查看完整版本 : [轉貼]系主任風格

<*豪豪*> 2008-12-27 14:49

[轉貼]系主任風格
(星島)10月28日 星期二 06:30
[url=http://hk.news.yahoo.com/article/081027/3/8xyh.html]http://hk.news.yahoo.com/article/081027/3/8xyh.html[/url]
([url=][color=#000000]星島日報
[/color][/url]報道)香港[url=][color=#000000]大專院校
[/color][/url]中,珠海學院是最早開辦新聞系之一,今年是四十周年,先後經歷六位各有風格的系主任,昔日的學生已成為報館老總級人馬,另外還有由新聞界投身證券界,成為評論股市名嘴的熊麗萍。
  六位系主任中,創系主任陳錫餘(見圖)做過新聞從業員,他提出從業員三項堅持:富貴不能淫、貧賤不能移、威武不能屈,至今仍廣為傳誦。第二任系主任袁昶超,則說過「當你們有能力後,請想想辦法改善報人的生活」,可說是當年報人生活的寫照。
  六位系主任中,今天最廣為人認識的,當數新貴議會[url=][color=#000000]黃毓民
[/color][/url],當年他在珠海擔任新聞系主任,言論已經相當「頂癮」,加上作風親民,故頗受學生歡迎。除了毓民,該系另一位前系主任俞淵若教授,專研國際關係,曾任本報主筆,是香港首位女性擔任此職,被形容為「風頭無雙」。
  最近珠海新聞系四十周年,寄來專刊介紹發展,披露該系主任再有變動,擔任該職七年的曹虹另有個人計畫,功成身退,改由曾在中文大學任教的皇甫河旺接任。曹虹認為擔任系主任多年,今年報讀該系的人數達到三百多人,在這個時候交棒,也是合適時機。
  新任系主任皇甫河旺,曾在[url=][color=#000000]台灣
[/color][/url]擔任記者工作,三十年前來中文大學新聞系執教,後來離開中大,到台灣其他著名院校任職,事隔接近二十年,想不到又回流香港,可說是與此地有緣。至於當年由他教導的學生,不少仍在新聞界工作,無論電子傳媒抑或印刷傳媒都有,所以他這次出任珠海系主任一職,雖然闊別多年,相信仍然輕車熟道,有另一番作為。
  (《星島日報》總編輯)
  (世說名仕 蕭世和)

副特首 2008-12-27 17:48

除了最近的,其他人他們都是博士嗎?

reporterchung 2008-12-28 04:36

上面位同學仔,點解你會問有冇博士學位呢?

當然,在現在的大學或者大專院校,系主任有博士學位的確"好像"是必要的事,但事實上,有些科目,系主任或者教授級,不一定是博士學位,新聞傳播就是其中之一,若果你唔信的話,你大可以上幾間最有名的新聞學院的網頁睇吓:哥倫比亞大學、紐約大學、紐約市立大學、密蘇里大學、澳洲悉尼大學、悉尼科技大學、英國城市大學......

呢啲學院強調係"learning from doing",所以系主任必須有若干年新聞經驗,因為佢地相信新聞是一科實務性強的科目,所以只要有資深的經驗,不用博士學位亦可作為教授、講座教授、甚至系主任!

至於珠海新聞系,我本身都係記者,皇甫教授你或者唔認識,但佢係一個非常有名的人,不論在新聞界或者學術界,佢曾經喺中大,台灣其中一間新聞最出名的世新大學做過教務長......又有多年新聞經驗,小弟愚見,佢做系主任,係實至名歸,亦係學校和系的福氣!

對不起,小弟認為,如果有同學質疑皇甫教授沒有博士學位不能做系主任,這真是侮辱了皇甫教授!

其實每一位系主任都對新聞系有唔同的貢獻,大家唔應該單純以學歷高低嚟做比較!

edwardyolau 2008-12-28 19:51

好同意學長的高見!!

老實講, 教授如非doctor, 我們更應尊敬, 因為他的能力和付出, 絕對是毋庸置疑, 我也相信他本人要比常人更要努力, 要說服學校甚至學界, 是不容易啊.

再早一輩的, 例如文學泰斗錢穆教授, 聽聞他是自學出身, 而饒宗頤教授, 只有中學學歷, 但學界依然非常尊重他們.

雖然, 時代轉變, 我們應把握機會進修增值, 但我們絕不能單憑學歷高低, 而藐視別人.

503 2008-12-29 02:49

唔好咁緊張...人地咁問唔一定係惡意或者貶義.

好似依家新聞系d新教授都係博士碩士級, 証明學歷在教學上係重要既一環.

至於往皇甫既case, 因為在新聞行業既歷練不少, 足以彌補學歷既不足.

carman_waterloo 2008-12-31 15:07

麥大學教授一定要係碩士嗎?仲有副教授、助理教授點分,副主任又是否副教授?有博士學位係咪先可以稱做副教授?

對不起,我不是學生和在香港讀書,也不認識這些~

仲間 2009-1-3 10:27

再說也徒然,
旁觀者只是看到一些"學院派" 去叨 "書院派" 的光,
一些"學院派"  要打到 "書院派"  罷了....
舊生看在眼內也心酸...
珠海學院的人們要做得好好睇睇啊~~~
不然將來給 "大學生" 比下去。

lbiceman 2009-1-3 15:14

[quote]原帖由 [i]carman_waterloo[/i] 於 2008-12-31 03:07 PM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=185811920&ptid=8781027][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
麥大學教授一定要係碩士嗎?仲有副教授、助理教授點分,副主任又是否副教授?有博士學位係咪先可以稱做副教授?

