• 瀏覽: 2,615
  • 回覆: 16
A37即將改經屯赤,加經天北,不經洪水橋,E34A亦會改稱E37,兩線均會經停屯公三站。

九巴近來在大西北推行雙向分段收費。目前九巴沒有路線真正往返屯天(53只擦邊),A37/E37卻提供屯天直接巴士服務,而九巴絕對有可能安排兩線推行雙向分段收費,特別是E37。

參考63X/68A數據,即使是洪福,屯門流水客都甚多。而屯天接駁交通甚差,只有輕鐵751覆蓋半個天水圍,其餘地方均需轉車。可以預計,若實施雙向分段收費,A37/E37的屯天流水客將會相當多。

屆時,不知流水客會否過多,以致影響原有乘客?九巴或許需要學效當年城巴開辦A12嘉安街特車,提供A37/E37短棍?

引用:
原帖由 Kepler-452b 於 2020-8-11 03:26 AM 發表

A37即將改經屯赤,加經天北,不經洪水橋,E34A亦會改稱E37,兩線均會經停屯公三站。

九巴近來在大西北推行雙向分段收費。目前九巴沒有路線真正往返屯天(53只擦邊),A37/E37卻提供屯天直接巴士服務,而九巴絕對有可能安排兩線推行雙向分段收費,特別是E37。

參考63X/68A數據,即使是洪福,屯門流水客都甚多。而屯天接駁交通甚差,只有輕鐵751覆蓋半個天水圍,其餘地方均需轉車。可 ...
可能 E37 會變短途線王,尤其是大量乘客會去置樂/新墟買餸,我預測到時九巴可能要整置樂 - 新墟穿梭巴士都有大把客!

回覆 引用 TOP

龍運要整分段當年E34整左啦, 九巴政策唔同龍運

引用:
原帖由 yushimura 於 2020-8-11 02:21 PM 發表

吓,E34只做到元天流水,269D都做到啦。同埋當年九巴都未玩雙向分段收費。

以今日九巴嘅性格而言,我唔信佢面對屯天潛在市場而坐視不理。

引用:
原帖由 yushimura 於 2020-8-11 02:21 PM 發表

我都認為E37唔會整

引用:
原帖由 ame3738 於 2020-8-11 09:24 PM 發表

我都認為E37唔會整
點解呢?

回覆 引用 TOP

係就突破盲點啦
直接開幾條屯元天區內線

回覆 引用 TOP

樓主唔該記住:龍運同九巴係兩間不同的公司,
方針上都會有些少不同的。

九巴嘅月票可唔可以用喺龍運嘅路線呢?

行不改名,坐不改姓,呂小布!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Kepler-452b 於 2020-8-11 02:30 PM 發表

吓,E34只做到元天流水,269D都做到啦。同埋當年九巴都未玩雙向分段收費。

以今日九巴嘅性格而言,我唔信佢面對屯天潛在市場而坐視不理。
龍運不是九巴

引用:
原帖由 yushimura 於 2020-8-13 12:00 PM 發表

龍運不是九巴
但點解龍運會用九巴車行,九巴又用龍運車行?兩間公司應該合拼?

引用:
原帖由 TP1095 於 2020-8-13 12:12 PM 發表

但點解龍運會用九巴車行,九巴又用龍運車行?兩間公司應該合拼?
是姊妹公司吧 才能做到 兩間公司沒有合併

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 David40769 於 2020-8-14 09:16 PM 發表

龍運要整分段當年E34整左啦,九巴政策唔同龍運
如果A37/E37都唔搞雙向分段收費,九巴就應該另外開辦屯天線,開拓屯天市場。

本人建議九巴開辦55R,先喺星期六及假日服務試水溫,同時借R線之名收貴啲,增加開線誘因,路線亦便利屯門居民往返流浮山、濕地公園等景點,一舉多得:https://m.discuss.com.hk/index.p ... 16&extra=page=4

引用:
原帖由 TP1095 於 13-8-2020 12:12 發表

想當年九鐵都有城巴及新巴車喺你樓下行過啦,咁九鐵又係新城的嗎?

行不改名,坐不改姓,呂小布!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Kepler-452b 於 2020-8-15 02:09 AM 發表

如果A37/E37都唔搞雙向分段收費,九巴就應該另外開辦屯天線,開拓屯天市場。
你認為九巴想開, TD就會俾你開?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]