查看完整版本 : [已更新] 進階推理題 - <<龍潭湖殺人事件>>

魔術火牛 2008-12-31 02:29 AM

[已更新] 進階推理題 - <<龍潭湖殺人事件>>

[size=4][color=#ff0000]
[/color][/size]警方接獲報案:在一個城市公園裡的一個湖 - 龍潭湖中發現屍體。死者是一名老人,獨居在城市的一個公寓單位中,警方估計是劫殺案。
而報案的人是公園的清潔工人,他的工作時間是晚上七時正至八時正,而法醫證實死者的死亡時間大約在發現屍體的前一晚九時左右,死因是被人勒死,警方亦證實該公園就是第一案發地點,兇手應該是殺死死者後棄屍在湖中。
公園入口及出口各有一個閉路電視,但距離湖邊太遠,拍不到湖邊案發的經過,但公園只有一個入口及一個出口,在案發時間附近被閉路電視拍到的有4個人,其中一個是死者,另外三人被警方斷定為嫌疑犯,以下是他們的證供:
[color=blue]嫌疑犯一:[/color]陳先生(31歲) 五金鋪老闆 進出公園時間:8:59p.m.~9:09p.m.
「我只是放班經過公園回家,每天這個時侯我也會經過這裡的!但那天我因肚痛而去了公園的公廁。」
[color=blue]嫌疑犯二:[/color]文小姐(17歲) 學生 進出公園時間:8:48p.m.~8:58p.m.
「甚麼?有人死了?我只是和家人吵架才出來的,我在公園待了一會便走了,當時我看到一個戴著鴨舌帽的人。」
[color=blue]嫌疑犯三:[/color]張先生(25歲)(戴著鴨舌帽) 待業 進出公園時間:8:47p.m.~8:50p.m.
「我只是飯後出來走走,散步而已。我在離開公園的時侯看到一個老人坐在湖邊,附近好像有一個學生似的。」

而死者進入公園時間是 8:34p.m.

究竟誰是兇手呢??

[size=4][color=blue]1/1/09 更新:[/color][/size]
[size=5][color=red]1.警方再仔細調查後,發現湖邊有玻璃碎片和一些尼龍繩,估計與案件有關,化驗後發現玻璃和尼龍繩上沒有指模留下。[/color][/size]
[size=5][color=darkorange]2.三名嫌疑犯中只有一名在說謊。[/color][/size]
[size=5][color=purple]3.法醫發現死者頭後有傷口。[/color][/size]

[[i] 本帖最後由 魔術火牛 於 2009-1-3 05:30 PM 編輯 [/i]]

verycheapdd 2008-12-31 03:16 AM

嫌疑犯二:文小姐(17歲) 學生 進出公園時間:8:48p.m.~8:58p.m.
「甚麼?有人死了?我只是和家人吵架才出來的,我在公園待了一會便走了,當時我看到一個戴著鴨舌帽的人。」

3可以踢除,因為時間太短同埋有第2個人係度

1既機會唔大, 一個5金鋪老板做生意, 就算要錢都一定唔會搶一個老人家,因為唔知個老人家會有幾多錢(有都可能唔多:smile_27: ) 對佢黎講一D都唔好

2就最大機會, 同家人吵架好可能係零用錢既問題...

°×雅雪♀× 2008-12-31 05:16 AM

我都覺得係嫌疑犯二:文小姐

一個五金鋪既老闆點解要搶一個老人家既$$?
第3個嫌疑犯時間太短..

-Edwin- 2008-12-31 09:19 AM

係唔係e道既資料已經夠用嫁??

我想知佢地同死者有冇關係果d...

fung002 2008-12-31 01:30 PM

三人同謀

(2)同(3)因為無收入,於是合作
(3)到現場,用了3分鐘時間命令(2)去殺人偷錢
可惜(2)只係一介女流,只殺了人因為太驚所以就走左,
無拿錢,點知(3)到左,見到有人死左係到,就拿走佢d錢

(唔好插我,你根本資料不足,我點作都得)

狼狼又遠走=3= 2008-12-31 08:54 PM

[quote]原帖由 [i]魔術火牛[/i] 於 2008-12-31 02:29 AM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=185757321&ptid=8803964][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
初級推理題 -
警方接獲報案:在一個城市公園裡的一個湖 - 龍潭湖中發現屍體。死者是一名老人,獨居在城市的一個公寓單位中,警方估計是劫殺案。
而報案的人是公園的清潔工人,他的工作時間是晚上七時正至八時正, ... [/quote]

你頭像個魔術好爛- -
一睇就知係將張牌翻轉- -

ccm5219 2008-12-31 11:27 PM

[quote]原帖由 °×雅雪♀× 於 2008-12-31 05:16 AM 發表
我都覺得係嫌疑犯二:文小姐

一個五金鋪既老闆點解要搶一個老人家既$$?
第3個嫌疑犯時間太短.. [/quote]

純粹為拗而拗下:smile_44:
如果有計劃殺人既話
其實3分鐘夠哂ga wo
當然都要望望個公園幾大
但係佢散步都可以用3分鐘由入口行到出口
如果跑既話.......

