• 瀏覽: 3,567
  • 回覆: 16
馬圖斯捐贈!馬勒當拿86年世界盃決賽波衫回國 - 新浪足球 (sina.com.hk)

馬圖斯好波,真有個性有才幹漢子,依件衫攞去賣肯定最少3-4千萬港元,話捐就捐成大愛,當年佢咁西利竟然依代無咩人識,實在係荒謬,比大家再重溫下佢既風姿,唔係講笑,中場來講佢比施丹有過之而無不及
Lothar Matthäus - The Greatest Midfielder Of Football History - YouTube

依段影片,佢推起波上來仲勁過美斯進入香討影片區

呢件衫真係值錢 相信唔係慈善佢點都唔會捐

引用:
原帖由 501CT 於 2022-10-21 13:33 發表
 勁乸過c朗先拎出來討論啦
咁我地討論下 :
朗伯被坦格掃出門口, 唔準返來, 好唔好 ?

99年歐聯決賽, 如果唔係末段換走佢, 會唔會有三冠王出現 ?

引用:
原帖由 kuochung 於 2022-10-21 13:21 發表
馬圖斯捐贈!馬勒當拿86年世界盃決賽波衫回國 - 新浪足球 (sina.com.hk)

馬圖斯好波,真有個性有才幹漢子,依件衫攞去賣肯定最少3-4千萬港元,話捐就捐成大愛,當年佢咁西利竟然依代無咩人識,實在係荒謬,比大家再重溫下佢既風姿,唔係講笑,中場來講佢比施丹有過之而無不及
Lothar Matthäus - The Greatest Midfielder Of Football Hi ...
上次嗰件上帝之手藍色作客 賣左超過700萬鎊
難怪阿根廷足協再三向馬圖斯道謝 將呢件人民英雄波衫回歸祖國

引用:
原帖由 kuochung 於 2022-10-21 13:21 發表

Lothar Matthäus - The Greatest Midfielder Of Football Hi ...
當年睇住馬圖斯對南斯拉夫果陣,我直情話佢係唔係食咗藥咁勁(冇惡意,我係德國粉)!

引用:
原帖由 Mr.23b 於 2022-10-21 14:35 發表

當年睇住馬圖斯對南斯拉夫果陣,我直情話佢係唔係食咗藥咁勁(冇惡意,我係德國粉)!
馬圖斯勁係有原因, 論天份其實佢在芸芸世界級球星中不是最高一級, 但後天努力及堅毅精神係職業球員當中既典範, 一個例子睇得出, 當年拜仁訪港踢表演賽, 剛抵埗在南華會操練, 練完之後全隊人上返晒旅遊巴等返酒店, 但唯獨是隊中兩名最大名氣既球星馬圖斯和布林美依然留在場上自己練習射門達30-45分鐘, 一場無關痛癢既表演賽呢兩人可以咁認真練習看待, 那種專業態度你無法不加以敬佩.

引用:
原帖由 Dialanwok 於 2022-10-21 14:51 發表

馬圖斯勁係有原因, 論天份其實佢在芸芸世界級球星中不是最高一級, 但後天努力及堅毅精神係職業球員當中既典範, 一個例子睇得出, 當年拜仁訪港踢表演賽, 剛抵埗在南華會操練, 練完之後全隊人上返晒旅遊巴等返酒店, 但唯獨是隊中兩名最大名氣既球星馬圖斯和布林美依然留在場上自己練習射門達30-45分鐘, 一場無關痛癢既表演賽呢兩人可以咁認真練習看待, 那種專業態度你無法不加以敬佩.
馬圖斯+布林美,又領我諗起90年世界盃決賽,由布林美負責射12碼嘅事,證明馬圖斯係一個做大事嘅人。

引用:
原帖由 Mr.23b 於 2022-10-21 15:03 發表

馬圖斯+布林美,又領我諗起90年世界盃決賽,由布林美負責射12碼嘅事,證明馬圖斯係一個做大事嘅人。
的確係, 佢自己知自己射門唔係靠角度, 靠力量同速度, 但阿根庭個龍門守12碼勁 (之前幾場波已救出過幾次), 所以交俾出色射死球角度刁讚既布林美, 最終真係比布林美收死咗個神龍而嬴波攞到當屈世界盃

引用:
原帖由 hkpapa852 於 2022-10-21 15:56 發表

的確係, 佢自己知自己射門唔係靠角度, 靠力量同速度, 但阿根庭個龍門守12碼勁 (之前幾場波已救出過幾次), 所以交俾出色射死球角度刁讚既布林美, 最終真係比布林美收死咗個神龍而嬴波攞到當屈世界盃
根據馬圖斯自己透露, 佢將個12碼讓俾布林美主踢, 原因係當日穿既波砵是新的, 不是舊穿開那對, 感覺無咁得心應腳, 為免出錯所以叫布林美去射, 而不是怯於佳高查救12碼醒.

引用:
原帖由 Dialanwok 於 2022-10-21 16:01 發表

根據馬圖斯自己透露, 佢將個12碼讓俾布林美主踢, 原因係當日穿既波砵是新的, 不是舊穿開那對, 感覺無咁得心應腳, 為免出錯所以叫布林美去射, 而不是怯於佳高查救12碼醒.
正解!
球隊利益為先,唔介意係唔係自己做英雄。

引用:
原帖由 hkpapa852 於 2022-10-21 15:56 發表

你話馬圖斯既12碼唔係靠角度, 係咪有謬誤?  佢既12碼絕大部份都係射柱邊死角位, 而且係用力去勁射, 我印象中好少見佢比賽中12碼被人救到. 當年我睇佢在南華會練習射門, 全部用正腳背硬射, 個波係直線飛去柱邊位, 甚少用腳內檔落西, 唔似得依家D球星基本上唔識用腳面射波, 下下靠腳內檔利用新款足球因氣流而出現弧線路徑收死門將, 以前腳頭重既球星就會用腳面勁射直線波而入, 例如荷蘭既海恩, 朗奴高文, 馬圖斯和布林美也是此類型.

12碼見片段下半段:
https://www.youtube.com/watch?v=Rq8lLAMllws

最傳奇係佢同奇連士文不和,不過一落到場就冇分你我認真踢波,兩個真正做到公私分明

引用:
原帖由 細菌人一路發 於 2022-10-21 14:23 發表

上次嗰件上帝之手藍色作客 賣左超過700萬鎊
難怪阿根廷足協再三向馬圖斯道謝 將呢件人民英雄波衫回歸祖國
咁值錢

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]