• 瀏覽: 1,159
  • 回覆: 14
  • 追帖: 2
而家做緊PE位,但人工較低。如果考到一份較高人工嘅NCSC,可唔可以向原先部門申請no pay leave去轉做NCSC,而hold住個PE位一段時間?

間公司你老豆開一定得

彩虹憍再會, 延續未完情
領養請在面書搜尋Olausen Lisa
引用:
原帖由 billyfung11 於 2020-12-18 01:47 PM 發表

間公司你老豆開一定得
即係點?

回覆 引用 TOP

高官去海外讀番個 master / phd 都得

引用:
原帖由 我係平民百姓 於 2020-12-18 01:43 PM 發表

而家做緊PE位,但人工較低。如果考到一份較高人工嘅NCSC,可唔可以向原先部門申請no pay leave去轉做NCSC,而hold住個PE位一段時間?
不可以。

我都想搵返張新圖⋯⋯

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kh2995 於 2020-12-18 06:19 PM 發表

高官去海外讀番個 master / phd 都得
佢只係平民百姓。

我都想搵返張新圖⋯⋯
引用:
原帖由 Mrslow 於 2020-12-18 06:23 PM 發表

佢只係平民百姓。
網名嚟啫

回覆 引用 TOP

可以申請但唔會批,no pay leave要有充足原因,period仲係“一段時間”,如你做人事部點上submission?

回覆 引用 TOP

咪玩啦,邊個接受你咁玩呀?

就算全職NCSC想做份只需返平日6pm後/六、日/公眾假期兼職NCSC(多數HAD/LCSD/RTHK會開兼職位)都要入紙申請,聽過有啲部門收到個申請直情唔批,話「唔希望自己部門員工出現喺其他政策局下的部門,影響公眾觀感」

引用:
原帖由 Euroteam 於 2020-12-19 07:54 PM 發表

咪玩啦,邊個接受你咁玩呀?

就算全職NCSC想做份只需返平日6pm後/六、日/公眾假期兼職NCSC(多數HAD/LCSD/RTHK會開兼職位)都要入紙申請,聽過有啲部門收到個申請直情唔批,話「唔希望自己部門員工出現喺其他政策局下的部門,影響公眾觀感」
會係咁嘅咩?你話有兩個僱主,一個政府,一個外面,就話觀感唔好啫;但我問緊個情況,個僱主都係得一個咋喎⋯⋯

引用:
原帖由 我係平民百姓 於 2020-12-19 11:46 PM 發表

會係咁嘅咩?你話有兩個僱主,一個政府,一個外面,就話觀感唔好啫;但我問緊個情況,個僱主都係得一個咋喎⋯⋯
咁你係老細,手上有兩份工:
1. 司機 17K
2. 清潔 15K
外邊啲老細呢,就會請你做司機,俾多 2K 叫你做埋清潔。

大集團呢,就 2K 都慳 L 返,話明司機要做埋清潔。

政府呢,老細邊會咁煩,梗係請兩個人返黎啦。
你一係做司機,一係做清潔。
當然,唔影響你揸車嘅情況下,你幫手抹下地,老細都唔反對。

明未?

我都想搵返張新圖⋯⋯
引用:
原帖由 Mrslow 於 2020-12-19 11:52 PM 發表

咁你係老細,手上有兩份工:
1. 司機 17K
2. 清潔 15K
外邊啲老細呢,就會請你做司機,俾多 2K 叫你做埋清潔。

大集團呢,就 2K 都慳 L 返,話明司機要做埋清潔。

政府呢,老細邊會咁煩,梗係請兩個人返黎啦。
你一係做司機,一係做清潔。
當然,唔影響你揸車嘅情況下,你幫手抹下地,老細都唔反對。

明未?
所以有 SB / CT 正職係 ACO

引用:
原帖由 kh2995 於 2020-12-20 12:12 AM 發表

所以有 SB / CT 正職係 ACO
咁唔同樓主個情況啦⋯⋯

夾硬要比,應該係咁:
入職做 ACO =15K
N 仔 AL 竟然請佢 =22K
佢梗係以為,可以去做 N 仔 AL,出幾年 22K,
ACO 咁都可以加年資加增薪點,加到去 22K 果陣,先返去做 ACO 卦。

都真係想創左個心啦。

我都想搵返張新圖⋯⋯
引用:
原帖由 Mrslow 於 2020-12-20 12:19 AM 發表

咁唔同樓主個情況啦⋯⋯

夾硬要比,應該係咁:
入職做 ACO =15K
N 仔 AL 竟然請佢 =22K
佢梗係以為,可以去做 N 仔 AL,出幾年 22K,
ACO 咁都可以加年資加增薪點,加到去 22K 果陣,先返去做 ACO 卦。

都真係想創左個心啦。
做得幾年N仔 AL

當然走去申請做正 AL ( 到時都 $40k 起薪)

仲申請做 ACO

引用:
原帖由 kh2995 於 2020-12-20 12:25 AM 發表

做得幾年N仔 AL

當然走去申請做正 AL ( 到時都 $40k 起薪)

仲申請做 ACO
係囉,所以樓主應該辭左份 PE,去做 N 仔。

我都想搵返張新圖⋯⋯

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]