查看完整版本 : 操咗2年都冇嘢睇,要食奶粉嗎?

lg1955__

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

panda009 2009-3-6 11:35 PM

增重奶粉 含有大量蛋白質 只是增加重量  容易會增肥 當然唔會大隻大力 (所以要自己練 而且奶粉唔係個個都受得都:smile_39: )不果你可以試下:loveliness:
我覺得你做gym時 你係谷力出黎 唔係練耐力 玩重量訓練係慢慢一下一下做 而且係循序漸進 慢慢加重量去做的 絕對唔係谷力出做:smile_27: :smile_22:
而且你吸收唔夠白蛋質 所以你...到現在都:funk:
我建議你食多d含蛋質的食物 例如雞蛋 飲多d鮮奶 :smile_34::smile_34:  一日一杯鮮奶 同兩隻雞蛋蛋白:loveliness:
增重粉當然有一定副用的 會今人好煩燥其他我就唔知係喇:smile_39:
希望幫都你
我多數一日一杯鮮奶 同兩隻雞蛋蛋白:loveliness:  唔會再飲奶粉 因為我覺得唔係咁健康:smile_13:

[[i] 本帖最後由 panda009 於 2009-3-6 11:38 PM 編輯 [/i]]

lg1955__

lg1955__

dweather 2009-3-7 03:38 AM

如題, 巳操2年, 冇跟過教練, 1星期操2-3日,每次2個幾鍾, ===>
Over 2 hours too long man ... 45 min that's ok ... How long you take the rest for set to set  ?
1 min 30 sec or 15 sec ?

lg1955__

iceman0112 2009-3-7 07:07 AM

你點練呀????

2組肌肉練2個鐘???:funk:

lg1955__

ennisyung 2009-3-7 09:16 PM

不如你 show 個 program 俾我地睇下啦..

panda009 2009-3-7 09:42 PM

[quote]原帖由 [i]lg1955__[/i] 於 2009-3-7 12:46 AM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=194035372&ptid=9213120][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
做動作乜唔係玩RM才會大㗎咩!!!我一坐低推胸就會做到最重X10, 做4組!!!!"循序漸進,慢慢加重量去做"咁是否,例如推胸,第1組推20磅,第2組推25磅,如此類推,才正確???但咁就唔係RM喇???PANDA兄,望繼續點醒,小弟感激無量!! ... [/quote]
分享我的經驗啦:smile_13:
以推胸為例
我剛玩時 係20磅玩的 玩四組至五組各10下 每一下相隔2秒   第五組我會10磅完尾 用來鬆弛肌肉的 (為何唔加重結尾 因為我會留力練其他重量訓練 而且可以減少肌肉勞損:smile_13: )玩到兩至三個星期 你會發覺肌肉耐力比以前好左 同大力左:smile_40:
到現時我開始以30磅玩了 玩六組各20下 同樣2秒為一下  第一,二組30; 第三,四組35磅; 第五組40磅; 第六組用45磅結尾:loveliness:  (因為之前已訓練了耐力 有了初型 所以我大譫用了45磅結尾:smile_13: 而且唔會咁易受傷:smile_40: )
如果當時我初學一開始硬要超過自己負荷重量訓練開始的話 (例如40磅開始) 這樣我會好容易肌肉過勞受損 同難以訓練到耐力 所以我循序漸進咁去囉:loveliness:
其他運動我都係咁玩的 :smile_34:

希望我的經驗幫到你 :smile_27:

[[i] 本帖最後由 panda009 於 2009-3-7 09:44 PM 編輯 [/i]]

lg1955__

iceman0112 2009-3-8 12:00 AM

通常重訓既時間最好就係60分鐘之內, 最盡都唔好過90喇~

lg1955__

lg1955__

dweather 2009-3-8 04:30 AM

[quote]原帖由 [i]lg1955__[/i] 於 2009-3-7 03:17 PM 發表 [url=http://www30.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=194091949&ptid=9213120][img]http://www30.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
                                                                                                                                                                                                         ... [/quote]

例如:我星期3才操玩胸,胸總共玩咗5個動作, 每個動作玩10rm, 慢上慢落,組與組之間休息1分鍾, 動作與動作之間休息3-4分鍾,即係完做一個動作計埋休息時間,大約需要15分鍾
=====> Too long man :smile_27: 10 rm 1 min finlish ... Take the rest 30 sec . 另一個動作 should be after 1 min ...

