查看完整版本 : 淡水台釣基本裝備

鯽魚 2008-4-30 06:39 PM

淡水台釣基本裝備

手竿:一般360~540
[img]http://i134.photobucket.com/albums/q112/ken09221976/a7ae721d.jpg[/img]
[img]http://i134.photobucket.com/albums/q112/ken09221976/8791f81a.jpg[/img]
浮標:有號數同不同形狀之分.
[img]http://i134.photobucket.com/albums/q112/ken09221976/d779ed83.jpg[/img]
炮台:放竿用.因要眼不離標.手不離竿.有佢就舒服晒.
[img]http://i134.photobucket.com/albums/q112/ken09221976/5ccb4b3e.jpg[/img]
小配件:分別係~太空豆~標坐~鉛坐~膠圈~鉛片
[IMG]http://i134.photobucket.com/albums/q112/ken09221976/7a3f90a3.jpg[/IMG]
開餌盤:開餌同放餌用.
[IMG]http://i134.photobucket.com/albums/q112/ken09221976/bf706ba5.jpg[/IMG]
台釣專用櫈.(又叫湯豬櫈)
[IMG]http://i134.photobucket.com/albums/q112/ken09221976/IMG0252A.jpg[/IMG]

eric272272 2008-4-30 07:56 PM

入泥支持下先:smile_38:
好岩新手用e個post:smile_34:

wymaning 2008-4-30 08:41 PM

野釣用湯豬凳
池釣用釣箱~ 這樣比較好

鯽魚 2008-4-30 09:08 PM

[quote]原帖由 [i]wymaning[/i] 於 2008-4-30 08:41 PM 發表
野釣用湯豬凳
池釣用釣箱~ 這樣比較好 [/quote]

師兄講得冇錯.:loveliness:

qwaszx159258 2008-4-30 10:46 PM

其實我有樣野想問~
究竟唔同魚係咪要用唔同浮標呢?
咁新仔係咪用邊隻都得架?

03137964 2008-4-30 10:52 PM

呀! 強哥! 如果我想買枝比較輕的15呎手竿,請問有甚麼好介紹呢?
可以在那裡買到呢? 謝謝!!:smile_22:

[quote]原帖由 [i]鯽魚[/i] 於 2008-4-30 09:08 PM 發表

師兄講得冇錯.:loveliness: [/quote]

鯽魚 2008-4-30 11:00 PM

[quote]原帖由 [i]qwaszx159258[/i] 於 2008-4-30 10:46 PM 發表
其實我有樣野想問~
究竟唔同魚係咪要用唔同浮標呢?
咁新仔係咪用邊隻都得架? [/quote]

浮標應該係對"釣法~水深~魚開口度等等"去
選擇.:loveliness:
例如
1:水深用比較長ga標.水淺就同短ga.
2:魚唔多開口.就要用細號d浮標.
小魚太多.可用大號d.食鉛多.快到釣層.
有時要釣浮.就要選擇短而粗ga標la.
....

[[i] 本帖最後由 鯽魚 於 2008-4-30 11:06 PM 編輯 [/i]]

鯽魚 2008-4-30 11:03 PM

[quote]原帖由 [i]03137964[/i] 於 2008-4-30 10:52 PM 發表
呀! 強哥! 如果我想買枝比較輕的15呎手竿,請問有甚麼好介紹呢?
可以在那裡買到呢? 謝謝!!:smile_22:

[/quote]

牌子我就唔敢講邊隻好.
不過你想輕ga.去搵下"日新"
出晒名輕.唔洗多講la.:smile_13:
不過料薄.用時要小心.:smile_27:

Ryson 2008-5-1 12:56 AM

[size=4]用手竿釣淡水魚係唔係容易d嫁?我有支15尺手竿,結左16尺左右既絲,浮針固定左條絲10尺長左右係水入面,但係眼係釣唔到魚...係唔係我用手竿有d咩問題呀?!請指教...[/size]

鯽魚 2008-5-1 11:05 AM

[quote]原帖由 [i]Ryson[/i] 於 2008-5-1 12:56 AM 發表
用手竿釣淡水魚係唔係容易d嫁?我有支15尺手竿,結左16尺左右既絲,浮針固定左條絲10尺長左右係水入面,但係眼係釣唔到魚...係唔係我用手竿有d咩問題呀?!請指教... [/quote]

"台釣"講求(快)~(準)
(快):因為淡水魚只要魚窩一發(集魚)就久久不散.
所以要利用手竿與手法張魚盡快釣上.以免嚇走其他魚.
(準):手竿冇攪.所以每次出手,都只可同一距離.(勾不離窩)
以上只係簡單講講.重有很多原因.請其他師兄補充.:smile_13:

