很喜歡, 但由於對方不肯減價, 沒買。現在後悔....
草花石...一般會題毛筆字上去, 不懂。
珠海, 我也參觀過一個奇石館, 精彩! 也有石頭買。 :smile_40:[/quote]

ic

兄提到:[size=2][font=新細明體]在香港[/font][font=Times New Roman], [/font][font=新細明體]看石[/font][font=Times New Roman]...[/font][font=新細明體]可以去荃灣的圓玄學院[/font][font=Times New Roman], [/font][font=新細明體]那裏有一個奇石館[/font][font=Times New Roman]....[/font][font=新細明體]去賞菊花[/font][font=Times New Roman], [/font][font=新細明體]也可以順道一看。[/font][/size]
[size=2][/size]
[size=2][font=新細明體]去過一次志蓮的南蓮圓池,果度d羅漢松令人叫絕,石似乎亦不少,那裏有可觀的石嗎?[/font][/size]

寒竹 2008-3-9 12:29 PM

HKYL兄的石頭真雅!「石破天驚」真奇!

寒竹 2008-3-9 12:34 PM

回覆 #143 fade 的帖子

Fade兄,南蓮園池的羅漢松說是香港最美的也不以為過了。:loveliness:
那兒還有其他品種的松樹,亦屬難得一見!

bigbadboy 2008-3-9 02:07 PM

[quote]原帖由 [i]寒竹[/i] 於 2008-3-9 12:34 PM 發表
Fade兄,南蓮園池的羅漢松說是香港最美的也不以為過了。:loveliness:
那兒還有其他品種的松樹,亦屬難得一見! [/quote]

[color=blue]同意,後學閒來也跑到南蓮園池觀松賞石,消磨半晝。 :loveliness:[/color]

fade 2008-3-9 03:03 PM

[quote]原帖由 [i]bigbadboy[/i] 於 2008-3-9 02:07 PM 發表

同意,後學閒來也跑到南蓮園池?[/quote]

有試過那處的茶庭嗎?那次去因親友人多,他們被價錢嚇跑了(普洱好似盛惠三百):smile_27: 拉走了我:smile_45:

fade 2008-3-9 03:05 PM

[quote]原帖由 [i]寒竹[/i] 於 2008-3-9 12:34 PM 發表
那兒還有其他品種的松樹,亦屬難得一見! [/quote]

係~
仲有好多奇花異卉~可惜遊人頗盛(假日)~有點失了雅興

bigbadboy 2008-3-9 04:12 PM

[quote]原帖由 [i]fade[/i] 於 2008-3-9 03:03 PM 發表

有試過那處的茶庭嗎?那次去因親友人多,他們被價錢嚇跑了(普洱好似盛惠三百):smile_27: 拉走了我:smile_45: [/quote]

[size=2][color=blue]是的,舊熟普 300,大紅袍 300。每位計算。茶應該不會大靚,高價在乎飲環境氣氛,其實這樣的經營成本不低,茶店也未必有錢賺。[/color][/size]
[size=2][color=blue][/color][/size]
[size=2][color=blue]我卻寧願和朋友,版友一面灌茶,一面吹水,心情最緊要,有泡靚茶則更妙。三人茶錢收一千字在捨不得 . . . . :smile_27: [/color][/size]

HKYL 2008-3-9 11:57 PM

[quote]原帖由 [i]寒竹[/i] 於 2008-3-9 12:29 PM 發表
HKYL兄的石頭真雅!「石破天驚」真奇! [/quote]

寒竹兄,

謝欣賞。:smile_40:
就是這個雅字, 小弟比較喜形於內的觀賞石, 講求氣韻, 不重形似。線條簡單或全抽像的, 完全靠感覺和意象去欣賞。
外像太明顯的, 反而覺得太真實, 而失去氣質...沒有想像空間。

當然, 一件石頭, 未必每一個人也看得懂。就像某些有數百年歷史的名石, 說真的....很多也看不明白。只知它很大件, 被歷代帝王和名士讚頌。:D

其實, 收這些觀賞石, 最大問題是需要有較多擺放空間...像上面那件直身的黃臘石, 估計重達80~100磅。:smile_42:
所以, 有時在外地, 就算遇到喜歡的石頭, 要帶回家也真不容易。
而且, 這些觀賞石, 不像工藝石, 很難有一個價值準則...也不敢弄太多了。

這件石頭, 塊度不太, 但比重很高, 十分重, 剛度很強。小弟最喜歡是它的手感...擺放了幾年, 仍然保持光澤, 也不黏塵。
[IMG]http://i75.photobucket.com/albums/i284/HKYL/YL7a.jpg[/IMG]

[IMG]http://i75.photobucket.com/albums/i284/HKYL/YL9a.jpg[/IMG]

[IMG]http://i75.photobucket.com/albums/i284/HKYL/YL8a.jpg[/IMG]
頁: 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9
查看完整版本: 【 我 的 收 藏 】