• 瀏覽: 1,123
  • 回覆: 23
當我們想研究一隻青蛙怎樣跳的時候,
用解剖方法的話,就算明白了,青蛙以後就好難再跳了。

又有如出色的藝術家,藝術品都是留待很多不太能創作的人訴說解釋著故事的,不過這類型能夠夠詳細解釋的人還是挺有用的,他們寫說明書,或者法律等都是必須的,不過我不太喜歡看說明書,就連想像和他們說話就好像是要嚼蠟一樣。

熱賣及精選
哦~

.
.
.
上段、與下段有麥關系?

我第一次想象什麼是藝術品,係呢一刻我會形容他是一種能量或者媒體,發出一種頻率和能量,使有這種頻率的物件發生共鳴。所以藝術品有說明書又啱喎,會使物件頻率有一致性達到共鳴最佳效果。有不對請指教😂,不過藝術又無一種既,頻率都有好多Hz

引用:
原帖由 111x111=12321 於 2020-12-12 01:14 PM 發表

哦~

.
.
.
上段、與下段有麥關系?
上段=Q
下段=Q
上段=下段

個關係就係咁

引用:
原帖由 快閃黨1號 於 2020-12-12 08:42 AM 發表

當我們想研究一隻青蛙怎樣跳的時候,
用解剖方法的話,就算明白了,青蛙以後就好難再跳了。

又有如出色的藝術家,藝術品都是留待很多不太能創作的人訴說解釋著故事的,不過這類型能夠夠詳細解釋的人還是挺有用的,他們寫說明書,或者法律等都是必須的,不過我不太喜歡看說明書,就連想像和他們說話就好像是要嚼蠟一樣。
不過我都有少少明白樓主想表達乜,正如我講藝術唔止一種既,世界是好大,人類既框框已經好細,何必仲要著重框框內既一點呢?

與哲學有何關係

引用:
原帖由 o_n_9_9 於 2020-12-12 01:45 PM 發表

上段=Q
下段=Q
上段=下段

個關係就係咁
嗯`

我閱讀時著重過多Q性, 卻找不著任何Q-Clause,  (非Q, 所以「哦~」)
所以曾嘗試將"Q1", "Q2" 連貫起來, 尋找Q性.

是我看漏了「又有如」, 所以是兩Q.

因為是兩Q, 所以上段=/=下段,
只不過, 上段、下段 => 一個暗Q

當世量子力學發現 :  觀察必然干擾, 本質使然, 無可避免.

#1兩段, 是舉出, 研究或說明(都含觀察吧), 會做成破壞, 嚴重果隻!

兩個問題..
  • 是否研究手段未夠好、不夠進步?  可能有方法得呢!
  • 上一點如有好方法可能「夠用」, 無甚破壞.... 所以point2是: 嚴重破壞說, 該是誇張了.

引用:
原帖由 o_n_9_9 於 2020-12-12 01:29 PM 發表

我第一次想象什麼是藝術品,係呢一刻我會形容他是一種能量或者媒體,發出一種頻率和能量,使有這種頻率的物件發生共鳴。所以藝術品有說明書又啱喎,會使物件頻率有一致性達到共鳴最佳效果。有不對請指教😂,不過藝術又無一種既,頻率都有好多Hz
好幾年前,有次去外國既藝術館,都唔明佢地搞啲咩藝術,剛剛好像是個主持在那裡,就問佢這藝搞乜鬼,佢就話要自己諗,藝術家唔可以解釋,咁我就若有所思.....不過這也是一個人對藝術的解讀,對藝術,如你所說不應有對錯之說

//不應有對錯之說

此說何來?  打屁股!  

基本上想講既就係,
對於不同的概念,
用錯方式就會殺死概念,
不過我個人比較抽象,
不喜歡解釋,
你地明幾多視乎領悟能力,
絕對有機會因此比我所想講既多更多

引用:
原帖由 快閃黨1號 於 2020-12-12 05:20 PM 發表

基本上想講既就係,
對於不同的概念,
用錯方式就會殺死概念,
不過我個人比較抽象,
不喜歡解釋,
你地明幾多視乎領悟能力,
絕對有機會因此比我所想講既多更多
用錯方式, 當然.

引用:
原帖由 111x111=12321 於 2020-12-12 05:22 PM 發表

用錯方式, 當然.
以前哲學版真係百花齊放 百家爭鳴,不過而家就.....

引用:
原帖由 快閃黨1號 於 2020-12-12 05:32 PM 發表

以前哲學版真係百花齊放 百家爭鳴,不過而家就.....
我去開既版, 疫情以來都人事凋零.
仲以為人都留在家中坐, 坐坐下又上來, 點知唔係.

引用:
原帖由 111x111=12321 於 2020-12-12 05:34 PM 發表

我去開既版, 疫情以來都人事凋零.
仲以為人都留在家中坐, 坐坐下又上來, 點知唔係.
這帖其實暗喻哲學版用錯方式了很久

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]