查看完整版本 : 沙巴自由行必睇 - 有問必答區^Q^~~ (搬新屋啦!)

elva775 2008-9-23 05:49 PM

回覆 6# 的帖子

你應該問清楚佢地wor, 唔同公司有唔同做法wor:smile_35: 我都答你唔到-.-

elva775 2008-9-23 05:51 PM

回覆 7# 的帖子

3星可以選擇: -

1. Radius International
2. Palace Hotel
3. Imperial Hotel

HKD 8000包機票嗎?

elva775 2008-9-23 05:52 PM

回覆 8# 的帖子

對唔住啊... 你應該已經返來... :') 幫你唔到添... :')

elva775 2008-9-23 05:57 PM

回覆 9# 的帖子

我諗住續日搵day tour....我想請問如果去到酒店先book 趕唔趕得切第二日出發? 其實你個行程都幾趕... 建議你係出發前book晒所有野, 以免浪費任何一分鐘寶貴既時間.
(我地應該住Megellen Habour )酒店D day tour 可唔可靠? 酒店D local tour應該都唔會有問題, 不過未必係廣東話導遊, 切記唔好同酒店D bellboy訂任何tour, 因為都係屬於偷食成分, 未必有保險, 出左事都唔知點算:smile_35:

沙巴行程應該會有一日去美人魚島(好想見到海龜), 我想問島上有冇海底漫遊活動? Mantanani只會有浮潛同體驗潛水兩項活動提供, 因為島主唔容許有任何野破壞到該島既生態. 體驗潛水通常都會有機會見到海龜:smile_35:

11月沙巴天氣係點? 9-11月屬沙巴雨季, 天氣唔穩定. 會唔會成日落雨? 唔一定:smile_24:

elva775 2008-9-23 06:02 PM

回覆 10# 的帖子

Sunday Market - 一場黎到, 係咪應該去行個圈呢? 浪費時間-.- 哈哈!
KKAP - 我的朋友又怕玩那些遊戲… -.-
獵人頭族文化村 - 自己坐車去困難嗎? 包車... 如果唔係就回程冇taxi-.-
其實... 一場來到, 點解唔去埋Mantanani?

mtina1911 2008-9-23 06:36 PM

回覆 27# 的帖子

唔該哂你呀Elva!

因為我自己去, 所以晚晚轉酒店會有d新鮮感無咁悶:loveliness: ,

如果join local tour, 佢地係唔係會去酒店pick up 我, 同送返我去酒店? 紅樹林既tour又多數係幾點出發呢?

我坐馬航早機返香港, 如果我最後o個晚book 埋 rosa ria, 坐的士去機埸要幾耐同大約幾多錢?

elva775 2008-9-23 07:20 PM

回覆 11# 的帖子

1)
但而家local tour未出一月promotion,
我應該而家book hotel and day tour  定遲多少少呀 (wait for promotion)? 1月既promotion的確未出, 建議你等多下, 因為1月都算係另外一個淡季^Q^~
定係同local tour bargain 呢? bargain唔到咩嫁, 都係等promotional好D:smile_35:

2)
十一月先book hotel 會唔會遲得滯? (my boyfriend 怕無房) 1月咩日子出發? 農曆年前絕對唔係大問題:$

3)
如果我而家book, 佢係咪都係收high season price? 視日子而定wor
IF 我而家book (high season price) , 遲d會唔會比返著數我架? E+訂左應該都冇得換呱:smile_35:

4)
一月係淡季, hotel 會唔會好易有得upgrade? 機會大D:lol

(因為我地buget 有限, 想慳d) :$

elva775 2008-9-23 07:33 PM

回覆 12# 的帖子

你好 Elva,我想10月25/26日出發去沙巴,大約29/30日返,我想問依家要book野未?我仲未apply到大假,所以仲未開始BOOK. 其實你E+已經可以去問定先, 跟住一有假期咪唔使慢慢格價囉;P
我想問下你意見,我喺深圳過去好,定係香港過去好??
因為深圳去好似頭尾冇左兩日,如果香港去,係就係貴D,但係早機去晚機返,邊樣好D呢?? 如果你有既假期好limited, 當然香港去好D啦, 唔好side任何一分鐘啊嘛:smile_35:
請指教... 不過我BUDGET係想兩個人用一萬左右。包機票?:o
同埋有冇plan可以介紹下我呀,我唔使一定要住靚酒店...有冇唔係咁差又唔係好貴既酒店可以介紹呢.. 3星囉, 唔一定要住5星姐:smile_35:
麻煩你謝謝回答~

elva775 2008-9-23 07:40 PM

回覆 13# 的帖子

參考下以下先啦^Q^~~
[url]http://www28.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=6902781&extra=page%3D3[/url]
[url]http://www28.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=7243732&extra=page%3D1[/url]

crystalsohei 2008-9-23 07:43 PM

Elva你好呀..
又係我呀..
我準備好11月出發啦..
酒店都book好lu~~
我想你介紹下我幾日去邊度食野好呀..
day 1: 16:50到, check in @ mellagen hotel, 因為晏到..所以應該都係周圍行下就算......
day 2: 打算join day tour去manukan island..之後返酒店休息下..但係我見有d網友唔suggest join local tour,所以仲諗緊自己去好定係join tour好..
day 3: join tour去玩2級激流加睇螢火蟲..我諗玩完都好夜..想去食下海鮮..
day 4: 留返係酒店享受酒店設施...夜晚想食餐好既,因為慶祝生日..:loveliness:
day 5: check out from Mellagen, check in @ Radius..但係仲未諗到有咩做,你有冇suggestion,因為我同我bf都鍾意玩.,唔想浪費一日係行街..
day 6: 早機9點幾走lu!...
仲有我想問,有留言話機場冇雪條賣..
我想知邊度有得賣..
同埋係咪可以帶上機架..?

唔該晒你呀elva!!:loveliness:

elva775 2008-9-23 07:43 PM

回覆 14# 的帖子

sabah,penang都有朋友可以住佢地屋企 打算會係一個saving trip
不過行程唔知點plan呀~ kl會去1,2日主要shopping
但係sabah(kk),penang 有d咩地方好去呢? 沙巴我可以幫到你... 檳城就... 唔好意思啦... 小女子見識淺薄... 對於E個地方唔熟悉... -.-
幾多日先夠玩呢?  沙巴最少5日啦... 邊到值得stay耐d? 檳城就... 問你朋友啦:lol
sabah咁大 如果只住kk會唔會錯過左d地方呢? 可以上神山腰住返晚, 晨早起床睇日出, 正! ;P
我既主要行程一定唔少得睇海龜, 食海鮮, 同埋榴槤buffet 榴槤自助餐... :smile_47:

elva775 2008-9-23 07:44 PM

回覆 15# 的帖子

參考下以下先啦:$
[url]http://www28.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=6902781&extra=page%3D3[/url]
[url]http://www28.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=7243732&extra=page%3D1[/url]

elva775 2008-9-23 07:46 PM

回覆 16# 的帖子

Please refer to page 1... I had introduce a few local tours for everyone here. :$

elva775 2008-9-23 07:47 PM

回覆 17# 的帖子

可以, 不過有DD遠... 主要原因係熱... 行路大約都要15分鐘左右:)

elva775 2008-9-23 07:48 PM

回覆 18# 的帖子

睇你去邊樹玩啦, 有D行程旅行社係可以幫你安排行李跟車, 返既時候直接送去你既next check-in hotel:$

elva775 2008-9-23 07:50 PM

回覆 20# 的帖子

我打算十一月頭去呀,有冇咩hotel好介紹呀? 3星就Radius/Palace/Imperial, 5星就Magellan/Pacific/Tanjung Aru咁啦, 不過都要視乎你打算使幾錢係住宿方面:$
同埋我想問下local tour係咪會係香港呢邊book會好d呢? 一去到有人幫你安排及準備好一切好D定side時間周圍格價好D捏? ;P ;P