15尺竿.用到16尺絲.咁叫"超長線"中魚時,十分辛苦.
見意用"齊竿線"15尺竿.15尺線.或"長竿短線"15尺竿.14尺線.
下次再慢慢討論以上問題.:smile_13:

浮標固定係10尺..."台釣"最重要一點.就係"調標".調標前,要"找底"
(即試底).試底後先再調標.調標通常係調4釣2.意思即空勾時,浮標
露出4目.上餌後2目.....
唔知大家明唔明.:smile_13:

以上所有問題.下次另再開貼討論會比較清楚.:smile_27:

[[i] 本帖最後由 鯽魚 於 2008-5-1 11:07 AM 編輯 [/i]]

Ryson 2008-5-1 12:19 PM

回覆 #10 鯽魚 的帖子

多謝你既講解呀!!不過我都仲係想問一問試底係唔係即睇水深係幾多?
但埋要用咩方法去試底呀?我唔識呀....

鯽魚 2008-5-1 12:34 PM

[quote]原帖由 [i]Ryson[/i] 於 2008-5-1 12:19 PM 發表
多謝你既講解呀!!不過我都仲係想問一問試底係唔係即睇水深係幾多?
但埋要用咩方法去試底呀?我唔識呀.... [/quote]

冇錯.試底就係試水深.:smile_38:
好簡單.只要係勾到加大過浮標浮力ga鉛.
拋出釣點.露出兩目就ok.:loveliness:
p.s要留意.每一槍都要拋到同一釣點先會準確.

03137964 2008-5-1 12:41 PM

唔該晒!!:loveliness:  
[quote]原帖由 [i]鯽魚[/i] 於 2008-4-30 11:03 PM 發表

牌子我就唔敢講邊隻好.
不過你想輕ga.去搵下"日新"
出晒名輕.唔洗多講la.:smile_13:
不過料薄.用時要小心.:smile_27: [/quote]

Ryson 2008-5-1 12:43 PM

回覆 #12 鯽魚 的帖子

落水之後,浮標既位置以下就係水深!?
但係點樣等浮標浮上水面之後固定佢個位唔好係抽竿時又sir反落去呀?

03137964 2008-5-1 12:43 PM

回覆 #1 鯽魚 的帖子

強哥!! 請問你用甚麼牌子的釣竿呀!!比d意見我:smile_40:

鯽魚 2008-5-1 12:45 PM

[quote]原帖由 [i]Ryson[/i] 於 2008-5-1 12:43 PM 發表
落水之後,浮標既位置以下就係水深!?
但係點樣等浮標浮上水面之後固定佢個位唔好係抽竿時又sir反落去呀? [/quote]

尼個問題.你去參考下尼到先.:loveliness:
[url=http://www7.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=7058035&extra=page%3D1]http://www7.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=7058035&extra=page%3D1[/url]

Ryson 2008-5-1 12:47 PM

回覆 #16 鯽魚 的帖子

THX!!:smile_38:

鯽魚 2008-5-1 12:52 PM

[quote]原帖由 [i]03137964[/i] 於 2008-5-1 12:43 PM 發表
強哥!! 請問你用甚麼牌子的釣竿呀!!比d意見我:smile_40: [/quote]

因為我玩開"野釣"多.所以大部分都係短節ga手竿.:smile_13:
大陸牌子多."scarma"一個愈來愈好ga牌子.:loveliness:

如果係長節.我個人推介兩支舊竿."洗馬路~弧綾紋"12尺.
平靚正.:smile_38: "大華~波紋 J"15尺鯉魚竿.已經足夠有餘.:smile_38:

鯽魚 2008-5-1 12:55 PM

[quote]原帖由 [i]Ryson[/i] 於 2008-5-1 12:47 PM 發表
THX!!:smile_38: [/quote]

唔洗客氣.:loveliness:
有問題,可以提出大家討論.:smile_38:

何公子 2008-5-2 11:49 AM

[quote]原帖由 [i]鯽魚[/i] 於 2008-5-1 12:34 PM 發表

冇錯.試底就係試水深.:smile_38:
好簡單.只要係勾到?
拋出釣點.露出兩目就ok.:loveliness:
p.s要留意.每一槍都要拋到同一釣點先會準確. [/quote]

補充一下
試水深, 如果用鉛來試, 就要用只係比浮力大少少食鉛的鉛就足夠
因為如果係加太重的鉛, 你每下揚竿都會係落左係前方更深位置(斜左向前), 而唔係釣點垂直位置

