查看完整版本 : 牙科問題討論專區 3~~~

sywcro 2008-3-26 12:25 AM

醫生你好!

本人很注意牙齒清潔,習慣早晚都刷牙, 每年都洗牙一次, 但發覺牙肉開始有收縮跡象, 仲越來越嚴重, 牙醫建議一年洗牙兩次,和用牙縫刷清潔牙隙 ( 因牙肉收縮令牙與牙之間出現牙隙 )  , 這方法有效嗎? , 而用牙縫刷早晚鑽牙縫來清潔會否導致牙越來越疏 ?  另收縮了的牙肉有方法康復嗎 ?

killer813 2008-3-26 04:06 AM

1.我想問呢,點解d人suggest食完野隔唔知幾分鍾(定1個鍾?)後先刷牙
唔suggest即刻刷既?

2.飛滋係咩黎架?點解D人話同CANCER有關??

唔好意思呀你可能MISS左我條問題!!唔該醫生!!!!

ljungberg 2008-3-26 10:21 AM

[quote]原帖由 [i]friendho[/i] 於 2008-3-25 19:01 發表
請問:
脫左牙之後鑲假牙(不論活動或鑲死),係咪有時間限制?過得太耐係咪無辦法再做?
同樣問題,植牙會唔會有同樣限制呢? [/quote]

鑲假牙最好的時間約在脫牙三個月之後.

如果時間太耐無話唔得, 但啲牙斜咗會無咁好.

植齒則可選擇脫牙後即植入, 但時間太久都係唔好的.

ljungberg 2008-3-26 10:50 AM

[quote]原帖由 [i]sywcro[/i] 於 2008-3-26 00:25 發表
本人很注意牙齒清潔,習慣早晚都刷牙, 每年都洗牙一次, 但[color=Red](1) 發覺牙肉開始有收縮跡象[/color], 仲越來越嚴重, 牙醫建議一年洗牙兩次,和用牙縫刷清潔牙隙 ( 因牙肉收縮令牙與牙之間出現牙隙 )  ,[color=Blue] (2) 這方法有效嗎?[/color] , 而用[color=DarkGreen] (3) 牙縫刷早晚鑽牙縫來清潔會否導致牙越來越疏 ?[/color]  另[color=Sienna](4) 收縮了的牙肉有方法康復嗎 ?[/color]
[/quote]

(1) 牙肉收縮可以係一個好深嘅課題,

不如我將較常見的原因列舉出來:

1. 病理性的 (Pathological): 即是例如患上牙周病
2. 創傷性的 (Traumatic): 即是例如擦牙力度過大
3. 生理性的 (Physiological): 即係牙齒擺動幅度過大而引起 (呢樣比較複雜, 唔明就算喇)

(2) 有效預防牙周病而令牙肉不再收縮, 但對於原因2, 3 則無幫助

(3) 如果你本身無乜牙罅而夾硬隊入去就梗係會啦, 但若果係本身有牙罅就唔會擴大囉

(4) 有, 但成功率偏低.

ljungberg 2008-3-26 11:01 AM

[quote]原帖由 [i]killer813[/i] 於 2008-3-26 04:06 發表
1.我想問呢,點解d人suggest食完野隔唔知幾分鍾(定1個鍾?)後先刷牙
唔suggest即刻刷既?

2.飛滋係咩黎架?點解D人話同CANCER有關??

唔好意思呀你可能MISS左我條問題!!唔該醫生!!!! [/quote]

1. 無聽過. 亦無咩根據.

2. 飛滋 (潰瘍,Ulcer), 指嘅係失去表皮的位置. 當然飛滋亦有好幾種類型和成因.

同Cancer 有關嘅飛滋, 一般嚟講, 係口腔癌早期病徵之一, 特徵係有飛滋形狀但唔會痛的.

另外, 長期刺激而做成的創傷性潰瘍亦可構成口腔癌的誘因.

waNG 2008-3-26 11:08 AM

[quote]原帖由 [i]ljungberg[/i] 於 2008-3-24 11:19 PM 發表

洗棚牙都係幾百蚊嘅事... [/quote]
咁我係咪要洗左牙先會冇事...??? 乜同洗牙有關? thz

ahjeff 2008-3-26 12:09 PM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

ljungberg 2008-3-26 01:18 PM

回覆 #248 ahjeff 的帖子

專科讀牙骹嘅人唔係好多, 要留意是否屬試驗性質.