之後再做另一個動作, 咁我做胸(大肌肉)總共做咗5個動作, 咁即係淨玩胸都要1hour15mins !!!之後休息10分鍾再做3頭肌, 共3個動作 !!!!夾埋就2個鍾囉!!!! ==> 2 hour no good for training big ....

仲有操之前熱身10分鍾 => OK wor 10 min warm up :loveliness:

lg1955__

dweather 2009-3-8 01:09 PM

[quote]原帖由 [i]lg1955__[/i] 於 2009-3-8 04:46 AM 發表 [url=http://www30.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=194174834&ptid=9213120][img]http://www30.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
其實我都覺得操2個幾鍾都幾耐,每次操完之後嗰一,兩日都好攰兼冇乜精神, 但我每星期只操到一次胸,我想操儘佢, 因我覺得我自己一星期操一日胸有D唔夠, 但又無可奈何 !!!! THANKS!!!師兄!!!:) [/quote]

試下極限組

Example 胸上中下 8rm x 10 set ~
一分中內 3-0-2 ~ = 40 - 50 秒 左右
休息 30 秒後 下一組

Total times around 15 min one round
胸上中下 = around 45 min finlish ~
我保証你勁咁 ......
我頭一星期重左 6 ibs Muscle , 之後好黑炒車停左 ...

你知不知自己 MAX power ?
通常 Max power 60 % 起步 :smile_13:

我條 form 係 D hardcore USA GYM 教 ... 好惡頂,但有校 ~

dweather 2009-3-8 01:30 PM

仲有一日六 meal ~Night time after 8 o'clock don't eat ~

我餐單 ~

08 : 00 AM  == 350 ml Mike and 玉米片
10 : 00 AM  == 食 D noodle or bread
12 : 00 PM  == 食飯 .. 肉菜 .. pork chip etc ...
14 : 30 PM  == Tea time
17 : 00 PM  == 三文治 X 2
18 : 00 PM  == Work out
19 : 15 PM  == 食牛扒 or  雞扒 or 火雞腿

差不多 2000 以上卡路里

上半天食密 D ~ 做野有精力

dweather 2009-3-8 01:39 PM

我 progrem ~~

[url]http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=9069456[/url]

lg1955__

dweather 2009-3-8 04:04 PM

[quote]原帖由 [i]lg1955__[/i] 於 2009-3-8 02:40 PM 發表 [url=http://www30.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=194202482&ptid=9213120][img]http://www30.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
勁,勁,勁 !!!!thanks !!!!我陣間會去操, 但我噚日才完操完胸+3頭, 今日應該輪到腳+臂(腳已冇操1星期):smile_27: , 定係由今日開始操腳+腹, 聽日再操胸+背, 星期2才休息呢?:) [/quote] I am so weak ga ja ... New beginner
Here more c hing can teach you ^^

dweather 2009-3-8 04:20 PM

胸+3頭 ...

腳+臂 ....

點解要一齊做 ...

初初拆開一日一種好 D ...

平常我應該

Monday 胸
Tuesday 背
Wednesday 腳
Thursday 休息
Friday 臂 + shorder
Saturday 休息
Sunday Up to you ~

PS ... 腹 every other day morning and night ~ 我傻傻地:smile_44:

