查看完整版本 : 沙巴自由行必睇 - 有問必答區^Q^~~ (搬新屋啦!)

Helicat 2008-11-27 05:33 PM

[quote]原帖由 [i]飯蕉[/i] 於 2008-11-27 09:22 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=181644447&ptid=8127704][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
你好..我4月會去沙巴5d4n...已經send 左e-mail 去p.1 果3間tours, 依家有小小問題..希望有人可以解答..?? thanks !!!
1.) 激流 3級 建議 Kiulu or Padas ..padas 係唔係去唔到..??
2.) 請問Sapi & Manukan 會唔會有 ... [/quote]
padas resume normal.

臭屁王 2008-11-27 05:57 PM

9/10 - 一到就即可去享受酒店設施先! 跟住先試酒店buffet就今晚試啦, 如果唔係就出街揾食
10/10 - Mantanani浮潛/潛水游或離島一日游, 夜晚繼續揾食
11/10 - 激流+長鼻猴+螢火蟲全日游, 回程去食宵夜
12/10 - 再見可愛的沙巴

呢個行程沙巴自由行4日3夜,第一日想住Gayana Eco Resorts or Nexus Resort Karambunai ,第二~三日住 Magellan Wing..........會唔會好遠同麻煩????????? :loveliness:

[[i] 本帖最後由 臭屁王 於 2008-11-28 01:41 PM 編輯 [/i]]

conniedaniel 2008-11-27 06:30 PM

回覆 1# 的帖子

elva775,
多謝妳給了我地好多意見及資料,我地聽日飛:loveliness: :loveliness: :loveliness: :loveliness:

tomarco 2008-11-27 11:45 PM

hello elva
我想問如果不是住客,可否去Rasa Ria玩酒店入面啲騎馬和沙灘電單車嗎?
知道此活動的收費嗎?
thx!

luckygirl00 2008-11-28 04:32 PM

HI Elva, 我去完沙巴travel返來了. 我都想多謝你一直的解答..以下係我從沙巴回來既少少tips..希望都可以幫到將會去沙巴既朋友們。

**如果想join day tour既話,其實到達左沙巴先訂會比較平
**出島 - 我在magellan碼頭自己買票去,其實自己去也很方便,唔一定要join tour 我去左manukan & Manutik 2個島, 海一直行出去都係好矮既水位, 主要係睇魚, 唸住遊水就唔岩啦.. 但緊記一定要著埋鞋落水, 因為水底有好多"山胡"..等等.. 會好吉腳, 無拖鞋隻腳留晒血都似..我返到來香港隻腳損晒!
**住 - radius hotel 無拖鞋, 緊記自備
**住 - magellan hotel 真係好正, 唔好慳少少錢都要住seaview呀!!
**食 - 去左雙天食海鮮, 又唔覺得特別好味特別平, 一般姐.
**食 - Toscani Restaurant 必去!! 又好味又唔貴, 個view又靚, 但因為坐outdoor, 影得靚相黎, d食物都凍晒
**spa - cres moment 我雖然無入到去, 但見到價格牌只有package價錢, 最低消費RMD198(對番港紙都要4百幾蚊嫁)
**行街 - 菲律賓MARKET, 旅遊書話收10-11PM, 但我當日去到8點幾大部份鋪都已經CLOSED. 另大部份鋪頭都係賣一樣既野, 睇幾間就等於已經睇晒所有鋪
**買野 - 我係CENTER POINT既大型百貨公司買wacoal, 買左2X BRA BRA + 1XUNDERWEAR = RMD130- 激抵!!(當然唔係新款)

kelvin2047 2008-11-30 04:23 PM

請問沙巴有冇淡 旺季之分?

tym724 2008-12-1 12:57 PM

想問沙巴1月天氣如何??

想問沙巴1月天氣如何??唔知適合去嘛???

thinthin1030 2008-12-1 10:43 PM

[quote]原帖由 [i]luckygirl00[/i] 於 2008-11-28 04:32 PM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=181816844&ptid=8127704][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
HI Elva, 我去完沙巴travel返來了. 我都想多謝你一直的解答..以下係我從沙巴回來既少少tips..希望都可以幫到將會去沙巴既朋友們。

**如果想join day tour既話,其實到達左沙巴先訂會比較平
**出島 - 我在magellan ... [/quote]

thanks for your information...:loveliness:

judycheung3101 2008-12-2 02:58 PM

Hi Elva,
你好呀, 我地一行4人book 咗7-10/12 到沙巴, 住Shangri-La's Tanjung Aru Resort, 唸住去到先join local tour, 可唔可以介紹一d給我, 價錢太約係幾多呀??
另外我想問, 係咪係機場會有酒店專車接送回來酒店架??
請問可否介紹一些行程給我們呢???
想玩水上遊戲:- 例如水上電單車, 降落傘, 激流.....等等。
還有, 有冇好介紹係做spa 架, 我睇過你之前介紹過生果朱古力ga地方, 係邊架??

唔該哂!!! :smile_35:

meng702 2008-12-2 11:48 PM

請問下馬來的治安是不是很差?