最佳調標水深係大約離底10cm~1尺之內, 因為釣組上任何東西都係有浮力(包括主線)
所以唔好只係水面調標, 負重可以用大約相等於釣餌重量的鉛或球型擦紙膠

鯽魚 2008-5-2 11:53 AM

[quote]原帖由 [i]何公子[/i] 於 2008-5-2 11:49 AM 發表

補充一下
試水深, 如果用鉛來試, 就要用只係比浮力大少少食鉛的鉛就足夠
因為如果係? 你每下揚竿都會係落左係前方更深位置(斜左向前), 而唔係釣點垂直位置

最佳調標水深係大約離底10cm~1尺之內, 因為 ... [/quote]

多謝師兄ga寶貴意見.:smile_40:
希望多d入泥分享.:smile_38:

gto2edward 2008-5-2 12:55 PM

回覆 #1 鯽魚 的帖子

C兄,我係一名新新手,想請教一下,我有一支12尺的手竿,又想在9月去水塘釣魚,請想勾、浮標 & 其他的東西點樣束?佢地的距離係多少?用勾係用咩SIZE?魚餌係用咩餌啊?

另外,想問下D太空豆係點束啊?

THANK A LOT

lam233 2008-5-2 02:36 PM

Bro. edward
Hope this pic can help  U!!!:loveliness: [img]http://i125.photobucket.com/albums/p49/alan233/13_44_7af79aa00abb953_4wM85uAVil9e.jpg[/img]

何公子 2008-5-2 04:13 PM

帶餌尋底圖解 ~ 轉貼

[img]http://www.chi-wawa.com/forum/attachments/month_0805/20080502_cc95a3c70d7b1ccc3616OsxILSukoTAV.jpg.thumb.jpg[/img]

[img]http://www.chi-wawa.com/forum/attachments/month_0805/20080502_fac239409e633d4db795QgioLtQHlpUF.jpg.thumb.jpg[/img]

gto2edward 2008-5-3 12:38 AM

回覆 #23 lam233 的帖子

多謝c兄指教,但還有少許唔明,請再指點多少少:

用左浮標,點解又要用太空百啊?
浮標同勾距離幾多啊?
用邊個號數的勾?
勾可唔可以份上、中、下 3段的束法啊?
點解要用無倒勾的勾啊?
有倒勾唔係好d,無咁易俾條魚嗎?

麻煩c兄再提點一下小弟,thank

鯽魚 2008-5-3 11:59 AM

[quote]原帖由 [i]gto2edward[/i] 於 2008-5-3 12:38 AM 發表
多謝c兄指教,但還有少許唔明,請再指點多少少:

用左浮標,點解又要用太空百啊?
浮標同勾距離幾多啊?
用邊個號數的勾?
勾可唔可以份上、中、下 3段的束法啊?
點解要用無倒勾的勾啊?
有倒勾唔係好 ... [/quote]

1.因為要固定浮標.所以要用太空豆.
2.浮標同勾ga距離,係視乎水深而定.除非師兄要釣浮水.
3.通常台釣都係1~2隻勾.勾ga距離通常係兩隻勾ga高低.
4.正常勾ga大小,係魚咀ga3份1大.(好抽象.要自己去衡量):smile_30:
5.我個人覺得.冇倒刺係比賽釣快魚專用.一般休閒釣,可用有倒刺.

個人意見.有問題請提出討論.:loveliness:

鯽魚 2008-5-3 12:00 PM

回覆 #23 lam233 的帖子

多謝師兄支持.:loveliness:

鯽魚 2008-5-3 12:02 PM

回覆 #24 何公子 的帖子

多謝師兄提供.:loveliness:

何公子 2008-5-3 12:51 PM

浮標座上下各2位太空豆, 係用作固定之用, 亦可以作為MARK水深
留意要有2,3mm的空位, 唔好完全鎖死, 鎖死會導致浮標訊號延誤!

無倒勾係台釣競技之用, 因為競技係要鬥快, 中魚解魚就下一次揚竿,
亦因為無例勾, 中魚後要控制手竿角度hold魚, 更有技術難度性!

當然, 野塘or休閒就釣到魚為首要啦!:smile_30:

鯽魚 2008-5-3 12:59 PM

[quote]原帖由 [i]何公子[/i] 於 2008-5-3 12:51 PM 發表
浮標座上下各2位太空豆, 係用作固定之用, 亦可以作為MARK水深
留意要有2,3mm的空位, 唔好完全鎖死, 鎖死會導致浮標訊號延誤!

無倒勾係台釣競技之用, 因為競技係要鬥快, 中魚解魚就下一次揚竿,
亦因為無例勾 ... [/quote]

多謝師兄ga分享.:smile_38:
(留意要有2,3mm的空位, 唔好完全鎖死, 鎖死會導致浮標訊號延誤!)
何解??:smile_41: 因我自己通常都係鎖死.覺得冇問題.:smile_13:
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 淡水台釣基本裝備