查看完整版本 : 肌酸

:zoO 2009-6-12 02:48 AM

小弟操左GYM一年幾
想試下肌酸
有無師兄推介咩BRAND 好
師兄會否加碳水化合物飲料一齊用呢?
如果有, 師兄又飲開咩碳水化合物飲料呢?

請師兄分享, 先謝各位!:loveliness:

6seven 2009-6-12 10:44 AM

optimum creatine, 唔洗加碳水化合物飲料一齊用,操果日下午食多d飯,操得盡要休息兩三日(痛足兩三日),一個月大一個碼.

siu_ma 2009-6-12 05:33 PM

唔係食carbo 而係葡萄糖

[font=新細明體][size=9pt]肌酸應和葡萄汁或其他含糖飲料(果糖除外)一起服用,因為糖所引起的胰島素濃度升高和加快了肌細胞對肌酸的吸收。有研究顯示,肌酸和糖一起服用,可使肌肉中的磷酸和肌酸儲備提高[/size][/font][font=Georgia][size=9pt]60%[/size][/font][font=新細明體][size=9pt]。[/size][/font]

:zoO 2009-6-13 12:09 AM

[quote]原帖由 [i]6seven[/i] 於 2009-6-12 10:44 AM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=207809949&ptid=9886887][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
optimum creatine, 唔洗加碳水化合物飲料一齊用,操果日下午食多d飯,操得盡要休息兩三日(痛足兩三日),一個月大一個碼. [/quote]

謝 師兄的推介,
之前我都有留意師兄的POST, 師兄好似都有食開肌酸, 禁師兄有無用其它SUPPLEMENT 呢?
另想請問6seven師兄, 用肌酸有無咩特別要注意呢?
謝謝!:loveliness:

[[i] 本帖最後由 :zoO 於 2009-6-13 12:18 AM 編輯 [/i]]

6seven 2009-6-13 09:08 PM

唔洗消脂只為增肌,用肌酸+正常飲食(多營養,少油少肥)就已經夠用,如果要比賽級咁大隻,飲埋健身奶粉.

PS:初用肌酸會令你飲好多水,係正常反應,一星期後會發覺力量大左,可以玩爆d,真係要休息返兩三日先夠得掂,Keep住次次玩爆佢,一個月大一個碼o架.

andymartin 2009-6-15 06:31 PM

試下食Axis Creatine Ethly ester,唔駛loading.
頁: [1]
查看完整版本: 肌酸