查看完整版本 : 沙巴自由行必睇 - 有問必答區^Q^~~ (搬新屋啦!)

elva775 2008-10-29 02:58 AM

回覆 529# 的帖子

I don't see any problems flying with AirAsia, maybe I'm Malaysian, we are used to that kind of service:loveliness: It's actually normal like other airlines too, no big different at all, just no meal on board (but you can purchase on board), free seating and that's all! :loveliness:

elva775 2008-10-29 03:02 AM

回覆 530# 的帖子

請問novotel近唔近gaya seafood restaurant ?? Novotel係市區同Gayang既中間... :funk:
gaya seafood restaurant係唔係平過雙天/珍珠/金寶 ?? 平小小, 不過雙天/珍珠/金寶有燒雞翼/蠔餅/串燒等等野食, 而Gayang就純海鮮.
食物質素如何 ?? 偏淡, 質素還可以:loveliness:

elva775 2008-10-29 03:03 AM

回覆 532# 的帖子

:smile_30: :smile_30: 希望岩你食啦:loveliness: :smile_30:

elva775 2008-10-29 03:08 AM

回覆 533# 的帖子

如果想去神山公園, 動物園同埋坐蒸氣火車,自己去得吾得?
冇野係唔得既, 你可以包Taxi去神山, 不過我會話, 你不如唔好side錢包Taxi, 因為就算係中國人Taxi司機, 都未必可以俾到有關神山/世界最大既花/世界最細既拖鞋蘭花既知識俾你, 咁去左=未去過... 不如唔好去... 係咪? :funk: :smile_27:  至於動物園, 可以坐Taxi去, 不過Taxi來回都唔平. 至於蒸氣火車, E+係去Padas激流先坐到嚕:loveliness:

elva775 2008-10-29 03:09 AM

回覆 534# 的帖子

Pacific定Magellan呢?

elva775 2008-10-29 03:11 AM

回覆 535# 的帖子

天氣反覆... 今日全日天晴, 熱到嘔... 夜晚突然落雨, E+又停左wor:smile_30:
如果真係唔想join local tour出島, 建議你唔好帶貴重物品去離島囉:smile_30:

brucetkw 2008-10-29 03:40 AM

回覆 536# 的帖子

多謝 elva 指點迷津 ! 因小弟啲英文已經俾番晒老師喇.
講廣東話嘅導遊對我非常重要. 萬分感謝 !

祝身體健康.

lch_ywy 2008-10-29 10:06 AM

哈哈,我有睇咖..仲整左份野出黎,不過我想再問清楚到底系點,
始終人生路不熟,怕有咩事姐~不過都真系麻煩哂你~^^
我諗4個人去邊都系搭的士都系最方便啦其實~haha~
雖然你話我無做功課我有d吾開心,不過是但啦~去旅行,系為開心,
不過我都要講..我系有睇資料@@仲有睇埋其他個d,
實在太多答案,所以要問清楚*

stormings2 2008-10-29 10:10 AM

想請問一下
因有見過其他POST
話過到去沙巴先JOIN LOCAL TOUR會比較FLEXIBLE同平好多
係咪真的呢???

THANKS

AdrianAuYeung 2008-10-29 11:26 AM

[quote]原帖由 [i]elva775[/i] 於 2008-10-27 01:44 AM 發表 [url=http://www30.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=177534441&ptid=8127704][img]http://www30.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
你試下問下我建議果幾間agent啦, 我唔sure邊間有賣wor, sorry呀:loveliness: [/quote]

