• 瀏覽: 3,401
  • 回覆: 36
  • 追帖: 1
想請教下大家

本人早兩星期俾人追尾撞到(本人被撞前已收慢及停定),當時有報警備案,對方一開始話賠,但報完價後對方一直拖,到最後直頭話解決唔到就報警處理都唔覆。

我有全保,不過維修費同墊底費差得唔多,所以agent建議最理想係自己整完再私人追討返對方,以免黎緊呢兩年hold起晒D NCB。

如果自己整完再私人追討,請問:
錄口供
搵公証行寫報告
等警察告邊個(假設告對方)

跟住個步驟應該點做?

意外後有報警,不過對方態度極惡劣,我除咗佢電話號碼外無其他資料。

有勞大家

精選汽車
無人解答到?

咁你報警落口供,去相熟車房整車,車房識教你點做!$自己俾,你預搞兩年以上追返七成!要自己追對方,可能要上小額追,~墊底費賠償即一萬幾千!真係追到都嘥精神時間!遇著賴皮,你上埋小額都唔賠,你預左用萬幾蚊申請佢破產如為啖氣!

引用:
原帖由 lamlampeter1 於 2021-9-15 06:58 AM 發表
咁你報警落口供,去相熟車房整車,車房識教你點做!$自己俾,你預搞兩年以上追返七成!要自己追對方,可能要上小額追,~墊底費賠償即一萬幾千!真係追到都嘥精神時間!遇著賴皮,你上埋小額都唔賠,你預左用萬幾蚊申請佢破產如為啖氣!
多謝回覆,講真,就算追唔返錢,嘥精神時間都會申請佢破產,,唔會俾佢無任何後果咁走咗去

有全保就交俾保險公司搞
自己搞唔係你想像之中咁易

引用:
原帖由 O-Toro 於 2021-9-15 09:27 AM 發表
有全保就交俾保險公司搞
自己搞唔係你想像之中咁易
大額就交俾保險,樓主話賠償同墊底差不多,即自己玩自己,保險公司冇損失都懶得追對方!

引用:
原帖由 lamlampeter1 於 2021-9-15 09:49 AM 發表

大額就交俾保險,樓主話賠償同墊底差不多,即自己玩自己,保險公司冇損失都懶得追對方!
想知道如果最後對方被警察告不小心駕駛,我有無方法可得知對方邊間保險公司同有關資料以便追討?

就算對方保險公司唔受理唔賠,要我自己追個車主,都起碼要佢保險加佢保費?唔可能俾佢就咁當咩事都無走咗去

引用:
原帖由 lamlampeter1 於 15-9-2021 09:49 發表

我睇#1字面就係可以搵保險公司報全保,個agent就水你自己搞好過

引用:
原帖由 O-Toro 於 2021-9-15 10:13 AM 發表

我睇#1字面就係可以搵保險公司報全保,個agent就水你自己搞好過
你意思係就算我出完墊底,保險公司剩係賠好少,都應該叫保險公司搞? even會hold起NCB

引用:
原帖由 我要做樓奴2.0 於 2021-9-15 10:08 AM 發表

想知道如果最後對方被警察告不小心駕駛,我有無方法可得知對方邊間保險公司同有關資料以便追討?

就算對方保險公司唔受理唔賠,要我自己追個車主,都起碼要佢保險加佢保費?唔可能俾佢就咁當咩事都無走咗去
你只可追對家,對方判左老不,你可寫封信俾佢要求賠償幾多,俾埋D影印維修單、公證行單……!唔覆就上小額!

引用:
原帖由 lamlampeter1 於 2021-9-15 10:57 AM 發表

你只可追對家,對方判左老不,你可寫封信俾佢要求賠償幾多,俾埋D影印維修單、公證行單……!唔覆就上小額!
咁預咗上硬小額都得,宜家都已經唔覆機。

其實俾人撞完都真係好無保障,咁個個撞完人都唔覆機咪得。

引用:
原帖由 我要做樓奴2.0 於 15-9-2021 10:33 發表

你意思係就算我出完墊底,保險公司剩係賠好少,都應該叫保險公司搞? even會hold起NCB

NCB你問清楚你間保險公司點hold法先
正路Hold咗唔係你責任都會俾返你
追對家用保險公司會好過自己追
雖則兩種方法都唔一定收到錢

同埋你份全保有無限你去邊間維修中心
無限制的話返原廠整靚啲好過

引用:
原帖由 O-Toro 於 2021-9-15 11:20 AM 發表
同埋你份全保有無限你去邊間維修中心
無限制的話返原廠整靚啲好過
無呀,不過我架車都揸咗好幾年,又唔一定要返原廠整。我明白如果私了唔到,要搞到保險,雙方都只會係輸家,我只不過係睇吓點樣可以將自己嘅麻煩同損失減到最細。
其實我只求對方整返架車俾我,咁都唔覆,真係好無恥。

引用:
原帖由 我要做樓奴2.0 於 2021-9-15 11:30 AM 發表

無呀,不過我架車都揸咗好幾年,又唔一定要返原廠整。我明白如果私了唔到,要搞到保險,雙方都只會係輸家,我只不過係睇吓點樣可以將自己嘅麻煩同損失減到最細。
其實我只求對方整返架車俾我,咁都唔覆,真係好無恥。
要對付無賴,你報全保,返原廠整!放低墊底搞店唔使煩!

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]