[新聞消息討論] [轉貼]巴士站按掣着燈 車長點識分?九巴話原來係咁用…

[轉貼]巴士站按掣着燈 車長點識分?九巴話原來係咁用… E-mail 此主題給朋友

人性化裝置?近日九龍巴士公司在深水埗一個巴士站增設候車掣,讓車長看見燈號後,知悉有乘客正有候車而停站。新的裝置引發大批網民的好奇心。

據Facebook群組「香港交通突發報料區」周二(27日)上載的照片可見,畢架山花園巴士站的上蓋加設了一盞紅燈裝置,連接至巴士站柱上標有「候車請按掣」字句的按掣......

全部圖文︰https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20190829/bkn-20190829153137707-0829_00822_001.html?refer=hn2

雖然我對這種候車燈的成效有懷疑,不過我想試驗一下也無妨。

熱賣及精選
上左車點樣熄燈? 定係計時自動熄?

引用:
原帖由 ichthys2 於 2019-8-29 08:18 PM 發表

人性化裝置?近日九龍巴士公司在深水埗一個巴士站增設候車掣,讓車長看見燈號後,知悉有乘客正有候車而停站。新的裝置引發大批網民的好奇心。

據Facebook群組「香港交通突發報料區」周二(27日)上載的照片可見,畢架山花園巴士站的上蓋加設了一盞紅燈裝置,連接至巴士站柱上標有「候車請按掣」字句的按掣......

全部圖文︰https://hk.on.cc/hk/bkn ...
咁不如直接加強車站燈光
例如加裝感應器, 當有人在巴士站附近或等車, 就會加強燈光

回覆 引用 TOP

候車請按燈用意方便車長,都不是特別須要,因為眼見就算沒有落車,車長通常到站都拖慢晒,冇人或有人冇反應才踩油走人.

引用:
原帖由 求知客 於 2019-8-30 09:38 AM 發表

候車請按燈用意方便車長,都不是特別須要,因為眼見就算沒有落車,車長通常到站都拖慢晒,冇人或有人冇反應才踩油走人.
呢個設計可以一試,如果唔了解區情既人,請先了解件事先好評論。呢個設計,當然唔係響閙市做,大家請留意個站位置,係半山公路旁,入夜後更為漆黑,呢個設計係為方便,1.方便乘客示意有人在等車,2.提醒車長有人在等,請停。 然而,如何教會市民善用,如何優化,如何磨合,於今日『反』字行頭既社會文化並不容易。未經了解就任意批評,日常如是,論壇如是。對任何事物都只有惡意,最終換來係故步自封。批判係可以,但請先思想。

引用:
原帖由 litpony 於 2019-8-30 10:47 AM 發表

呢個設計可以一試,如果唔了解區情既人,請先了解件事先好評論。呢個設計,當然唔係響閙市做,大家請留意個站位置,係半山公路旁,入夜後更為漆黑,呢個設計係為方便,1.方便乘客示意有人在等車,2.提醒車長有人在等,請停。 然而,如何教會市民善用,如何優化,如何磨合,於今日『反』字行頭既社會文化並不容易。未經了解就任意批評,日常如是,論壇如是。對任何事物都只有惡意,最終換來係故步自封。批判係可以,但 ...
個原理同有「請等候」掣的交通燈一樣。

毒果淫機?
但環球時報總編輯胡錫進有用,華為太子女萬晚舟都用。
討論區實名化?
講那個自己從來唔用實名喎 :D
引用:
原帖由 woltif 於 2019-8-30 11:16 AM 發表

個原理同有「請等候」掣的交通燈一樣。
無知一問
係唔係上左車之後燈會自動熄?

引用:
原帖由 suki3333 於 2019-8-30 06:40 PM 發表

無知一問
係唔係上左車之後燈會自動熄?
好問題,因為咁即係代表有去了解同思想,但報導未有提及。 另一方面,更引證之前既評論,係未有了解就已經下定論。

回覆 引用 TOP

非常好既設計

回覆 引用 TOP

個idea唔錯

回覆 引用 TOP

多此一舉,低端技術。
我寧願巴士站頂太陽能板D電,實實在在用在晚間照明算啦!

想搞高級D,不如九巴改善個apps ,乘客可以用手機按掣,
要幾時幾刻邊個站搭邊條巴士線,等巴士司機準時到站接佢啦,笨!

回覆 引用 TOP

咁高智唔怕咁暴徒或黃絲驚到又破壞咩!

回覆 引用 TOP

係咪以後唔著燈 就唔停車呀

試過係 d冇畫線嘅站  
d人亂到亂晒  以為企最頭個個會揚手截車
原來佢係搭第部車  最終車長見冇人揚手走左

車路士先係歐洲最強!!!
08年歐洲冠軍曼聯90分鐘未能完勝車路士
09年歐洲冠軍巴塞180分鐘未能完勝車路士
MotoGP 討論區

回覆 引用 TOP

可唔可以加感應,冇人就自動熄

回覆 引用 TOP

22 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。