elva775 2008-9-23 07:52 PM

回覆 21# 的帖子

唔係唔記得... 係上唔到來:Q :Q

elva775 2008-9-23 07:53 PM

回覆 24# 的帖子

:$ 多謝抬举:$

elva775 2008-9-23 07:56 PM

回覆 25# 的帖子

ELVA , 想問下AIRASIA 澳門起飛係咪改左時間?
上兩個星期收到既消息係: 逢1/3/5飛澳門-沙巴, 2/4/6飛沙巴-澳門... 不過E+就未收到update...
仲想問問沙巴有乜地方可以上綱?? 好多酒店都可以上網, 如果唔係可以去網吧, 市區內都有唔少網吧:)

elva775 2008-9-23 07:57 PM

回覆 26# 的帖子

你可以一日一日試... 現時我地D agent都無從捉摸... :smile_19:

miutea 2008-9-23 07:59 PM

ELVA , 你好忙呀, 係咁覆:smile_30: :smile_30:

elva775 2008-9-23 08:02 PM

回覆 36# 的帖子

因為我自己去, 所以晚晚轉酒店會有d新鮮感無咁悶 ,

如果join local tour, 佢地係唔係會去酒店pick up 我, 同送返我去酒店? 當然會啦:lol 紅樹林既tour又多數係幾點出發呢? 多數14:30-15:00之間:smile_35:

我坐馬航早機返香港, 如果我最後o個晚book 埋 rosa ria, 坐的士去機埸要幾耐同大約幾多錢? 最少1個鐘... 大約RM 120.00/程:smile_35:

miutea 2008-9-23 08:03 PM

[quote]原帖由 [i]elva775[/i] 於 2008-9-23 07:56 PM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=172867929&ptid=8127704][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
ELVA , 想問下AIRASIA 澳門起飛係咪改左時間?
上兩個星期收到既消息係: 逢1/3/5飛澳門-沙巴, 2/4/6飛沙巴-澳門... 不過E+就未收到update...
仲想問問沙巴有乜地方可以上綱?? 好多酒店都可以上網, 如果唔係可以去 ... [/quote]

我買左 2-OCT 澳門 19:40 上機, 但上AIRASIA綱 CHECK AK511 時間係 13:10, AIRASIA 又冇通知, 而家點好??上午要返工.............:smile_39:

elva775 2008-9-23 08:04 PM

回覆 51# 的帖子

哈哈! 冇法啦, 幾日上唔到線... E+上到仲唔博曬老命覆咩;P ;P

cc9394 2008-9-23 08:10 PM

請問富源食 KAYA 多士,是在那裡?

新記肉骨茶,又是在那裡?:smile_13:

蝦蟆吉 2008-9-23 08:18 PM

想問26-30/ 9月既天氣呀~

想問26-30/ 9月既天氣呀~
thanks~

elva775 2008-9-23 08:18 PM

回覆 53# 的帖子

你係咪澳門人? 如果係... 我建議你去機場re-confirm多一次好D...

elva775 2008-9-23 08:19 PM

回覆 55# 的帖子

富源有兩個地方... 1) Damai Plaza, 2) Complex Asia City
新記係Gaya Street:smile_35:

elva775 2008-9-23 08:21 PM

回覆 56# 的帖子

菲律賓又有風... 條尾又打到沙巴小小... E幾日天氣唔算好差, 不過Mantanani就絕對去唔到... 25號後就daichobu! ;P

miutea 2008-9-23 08:22 PM

[quote]原帖由 [i]elva775[/i] 於 2008-9-23 08:18 PM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=172871723&ptid=8127704][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
你係咪澳門人? 如果係... 我建議你去機場re-confirm多一次好D... [/quote]

我係香港仔........:smile_39:
頁: 1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 10 11
查看完整版本: 沙巴自由行必睇 - 有問必答區^Q^~~ (搬新屋啦!)