[[i] 本帖最後由 ljungberg 於 2008-3-26 02:57 PM 編輯 [/i]]

sunny3117 2008-3-26 02:38 PM

其實點分蛀牙定崩牙??
我有上過yahoo知道度睇過
不過果個人答得唔應題...答左等於冇答
我想依度問問大家
蛀牙係唔係中間出現蛀牙先係蛀牙??
崩牙又係唔係旁邊出現缺口咁阿??

ljungberg 2008-3-26 03:01 PM

[quote]原帖由 [i]sunny3117[/i] 於 2008-3-26 14:38 發表
其實點分蛀牙定崩牙??
我有上過yahoo知道度睇過
不過果個人答得唔應題...答左等於冇答
我想依度問問大家
蛀牙係唔係中間出現蛀牙先係蛀牙??
崩牙又係唔係旁邊出現缺口咁阿?? [/quote]

蛀牙係一種病, 是一種硬組織的細感染; 因此時間, 細菌, 營養缺一不可.
有些蛀牙可用肉眼看清, 有些則不能; 需要時可用X-光協助診斷.

崩牙係一種即時發生的創傷, 可以係由蛀牙引起, 亦可以由長期勞損或誤咬硬物引致.

sunny3117 2008-3-26 03:04 PM

我補一個問題
蛀牙係唔係一定係隻牙o既中間出現蛀洞

ljungberg 2008-3-26 04:05 PM

[quote]原帖由 [i]sunny3117[/i] 於 2008-3-26 15:04 發表
我補一個問題
蛀牙係唔係一定係隻牙o既中間出現蛀洞 [/quote]

唔一定的...

大約 42% 會在牙罅間發現, 37% 會在牙面發現, 約 21% 會在內外側發現.

PS. 唔計牙腳蛀牙

LULULUCY 2008-3-26 04:56 PM

請問:
1.有些牙齒冇故自己崩,有d係補過,有d係冇問題,共有4隻
2.有一隻大牙,因生得太後,所以生歪了,加上脫了智慧齒後,導致牙縫越來越疏,刷牙又刷唔到

有什麼解決方法呢?

wisdomkit 2008-3-26 08:05 PM

我想再問多次呢
我牙骹有卡住既情況
會唔會同智慧齒有關??

謝謝幫忙!

BB~ 2008-3-26 11:08 PM

我有幾隻牙好似崩左小小
如果唔補,會唔會有咩影響???

尖沙咀susie 2008-3-26 11:41 PM

牙醫先生:

我想問一下:
我已經26歲,想去cool牙,因為天生牙仔好細粒,笑既時候會露出牙肉,
而且仲上下都有哨,側面見到好明顯係哨
加上上排牙骨好突,外觀正面望到鼻翼到上唇之間好似突起左咁

1)cool牙可唔可以令到上牙骨變番平坦d?
2)cool完之後笑露牙肉既情況會唔會改善?
  (因為一笑既時候,上唇就好似因為上牙骨拉動而扯高見到牙肉了)
3)我見到有d friend佢地cool左成3年幾都仲要cool,]
   一般人要cool幾耐啦?

thx!

ljungberg 2008-3-26 11:58 PM

[quote]原帖由 [i]LULULUCY[/i] 於 2008-3-26 16:56 發表
請問:
1.有些牙齒冇故自己崩,有d係補過,有d係冇問題,共有4隻
2.有一隻大牙,因生得太後,所以生歪了,加上脫了智慧齒後,導致牙縫越來越疏,刷牙又刷唔到

有什麼解決方法呢? [/quote]

1. 崩得唔嚴重多數可以補過; 崩得太多, 就可能做牙套了.

2. 唔知歪成點, 唔知點答.

ljungberg 2008-3-26 11:59 PM

[quote]原帖由 [i]wisdomkit[/i] 於 2008-3-26 20:05 發表
我想再問多次呢
我牙骹有卡住既情況
會唔會同智慧齒有關??

