• 瀏覽: 1,086
  • 回覆: 7
屋企人係我細個幫我供既儲蓄保險供完 , 份野既持有人轉左我個名 , 媽咪同我講我要拎錢既話 要我同佢2個人簽名先拎到 , 但我上網睇話有持有人簽名就夠 , 想問下各位我自己簽名拎唔拎到 , 仲有如果拎到既話 , 拎左佢會唔會知 . 生意有難需要錢 但唔想比屋企人知, 希望知既人可以解答一下我, 唔該哂

熱賣及精選
引用:
原帖由 華麗驚訝的耳朵 於 2021-11-18 07:42 PM 發表

屋企人係我細個幫我供既儲蓄保險供完 , 份野既持有人轉左我個名 , 媽咪同我講我要拎錢既話 要我同佢2個人簽名先拎到 , 但我上網睇話有持有人簽名就夠 , 想問下各位我自己簽名拎唔拎到 , 仲有如果拎到既話 , 拎左佢會唔會知 . 生意有難需要錢 但唔想比屋企人知, 希望知既人可以解答一下我, 唔該哂
份單轉左你個名就係屬於你,無需要他人簽名就可以提取保單價值

引用:
原帖由 萬家滴 於 2021-11-18 08:18 PM 發表

份單轉左你個名就係屬於你,無需要他人簽名就可以提取保單價值
咁經紀人會唔會通知佢 我有拎過錢 or 保險公司自動話比佢知

引用:
原帖由 華麗驚訝的耳朵 於 2021-11-18 08:36 PM 發表

咁經紀人會唔會通知佢 我有拎過錢 or 保險公司自動話比佢知
唔會,因為呢啲係你嘅私隱,保險公司唔會揭你傷疤比第三者知

不過取消咗份單之後,計畫書及正式保單,一係交還比保險公司,一係將佢哋送去填土區,以免日後你屋企人攞份單上保險公司追討筆保單價值

引用:
原帖由 萬家滴 於 2021-11-18 08:47 PM 發表

不過取消咗份單之後,計畫書及正式保單,一係交還比保險公司,一係將佢哋送去填土區,以免日後你屋企人攞份單上保險公司追討筆保單價值
我唔諗住拎哂出黎 , 因為係未轉名之前 , 佢自己都拎左一部分比自己投資 , 所以我怕到時轉銀行戶口之類個d會比佢發現

引用:
原帖由 華麗驚訝的耳朵 於 2021-11-18 08:36 PM 發表

你經紀如果RENEW返張單 又SELL下野 一定會講, 依個世界上保單既野唔係得你和你媽媽兩個人知架麻 保險公司和經紀都會知

"媽咪同我講我要拎錢既話 要我同佢2個人簽名先拎到" <--- 你要向保險公司問返份單 主權人係邊個, 供款得一個, 但主權人可以有兩個人平分, 如果兩個人平分 咁拎錢就要兩個人簽名

最好緊係講啦 有咩事上黎媽媽突然要錢 預料份單有錢拎, 但發現一早被你拎左 咁咪大獲囉, 最好有共識 佢轉份單俾你的意思係咩 係咪將份單入面的錢俾晒你呢, 無共識既 以免到時屋企人吵大獲啦 我覺得你係要同媽媽講

點解生意有難唔話得俾屋企人知 ? 

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]