對不起,我不是學生和在香港讀書,也不認識這些~ [/quote]

我以前喺某大學打過四年工,可以答到你!
從02年起,政府資助既大學和課程,所有教授一定要係doctor;政府資助既大學內,如果係自付盈虧既學系或課程,master就可以教,但多數只教elective既科目,主科都係要doctor;如果係私立,就彈性得多,學術性既科目master就可以,如果在行業內有一定地位或專業資格,不用master都可以,好似building或廣告咁!

Control 2009-1-3 21:39

In response to #2 regarding the captioned, what #2 said here just shows he's ignorant. If he has no knowledge, it doesn't matter. Most importantly, he should be humble to learn more and to check the details instead of bullshit here. #2 is advised not to be continously naive to bullshit here again. :smile_42:

nillnill 2009-1-3 23:53

學毓民話齋
博士關起門睇書就有喇,未見得有咩真材實學
毓民自己都沒有博士學位,都做到系主任喇
究竟樓上一些別有用心者會認為毓民侮辱珠海呢?抑或珠海侮辱毓民呢?
相信對珠海人而已,反而有實力﹑經驗之人任教,係光榮之至.
有些珠海人見到依家換左個唔係珠海出身既人做系主任,感到不是味兒.
作為院校,應該有不同類別的專家﹑教授,如果次次都由珠海人哂,對學生﹑學院都唔係好事,即是說珠海搵唔到人喇.
珠海新聞系同學有本事的話,第日可以進修及吸取新聞界經驗,撈個博士學位之時,你就會覺得有人招手係榮幸,珠海招手係感激.
我唔係新聞系,恕我講太多喇

西京的台西人 2009-1-4 00:47

首先我第一次入來的,但已經見到有人過激,有人問少少嘢都唔理有無意圖就插,發生咩事?平時壓力好大嗎?好似有人話珠海定在你角度疑似話珠海就起剛,讓我覺得反而是過於自卑而不能接受意見,難道珠海是真的這麼受欺負嗎?又難道珠海學院是完美的嗎?比別的大學還好嗎?有需要這種態度嗎?不要忘記在這裡說話除了你已經在珠海學院區之外也表明你是珠海學生,給外人看見怎麼辨?

正題,我也認為多些新聞從業員去新之傳系至其他系任教是好事來的,香港將來各行業越來越忙,那有時間有咁多又有經驗又高學歷的人來教書呢,看情況看對待老師要求是好?

carman_waterloo 2009-1-5 21:50

[quote]原帖由 [i]西京的台西人[/i] 於 2009-1-4 12:47 AM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=186267124&ptid=8781027][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
首先我第一次入來的,但已經見到有人過激,有人問少少嘢都唔理有無意圖就插,發生咩事?平時壓力好大嗎?好似有人話珠海定在你角度疑似話珠海就起剛,讓我覺得反而是過於自卑而不能接受意見,難道珠海是真的這 ... [/quote]

要明白好多人都係學生,未出來做過嘢~

副特首 2009-1-12 22:42

我無話人地無料wo:smile_13: 之前未上網睇資料....咁都可以講咁多嘢,又俾有心人上來發洩,真慘........

若缺齋老人 2009-1-15 12:43

早排先同人輸牙骹:佢唔信長春藤大學的Law School Dean可以冇博士學位,結果我多左餐食! :smile_30:

[quote]原帖由 [i]carman_waterloo[/i] 於 2008-12-31 03:07 PM 發表 [url=http://www28.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=185811920&ptid=8781027][img]http://www28.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]

對不起,我不是學生和在香港讀書,也不認識這些~ [/quote]

Reaper_HK 2009-1-15 15:06

[quote]原帖由 [i]lbiceman[/i] 於 2009-1-3 05:14 PM 發表 [url=http://www28.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=186182243&ptid=8781027][img]http://www28.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]

我以前喺某大學打過四年工,可以答到你!
從02年起,政府資助既大學和課程,所有教授一定要係doctor;政府資助既大學內,如果係自付盈虧既學系或課程,master就可以教,但多數只教elective既科目,主科都係 ... [/quote]

我係香港某幾間最出名的大學做過兩間

只可以咁講
除佐科大之外
無一間係100% Doctoral holder (係唔係100% PhD ..都要查一查)

個course..就算係UGC funding 的course..都未必一定要係doctoral holder來教
最簡單, 毛孟靜係中大教過傳理系.. 佢一定唔係Doctoral holder (中大仲想舉多個例子..但那個人係網上幾"野"火...唔想搞到off topic)

只不過係現在新的”教授"職級 (唔係係副教授, 助理教授..又或者乜x教授)就一定係要doctoral holder..如果唔係就唔會係用講師(instructor / lecturer)等詞語

(講真句..好似中大創校那批(e.g. 錢先生)..都唔係Doctoral ..但d人都叫佢地係教授
或者..有幾多人夠膽話佢地無料?
頁: [1]
查看完整版本: [轉貼]系主任風格