查看完整版本 : 沙巴自由行必睇 - 有問必答區^Q^~~ (搬新屋啦!)

Joeypoon 2008-11-21 05:33 PM

HI:loveliness:
我諗住出年2月情人節同老公兩個去沙巴4日3夜,(第一次去沙巴自由行)大概13/2 or 14/2出發, 諗住住SHANGRI-LA TANJUNG ARU,
離市中心很遠嗎?搭的士大概幾錢?機場過去麻煩嗎?
酒店附近有野行,玩or食嗎?我地想去美人島玩浮潛,但不知在香港那裡book??同埋唔知點plan,希望你可以俾D意見~~
兩個人大約要預幾錢??响邊度做SPA最正(SHANGRI-LA TANJUNG ARU裡面做ok嗎?貴嗎?)
唔好意思咁多問題:smile_13:

Joeypoon 2008-11-21 05:36 PM

HI
我諗住出年2月情人節同老公兩個去沙巴4日3夜,(第一次去沙巴自由行)大概13/2 or 14/2出發, 諗住住SHANGRI-LA TANJUNG ARU,
離市中心很遠嗎?搭的士大概幾錢?機場過去麻煩嗎?
酒店附近有野行,玩or食嗎?我地想去美人島玩浮潛,但不知在香港那裡book??同埋唔知點plan,希望你可以俾D意見,幫忙plan行程~~
兩個人大約要預幾錢??响邊度做SPA最正(SHANGRI-LA TANJUNG ARU裡面做ok嗎?貴嗎?)
唔好意思咁多問題:smile_13:
去神山睇日出跟Local Tour定可以自己去??
去邊度最多平野食和平野買??

sofit 2008-11-22 12:20 AM

Hi Elva,

想問一問除左的士之外, 有無其他交通工具可以由機場去到Shangri-La's Rasa Ria Resort?
thanks a lot!  :loveliness:

viewsonic 2008-11-22 02:11 PM

喇沙

請問KK邊道有"正"喇沙食:smile_41: Thanks

lse_mgt 2008-11-23 03:51 AM

5% GST levied by TwinSky Seafood

Elva775 said that there would be 5% Guest Service Tax to be charged by some retailing or dining house, such as TwinSky Seafood but not all in Kota Kinabalu !!!!

I don't think it is reasonble since it is printed as Tax, so every sale counter should do the same according to law no matter what is the amount of the sale transaction.

By the way, the customer service and food quality is not much better than its competitors, why it charges the GST ????? It is misleading for me as Goods Service Tax !!!!

elva775 2008-11-23 05:39 AM

回覆 749# 的帖子

開左啦-.- 1 Borneo啊嘛:loveliness:

elva775 2008-11-23 05:42 AM

回覆 750# 的帖子

睇你想租咩類型既車, 去邊度, 需唔需要司機wor:smile_41:

elva775 2008-11-23 05:53 AM

回覆 752# 的帖子

Shangri-La Tanjung Aru 離市中心很遠嗎? 10 - 15分鐘:loveliness:
搭的士大概幾錢? RM 15 - RM 20
機場過去麻煩嗎? 勁方便:smile_30:
酒店附近有野行,玩or食嗎? 出市區就有啦, 附近有大排檔林立
我地想去美人島玩浮潛,但不知在香港那裡book?? 揾#1入面D local tour 訂咪得囉:loveliness:
同埋唔知點plan,希望你可以俾D意見,幫忙plan行程~~ 你仲想去邊? 如果只係Mantanani, 都唔使點plan囉-.-
兩個人大約要預幾錢?? 機票+酒店約 HKD 3500-4000右(睇咩航空公司), 飲飲食食+買野兩個人大約HKD 8000-HKD 10000應該好足夠:loveliness: 响
邊度做SPA最正(SHANGRI-LA TANJUNG ARU裡面做ok嗎? 正:loveliness: 貴嗎? 不過5星級享受當然都係5星級價錢啦:smile_30: )
去神山睇日出跟Local Tour定可以自己去?? 如果唔想麻煩, 就俾D錢local tour幫你搞, 如果唔怕麻煩, 自己搭Taxi都ok, 不過... 睇日出... 你就要住係神山嚕wor, 若然唔係咪凌晨3-4點就要係酒店出發去神山? :funk:
去邊度最多平野食和平野買?? 平野周街都係, 不過睇你想食D乜, 海鮮就平極都有個價嫁啦:loveliness:

elva775 2008-11-23 05:55 AM

回覆 753# 的帖子

搭酒店既shuttle bus, 係Shangri-La's Tanjung Aru 上車, 其他交通工具唔會直接去到Rasa Ria, 唔建議使用-.-

elva775 2008-11-23 05:57 AM

回覆 754# 的帖子

好老實講... 對我來講... 冇:funk: 所以我冇介紹過:smile_30: :smile_30:

elva775 2008-11-23 06:11 AM

回覆 755# 的帖子

Sorry my friend... GST should be Government Service Tax... It's my fault... mislead you... :smile_27: don't angry... The breakdown of the  taxes should be as below: -