dweather 2009-3-8 04:48 PM

我要怎樣才能變壯
我為何不能變壯?我整天都在吃而且練得也很辛苦,但就是沒進展。我需要吃什麼東西,我需要吃什麼藥?這類的理由我已經聽了一百萬次了--其中絕大多數的原因是這些人不想付出必要的努力;他們只想要找一個簡單、神奇的方式就變得強壯。但是,如果你是那些少數真正想要變壯的人,請你繼續讀下去。首先:去買一些最近的健身雜誌,把裡面所有的照片撕下來。保留這些照片來作為你的目標,然后把那些剩下來的雜誌丟掉,它們只會讓你感到困惑。不要再煩惱那些雜誌上寫的『每日訓練計畫』、『本月的營養補充品』等等的資訊,因為--那些東西對你毫無用處。 -------------------------------------------------------------------------------- 法則一:瘦的人如何變胖?胖的人如何變壯?強壯的人如何變得更強壯?答案只有一個,那就是 吃 !『可是我吃得很多了,就是長不了肉。我猜我的新陳代謝比較快。』認真點--每個人都用這個藉口,這完全是胡扯。你想變壯嗎?還是你只想抱怨你長不了肉?如果你想變壯,就照著我將要告訴你的方法做。計算卡路里。如果你不計算卡路里你永遠也無法達成你的目的,最后你只是在浪費每個人的時間和你的生命來問『我要如何變壯』。要長肉,唯一的途徑就是吃下正確數量的食物(卡路里)。如果你不這樣做,你所作的任何努力都幫不了你,不管你用多重的訓練,用什麼特殊的藥物,什麼都幫不了你。身體的運作是這樣的,假設它需要x份量的卡路里來成長。如果它得到了,它就會成長--成長出來的東西不是脂肪就是肌肉。如果它得不到,肌肉要不就保持原來的大小,要不就會縮小。要多少卡路里?(註:以下所提到的東西,可能在美國才買得到)首先,買一個卡路里計算器,買一些量杯。買一些便宜的飲食表也是不錯的主意,最后,隨身帶個筆記本。接下來,計算你平日所吃的所有東西的熱量,把它們加起來。從明天開始,比你平日多吃500卡路里,儘量把它分散到一整天裡面。持續一個星期這樣的飲食。然后在每天一起床的時候量體重(在你吃東西之前)。你的體重增加了嗎? 沒有?那麼下個星期開始,每天再增加500卡路里。如果下個星期還是不長肉,那就再加。如果你吃不下更多東西,試試一些熱量含量比較高的東西,像是脂肪。如果體重增加了,那麼就保持這種飲食;直到你不再增胖之后,再增加250-500卡路里。方針:如果你一個星期增加超過了1-2磅,此時你要減少250卡路里,直到你適應為止。如果每周超出這個量的話,你增加的可能大多是脂肪。如果你每周能增加一磅的話已經算很多了,算算看,這樣增胖下去,你一年下來就增加了52磅,你很快就會變成很壯碩了。如果你是那種骨瘦如柴的人的話,也許你需要在你的飲食內加很多的脂肪。因為脂肪是含卡路里最高的食物,脂肪的卡路里含量是蛋白質和糖類的兩倍以上。這樣你才可以在你的肚子裡塞更多的熱量進去。當然,你也需要很多蛋白質和蔬菜。如果你真的是骨瘦如柴、弱不禁風的話,多吃一點脂肪對你的健康不會有什麼影響的。 -------------------------------------------------------------------------------- 法則二:訓練 好,你已經把卡路里塞到你的嘴裡了,現在你要怎麼防止它變成脂肪?你必須訓練,訓練可以將卡路里轉成肌肉而非脂肪。不吃=不會長,吃+不訓練=長脂肪簡單吧!要訓練增加肌肉,這裡有一些簡單的原則需要遵守:1.除非你要參加區運健美比賽,手的位置或是其他小事情並不重要。你的手放的位置改變個一兩吋不會讓你長得更壯。(譯註:但是可以改變你長壯的部位)2.不要做有氧運動--沒有做訓練時儘量休息。3.你所應該做的事情是--用力的訓練--不用長時間,不需要花招,不需要複雜,而且不能敷衍了事--你的訓練會很激烈。在你腿部鍛練結束之后你應該連走路都有困難,在半小時的手部訓練之后,你的手連拿起一杯牛奶都會發抖。激烈的訓練是長肉的關鍵。4.保持你的訓練在1小時以下。絕對不要連著兩天訓練同一部位的肌肉,每三天或四天訓練一次比較好。當你在鍛鍊你的肌肉時,它不會成長,它們是在訓練之后成長,前提是--你必須在訓練之后讓它們有時間休息。5.把你的訓練分散開來,不要一次練所有的部位。原因很簡單,如果你的訓練很激烈的話,在兩三個部位之后,你的能量就用完了,剩下的訓練只是在浪費時間--而且還會延緩肌肉的生長。今天是手和肩膀,明天是腿,後天是胸部和背部。胸部和背部的訓練不要安排在手部訓練的前後一天。因為你必須用手的力量來鍛鍊胸部和背部。組數和次數。請記住,我們的目標是增大肌肉。每一次訓練(暖身后)都作三組動作,每組8-12次,每組都要做到一次也不能再舉了為止;每個月有一次的訓練要用更重的重量,重到你只能舉6次。新手應該要調整你所舉的重量,讓你的疲乏點能落在8-12次。絕對不要因為你只能做到12下,結果你就在達到疲乏點之前停止,如果你能做15下、18下,請你繼續做下去,直到不能再做為止;在這種情形下,你的下一組應該更增加重量。暫停:到了某個階段之后,你所增加的重量都是脂肪,注意你的腰圍。你如果真的想要變得很壯碩的話,身上一定會堆積一些脂肪--先增加肌肉,慢慢再想辦法消去脂肪。如果你增加過多的脂肪時,暫時先回頭一下。當這種情況發生時,你可以試試看以下這幾種方法:首先,仍然維持你的高熱量,但是儘量減少飲食中的脂肪。在訓練中做些有氧運動或走路。如果這樣還是沒用,將熱量降低一點,讓你的肌肉增加速度趕上。這時可能你應該暫停增加體重,而開始訓練增加你肌肉的力量,也許持續個3個月;在這段時間,將你身上多餘的脂肪轉換成肌肉。之后再換回原來的增大肌肉的鍛鍊法,這個時候你的肌肉又會快速的成長了。假設你十七歲,身高180、體重72到76公斤。你已經努力練了一年,身體線條還不錯,但是看起來就是不壯。正確的照這個計畫鍛鍊,你的肌肉將會爆發--在3個月之內,你將會聽到有人問你,我要如何才能長壯?
回答者:劉曉東1974 - 一派掌門 十三級 8-18 22:07

