查看完整版本 : 沙巴自由行必睇 - 有問必答區^Q^~~ (搬新屋啦!)

elva775 2008-11-3 02:53 AM

回覆 621# 的帖子

如果咁plan得唔得?
Day 1: 到達7pm,入酒店check in 出去食海鮮 Sri Selena,之後返酒店休息  
Day 2: Kiulu二級激流+紅樹林&螢火蟲 (時間趕唔趕得到呢? 同埋晚飯係包埋定仲有時間出去食呢?) 返到去已經係宵夜嚕:loveliness:
Day 3: 浮潛 (最緊要係水清多魚,咁應該去Manukan, Mamutik, Sapi入面邊兩個合適呢? Manukan+Sapi啦
咁樣係咪一定會用足全日定一個上午已玩完呢?) 最多咪到4-5點:loveliness:
Day 4: 7點就起飛,咁樣有乜好做? 周圍行下hea下買下手信, 都差唔多要去機場啦:loveliness:

我想問多幾樣野
1) 我有免費機場酒店(Sutera)接送,邊到換錢好呢? 機場 or 酒店附近邊到換好? 分別大嗎? 千萬唔好係酒店換, 全沙巴最差價錢:funk: check-in後可以搭酒店shuttle bus去市區商場唱錢:loveliness:
2) 我知最近都好大機會落大雨,咁我想玩個幾樣野邊d會玩唔到? 有咩其他落雨都得既活動? 激流/神山都可以, 其實你個plan, 都好難會遇到落雨會受到影響既情況出現, 放心啦:loveliness:
3) 我去玩激流,浮潛,邊個可幫我睇住私人財物同埋替換的衫? 去激流因為冇乜野可以買, 最多帶RM 50已經很足夠, 重要財物根本唔需要帶, 當然導遊亦會幫你睇住.
定係都要用防水袋跟身好呢? 冇必要.
4) 夜晚其實除左食野仲有乜好做? 有冇地方夜晚都買到手工藝同sarong? Sarong要去賓賓市場買, 記得講價:loveliness: 夜晚可以去睇戲/做SPA同飲野食野:smile_30:
5) Spa有冇邊間平靚正,大概一個人幾錢?... 沙巴既SPA... 平唔到去邊... :funk:
6) 雪條你咪話搵導遊幫手既,係咪即係玩激流,浮潛個d導遊? 雪條英文點同佢講? Ice-cream~
7) 我今日(1 Nov 08) email問左你提個三間local tour,會唔會趕唔到? 因為已趕唔到銀行轉錢) 應該夠時間既... 不過現在已經係3號-.- 唔好意思, 因為琴日上唔到來, E+先覆到你:loveliness: 希望趕得切:smile_30:

elva775 2008-11-3 02:56 AM

回覆 622# 的帖子

係.........

elva775 2008-11-3 03:44 AM

回覆 624# 的帖子

我之前都有講過啦... Pacific係冇露台的-.-
點解你唔Day 2 morning先去離島???

elva775 2008-11-3 04:12 AM

回覆 625# 的帖子

係唔算over weight的:loveliness:

elva775 2008-11-3 04:15 AM

回覆 626# 的帖子

You can buy from Miramar but make sure you have all the detailed information you want from them. As there won't be anybody to answer any of your questions after you purchase with any of them.
Rainy seasons begin in September and end November normally. But it doesn't mean that it's raining here everyday from September to November a... so what's the different in believing which agent? :smile_30:

elva775 2008-11-3 04:18 AM

回覆 627# 的帖子

咸酸菜+魚頭熬出黎既新鮮魚頭/魚唇/魚付/魚肚... 總之就係魚雜米粉湯就好味到連劉青雲叔叔都要食兩大碗先夠皮啦^Q^" 魚雜米粉係(衛星市)
跟住有24小時營業既蝦湯麵(由幾千隻蝦頭熬出黎既湯底), 和生園金鷹
咸酸菜牛腩乾撈麵... 下南南:smile_30:
再黎係豬雜乾撈麵... (+豬油渣) Lintas
仲有清蒸魔鬼魚... 魚漂炒蛋... 唔知佢搬左去邊... :smile_22:

elva775 2008-11-3 04:19 AM

回覆 629# 的帖子

係旋轉餐廳, Fine dining restaurant, 食西餐:smile_30:

elva775 2008-11-3 04:23 AM

回覆 630# 的帖子

我#1介紹果幾間都有廣東話導遊的! 紅樹林+螢火蟲唔包晚餐... 咁... 你要差唔多9:30先有晚飯食wor:funk:

moodyjack 2008-11-3 12:36 PM

回覆 636# 的帖子

唔該哂你呀!  呢幾日唔知駛唔駛撐大D個胃, 唔係就試唔哂咁多好味道既食物!

bdbd128 2008-11-3 02:21 PM

[quote]原帖由 [i]elva775[/i] 於 2008-11-1 03:15 AM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=178254462&ptid=8127704][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
when you book online, before you pay, there is a box there which you can choose if you want to purchase express boarding or not... select it... then done lo!:smile_30: [/quote]
Thank you.  I am planning to go in CNY, i.e end of Jan 2009 if package prices are lowered.  What is the weather at that time?  Is it rainly season?

