• 瀏覽: 39,866
  • 回覆: 62
  • 追帖: 2
+6
CFA 在香港有什麼用 ? 值錢嗎 ? 算是專業嗎 ? 有冇 CFA Chartered Holder 可以分享吓 ? thank you

引用:
原帖由 Not2much 於 2019-11-9 05:44 PM 發表
CFA 在香港有什麼用 ?
引用:
值錢嗎 ?
In USD per annum
引用:
算是專業嗎 ? 有冇 CFA Chartered Holder 可以分享吓 ? thank you
(1) CFA Designation as Recognised Industry Qualification
The SFC recognises the Chartered Financial Analysts (CFA) designation as industry qualification for the licensing of Responsible Officers.
https://www.hksfa.org/about_us.php?code=pr

(2) CFA Designation is approved for direct entry to MRICS!
https://www.hksfa.org/edm/spotlight_detail.php?id=90

引用:
原帖由 Not2much 於 2019-11-9 05:44 PM 發表
CFA 在香港有什麼用 ? 值錢嗎 ? 算是專業嗎 ? 有冇 CFA Chartered Holder 可以分享吓 ? thank you
呢個真係一個專業試,亦唔容易考,但到今日都仍然是一個錦上添花既遊戲。
意思代表CFA係一朶花,你要先有錦,呢朶花才有用,亦不能用呢朶花去得到錦!
所以,做咗幾年金融後,有興趣可以慢慢考,好多公司都會俾返考試費你。當有需要時,你自然知道要去考。

引用:
原帖由 bench7 於 2019-11-9 09:22 PM 發表

In USD per annum

(1) CFA Designation as Recognised Industry Qualification
The SFC recognises the Chartered Financial Analysts (CFA) designation as industry qualification  ...
多謝提供資料, 我要些時間研究, 有問題再請教你 , thank you

引用:
原帖由 IWC-Rolex 於 2019-11-10 09:57 AM 發表

呢個真係一個專業試,亦唔容易考,但到今日都仍然是一個錦上添花既遊戲。
意思代表CFA係一朶花,你要先有錦,呢朶花才有用,亦不能用呢朶花去得到錦!
所以,做咗幾年金融後,有興趣可以慢慢考,好多公司都會俾返考試費你。當有需要時,你自然知道要去考。 ...
多謝提供資料, 我要些時間研究, 有問題再請教你 , thank you

期實 CFA holder 的分析能力比 Surveyor 更強 、Surveyor 只懂得分析樓價 、租金、失業率、 GDP 等數據 、而且大部分 Surveyor 不懂得 cash flow modelling, 應該掉翻轉 、先 持有 MRICS 再投考 CFA

原來CFA在港亦有一啲專業考試可豁免部份考試

https://www.hkics.org.hk/files/p ... ion guide_Final.pdf
Category 4(B) – Accounting or Finance degree; Qualified Accountant
iii. The Chartered Financial Analyst (CFA) qualification is considered to be a relevantfinance qualification for exemption assessment purpose.

啱唔啱用就要自己決定

引用:
原帖由 bench7 於 2019-11-21 07:21 PM 發表

https://www.hkics.org.hk/files/page/69/CGQP exemption guide_Final.pdf
Category 4(B) – Accounting or Finance degree; Qualified Accountant
iii. The Chartered Financial A ...
感覺有些少本末倒置,要HKICS,不如直讀Master,distance learning都得,唔應該考CFA。
都係個句,做緊金融,有時間同興趣,可以去考,多個title都好。
未入行就等入咗行先考都未遲!

引用:
原帖由 bench7 於 2019-11-21 07:21 PM 發表

https://www.hkics.org.hk/files/page/69/CGQP exemption guide_Final.pdf
iii. The Chartered Finan ...
前輩 、 請問 CFA holder 在香港 做 sales 多 d 抑或 做 技術性嘅野多 d ? Thank you

引用:
原帖由 Not2much 於 2019-11-24 03:23 PM 發表

前輩 、 請問 CFA holder 在香港 做 sales 多 d 抑或 做 技術性嘅野多 d ? Thank you
通常做前台既人,可能已經廢事去考,當然亦有部份人會考。而中台,後台相對會多人考一些,從而增加轉職機會。現實中,中後台直接去讀金融碩士或MBA可能仲實際,年中唔少咁既人。
不過再重提一點,呢個分佈唔代表讀完CFA可以為你找到前中後台工作既機會比例,只係做緊前中後台考CFA既比例!
雖然CFA係難考,但樓主知否年中多少大學生未畢業已經 Pass 咗 level 1? 仲有幾多 Chartered CPA 考完 CFA level 123? 除咗學到知識外,考完都唔知為什麼!
所以,都係先找到工作,有需要再考吧!

引用:
原帖由 Not2much 於 2019-11-24 03:23 PM 發表

見 2#

香港 做 sales 目前情況見

https://www.arx.cfa/-/media/docu ... VpPaWtzaloyUlkifQ==

thank you for the information provided , very helpful

冇乜用,MBA will be better

學的東西哪樣用着? 例如MODEL

引用:
原帖由 天會穴 於 6-12-2019 11:44 發表
學的東西哪樣用着? 例如MODEL
點解呢 ? 識得 financial modelling (能有效分析財務報表) 不是很厲害嗎 ? thank you

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]