謝謝幫忙! [/quote]

有陣時上智慧牙向後生, 就會令牙骹開合唔多暢順... 不過就未見過因為咁而有牙骹聲.

ljungberg 2008-3-27 12:00 AM

[quote]原帖由 [i]BB~[/i] 於 2008-3-26 23:08 發表
我有幾隻牙好似崩左小小
如果唔補,會唔會有咩影響??? [/quote]

唔痺唔痛唔刮脷, 唔補都得.

ljungberg 2008-3-27 12:05 AM

[quote]原帖由 [i]尖沙咀susie[/i] 於 2008-3-26 23:41 發表
我已經26歲,想去cool牙,因為天生牙仔好細粒,笑既時候會露出牙肉,
而且仲上下都有哨,側面見到好明顯係哨
加上上排牙骨好突,外觀正面望到鼻翼到上唇之間好似突起左咁

1)cool牙可唔可以令到上牙骨變番平坦d?
2)cool完之後笑露牙肉既情況會唔會改善?
  (因為一笑既時候,上唇就好似因為上牙骨拉動而扯高見到牙肉了)
3)我見到有d friend佢地cool左成3年幾都仲要cool,]
   一般人要cool幾耐啦?
[/quote]

你個CASE... 好難想像...

你描述到咁, 一係你用詞不當, 一係你過份誇張,

如果唔係任憑我點想像都諗唔出你棚牙係咩樣.

你有相影咗嚟睇下先講. (淨係鼻以下得喇.)

sywcro 2008-3-27 12:52 AM

[quote]原帖由 [i]ljungberg[/i] 於 2008-3-26 10:50 AM 發表

(1) 牙肉收縮可以係一個好深嘅課題,

不如我將較常見的原因列舉出來:

1. 病理性的 (Pathological): 即是例如患上牙周病
2. 創傷性的 (Traumatic): 即是例如擦牙力度過大
3. 生理性的 (Physio ... [/quote]
謝謝你回覆!
我應該是刷牙力度太大引起, ( 因已經有三隻牙腳蝕了需要補 ) , 要怎樣控制力度才合適, 我刷牙時是不會流血的,要怎樣刷才對呢 !  用電動牙刷如何 ?
另牙肉復原要什麼方法 ?  (  機會小都想知, 希望盡下人事 )

ljungberg 2008-3-27 07:47 AM

[quote]原帖由 [i]sywcro[/i] 於 2008-3-27 00:52 發表

謝謝你回覆!
我應該是刷牙力度太大引起, ( 因已經有三隻牙腳蝕了需要補 ) , 要怎樣控制力度才合適, 我刷牙時是不會流血的,要怎樣刷才對呢 !  用電動牙刷如何 ?
另牙肉復原要什麼方法 ?  (  機會小都想知, 希 ... [/quote]

一般而言, 無人會咁戇居真係搵個磅去度自己擦牙力度有幾大的.

如果有咁嘅情形, 我會教病人:

1. 牙擦頭要細

2. 軟毛

3. 每次擦牙前, 先用暖水浸牙擦三十秒左右. 讓乾硬了擦毛回復彈性才擦牙.

4. 如果電動牙擦使用不當, 只會加劇你的情況.

至於牙肉復原方面, 若果幅度不大的話, 是不建議處理.

sywcro 2008-3-27 11:54 AM

[quote]原帖由 [i]ljungberg[/i] 於 2008-3-27 07:47 AM 發表

一般而言, 無人會咁戇居真係搵個磅去度自己擦牙力度有幾大的.

如果有咁嘅情形, 我會教病人:

1. 牙擦頭要細

2. 軟毛

3. 每次擦牙前, 先用暖水浸牙擦三十秒左右. 讓乾硬了擦毛回復彈性才擦 ... [/quote]

你好!  多謝再回覆,很好奇[b]是什麼方法[/b]這樣神秘[b]可以令已收縮牙肉康復[/b]而你又不建議處理呢 ?