drexler508 2009-3-8 05:25 PM

[quote]原帖由 [i]lg1955__[/i] 於 2009-3-7 03:17 PM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=194091949&ptid=9213120][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
                                                                                                                                                                                                         ... [/quote]
師兄,動作之間抖3-4mins會唔會耐左d呀?

lg1955__

lg1955__

dweather 2009-3-10 03:37 AM

[quote]原帖由 [i]lg1955__[/i] 於 2009-3-9 12:16 AM 發表 [url=http://www30.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=194273757&ptid=9213120][img]http://www30.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
因我一星期最多只可操2-3日, 有時只可操2日,所以我冇可能拆開玩!!!!另我胸+3頭同一日操, 係因為我初玩時在場有師兄教我, 操胸嗰日會用到3頭肌發力,所以唔好浪費,一氣操埋3頭佢!!!我背&膊&2頭都係用1日操,同樣道 ... [/quote]

你操過頭...似過累還未 dom ...

PS ... You try to change program la ....
2 year same program no gain man .........

dweather 2009-3-10 03:48 AM

星期1:背+膊!!!! 背,(1)坐姿滑輪頸前拉 10x4組 75磅, (2)坐姿滑輪頸後拉 8X4組 70磅, (3)坐姿划船 10x4組 75磅, (4)T-bar划船 10x4組 25-30磅, (5)啞鈴單臂划船 10x4組 20-30磅, (6)barbell shrug 4x10組 40-60磅 !!!!!背操完, 跟住操膊!!!!!(1)坐姿槓鈴頸後推舉 10x4組 25磅, (2)坐姿槓鈴胸前推舉 10x4組 25磅, (3)坐姿啞鈴推舉 8X4組 20-25磅, (4)立姿側平舉(飛膊) 10X4組 10-12磅, (5) upright rows 10x4組 40磅 !!!!!!操完 !!!!

問左人...佢地話太輕....
背+膊 ==> No work man

chungchikit2008 2009-3-10 02:13 PM

根據你所講, 2年黎無變過, 原因如下:
其實我覺得問題唔係你操左幾多個動作, 係你根本做錯姿勢, 無用到舊肌肉制. 最緊要根基打好左. 正確既動作會比括例如沉博, 挺胸 , 收腹 果d. 個個動作都有d野要留意. 唔係你舉到果個重量就係練岩果部機 ga!
其實咁係好危險, 有好多成日健身既人都要成日去睇醫生, 因為佢地姿勢做錯左唔知, 日積月累既令骨或者肌肉勞損左.
所以我建議你應該由0 開始, 重新去學習左正確動作先.

[[i] 本帖最後由 chungchikit2008 於 2009-3-10 02:16 PM 編輯 [/i]]

moneyhoney 2009-3-10 03:13 PM

[quote]原帖由 [i]lg1955__[/i] 於 2009-3-6 05:57 PM 發表 [url=http://www28.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=193985167&ptid=9213120][img]http://www28.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
如題, 巳操2年, 冇跟過教練, 1星期操2-3日,每次2個幾鍾, 每次操1個大肌肉+1個細肌肉, 玩10rm(例如:bench press玩到70磅未計bar,dumbbell inclinr fly玩到每邊啞鈴30磅) 但到今日都冇料到, 同我2年前未操前無論 ... [/quote]

我個人經驗如下

1. 1 hour , 3days /week
2. 1.5 - 2 hour , 3days /week

2. 只是強多了動作和助數, 並有加強強度, 結果浪費時間  
反而前者可以集中谷幾組大力負重, 找到突破點,
結論二者效果差不多, 但前者效率較佳
頁: [1] 2
查看完整版本: 操咗2年都冇嘢睇,要食奶粉嗎?