• 瀏覽: 4,878
  • 回覆: 36
  • 追帖: 1
年屆40,新制,已揀60退休,就快20碌,住緊宿舍,冇樓,就快 max 38k 晉升冇望。
LOII waiting,若有offer,轉唔轉?

家庭方面有無負擔。無負擔就轉

回覆 引用 TOP

樓主可能掙扎緊放棄宿舍嘅矛盾

回覆 引用 TOP

睇你現早咩位,吾使早中夜,就可以繼續做,要就考慮轉左之後排公屋,公務員綠表買居屋。

你LO II係今屆申請?
已經派咗waiting

回覆 引用 TOP

Max 38k 應該攞吾到公屋或居屋,安排到住所咪轉囉!

一定轉 唔通成世做rank and file?

回覆 引用 TOP

有家庭負擔ga,女兒仲讀緊幼稚園。
若轉到,要考慮人工會多一個pt,(max pt 27),但要俾住屋開支。
宜家工作環境係方便照顧家庭,但會不定時轉地方。果邊有朋友做緊,會較忙和要ot,好多都係騎牛揾馬。
若有機會過檔,主要因素都係max pt 27。有機會再諗。

引用:
原帖由 milkylok 於 2018-11-27 06:11 PM 發表

Max 38k 應該攞吾到公屋或居屋,安排到住所咪轉囉!
max 38k 係攞到公屋或居屋
max過40k先無得拎 要排housing allowance

樓主有成20碌年資又有小朋友  
申請公屋or 綠表應該會排得好前
隨時一申請公屋就有

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mr711 於 2018-11-27 08:23 PM 發表

有家庭負擔ga,女兒仲讀緊幼稚園。
若轉到,要考慮人工會多一個pt,(max pt 27),但要俾住屋開支。
宜家工作環境係方便照顧家庭,但會不定時轉地方。果邊有朋友做緊,會較忙和要ot,好多都係騎牛揾馬。
若有機會過檔,主要因素都係max pt 27。有機會再諗。 ...
根本max27 果d位都係忙
唔會hea
hea開可能會適應唔到 會覺得好辛苦

LO要對法團 區議員 都係惡啃工一份

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 smart110 於 2018-11-27 03:30 PM 發表

睇你現早咩位,吾使早中夜,就可以繼續做,要就考慮轉左之後排公屋,公務員綠表買居屋。
做左 lo2 後,排唔到公屋?

「給我三千城管兵,一定收回釣魚島,給我五百貪腐官,保證吃垮小日本。」
引用:
原帖由 jimmyho2006 於 2018-11-28 01:27 PM 發表

做左 lo2 後,排唔到公屋?
應該排到,不過過左免審查後可能要交雙倍租金

引用:
原帖由 mr711 於 2018-11-27 12:50 PM 發表

年屆40,新制,已揀60退休,就快20碌,住緊宿舍,冇樓,就快 max 38k 晉升冇望。
LOII waiting,若有offer,轉唔轉?
你點知你有waiting ?

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]