• 瀏覽: 1,126
  • 回覆: 25
  • 追帖: 1
吊,我樓下響咗廿幾分鐘,報咗警,其實警察可以做乜?

精選汽車
引用:
原帖由 montejo 於 2021-1-26 11:57 PM 發表

吊,我樓下響咗廿幾分鐘,報咗警,其實警察可以做乜?
嚟到睇吓架車有無比人老爆或係唔係失車, 如果一般誤鳴咪 call 上台搵登記車主聯絡電話, 打比車主叫佢落嚟熄咗佢...

引用:
原帖由 s0020926 於 2021-1-27 08:31 AM 發表

嚟到睇吓架車有無比人老爆或係唔係失車, 如果一般誤鳴咪 call 上台搵登記車主聯絡電話, 打比車主叫佢落嚟熄咗佢...
而家法例有冇限防盜響嘅時間?

引用:
原帖由 montejo 於 2021-1-27 08:38 AM 發表

引用:
原帖由 mugqq 於 2021-1-27 08:42 AM 發表

噢!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 montejo 於 2021-1-27 08:38 AM 發表

《噪音管制條例》13b 有例明【須導致任何可聽信號在觸發後不超過5分鐘停止。】...

但真係未聽過有人因為響超過 5 分鐘而被告, 一般都係警告了事...

引用:
原帖由 mugqq 於 2021-1-27 08:42 AM 發表

https://www.elegislation.gov.hk/hk/cap400!zh-Hant-HK

13B. 安裝在任何車輛內的侵擾者警報系統

(1) 凡侵擾者警報系統已安裝在車輛之內、之上或之下,該車輛的登記車主須確保該侵擾者警報系統設有一個有效的自動裝置,該裝置 ——
(a) 不得發出由一項非與車輛有直接實質接觸的作為所導致的任何可聽信號,不論該項作為是蓄意的或非蓄意的;及
(b) 須導致任何可聽信號在觸發後不超過5分鐘停止。
(2) 任何人不遵從第(1)款的規定,即屬犯罪,可處第3級罰款。
(3) 局長可藉憲報公告修訂第(1)(b)款,以另一數字取代任何在該款出現的數字。 (由1997年第362號法律公告修訂;1999年第78號第7條修訂)

(由1996年第61號第3條增補)

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 s0020926 於 2021-1-27 09:12 AM 發表

《噪音管制條例》13b 有例明【須導致任何可聽信號在觸發後不超過5分鐘停止。】...

但真係未聽過有人因為響超過 5 分鐘而被告, 一般都係警告了事...
平時啲車係響幾次就唔響,昨晚個仆街響咗成廿幾三十分鐘,最後有人報警,之後又廿幾分鐘先停
頭尾起碼響咗四五十分鐘

引用:
原帖由 montejo 於 2021-1-27 09:14 AM 發表

平時啲車係響幾次就唔響,昨晚個仆街響咗成廿幾三十分鐘,最後有人報警,之後又廿幾分鐘先停
頭尾起碼響咗四五十分鐘
所以車主應該收到電話, 被口頭警告後完事...

引用:
原帖由 s0020926 於 2021-1-27 09:19 AM 發表

所以車主應該收到電話, 被口頭警告後完事...
呢條真仆街,防盜做唔好,有錢揸車無錢租停車場,我住個度有室內車場租㗎

引用:
原帖由 montejo 於 2021-1-27 09:22 AM 發表

呢條真仆街,防盜做唔好,有錢揸車無錢租停車場,我住個度有室內車場租㗎
既然搞唔到佢防盜誤嗚, 有無諗過搞吓佢違泊?

引用:
原帖由 s0020926 於 2021-1-27 09:23 AM 發表

既然搞唔到佢防盜誤嗚, 有無諗過搞吓佢違泊?
寫信投訴??

不過搞佢就搞到其他車主啦

引用:
原帖由 montejo 於 2021-1-27 09:25 AM 發表

寫信投訴??

不過搞佢就搞到其他車主啦
打去分區警署投訴, 或同當區區議員反映...

投唔投訴? 你大個仔啦, 自己決定...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 s0020926 於 2021-1-27 09:12 AM 發表

呢啲條例有等於冇!
問過啲差佬,收到投訴最多想辦法勸佢收聲,佢哋唔係環保署,冇儀器亦冇權執法,打去環保署,就叫你辦公時間再聯絡。

引用:
原帖由 花生之友 於 2021-1-27 09:54 AM 發表

呢啲條例有等於冇!
問過啲差佬,收到投訴最多想辦法勸佢收聲,佢哋唔係環保署,冇儀器亦冇權執法,打去環保署,就叫你辦公時間再聯絡。
其實計時就得啦!我覺得警察唔想做啫!晚上11點後打牌有人投訴就告得啦

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]