請問你建議是邊幾間agent? 可唔可以再比過名我呢~~~

thx:smile_40:

elva775 2008-10-29 11:55 AM

回覆 547# 的帖子

:smile_30: 唔使客氣:loveliness:

elva775 2008-10-29 11:57 AM

回覆 548# 的帖子

哎呀:funk: 你唔好介意啊... 我講笑嫁咋:smile_27: 你唔見我最後果句係係度:smile_30: :smile_30: :smile_30: :smile_41:

elva775 2008-10-29 12:11 PM

回覆 549# 的帖子

會on the spot平既通常都係D有缺陷既, 一係就導遊直接offer你, 一係就唔知乜人offer你. 如果運氣唔好, 分分鐘貴過E+訂, 仲要唔知有冇保險, 係唔係正規旅行社定係出來"揾食"既人... 其實有時有D人突然講D野用意係乜, 大家要睇清楚哦!:loveliness:

elva775 2008-10-29 12:12 PM

回覆 550# 的帖子

我E個Post #1就有啦^Q^~

lch_ywy 2008-10-29 12:41 PM

haha~我梗知la..你見吾到我個哈哈咩>3<
因為我都知自己系個麻煩友~所以我吾介意..
要你答我甘多問題..你都全部解答..^^
我見其他網友去完旅行返黎都感謝你既幫忙..
你真系好好..果然系有問必答..>w<
我都希望有個開心既沙巴之旅~~~~~:loveliness:

aralecc 2008-10-29 01:52 PM

[quote]原帖由 [i]elva775[/i] 於 2008-10-29 03:11 AM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=177828349&ptid=8127704][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
天氣反覆... 今日全日天晴, 熱到嘔... 夜晚突然落雨, E+又停左wor:smile_30:
如果真係唔想join local tour出島, 建議你唔好帶貴重物品去離島囉:smile_30: [/quote]

咁係咪join 左local tour d野可以比佢地睇住? 其實島上有無locker 或可以放野的地方? 唔....咁帶唔脅相機好呢? 唔帶好似好浪費wor...帶左又可以方係邊呢?

林泳 2008-10-29 02:06 PM

elva, 你好
本人同bf訂了港龍package, 12月7(8:05am)由香港出發, 住Sutera Harbour Resort, 個package送Manukan Island來回船飛, 請問我哋去到呢個島有咩嘢可以玩呢, 如第一日去夠時間嗎?
四日三夜(7-10 dec)行程如何plan?
我哋想出島浮潛(通常都係去Mantanani嗎?)、睇螢火蟲、睇海龜
睇海龜係咪要另外坐飛機去個島,同埋係咪分季節性,未必睇到架?
咁12月頭天氣如何?早上同晚上嘅天氣會相差好遠嗎?
十萬個謝謝!!!

welewala 2008-10-29 08:09 PM

dear elva,如果去 manukan 要預幾多時間好?個度既浮潛得唔得架?定係預兩個鐘時間當游個船河?thanks!:loveliness:

t1459 2008-10-29 09:29 PM

哈哈~~我都係同我bf12月7日去沙巴呀~~真有緣~

welewala 2008-10-29 10:07 PM

[quote]原帖由 [i]t1459[/i] 於 2008-10-29 09:29 PM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=177931537&ptid=8127704][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
哈哈~~我都係同我bf12月7日去沙巴呀~~真有緣~ [/quote]

去幾多日啊?而家開始我會日日許個願求好天!:smile_35:

pigpig520 2008-10-29 10:18 PM

Hi Elva,

我依家已經人在沙巴啦~~~ :loveliness:
現在係 Magellan resort 入面上網, 因為我帶左電腦過黎... :)
剛剛係 @mosphere 食完飯返黎! 果到真係超正~!!!!! :smile_30: :smile_30: :smile_30:
今日我生日, 餐廳重為我做左兩個小驚喜~
好開心呀!!!! :smile_40: :smile_40: :smile_40:

正題先~
我尋晚六點幾落機, 第一日就有唔開心o既經驗啦....
落機後去左 TUNE hotel 住... 係 1 Borneo 入面...
原來都幾遠架, 個商場都有野行o既.... 但要出返 kk city 就唔近啦....
我同 bf 出返去諗住行 wisma merdeka 順便換錢...
點知有個本地人o既的士佬 (中文又唔識, 英文又聽唔明) 車左我地去一間 disco 到...
我男朋友嬲到震呀~~~ 明明有晒地圖指比佢睇我地要去邊!
居然重亂車我地去第二到... 果間 disco 重要無車架....
好彩入面 d 人搵 staff 車返我地出去 city 咋~
但係去到 wisma merdeka 已經關晒門啦 >_<
重白白無左幾十蚊馬紙... 結果係飯都未食就返左 hotel ... :smile_22: :smile_22: :smile_22:

我地原本 planning 係咁... 第一晚係住平野 (tune)... 第二三晚住 magellan... 第四五晚都係住平野 (tune) 諗住去睇螢火蟲同埋行街 shopping 就算!
經過尋日驚嚇o既體驗... 我地尾果兩晚唔會入返去 tune 住啦... 比左o既錢都唔退就算!
令願係 city 搵 d 平 hotel 住好過... 因為一出一入其實住 tune 車費都唔平...
我同 bf 今日一早就驚左即刻走去 magellan check in..... (我果間係對住泳池同海灘o既超級靚景! :smile_30: )
由 center point 一路行返出去到 Le Meridien 附近 sinsuran 2 果邊搵到間開左無耐o既 hotel 仔住,
係 for last 果兩晚的... 叫做 Seri Borneo hotel... superior double 都係 RM 110 一晚咋喎!
都唔算差... 同埋佢地比我上去望過 d 房先 book.... 我都放心 d~ :loveliness:
唔知 Elva 你聽過呢間野未呢? :loveliness:

在此一提... 依家成個沙巴都係對緊 hk$100 = RM45.3 (都算唔差)

waisiupo 2008-10-29 10:45 PM

我想問浮潛租mask同 snorkel幾錢左右架?
如果價錢差唔多我自己買定好過:smile_30: :smile_30:

WinryRockbell 2008-10-29 11:18 PM

Hi Elva,

我同BF兩個人打算下年五月左右去沙巴呀,
想上神山攻頂, 睇到話要半年前BOOK定, 咁係咪要開始搞喇 ?
但機票果D資料未出, 唔知點著手呀:smile_42:

我地PLAN 6日5夜,
DAY1 去山腳,
DAY2 上山腰,
DAY3 零晨上完山頂就落山番市中心,
  (全個登山過程大約幾錢 ? 可唔可以縮短至兩日上山 ?
  DAY1夜晚可以住邊 ?
  DAY2夜晚住Laban Rata Resthouse床位)
DAY4 Mantanani 美人魚島一日游 (有得玩浮潛?) (玩全日大約幾錢 ? )
DAY5 Kiulu River (九路河) (2級激流) + 螢火蟲游船河
DAY6 買手信, 周街行下, 搭飛機番香港.
  (DAY3-5 三晚想住麥哲倫)

五月係咪淡季 ? 係唔係雨季 ?
BUDGET預6千-8千左右(每人), 得唔得呢 ?

俾D意見丫~THX~:smile_35:

happyme 2008-10-29 11:48 PM

唉, 公司好多野做. 12月第一個week去5日, e+乜都未plan.
只係book左package. 可唔可以俾d意見呀~~ thanks a lot~~

day 1> airport (11:30am)>Nexus (where to have lunch??)
day 2> check in magellan>fireflies tour
day 3> Manukan and Manutik>waterfront>@mostphere
day 4> Padas/ SPA
day 5> Magellan hotel.

唔知點安排先可以食得多, 玩得多 :smile_41:

elva775 2008-10-30 02:28 AM

回覆 555# 的帖子

我都預祝你有個開心及難忘既沙巴之旅:smile_30: :smile_30:

RUBRUB 2008-10-30 02:29 AM

[quote]原帖由 [i]elva775[/i] 於 2008-10-28 01:14 AM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=177679778&ptid=8127704][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
想問下神山酒店其實有無車可以去到? 你係話Laban Rata? :smile_27: 如果有車車去到大家就唔需要爬得咁辛苦啦:smile_30:
另外,我地會有一日出島玩,比起其他島,沙比島是否會較多水上活動及較靚呢?? 水上活動其實3個島 ... [/quote]

elva
好多謝你既回覆
其實我地好似好急咁,上星期先confirm哂d機票同酒店,下個星期五就出發嘞,而家不停咁做功課,希望可以將d行程安排得好d....:smile_13:

希望你可以俾d意見:smile_40:
我地一行6人於11月7日坐港龍機11:10到達,住Imperial Hotel
Day 1:周圍行下,食下嘢,join local tour
Day 2: 出島,食海鮮
Day 3: 攻頂
Day 4: 落山, 去 [font=Tahoma][size=11pt]Shangri-la’s Rasa Ria[/size]食buffet + 按摩[/font]
Day 5: Kiulu 激流 and 睇螢火蟲
Day 6: 買守信,食嘢,19:50上機

有d問題想問下:
~ join Sapi島d local tour包唔包bbq buffet?還是有其他嘢食?
~ Imperial Hotel有無泳池,laundry and Wifi上網?
~ Imperial去hyat駛唔駛坐車?
~ 遠東海產除咗海產嘢外,有無雪條賣?會唔會幫我地pack?因為聽人講話機場個d雪條會有機會俾人買哂無貨.....:smile_45:
~ Toscani附近仲有無其他食肆推介?係咪間間resturant個位都睇到日落?
~ 來回神山坐taxi or包車好呢?if 包車係咪經hotel既local tour book就有?
~ 我朋友話想買氧氣上神山,會唔會誇張咗d?有無人咁做ga?個度有無得賣?
~ 個度d按摩店通常收幾點?第四日食完buffet先去,會唔會夜得滯?:smile_43:

咁樣既行程ok嗎?會唔會密咗d呢?:smile_41:
唔好意思,真係好多嘢知..好多嘢想問..:smile_42: 唔該哂...:$

elva775 2008-10-30 02:30 AM

回覆 556# 的帖子

咁係咪join 左local tour d野可以比佢地睇住? 係:loveliness:
其實島上有無locker 或可以放野的地方? :smile_39:
唔....咁帶唔脅相機好呢? 當然要帶啦:funk:
唔帶好似好浪費wor...帶左又可以方係邊呢? join local tour咪唔使煩囉, 講真如果有咩事都有個人俾你用啊嘛:loveliness: :smile_30:

elva775 2008-10-30 02:35 AM

回覆 557# 的帖子

Island來回船飛, 請問我哋去到呢個島有咩嘢可以玩呢, 如第一日去夠時間嗎? 下午多數唔適宜去島同玩水上活動, 出島都係建議早上8-9:30出好D. 可以玩好多水上活動啊:loveliness:
四日三夜(7-10 dec)行程如何plan?
我哋想出島浮潛(通常都係去Mantanani嗎?) 如果有budget, 當然去Mantanani好過其他島嶼囉:smile_30:
、睇螢火蟲、睇海龜
睇海龜係咪要另外坐飛機去個島,同埋係咪分季節性,未必睇到架? 係-.- 要去山打根:funk:
咁12月頭天氣如何?雨季係9-11月, 12月應該還好:loveliness:
早上同晚上嘅天氣會相差好遠嗎?夜晚涼爽, 不過都26-28度左右. 帶夏裝來就可以啦, 最多帶多件jacket:loveliness:

elva775 2008-10-30 02:37 AM

回覆 558# 的帖子

如果去 manukan 要預幾多時間好?大約6-7個鐘啦:loveliness:
個度既浮潛得唔得架?邊個話唔得啊?:funk:
定係預兩個鐘時間當游個船河?... 好大侮辱:smile_27: :smile_27: :smile_22: :smile_39: :smile_42: :smile_30: 搞到我唔知點答好:smile_42: :smile_42: 有冇邊個可以幫手答啊? :smile_27:

elva775 2008-10-30 02:42 AM

回覆 561# 的帖子

E間酒店位置唔好, 對面就正正係菲律賓市場, 夜晚好亂, 你小心堤防扒手!
另外我早就講過 1 Borneo入面果4間酒店位置係有好大問題嫁啦... 你又唔信我... :smile_27: 搞到E+ side錢:smile_22:
嘿! @mosphere正叻? :smile_30: :smile_30: 俾左D咩surprise你姐:smile_40: :smile_40:
頁: 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 [19] 20 21 22 23 24 25 26 27 28
查看完整版本: 沙巴自由行必睇 - 有問必答區^Q^~~ (搬新屋啦!)