131313 2008-11-3 05:06 PM

hi~elva

你好啊elva~~我叫kinman~
我想問你d問題啊~請教你啊
我去5日4夜, 11點到沙巴,走果日夜晚7點機
3晚住megellan,1晚想住MANUKAN RESORT
因為我想玩激流,咁會唔會中間其中一晚住MANUKAN 好D?
因為玩完之後果日肯定好攰喇~咪去MANUKAN 抖下囉
MANUKAN夜晚咩都無得玩家嗎,係咪?
我女朋友唔識SWIMMING嫁,但係我唔想玩初級喎,因為我本身玩開運動的
咁我同我女朋友玩高級佢會唔會有危險?
我仲想去潛水啊,我識游水,但係未玩過潛水又唔想去到美人魚島咁遠,
MANUKAN果度係咪有WALK IN JOIN既潛水嫁?
仲有無其他潛水地方好介紹? 大約幾錢? 我想潛2次,我預300RM到喇
仲有呢~~你係咪住沙巴嫁?
我11月尾去啊, 夜晚你得閒可以一齊去食下飯飲杯野丫~
你有無msn? 我msn係 [email]kinmanc13@hotmail.com[/email]
thanks a lot x 10000000000000 times!!!!!

林泳 2008-11-4 01:43 PM

聽聞沙巴酒店沒有牙膏牙刷...:smile_14:
咁請問pacific有嗎 :smile_41:
仲有毛巾呢 :smile_41:
可能我係問緊d好蠢嘅問題 :smile_13:
但係以防萬一真係冇都可以自己帶去ma :loveliness:

waisiupo 2008-11-4 04:12 PM

回覆 642# 的帖子

[img]http://i199.photobucket.com/albums/aa94/zezejaja1/R0010158-1.jpg[/img]

copy from 吱喳妹的post

jojoytl 2008-11-4 05:18 PM

沒有去過沙巴, 希望各位幫幫忙, 推介一些住宿.  謝謝各位啊.:loveliness:
請推介一些酒店/resort, 是獨立屋形式, 有一個小小的私人泳池就更好啦.

林泳 2008-11-4 05:31 PM

[quote]原帖由 [i]waisiupo[/i] 於 2008-11-4 04:12 PM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=178699911&ptid=8127704][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
[img]http://i199.photobucket.com/albums/aa94/zezejaja1/R0010158-1.jpg[/img]

copy from 吱喳妹的post [/quote]

謝謝你 :smile_30:

WinryRockbell 2008-11-4 06:16 PM

[quote]原帖由 [i]elva775[/i] 於 2008-11-1 03:26 AM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=178254828&ptid=8127704][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
請問你最後一日幾點機?
Mantanani浮潛大約RM 350-RM 400, 體驗潛水就RM 550-RM 650, 間間agent都唔同價, 你去格下價啦:loveliness:
另外想問有冇邊度有得騎馬 ? 香格里拉Rasa Ria, Tuaran Beach Resort
係咪有間 ... [/quote]

如果我改成咁樣又得唔得 ?

DAY1 搭三點半機, 六點半落機, 住麥哲倫
DAY2 Kiulu River (九路河) (2級激流)+螢火蟲游船河, 住PALACE HOTEL
         激流幾點玩到幾點 ? 跟住就去游船河會唔會好趕 ? 順唔順路 ?
DAY3 Mantanani 美人魚島一日游, 大約玩到幾點 ?
        去完番黎坐車去神山山腳住公園內木屋仔
DAY4 上山腰, 住Laban Rata Resthouse床位
DAY5 零晨上完山頂就落山番市中心, 住PALACE HOTEL
DAY6 朝早十一點機

THX !

thomasv74 2008-11-4 11:12 PM

[color=#000000]elva[/color]

亞比朾collect call打幾號電話號碼?......thx

luckygirl00 2008-11-5 09:45 AM

回覆 532# 的帖子

請問一下這些餐廳都在市區嗎? 可否提供地址, 我過2個禮拜會去沙巴了,住在radius & sutera各2晚, 夜晚出去呢d地方方便嗎??
thnak you.:loveliness:

luckygirl00 2008-11-5 10:07 AM

[quote]原帖由 [i]elva775[/i] 於 2008-10-30 02:42 AM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=177974463&ptid=8127704][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
E間酒店位置唔好, 對面就正正係菲律賓市場, 夜晚好亂, 你小心堤防扒手!
另外我早就講過 1 Borneo入面果4間酒店位置係有好大問題嫁啦... 你又唔信我... :smile_27: 搞到E+ side錢:smile_22:
嘿! @mosphere正叻? : ... [/quote]
Elva.. 唔好意思, 我一直睇你既post,但好似miss左你講過呢間@mosphere wo,我見呢位網友又讚好, 請問係食咩野菜,地址,呢間餐廳有乜特別嫁??

