• 瀏覽: 5,148
  • 回覆: 13
+4
https://www.bundesliga.com/en/bu ... ld-cup-winner-20355

簽約3年.  古沙效力荷甲PSV兩季, 77次上陣有18個入球及18次助攻, 今次將是其第12個德甲賽季. 30歲既古沙替多蒙特與拜仁攞過5次德甲聯賽錦標.

原來佢叫古沙

佢都勁, 踢得好便回流德甲

法蘭睇黎有啲決心搞

引用:
原帖由 Thomas_Mueller 於 2022-6-22 01:42 發表
法蘭睇黎有啲決心搞
法蘭克福仲會於日內簽下利華古遜中鋒艾拿利奧.

引用:
原帖由 Dialanwok 於 2022-6-22 01:47 發表

希望歐聯唔洗做三零部隊,就算出局都可以比啲威脅其他球隊

引用:
原帖由 女友m痛的大移媽 於 2022-6-22 01:16 發表
原來佢叫古沙

可能用返「馬里奧葛斯」才聯想到係佢.

引用:
原帖由 Dansey 於 2022-6-22 01:56 發表

可能用返「馬里奧葛斯」才聯想到係佢.
有線電視用咗古沙呢個譯名超過10年, 只有果d唔識德文或土耳其文又懶得去聽吓人地點去讀既記者與資料搜集員自以為是地用自己半桶水既英文拼音去譯, 於是出現葛斯, 列奧斯, 根度簡, 路維呢d錯到唔錯既譯名.

https://www.youtube.com/watch?v=Rn7VQeH0KFI

當年嘅多蒙特孖寶
🤣

古沙與法蘭克福隊長洛迪都好有緣.

引用:
原帖由 Thomas_Mueller 於 2022-6-22 01:52 發表

希望歐聯唔洗做三零部隊,就算出局都可以比啲威脅其他球隊
聯賽第一場對拜仁與幾日後歐洲超級盃對皇馬兩場便知法蘭克福實力究竟可否在歐聯製造沖激, 即使過唔到分組賽, 有得打歐霸佢地也不是無機會.

希望佢打返起,入埋國家隊打世界盃

期待

引用:
原帖由 Dialanwok 於 2022-6-22 01:47 發表

俾拜仁大炒6比1

引用:
原帖由 女友m痛的大移媽 於 2022-6-22 01:16 發表
原來佢叫古沙

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]