• 瀏覽: 2,308
  • 回覆: 16
啲人話魔神皇佛鯊係公認NBA歷史上最強,但我覺得魔神鳥佛勾先稱得上最強陣容

占皇身體質素當然強,攻防能力亦都好出色,但我認為Larry Bird嘅球商更高,打法更全面。Bird嘅中遠距離投籃明顯較優勝,背籃功亦較出色,打法上可以兼顧小前鋒同大前鋒兩個位。占皇如果生於以前嘅巨人時代,佢仲可唔可以下下硬爆入去上籃都成問題。仲要唔好忘記,Bird場均有10個籃板,所以唔好以為佢係白人籃下功夫就一定比黑人差

至於中鋒位置上,奧尼爾肯定唔會係歷史上第一中鋒,咁又點可能入選最強陣容呢?網上啲評論話佢嘅身型可以輾壓渣巴(無錯又係講體格、力量呢啲),但好似忘記左奧尼爾係完全無中遠程投球能力,罰球率更加只有5成,我唔明啲人點解會覺得渣巴唔係佢對手?渣巴作為史上得分王,有全方位進攻能力,仲要有獨門絕技天勾,剩係呢招奧尼爾已經無可能防守得到。同埋唔好咁天真以為奧尼爾對住名人堂級別嘅中鋒時都可以係咁爆入去先得架。剩係90年代四大中鋒之首嘅奧拉祖雲都足夠壓制大鯊魚,何況係渣巴?

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
太睇少oneal...

回覆 引用 TOP

奧拉祖雲進攻好過奧尼爾
但唔係守到佢
基本上最強既中鋒都只有對爆
唔會一方完勝一方
奧拉祖雲贏在有更遠既進攻距離

占皇係一定完勝Larry Bird
其實占皇三分係唔差
組織更加贏Larry Bird
占皇如果生於以前嘅巨人時代
都係絕對可以爆入去
年輕時起跳平籃框
加上佢既速度同體重
係絕對怪物
壓入去小跳步上籃已經係無解
重點佢03年開始已經係咁打

以前既防守係更狠
但都只可以係佢上果下去打佢手
住好難守到占士依種體重同爆發力咁強既怪物
特別係占士係極中意用單擋 擋你隻PG出黎強姦

J圖J片Telegram群組
[url=https://t.me/ovo18[/url]

1. 占士已經系公認第一SF, 冇討論空間~
2. 從來巨冇霸吾會系最強中風, 一早講左張師父ge實力系更強...你地年齡太細了, 講來講去範圍只有巨冇霸~

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 11人轟炸機 於 2020-5-23 08:25 PM 發表

奧拉祖雲進攻好過奧尼爾
但唔係守到佢
唔會一方完勝一方

其實占皇三分係唔差
都係絕對可以爆入去
年輕時起跳平籃框
加上佢既速度同體重
係絕對怪物

...
占皇無錯喺身體質素上係好過Bird,但Bird有嘅嘢LBJ一樣無。Bird同KD一樣都係50-40-90俱樂部嘅一份子,最重要係Bird無需要靠埋班組隊已經可以喺群雄割據嘅80年代3奪總冠軍,而喺黑人主宰嘅NBA入面,一個白人可以打出咁樣嘅強度份外難得

至於下下認為大隻就玩晒嘅,不妨留意下NBA嘅50大球星,例如John Stockton、Isiah Thomas、Bill Russell、Jerry West、Rick Barry等都唔係用身高體型去壓倒對手,就算KD對住LBJ最多都係55波,何來Larry Bird輸硬嘅結論?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 11人轟炸機 於 2020-5-23 08:25 PM 發表

奧拉祖雲進攻好過奧尼爾
但唔係守到佢
唔會一方完勝一方

其實占皇三分係唔差
都係絕對可以爆入去
年輕時起跳平籃框
加上佢既速度同體重
係絕對怪物

...
只要球證識吹走步, 占屎就玩完

回覆 引用 TOP

2001 至 2002 嘅奧尼爾唔單只係史上最強中鋒,係史上最強籃球員。但係佢嘅「最強」只係可以維持兩年。講到橫跨十幾年嘅整體生涯,有好多人勁過佢。勁過佢嘅中鋒就有大帥、戒指王、天勾。

回覆 引用 TOP

呢D外號你作?
好難明?
魔-MJ
神-MJ
皇-LBJ
佛-?艾佛遜?
鯊-Shaq
似乎鯊皇神佛魔順口D!

王風雷
龍虎門Big5
王降龍之子
白蓮教月聖使
暗黑冰火七重天
引用:
原帖由 龍虎風雷 於 2020-5-25 08:49 PM 發表

呢D外號你作?
好難明?
魔-MJ
神-MJ
皇-LBJ
佛-?艾佛遜?
鯊-Shaq
似乎鯊皇神佛魔順口D!
唔係我作,係網上啲人吹出嚟,你google searcH魔神皇佛鯊有大把資訊

回覆 引用 TOP

奧尼爾史上最強中鋒

回覆 引用 TOP

如果夠年齡,曾認真睇過Bird 打波,就唔會認為占士比佢好,占士確係身體質素好,但基本技術、射術、球商、團隊意識、心理狀態…小鳥都勝占士,簡單講小鳥比占士識打波.

引用:
原帖由 Iamshameless 於 2020-5-27 10:47 AM 發表

如果夠年齡,曾認真睇過Bird 打波,就唔會認為占士比佢好,占士確係身體質素好,但基本技術、射術、球商、團隊意識、心理狀態…小鳥都勝占士,簡單講小鳥比占士識打波. ...
Bird同Magic一直被喻為係NBA歷史上球商最高嘅兩個人,除咗因為佢哋個人能力之外,領導才能同感染力都係佢哋擁有嘅嘢黎。當然LBJ嘅個人能力不用懷疑,佢亦有好好嘅傳球同籃板能力。但講到感染力,我覺得佢比唔上Bird,亦無辦法令隊友打高一班波

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 龍虎風雷 於 2020-5-25 08:49 PM 發表

呢D外號你作?
好難明?
魔-MJ
神-MJ
皇-LBJ
佛-?艾佛遜?
鯊-Shaq
似乎鯊皇神佛魔順口D!
佛-TD吧

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]