ARedApple 2008-11-5 10:50 AM

elva, 你好

我將會去沙巴6日5夜, 參加左2日local tour
我想問除了個2日local tour外,其餘個幾日會唔會有人接載我在市內周圍去?

elva775 2008-11-5 01:38 PM

回覆 640# 的帖子

End of Jan is no longer raining season lo:loveliness: but if you would like to stay in a 5 star resort, it's advisable for you to come after the 31st Jan... to avoid any peak season surcharge:smile_30:

elva775 2008-11-5 02:03 PM

回覆 641# 的帖子

因為我想玩激流,咁會唔會中間其中一晚住MANUKAN 好D? 睇你需要wor:funk:
因為玩完之後果日肯定好攰喇~咪去MANUKAN 抖下囉 哦! :smile_30:
MANUKAN夜晚咩都無得玩家嗎,係咪? 你想玩乜?
我女朋友唔識SWIMMING嫁,但係我唔想玩初級喎,因為我本身玩開運動的
咁我同我女朋友玩高級佢會唔會有危險? 只要佢唔驚, 就ok啦:loveliness:
我仲想去潛水啊,我識游水,但係未玩過潛水又唔想去到美人魚島咁遠,
MANUKAN果度係咪有WALK IN JOIN既潛水嫁? 係有, 不過唔抵玩, RM 250=1 Dive only... :funk:
仲有無其他潛水地方好介紹? 大約幾錢? 我想潛2次,我預300RM到喇 RM 300... 都唔夠去1次-.-
仲有呢~~你係咪住沙巴嫁? 係呀
我11月尾去啊, 夜晚你得閒可以一齊去食下飯飲杯野丫~ 呵呵, 我唔方便出來見人... 驚俾人打:smile_30: :smile_30:
你有無msn? 我msn係 [email]kinmanc13@hotmail.com[/email]

elva775 2008-11-5 02:06 PM

回覆 642# 的帖子

5星酒店多數都有供應, 不過如果你住5星, 發覺冇, 可以同house keeping要:loveliness:

elva775 2008-11-5 02:07 PM

回覆 644# 的帖子

你想住幾星既酒店?

elva775 2008-11-5 02:10 PM

回覆 646# 的帖子

DAY2 Kiulu River (九路河) (2級激流)+螢火蟲游船河, 住PALACE HOTEL
激流幾點玩到幾點 ? 約2:30-3點返到酒店
跟住就去游船河會唔會好趕 ? 還可以
順唔順路 ? 唔同路
DAY3 Mantanani 美人魚島一日游, 大約玩到幾點 ? 約傍晚6點返到酒店

elva775 2008-11-5 02:10 PM

回覆 647# 的帖子

咩係collect call? :smile_41:

elva775 2008-11-5 02:11 PM

回覆 648# 的帖子

邊D餐廳? :funk:

elva775 2008-11-5 02:12 PM

回覆 649# 的帖子

旋轉餐廳, 坐落係全沙巴最高既建築物入面, fine dining restaurant:loveliness:

elva775 2008-11-5 02:13 PM

回覆 650# 的帖子

正常來講, 冇跟tour當然冇人帶你周圍去囉... :funk:

luckygirl00 2008-11-5 05:38 PM

[quote]原帖由 [i]elva775[/i] 於 2008-11-5 02:11 PM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=178825160&ptid=8127704][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
邊D餐廳? :funk: [/quote]
Sorry 唔記得copy番:
福建豬油渣炒麵:smile_30: - Little Italy 同排最後一間茶室.
生肉撈麵 - Lintas Plaza
山東板麵 - Lintas Plaza
蝦麵 - Foh Sang (和生園)
海鮮粥 - Foh Sang (和生園)
叻沙/撈麵 - Lido (麗都)

我頭2晚住radius,後2晚住sutera,,方便去嗎? 可以給餐廳地址嗎?
頁: 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 [22] 23 24 25 26 27 28 29 30 31
查看完整版本: 沙巴自由行必睇 - 有問必答區^Q^~~ (搬新屋啦!)