最近在考慮到馬來自助游,但是聽朋友說那邊的治安很差,馬來本地人會欺負外來人,如果沒有當地人陪伴的話很可能會被搶,還有會迷魂術這一說話。所以我在考慮要不要去。

elva775 2008-12-3 04:23 AM

回覆 767# 的帖子

好感動啊!!!!!! 我終於上到來啦:smile_22: :smile_22: 足足上左10日, E+先上到來... 究竟發生咩事... :smile_42:
答左你既問題先:smile_30:
Magellan同Tanjung Aru各有優勢:
Magellan有免費shuttle去市區, Tanjung Aru冇
Magellan有私人碼頭出島, Tanjung Aru有
Magellan房舊D, Tanjung Aru新D
:smile_30:
至於local tour, 建議你格左價先再買都未遅:loveliness:
可否提供出發日子同你想去邊D地方, 我先可以幫你plan:loveliness:

elva775 2008-12-3 04:27 AM

回覆 769# 的帖子

其實Sapi/Mamutik或Manukan D沙灘同海水都大同小異, 有差別既只係餐飲. Manukan係酒店經營, 其他係當地人經營:loveliness:

elva775 2008-12-3 04:59 AM

回覆 770# 的帖子

係咪Kinabalu Daya酒店啊? 如果係, 行出街就周圍都有野食啦, 放心:smile_30:

elva775 2008-12-3 05:21 AM

回覆 771# 的帖子

絕對答得正確! :smile_30: 好彩有你幫拖:smile_30: 唔該你呀:loveliness:

elva775 2008-12-3 05:23 AM

回覆 772# 的帖子

先排確實一個星期內有好幾日都落狗屎:smile_27: 不過今個星期ok啦, 你幾時來啊? :loveliness:

elva775 2008-12-3 05:24 AM

回覆 773# 的帖子

好對唔住啊... 你已經出發我先上到來... 希望你有個愉快旅程:loveliness:

elva775 2008-12-3 05:32 AM

回覆 774# 的帖子

咦? 我咪好似記得你已經去完沙巴囉? 定係我記錯呢:smile_41: 農曆年沙巴機位多一個星期應該會有D放返出來, 你可以留意下旅行社廣告... 或者你試左亞航未啊? 岩岩幫你check左... 26號來, 1號返仲有位! :smile_30:

elva775 2008-12-3 05:33 AM

回覆 775# 的帖子

No problem啊! :smile_30:

elva775 2008-12-3 06:00 AM

回覆 775# 的帖子

No problem啊! :smile_30:

elva775 2008-12-3 01:18 PM

回覆 776# 的帖子

1) Padas去到啊...
2) 冇locker

elva775 2008-12-3 01:20 PM

回覆 777# 的帖子

+86:loveliness:

elva775 2008-12-3 01:30 PM

回覆 782# 的帖子

你打算全程住Gayana或全程住Nexus? 如係, 咁兩間都會唔係太方便, Gayana出入要坐船, Nexus出入坐車都要30-40分鐘...

0318 2008-12-3 01:44 PM

各位大哥大姐 .... 有冇人有用剩的 digi sim card ... 可以讓俾我嗎 ??? 我 12 月 6 日就去啦 ... 我怕去到飛唔到線 .. 就死啦 !! 因為我用 onetel 飛線 .. 佢話最好有埋當地電話號碼 .... 請幫幫手 ... 謝謝 :handshake

suen 2008-12-3 02:31 PM

Kudat Trip

Elva,
I want to go to kudat, any interesting place u can intro?

sa74 2008-12-3 03:15 PM

I want to climb Mt Kinabalu and stay there for one night.

1) any suggestion for the hotel at Mt Kinabalu? (i prefer 3-4 stars)
2) how much?
3) shall I book it in HK or after arrvial of sabah?
4) Any contact info?

Thanks a lot

elva775 2008-12-4 03:55 AM

回覆 783# 的帖子

希望你有個愉快及難忘既旅程^Q^

可愛比 2008-12-5 12:54 AM

hi elva,

我14 號出發去沙巴呀..去5日4夜...想問問你點plan 好~

14號大約11:30到沙巴
18號19:00 要byebye 沙巴

中間想去神山行吊橋, 玩激流, 睇紅樹林+瑩火蟲, [color=#b03000]Mantanani island[/color] 玩浮潛

同埋酒店都未book 實...因為我諗緊好唔好一個行程, 住3間酒店...1間係pacific, 1間係magellan, 另一間係 Gayana Eco Resorts, 請問你有咩意見...可唔可以幫我plan一plan 呀...因為plan o既時間唔係好夠...我地到而家都係一d preparation都無...希望elva 大大可以比多少少意見我....十萬個唔該...

elva775 2008-12-5 03:30 AM

回覆 784# 的帖子

唔係住客都可以, 不過價錢都唔平wor

elva775 2008-12-5 03:31 AM

回覆 786# 的帖子

當然都有:loveliness:

elva775 2008-12-5 03:35 AM

回覆 787# 的帖子

1月份通常都會有雨, 不過並唔代表係落雨落足一個月, 亦會有天晴既時候, 通常雨季一星期大約會落3-4日雨, 不過唔guarantee:smile_27:
頁: 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 [27] 28 29 30 31 32
查看完整版本: 沙巴自由行必睇 - 有問必答區^Q^~~ (搬新屋啦!)