查看完整版本 : 關於真空管 ( Hi Fi 膽機各種膽型號互換資料 )

毛澤東同志 2008-7-12 03:37 AM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

MING4493 2008-7-12 01:57 PM

好....等我睇下得唔得...........真係唔該晒!:loveliness:

毛澤東同志 2008-7-14 02:53 PM

毛澤東同志 2008-7-17 05:53 AM

chankuen 2008-7-20 01:00 AM

請問C兄,胆6c33的性能如何?

毛澤東同志 2008-7-20 01:36 AM

chankuen 2008-7-20 10:55 AM

Thank you c hing!!!!!!!

hkwlt 2008-7-23 03:55 AM

請問毛澤東同志 , 805的性能如何? thx

毛澤東同志 2008-7-23 06:40 AM

soundwave 2008-7-23 12:19 PM

回覆 69# 的帖子

毛同志﹐ 想請教6SJ7這真空管的特性﹐同時與6SN7可否互用呢﹖

soundwave 2008-7-23 12:38 PM

回覆 70# 的帖子

我聽過朋友的DIY膽機﹐用兩支EL34(Mullard Russia)配兩支6SJ7(Jan)﹐牛全用Hammond。 喇叭用Monitor Audio Studio 10﹐非常好聽。 但想請問為何要用6SJ7呢﹖ 是否用12AX7會更好呢﹖

毛澤東同志 2008-7-23 06:02 PM

回覆 70# 的帖子

毛澤東同志 2008-8-1 02:22 AM

soundwave 2008-8-1 11:38 AM

回覆 73# 的帖子

毛主席兄﹐可否分享一下2A3同300B的聲音分別呢﹖ 有些說300A得人聲好﹐有些說2A3比較好 ........  thanks.

毛澤東同志 2008-8-1 03:02 PM

soundwave 2008-8-1 07:14 PM

回覆 75# 的帖子

毛主席兄﹐謝謝。

coloradoriver 2008-8-7 09:37 PM

毛澤東同志:我想買膽.1.[u][color=black]Brimar 12U7WA , CV4003[/color]  短屏, 大圓環 [/u]& 2. [u]RT 12AU7長屏..[/u]請問主席這2對膽有咩特質???边對好啲???萬分多謝THX.....

[[i] 本帖最後由 coloradoriver 於 2008-8-7 09:41 PM 編輯 [/i]]

毛澤東同志 2008-8-8 01:39 AM

coloradoriver 2008-8-8 08:43 PM

毛主席兄﹐謝謝....thx。

毛澤東同志 2008-8-13 12:12 AM

EXiV200GT 2008-9-16 12:33 AM

毛澤東同志,我想問有否用E80CC直代12AU7的經驗?
小弟是新手一名,有很多新事物也想嘗試,但是又沒有信心!
小弟也曾瀏覽過一些綱站的報導,用E80CC取代12AU7效果驚人.......還望毛同志指點迷津,不勝感激..........謝謝!!!

tim0137 2008-10-16 12:22 PM

6V6GT = 6V6 ?:smile_13:

如想要多一點低頻有冇什麼品牌和型號好介紹?:loveliness:

Thanks

keung612 2008-10-20 11:52 AM

[quote]原帖由 [i]EXiV200GT[/i] 於 2008-9-16 12:33 AM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=171751784&ptid=6396178][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
毛澤東同志,我想問有否用E80CC直代12AU7的經驗?
小弟是新手一名,有很多新事物也想嘗試,但是又沒有信心!
小弟也曾瀏覽過一些綱站的報導,用E80CC取代12AU7效果驚人.......還望毛同志指點迷津,不勝感激....... ... [/quote]
可以一試,小弟的DIY CAT-SL1前級也用了一枝VOLVO E80CC.

kimthe1st 2008-10-30 10:36 PM

毛澤東同志

獲益良多,拜讀收藏.:)
我是初哥,以後多多指教!

avnewkid 2008-11-1 09:03 PM

Learn a lot .........thanks!

cu3128 2008-11-5 02:42 PM

有關膽機問題請教

各位大大,我對膽機是完全不懂,有事情想請教:
我後級用的是mono block, 是用2支*2蘇聯膽6C4C,1*2支GE6SN7和1*2支不知道型號(因為字體脫落)是小形金腳。是我約10年前在廣州試聽時,覺得自己喜歡就把前後級一起買回香港,後來發現有雜音所以到深水埗修理及麼過。
現時發現有以下問題:
1. 開機時喇叭有聲湧出來然後才安靜
2. 聽歌時有高頻的’si si’聲,但不是很大聲
a. 請問是否膽的問題?
b. 如果換膽或升級可以換甚麼膽呢?因為我在市面上找不到6C4C的膽
c. 如果換膽需要怎樣才知匹配和怎樣調整
d. 會否是以前級有問題影響後級
希望樓主或師院兄可以指導!
謝謝。:loveliness:

毛澤東同志 2008-11-5 11:30 PM

毛澤東同志 2008-11-5 11:34 PM

毛澤東同志 2008-11-5 11:38 PM

回覆 86# 的帖子

cu3128 2008-11-6 11:10 AM

多謝毛主席同志的指導,多謝你,我試過之後少左雜音,其實我買回香港後比深水埗已經換左好多電容,而6SN7都係個時換,但我4支蘇聯6C4C又可以用乜野黎換呢?我見唔到個table有6c4c。
Thanks allot!
頁: 1 2 [3] 4 5
查看完整版本: 關於真空管 ( Hi Fi 膽機各種膽型號互換資料 )