• 瀏覽: 998
  • 回覆: 9
好似KERR咁,冇左湯神就唔識打波, 3冠只係屈星多同球員質素
簽D人又唔會為佢SET 戰術變晒工兵(如KELLY, WIGGINS)

李華士: 連RONDO都串佢唔識教波

積信教練: 11冠都係屈陣容 

NASH: 除左場場叫3星打40分鐘仲識D咩

熱賣及精選
如果要認真數,你個list數唔完。

還有很重要一點,就是所謂教練有咩好本領,能帶嚟咩獨門戰術(例如這個五小,那個跑轟等等),九成只係因為「陣中最強球員自己本身的基本特質」,而唔係因為個教練有咩好本領,能帶嚟咩新戰術和「新概念」,咁樣諗只係「善良」球迷自己既一廂情願。

例如勇士當時最強的五個球員叫curry,湯神,臭口,一哥,barnes  

陣中最強就是這五個人了,唔係咁出要點出?剛巧這五人都唔高,無人有中鋒身型,故此就被球迷美其名所謂「小球戰術」了。其實呢種戰術唔係咩「能適應新時代比賽快節奏的先進小球體系」,呢種戰術叫「出最強既五個球員」。呢種諗法其實類似皇帝的新衣,其實只是善良球迷既一廂情願和人云亦云。

正如你如果揸住最強既兩個球員係水花兄弟(curry,kt),你球隊既重點自然係三分,因為呢樣係佢地既強項,並唔係因為有咩「新時代戰術」。

如果你揸住既最強兩個球員係奧尼爾和高比,甚或是鄧肯和大衛羅賓,你既高明「新時代戰術」仲係咪「小球體系」?當然唔係。到時「新時代戰術」又會變回「舊春bag戰術」,「小球體系」又會變回「大球體系」甚至「巨球體系」了。

但到最後皇帝有無着衫只能由你自己決定,別人怎解釋都無用

引用:
原帖由 muiying 於 2021-4-6 06:36 AM 發表

如果要認真數,你個list數唔完。

還有很重要一點,就是所謂教練有咩好本領,能帶嚟咩獨門戰術(例如這個五小,那個跑轟等等),九成只係因為「陣中最強球員自己本身的基本特質」,而唔係因為個教練有咩好本領,能帶嚟咩新戰術和「新概念」,咁樣諗只係「善良」球迷自己既一廂情願。

例如勇士當時最強的五個球員叫curry,湯神,臭口,一哥,barnes  

陣中最強就是這五個人了,唔 ...
非常同意。除了少部份如波波及獨行俠的教練外,大部份都是如此。

如果靠教練贏波,祇有波爺!

我心目中的教練只有爵士史龍.

其實個標題好無聊。NBA有幾多個教練夠膽有星都吾用?

引用:
原帖由 良心打白條 於 2021-4-9 11:25 AM 發表

應該話無星根本無可能有成績,就算活塞04爆冷奪冠,都只係名氣不及湖人

基本上拿冠軍的球隊都有星. 除了 Piston 不太星外 (Hamilton, Billups, Prince, Wallace...). 咁 Larry Brown 算吾算勁?

引用:
原帖由 良心打白條 於 2021-4-9 11:25 AM 發表

馬刺波波,當年成日收起三老

引用:
原帖由 Webber@2 於 2021-4-10 11:18 AM 發表

馬刺波波,當年成日收起三老
既然三(老),當然要俾充分休息時間,健康的(三老),入都季後賽就係(三寶)。

波爺本身又係馬刺股東,管理層對佢絕對信任。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]