10% Service Charge
5% Government Service Tax

:smile_39: Please forgive me:smile_27:

lch_ywy 2008-11-23 03:36 PM

乜酒店係無牙刷同牙膏仔個D供應咖係咪呀?:smile_13:
咁有無洗頭水個D咖?:smile_41: :smile_41: :smile_41:

BB哥利 2008-11-23 08:40 PM

[quote]原帖由 [i]elva775[/i] 於 2008-11-23 05:39 AM 發表 [url=http://www26.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=181132942&ptid=8127704][img]http://www26.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
開左啦-.- 1 Borneo啊嘛:loveliness: [/quote]
大唔大丫?多唔多野行?:smile_41:

leowhchow 2008-11-24 10:45 AM

Hi Elva,

想問一問Kinabalu Daya hotel 平均ok嗎?
因是2星酒店,無特別要求海景或其他優質服務,只希望房間清潔企理就ok,而且交通方便嗎,附近有無食市,大排檔之類?謝!

Robeato 2008-11-24 11:08 AM

馬來$ 而家抵換嗎..我都想去沙巴

lch_ywy 2008-11-24 11:51 AM

30/11   (日) 早上08:05分上機,,6點半至7點到機場,11:10分到沙巴,拎左行李搭的去酒店check in(RM10的士費)之後3點去紅樹林

01/12   (一) 離島一日游,(0830-1500),記住帶面包去餵魚,我地會去沙比島同埋馬奴干島(manukan同sapi島), BOOK5點JARI-JARI做SPA,晚飯去雙天(奶油蝦+串燒+蠔餅+雞翼+桔仔冰)。

02/12   (二) 享用酒店設施(即係其實影下相,行下睇下野就走人),搭的士入Rasa Ria(RM80),中途會見到沙巴出名既基金局大廈!!夜晚可能去附近既Salut Seafood食海鮮。我想問如果我係尼日自己去動物園,係邊搭車去呀可以?其實遠吾遠?同埋..我D行李點算..因為尼日我會轉酒店..HAHAAA..

03/12(三)    係酒店內hea, 夜晚可以出市中心行下,買下野。(酒店入面有水上活動/騎馬/四駒車等等)如果唔想出市中心,可以去返Salut食飯(RM30的士),又或者係酒店搞掂都可以!!

04/12   (四) 睇下可吾可以request late check out ,之後去機場放低行李先,再出市中心行下~可以去怡豐(叻沙+雞煲),買下手信(雪條,雪條名:Taluwang,生果古古力,手工藝), 跟住去機場^_^~! 我地搭1950機,2250到香港。

咁toscani's食野睇日落插係邊度好呀..HAHAAA~
另外仲有一個按摩,睇下有無時間就吾就腳先決定加係邊

我行程有無問題呀我想問?

Joeypoon 2008-11-24 12:30 PM

[quote]原帖由 [i]elva775[/i] 於 2008-11-23 05:53 AM 發表 [url=http://www26.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=181133193&ptid=8127704][img]http://www26.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
Shangri-La Tanjung Aru 離市中心很遠嗎? 10 - 15分鐘:loveliness:
搭的士大概幾錢? RM 15 - RM 20
機場過去麻煩嗎? 勁方便:smile_30:
酒店附近有野行,玩or食嗎? 出市區就有啦, 附近有大排檔林立
我地想去美人 ... [/quote]