當然只是拗下:smile_43:

新之助小新 2008-12-31 11:33 PM

我估係五金老闆...佢下手時間好長.有十min,無人睇住

滅風 2009-1-1 02:37 AM

原因:
公園入口及出口各有一個閉路電視,但[color=red]距離湖邊太遠[/color],拍不到湖邊案發的經過
我在[color=red]離開公園的時侯看到一個老人坐在湖邊[/color]

做你的好朋友 2009-1-1 06:32 PM

在一個城市公園裡的一個湖 - [color=red]龍潭湖中[/color]發現屍體。
嫌疑犯三
「我只是飯後出來走走,散步而已。[color=red]我在離開公園的時侯看到一個老人坐在湖邊[/color],附近好像有一個學生似的。」

L.r002140 2009-1-1 07:03 PM

好明顯資料太少,,, 我覺得係一.....因為佢時間最耐.....疑犯二都係8:58 走   疑犯二一佢就8:59先黎     but 佢 得一分鐘動手... (註明:個啊伯係 9:00 死亡......死因係勒死----我想問勒死人要成二分鐘????):loveliness:

魔術火牛 2009-1-1 07:31 PM

[quote]原帖由 [i]L.r002140[/i] 於 2009-1-1 07:03 PM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=185953322&ptid=8803964][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
好明顯資料太少,,, 我覺得係一.....因為佢時間最耐.....疑犯二都係8:58 走   疑犯二一佢就8:59先黎     but 佢 得一分鐘動手... (註明:個啊伯係 9:00 死亡......死因係勒死----我想問勒死人要成二分鐘????):loveline ... [/quote]

就算係法醫都未能準確地計算出死亡時間
所以死者o既死亡時間唔會係9點正

hung4274 2009-1-2 12:02 AM

嫌疑犯三!!!

請看看下面statements:

「我只是飯後出來走走,散步而已。我在***離開公園的時侯看到一個老人坐在湖邊***,附近好像有一個學生似的。」

公園入口及出口各有一個閉路電視,但***距離湖邊太遠,拍不到湖邊案發的經過***,但公園只有一個入口及一個出口

嫌疑犯三在說謊

JackyCheung 2009-1-2 06:13 PM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

推理新人王 2009-1-2 06:37 PM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

1q2w3e 2009-1-2 07:54 PM

3號既機會好大:smile_13: ,點解我投唔到票架

MOLP~ 2009-1-2 07:59 PM

係嫌疑犯三!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

yan;) 2009-1-2 09:38 PM

嫌疑犯三:張先生(25歲)(戴著鴨舌帽) 待業 進出公園時間:8:47p.m.~8:50p.m.
「我只是飯後出來走走,散步而已。我在離開公園的時侯看到一個老人坐在湖邊,附近好像有一個學生似的。」

人地都冇講果個係老人.v.
岩唔岩?

L.r002140 2009-1-2 11:45 PM

原來係嫌疑犯三...一直都以為係一(但係殺人方法呢????

。路人甲一世。 2009-1-3 12:08 AM

三,
投不到票是因為你們沒到二星級。

Ms.kA 2009-1-3 12:08 AM

1號 : 因五金X老闆有錢,,但3人得佢時間最長,,所以有可能肚痛係講大話
2號 : 係一位學生 可能係等錢洗咁岩又同家人吵架 假設佢見到老人就諗住用玻璃碎打暈老人就拎錢走,,點知唔小心打死左佢 佢驚得濟就走左!
3號 : 因為係待業所以等錢用,,又假設比佢見到個2號打暈老人之後好驚咁走左,,呢個時候佢當然想拎老人d錢走啦,,但佢得3分鐘,,點呢?

我就係諗到呢到,,,以上只係我諗出黎- -"...同埋我唔知條繩同3號既3分鐘點- -"...所以大家都唔好踩我- -"  我都係第1次玩下咁-3-"

KIT123321 2009-1-3 01:48 AM

我覺得係本身兇手係諗住打暈老人
之後諗諗下就用尼龍繩勒死佢  = =

timtim_ZARD 2009-1-3 03:34 PM

劫殺案???
劫什麼???

龍LunG8 2009-1-3 04:58 PM

個學生最冇可能係兇手
第三個見到個個老人可能係死者
如果佢見到個老人 又見到個學生
咁既話個時個老人仲未死
面個學生係第三個走左之後冇耐就走左前文話858
個時仲未到9點 ~
但係第一個就909先走
佢有可能就係兇手
至於動機係咩...就仲未有頭緒

laisam007 2009-1-3 11:02 PM

我想...
嫌疑犯一:maybe 五金鋪老闆 應該會隨身帶着一D利器(法醫發現死者頭後有傷口。)

嫌疑犯二:impossible  走左點kill人
嫌疑犯三:impossible 走左點kill人

新之助小新 2009-1-4 03:55 PM

老人會唔會被人用繩固定左,好似睇落好似坐緊,條繩就固定係棵tree到
跟著用少少火...慢慢將繩燒斷...老人就死了...
殺手應該係死者未死之前後臉重擊...把他勒死...

刀行天下 2009-1-6 03:04 PM

當時我看到一個戴著鴨舌帽的人 <-- 當時 = 離開時?

pangpang0901 2009-1-6 10:13 PM

你潛完水未呀!!
番黎既可唔可以補充少少資料
因為我覺得唔係好夠囉~

刀行天下 2009-1-7 09:44 AM

離開時見到老人

唔一定係去到出口 回頭吧..

也可以在離開的"路途"中見到老人..

題目冇講清楚..

taklun3308 2009-1-7 05:24 PM

2.  嫌疑犯二:smile_34:
頁: [1] 2 3 4 5 6
查看完整版本: [已更新] 進階推理題 - <<龍潭湖殺人事件>>