是否多洗牙 ( 一年兩次 ) 對牙肉收縮有幫助呢 !

ljungberg 2008-3-27 01:48 PM

[quote]原帖由 [i]sywcro[/i] 於 2008-3-27 11:54 發表

你好!  多謝再回覆,很好奇是什麼方法這樣神秘可以令已收縮牙肉康復而你又不建議處理呢 ?

是否多洗牙 ( 一年兩次 ) 對牙肉收縮有幫助呢 ! [/quote]

都唔係好神秘嘅...

講就好簡單, 咪就係鎅開啲牙肉, 然後買塊移植用嘅人皮放上去, 再扯高聯線囉.

但呢啲手術, 有好多細節導致牙肉縮番落去.

啲手術費又唔係平, 如果只係加1mm 咁少就無謂啦.

sywcro 2008-3-27 05:52 PM

[quote]原帖由 [i]ljungberg[/i] 於 2008-3-27 01:48 PM 發表

都唔係好神秘嘅...

講就好簡單, 咪就係鎅開啲牙肉, 然後買塊移植用嘅人皮放上去, 再扯高聯線囉.

但呢啲手術, 有好多細節導致牙肉縮番落去.

啲手術費又唔係平 ... [/quote]

哇 !!  你個咁簡單嘅方法, 係講笑呀 ?  咁恐怖 :smile_39:    即係無得救先係真相呀!   咁多d洗牙有否幫助 ? ???

jenson48 2008-3-28 12:35 AM

今日終於戴左真正牙套(一隻門牙)....但發覺戴左個牙套後,隻牙有d向前"翹"..搞到同幾它牙唔係平排 (臨時牙套戈時都唔怕)
想問下...係咪痴實左..就已經唔可以除返落黎...

一二三唔掂得 2008-3-28 01:14 AM

板主, 您好!:loveliness:
我有一問題,:smile_41:
因細個唔識所以無去整,
我上排得三隻門牙, 中間個隻霸左右邊個空隙
即: () (  )()
咁去睇醫生:smile_27:
醫生話要做牙套先可以補到個條空隙:smile_27:
全瓷牙套二隻(4500X2)+削少少牙肉(2000)佢話驚甩
總共$11000:smile_27:
今日已做模+洗牙+照X光2張(910)
即TOTAL$11910
我今日比左$1910, 尚欠佢$10000:smile_39:
今日去既係連鎖式既牙科舖頭:smile_27:
個醫生我諗三十歲左右

返黎先諗落唔係幾合理, 所以問下出便價錢大概係咪同我差唔多
搵過GOOGLE好似有D $3000左右一可搞掂
唔該你幫下我, 比D意見:funk:
唔想比人搵笨OR等自己舒服D:funk::smile_40:

mingsmac 2008-3-28 01:32 AM

請問醫生:

1. 我最近接受牙科檢查, 發現兩隻牙有蛀牙情況,
    須接受杜牙根治療.(左上面小臼齒同右下面大臼齒);
    現在小臼齒已完成療程, 正準備做牙套,
    (該小臼齒蛀蝕接近約8成) 現有兩個方案:

a. 醫生認為該小臼齒蛀蝕嚴重,如單為其做牙套,
    會不夠穩陣, 建議連同旁邊的牙一同做牙套, 會穩陣一點;

b. 我自己則不大希望影響旁邊健康的牙齒,
    故傾向只為該小臼齒做牙套; 如果該牙真的有任何[三長兩短]
    才接受種牙等其他治療.
    (且醫生亦表示方案a的幫助只是<好一點>而已)

請問那一個方案較為可行/可取?

2. 若該小臼齒做牙套後, 其強度是否足夠作如常咀嚼?
    (我現在仍不敢用左面咀嚼...)
    擔心到右下面大臼齒接受杜牙根治療時;
    兩邊面都無法咀嚼:smile_27:

謝謝回答.

killer813 2008-3-28 01:46 AM

我想問醫生呢~
COOL牙係咪細個COOL會好D同易D??

型男小威威☆ 2008-3-28 10:37 AM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***
頁: 1 2 3 4 5 6 7 8 [9] 10 11 12 13 14 15 16 17 18
查看完整版本: 牙科問題討論專區 3~~~