除左Shangri-La Tanjung Aru 酒店外, 還有其他靚酒店嗎?(suteraharbour好D定Shangri-La?(Seaview房)
出市區先有:funk: 咁即係我每晚都要搭的士揾食?
另外join Local Tour點樣响HK join?有冇平正介紹?
其實我係第一次沙巴自由行(想俾驚喜honey),但又唔識plan,可否俾D行程意見我?
我會買[url=http://www.wincastle.com.hk/PDFfiles/bki/BKIKAD.pdf]http://www.wincastle.com.hk/PDFfiles/bki/BKIKAD.pdf[/url] package,佢有得Extra加$join local團,抵嗎??
唔好意思咁多野問:smile_13: ,除左一次去台灣自由行(因為可講國語)從未再試過,
好驚唔識去到唔知點算:smile_14:
謝謝~~

dodocar666 2008-11-24 05:10 PM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

Joeypoon 2008-11-24 05:16 PM

另外我想問Mamutik Island靚嗎?
定係其他島好D??

viewsonic 2008-11-24 05:33 PM

早餐

我哋會住係DAYA HOTEL, 我哋個tour神山公園兩日遊要07:30起行.請問襟早邊道有早餐食呀?:smile_41:

Helicat 2008-11-24 06:39 PM

[quote]原帖由 [i]dodocar666[/i] 於 2008-11-24 17:10 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=181307435&ptid=8127704][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
我想問幾個問題, 會係關於沙巴既(紙水)問題,
我於當地buy 一權 可x可樂圍起黎係hkd 幾錢, 當地buy taxi 起bill 又係幾多,如果你有多d意見不妨講多d 我知, 因為我仍在考慮當中... 想早d 下決定同儲定錢...^^ [/quote]
我試下答...

一般飲食係香港一半價錢...

的士係要講價既...我住Megellan入市區一律RM 10...去機場RM 20

當地洗費唔貴...反而機票唔平!!

happyme 2008-11-24 09:36 PM

我有朋友剛去完沙巴番來, 話天氣好差.. 所有出海的活動都cancel哂~~:funk:

IS that true??

six66luk 2008-11-24 10:45 PM

你好呀~我30/11-4/12會去SABAH~我想問邊個島最靚呀? 同埋食海鮮邊間又好食又抵食呢? 先多謝你的幫忙~

傻醒醒 2008-11-25 11:28 AM

農歷年機票

唉 :smile_39: 有無人知道農曆年,邊度重有機票香港往沙巴呢:smile_38:問咗旅行社話已經無機位?

傻醒醒 2008-11-25 01:08 PM

農曆年沙巴天氣

農曆年沙巴天氣會好:smile_41:浮潛有影響看魚:smile_41:  水清:smile_41:

飯蕉 2008-11-27 09:22 AM

你好..我4月會去沙巴5d4n...已經send 左e-mail 去p.1 果3間tours, 依家有小小問題..希望有人可以解答..?? thanks !!!
1.) 激流 3級 建議 Kiulu or Padas ..padas 係唔係去唔到..??
2.) 請問Sapi & Manukan 會唔會有locker 之類o既野...因為我同女朋友兩個人..落晒水咁d野放o既邊度...??
唔該晒...!!

傻醒醒 2008-11-27 09:53 AM

elva

請問在沙巴買的電話咭,如在沙巴致電中國,應如何打法呢?

lch_ywy 2008-11-27 09:59 AM

回覆 776# 的帖子

我識第2題..=3=
係無咖..無人幫你睇咖..
如果你玩水上活動,可以叫d水上活動公司幫你睇兩眼..
如果想一定有人睇野..就跟團..:loveliness:
hahaaa..唔知岩吾岩尼?^^

臭屁王 2008-11-27 05:04 PM

[quote]原帖由 [i]elva775[/i] 於 2008-9-28 03:56 AM 發表 [url=http://www28.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=173492543&ptid=8127704][img]http://www28.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
哇! 得2日... 咁多... -.-
9/10 - 一到就即可去享受酒店設施先! 跟住先試酒店buffet就今晚試啦, 如果唔係就出街揾食:smile_30:
10/10 - Mantanani浮潛/潛水游或離島一日游, 夜晚繼續揾食
11/10 - 激 ... [/quote]

呢個行程幾好咁喎.............我都唔該下先 :loveliness:

Helicat 2008-11-27 05:31 PM

[quote]原帖由 [i]傻醒醒[/i] 於 2008-11-27 09:53 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=181647018&ptid=8127704][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
請問在沙巴買的電話咭,如在沙巴致電中國,應如何打法呢? [/quote]
我用Hotlink card打番香港係132-00852-HK no.

不過其他卡唔知係唔係咁打?
頁: 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 [26] 27 28 29 30 31 32
查看完整版本: 沙巴自由行必睇 - 有問必答區^Q^~~ (搬新屋啦!)